eCarExpo: Elfordonsmässa större än någonsin. Stockholm, 3–5 februari

Två världspremiärer! Europapremiär för inte mindre än 15 nya elbilar.

TESLA OWNERS WEST SWEDEN deltar med monter på hela 170 kvm!

Bland publikmagneterna visas Model S Plaid, Model X Plaid – Riddemark bil, Best drive, Outdoordays, Öyjistens götteri och svenska elMC’n RNGT. TOWS kommer att stå till höger om entrén där du kommer in.

Provkörningar

Provkör alla på en och samma plats. Du ges en unik möjlighet att köra INNE i Friends Arena, på en inomhusbana runt mässhallen. Vissa kan provköras i trafik, Solna. Biljetter hittar du här.

Audi Q8 e-tron Sportback
Audi e-tron GT
Mini Cooper SE
Nissan Ariya
MG 4
Hongqi E-HS9
Hyundai Ioniq 5
Polestar 2
Aiways U5
Aiways U6
Volkswagen ID.4
Volkswagen ID.Buzz
ORA 300 Pro
Kia EV6
Kia Niro EV
Skoda Enyaq iV
BYD Han
BYD Tang
BYD Atto 3
Renault Megane E-Tech
Mercedes EQB
Mercedes EQE
Mercedes EQS SUV
BMW i4
BMW iX3
BMW i7
BMW iX1
BMW iX
Fiat 500 Electric

Träffa solcellsexperten RAYMOND på eCarExpo 3-5 februari!

Raymond (F.d. Gruppsol AB) deltar på Ecar Expo, Sveriges enda mässa för allt inom elbilar och solel. Friends Arena i Stockholm. Mer om Raymond hittar du här.

Information för parkering 4 timmar gratis i Westfield Mall of Scandinavia:

Normalt kan man stå två timmar gratis men vill man som besökare stå 2 timmar till måste man registrera sig på två konton för att det skall fungera:

  1. Du måste vara medlem hos Westfield Mall of Scandinavia samt koppla ditt medlemskap till Autopay och registrera ditt fordon INNAN infart. Så gör registreringen i god tid innan.
  2. Vid ankomst registreras ditt fordon och du har då 4h fri parkering.
  3. Dessa 4 timmar fri parkering gäller per medlemskap och dygn, och gäller endast vid första inpasseringen per dag.

  4. När det är dags att lämna centrumet har du tre alternativ att betala för din parkering (läs mer om hur du betalar för din parkering).
    Har du varit i Westfield Mall of Scandinavia inom ramen av dina fria timmar kan du bara köra ut.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Allt fler ellastbilar och elbussar – även globalt, + 13 ”laddade” exempel

Eldrivna lastbilar. Många har knappt sett dem. En del bara läst rubriker, men några är redan nyanställda yrkesförare på väg mot framtiden, bokstavligen.

Mot-argumenten har varit rätt kallsinniga. De klarar inte minsta minusgrader, de klarar inte att köra i vårt klimat, batterierna brinner och de blir för tunga för seriösa transporter. Men tack vare den snabba utvecklingen på just batteri och mjukvarusidan har effektiviteten i elmotorer och batteriteknik slagit tillbaka i form av faktiska siffror. Framförallt ekonomiskt då även kostnader för alternativa bränslen ligger så pass högt att det inte lönar sig för tex ett åkeri att fortsätta lägga stora summor på service och drivmedel. Enligt tyska Ecomento.de redovisade man en studie av Transport & Environment där transportföretag skulle kunna nå 47% mindre driftskostnader.

I Sverige har registreringarna till en början varit blygsamma men tack vare stöd från myndigheter och näringsliv har Sverige en stark position med redan färdiga system och infrastruktur för laddning som nu lanseras allt snabbare. Just laddning har oroat vissa grupper som även hånat och framförallt inte velat se fördelarna med eldrivna transporter. Laddning sker precis som med elbil genom snabbladdningsstationer som antingen kan vara i själva transportföretagets depå eller ute vid vägarna nära befintliga bensinstationer eller viktiga knutpunkter separat. Standard för snabbladdning har dessutom redan utvecklats tack vare att eldrivna personbilar drivit på så starkt. Den kallas CCS2 och går att läsa mer om här. För ännu tyngre fordon och andra applikationer finns redan en färdig standard som kallas MCS, Megawatt-laddning.

