Det fattas bilder!

Illustrationer kan locka läsaren

Bilden som sådan används allt mer i kommunikation mellan oss människor. Både barn och vuxna möts av bildbudskap överallt idag i det offentliga rummet och på nätet. Vi postar själva bilder som aldrig förr på sociala medier. Offentlig kommunikation sker även den med foto, i traditionella media och även i reklam.

Det som jag finner intressant är hur dominerande den fotografiska bilden blivit. Inte alltid till fördel för läsaren då journalisten/kommunikatören idag har smal intensiv process där ofta fotografier får duga som en symbolik för att locka till läsning.

Här har illustrationer ett övertag över rena fotografier som i flera fall kan vara klart mer givande istället för att gå ”den enkla vägen” och ta ett ”kort”.

– Att se illustrationer som fungerar gör det lätt förstå att de ger och gör ett annat intryck. De kan även anpassas för en specifik målgrupp eller ges ett grafiskt uttryck som lätt känns igen i ett företag/organisations material på nätet och till och med i företagets inredning.

 

Facebook testar ny reaktionssymbol

Den nya symbolen’s syfte är om användare upplever kommentarer olämpliga. Ett formulär visas där denne motiverar genom att klassificera den som exempelvis ”off topic”, provocerande eller vilseledande. Detta testas begränsat i USA.

Att användaren röstat ner ett inlägg syns inte utåt, utan skickas till Facebook. Det framgår alltså inte för allmänheten hur många som valt att rösta ner ett specifikt inlägg, det är alltså inte en ogillaknapp.

Symbolen kommer efter en rad förändringar med syfte att bli mer relevant för användarna och kan väcka nya frågor om censur, skriver Techcrunch.

Källa: Resumé

Egna illustrationer – Nytt material

Egna komiska illustrationer – tecknat

Här är ett par nya ”gubbar” i falurött och tjärsvart,-  med tänkvärda underfundiga kommentarer i den situation jag placerar dem. Ofta får färgerna kontrastera en visuell effekt jag gärna eftersträvar. Bilderna monteras i ram beroende på behov i begränsad upplaga. Nedan finns exempel på montage i ram. Ram och bild är kvadratisk, kartongens färger kan variera lite grand. 400 kr utan ram, 500 kr med ram.

Fler bilder finns här!

Hör av dig här på min kontaktsida.

Upplaga numreras
Upplaga numreras

Egna illustrationer – tecknat – nu till salu!

Egna komiska illustrationer – tecknat

Numrerad upplaga. Kan beställas med eller utan ram. – På färgad kartong.

Det har uppstått viss efterfrågan på mina komiska ”gubbar” i falurött och tjärsvart,-  med tänkvärda underfundiga kommentarer i den situation jag placerar dem. Ofta får färgerna kontrastera en visuell effekt jag gärna eftersträvar. Avsiktligt har de förstås en knorr (tema) av allmoge, alltså med vaga referenser till det bondesamhälle vi så gärna återblickar till när det gäller kulturarvet. Bilderna monteras i ram beroende på behov i begränsad upplaga. Nedan finns ytterligare ett par exempel på illustrationerna. Ram och bild är kvadratisk, kartongens färger kan variera lite grand. 400 kr utan ram, 500 kr med ram.

Hör av dig här på min kontaktsida.

 

Nya illustrationer av Håkan Öqvist.

Här får du några,- av flera manér jag arbetar med.

HO-illustration---balansakt01
Egen ”Haiku”, spritpenna på akvarellpapper

 

Röd handske - Blå fågel
Ett ganska starkt manér utvecklat ur äkta grundfärgerna,- Lingon + Blåbär

 

 

 

Krishantering
Lite annorlunda presentationsbild. Akvarell och spritpenna på separat plastfilm och sedan kombinerat i en bild.

 

tidspress

 

 

 

Illustration? Självklart!

Illustrationen är en brytpunkt i mediebruset

Fundera på varför illustrationer används så sällan?

Alla typer av media litar till fotografiet som medium att förmedla en idé, eller precis vad som helst.
Men det finns begränsningar i slentrianmässig ”användning” och kommer alltid att finnas begränsningar för fotografiet som medium. För hur visar du annars jorden i genomskärning?

Fotografiet är och förekommer i sådan stor omfattning att vi genast lägger märke till illustrationer som diagram eller teckningar.
De blir en brytpunkt i mediebruset. Inte minst sociala media använder sig snart i varje situation av bilder.
Så det är inte precis någon brist på dem.

Själv använder jag då och då mig av illustrationen då det är ett suveränt sätt att presentera till exempel processer eller bara kommentera något med en skämtsam illustration. Och hur få rätt ”känsla” för just det man vill visa? För att hjälpa novisen lite på traven kallas det helt enkelt ”manér”. Några manér syns här som exempel.

Illustrationen är överlägsen fotografiet om den används på rätt sätt och i rätt sammanhang.
Fotografier är därmed så klart inte körda i papperskorgen. De har sin plats, men bilden/fotografiet som sådan drunknar helt enkelt i mängden bilder vi konsumerar.

En fantastisk bild av Fred Tomaselli
http://en.wikipedia.org/wiki/Fred_Tomaselli