Håll ett öga på Indien. Kina dominerar elbussmarknaden i flera regioner medan de inte har varit lika framträdande i Europa och USA men nyregistreringarna ökar nu starkt. Indien är mycket intressant där man satsar mycket hårt på elektrifiering. Bland annat satsar man i ett ambitiöst projekt att konvertera – 35 000 äldre bussar till eldrift! Källor hävdar att Indien kan bli ledande inom eldrivna transporter redan om några år.

CALSTART har ett Zero Emission Technology Inventory (ZETI) tool som sammanställer vilka fossilfria fordon som finns på marknaden i USA, Europa och Asien. Det låter användare utforska, jämföra, kontrastera och visualisera i realtid. Användare kan också filtrera specifika parametrar som fordonstyp, region eller teknik för att förstå data från olika vinklar.

Här finns inte Tesla Semi nämnd då de första leveranserna är först i december.

Tretton exempel på utvecklingen den senaste tiden (oktober-november 2022).

https://alltomelbil.se/designwerk-visar-el-lastbil-baserad-pa-volvo-fh-med-700-km-rackvidd/ Designwerk som ingår i Volvokoncernen har visat upp en eldriven lastbil baserad på Volvo FH och som kan erbjuda upp till 700 kilometer i räckvidd. Modellen finns i flera olika utföranden och med flera olika storlekar på batteri.

USA: https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/tesla-has-started-2nd-round-of-sending-invitations-semi-truck-delivery-event Tesla har meddelat att ett evenemang kommer att hållas i Gigafactory i Sparks, Nevada, för visa upp de första leveranserna av  Tesla Semi. Nu när programmet är spikat har Tesla börjat skicka inbjudningar till privata investerare. Evenemanget äger rum den 1 december.

https://cnevpost.com/2022/11/21/byd-wins-order-for-64-electric-buses-from-nobina/ Den 12 meter långa BYD-elbussen med lågt golv har en räckvidd på 450 kilometer på en laddning, medan den större 15-meters BYD-elbussen med låg entré också har en räckvidd på 400 kilometer på en laddning, enligt BYD. Den svenska bussoperatören Nobina har mer än 300 BYD rena elbussar i sin flotta, eller på beställning, i städer i Sverige, Norge och Finland.

https://www.trailer.se/artikel/eldrivna-trailers-minskar-utslappen Eldrivna trailers är på väg att bli en riktigt smart lösning som snabbt kan sättas in för att minska transportsektorns miljöpåverkan och minska förbrukningen av drivmedel oavsett dragfordon. DB Schenker har tecknat avtal om 2.000 eTrailers, där trailern har egna batterier och egen drivande axel.

https://www.scania.com/se/sv/home/newsroom/news/2022/forsta-leveransen-for-dagabs-kyltransport-med-scanias-elektriska-64-tonslastbil.html Systemet omfattar Kempowers kraftskåp på 280 kW (350 kW) med tre laddpunkter invid lastkajer vid distributionscentralen samt ytterligare en laddplats på parkeringen för nattladdning.

https://www.trailer.se/artikel/100-tunga-volvo-ellastbilar-bestallda-i-sverige I år drar Volvo igång serieproduktionen av de tunga ellastbilarna. De första kunderna har tillsammans lagt beställningar på över 100 eldrivna lastbilar som ska rulla i Sverige. Leveranserna är beräknade att börja ske under hösten.

https://www.scania.com/se/sv/home/newsroom/news/2022/branschoverskridande-samarbete-for-elektrifiering-av-tunga-transporter.html Vår nya ellastbil blir en del en transportlösning som möjliggör ett cirkulärt system. Nu kan Foria transportera flygaska från kraft- och värmeverken i Mälardalen till Ragn-Sells nya anläggning utsläppsfritt. Där kan sedan värdefulla salter återvinnas och användas igen, säger Fredrik Allard, chef för Scanias lastbilselektrifiering.

https://alltomelbil.se/postnord-har-storhandlat-200-elbilar-fran-mercedes/ För utkörning av post använder PostNord också mindre eldrivna fordon. Ett av bolagen som vunnit den upphandlingen är E-tron som ska leverera elfordonet PRO Litium. Det avtalet innebära 200 fordon under en fyraårsperiod fördelat över Sverige, Danmark, Finland och Norge.

https://www.tidningenproffs.se/tagg/ellastbil/ Flera notiser om eltransporter

https://www.logistiknorden.se/nyheter/13-elbussar-besta-llda-till-a-rebro-stadstrafik Redan i dag drivs samtliga Svealandstrafikens bussar med förnybara drivmedel i form av biogas och biodiesel. Genom att införa eldriven trafik tar vi ytterligare ett steg mot en helt utsläppsfri kollektivtrafik, säger Martina Lindblom Alanko, Hållbarhets- och inköpschef.

https://it-hallbarhet.se/prezero-satsar/ Vår Volvo FE Electric har varit mycket uppskattad just för avfallshantering. Där den tas i bruk i Norrköping i stället för en traditionell diesellastbil innebär det noll utsläpp av avgaser och avfallshantering med mindre buller, inte bara för chauffören utan även för de boende, säger Robert Celec, teknisk produktchef elektrifiering, Volvo Lastvagnar Sverige.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Elbilar upp 174% – Tesla ny etta

Via Blipp och Allt om elbil: Efterfrågan ökar tack vare internationella och och inhemska orsaker. I röret ligger också att efterfrågan kommer att öka ännu mer då flera verksamheter som är beroende av fordon i trafik söker alternativ till traditionella drivkällor.

Nu är siffrorna över begagnatförsäljningen i Sverige för februari klara. Totalmarknaden backade med 12,9 procent. Särskilt märktes minskningen bland nyare bensin- och dieselbilar, visar Blipps statistik från Vroom. Enklare bilköp med blipp
– Köpintresset är fortsatt stort, men den den långa väntetiden på nya bilar har gjort att många behåller sin bil och det börjar bli brist på begagnade bilar på många håll. Lösningen kan vara att köpa en fin bil direkt av en privat ägare, säger Jonny Lindén, vd för Blipp.se.

Prisutvecklingen på begagnade bilar är stark trots höga drivmedelspriser, det gäller inte minst laddhybrider, där Blipp sett flera exempel på att samma bil blivit 10 000-tals kronor dyrare i dag än för ett år sedan.

Elbilarna ökar till en ny rekordnivå, i spåren av de kraftigt stigande drivmedelspriserna. I februari ökade köpen av begagnade elbilar med 174 procent, jämfört med februari 2021.

Tidigare har Renault Zoe varit Sverige mest sålda begagnade elbil, men i februari blev det skifte på elbilstronen. Tesla Model 3 är ny etta på topplistan och Nissan Leaf är ny tvåa.
– Intresset för att köpa en begagnad elbil har ökat undan för undan, de höga drivmedelspriserna driver också på. Nu är tillgången på elbilar större, och då ökar försäljningen, efterfrågan är redan på plats. Tesla Model 3 kom ut för ganska precis tre år sedan, och nu rullar många företagsbilar som varit på treårsleasing ut på begagnatmarknaden, säger Jonny Lindén, vd på Blipp.se.

Begagnade elbilar köpta av privatpersoner och företag februari 2022
BilmodellAntal köptaÄndring mot 2021
Tesla Model 3155+400,00%
Nissan Leaf137+179,59%
Renault Zoe123+55,70%
Kia Niro89+323,81%
Volkswagen ID.376Ny
Tesla Model S74+29,82%
Volkswagen e-Golf55+41,03%
BMW i353+55,88%
Audi e-tron43+152,94%
Hyundai Kona35+337,50%
Tesla Model X34-5,55%
Volvo XC4033Ny
Porsche Taycan32+300,00%
Hyundai Ioniq29+38,10%
Volkswagen ID.423Ny
Polestar 222Ny
Kia Soul21+250,00%
Peugeot 200821Ny
Mercees-Benz EQC15+66,67%

Källa: Vroom – Blipp och Allt om Elbil: Avser elbilar som köptes av privatpersoner och företag i februari 2022. 

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Självkörning för Tesla släpps snart, utan radar

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

VIA TESLA CLUB SWEDEN: Enligt svar från Elon Musk är nästa version V9.0 av självkörande mjukvaran nästan färdig. Den kommer bli mycket bättre än den redan imponerande V8.3 som drygt 2000 betatestare hittills hade fått till sina bilar.

Elons svar är väldigt intressant av två anledningar. Dels hade han tidigare sagt att de kommer göra fullständig självkörningsförmåga allmänt tillgänglig när version 9.0 släpps. Kunder som köpt funktionen ska få en nedladdningsknapp i sina bilars menusystem som de ska kunna ladda ner mjukvaran med. Funktionen kommer inte längre begränsas till en liten grupp testare utan ska bli allmänt tillgänglig. Fortfarande benämnd beta dock och med krav att föraren måste hålla i ratten och övervaka körningen. Och “naturligtvis” kommer den enbart släppas i USA :-( Vi i Europa är fortfarande dömda att ligga långt efter den tekniska utvecklingen tack vare våra bestämmelser. (Vårt hopp står till Tyskland.)

Men minst lika intressant med Elon Musks tweet är att han betonar att V9.0 av självkörnings mjukvaran kommer förlita sig på enbart bilens kameror. Radarn kommer inte användas. Vilket har fått många att höja på ögonbrynen.

Medan andra biltillverkare monterar dyra LIDAR sensorer på sina bilar hade Tesla redan från början valt en annan approach med billiga mobilkameror och radar. Med hjälp av större processorkraft kan de få ut samma informationsmängd från billigare sensorer.

Tesla verkar nu ta ett steg till och överge till och med radarn. På direkta frågan “innebär detta att ni kan ta bort radarn från tillverkningen [av framtida bilar] eller kommer den fortfarande finnas med för säkerhets skull?” svarade Elon Musk “ta bort”.

I några uppföljningstweet förklarade han beslutet så här: “När radar och kamera inte är överens vilken ska du tro på? Vision har mycket mer precision, därför är det bättre att lita på synen än att försöka kombinera datan från båda.” “Sensorer är en bitström och kameror har flera storleksordningar fler bitar/sek än radar (eller lidar). Radar måste meningsfullt öka signal/brus från bitströmmen för att vara värt att integrera den. När synbearbetning blir bättre lämnar den radar långt efter sig.”

Problemet har alltid varit radarns dåliga upplösning. Några tusen pixlar jämfört med miljoner för kamerorna. Dessutom berättade Elon Musk redan för flera år sedan vilka problem de hade med att tolka radarns signaler. Det radarn ser är inte likt det våra ögon ser. Människor, trä, plast är i stort sett genomskinliga medan metall är som speglar. Böjda metallytor som tex en ölburk kan ge upphov till “optiska synvillor” för radarn som tror de är mycket större än vad de egentligen är.

Tesla har kommit fram till att de kan lita mer på kamerorna när de ska känna igen vilka hinder bilen har framför sig än på radarn. Även när du själv är ute och kör bil är det ju dina “kameror”, dina ögon du använder. Du har ingen radar i pannan.

Fast Teslas radar har haft ett trumfkort: den kunde studsa sina signaler under bilen framför och på ett övermänskligt sätt uppfatta osynliga faror som lurade framför bilen framför dig. Kanske bästa exemplet visas i följande klipp. Lyssna efter när bilen piper och varnar för fara:

När Elon Musk frågades om detta, “Om jag är den tredje bilen i rad och den första stannar kan min modell 3 upptäcka det genom att studsa radarvågorna under bilen framför. Kommer detta fortfarande att fungera med ren vision?” svarade han “Det handlar om sannolikheter. Det finns 5 framåtvända kameror. Det är mycket troligt att minst en av dem kommer att se flera bilar framåt.”

Ja, radarn kan onekligen hjälpa i vissa situationer. Men varför? Hinner man inte stanna för ett hinder i tid – har man inte då kört för nära bilen framför? Det är framför allt människor som brukar stressa och köra så nära. Teslas autopilot håller betydligt längre avstånd. De självkörande bilarna kan göras säkrare genom en mer sansad körstil som kan kompensera för udda situationer.

Radarn i Tesla bilars nos kan alltså vara på väg bort. Den introducerades år 2014 i början som en helt traditionell adaptiv farthållare. År 2016 började bilen titta på rådatat från radarsensorn. Men samma år utrustades bilarna även med åtta kamerorsom tittade runt om. Nu fem år senare har bilen blivit så duktig på att känna igen omgivningen via sina kameror så radarn har spelat ut sin roll. Adaptiva fartkontrollen kommer använda kameran till att se hur snabbt bilen framför dig kör. Likaså autobromsen. Plockar man bort radarn kan bilarna bli billigare att tillverkas.

Läs nu om texten i tweeten i denna artikel igen: “Aktiverade självkörning på en parkeringsplats och den körde hela vägen till destinationen utan att behöva röra vid något. Inga hastighetsjusteringar. Ingen fot på gaspedalen. Ingenting. Den galnaste delen? Det var helt normalt. Du kommer att älska att prova det på din egen bil.”

https://teslaclubsweden.se/sjalvkorning-version-9-slapps-snart-utan-radar/

Tre enkla steg varför jag valde elbil!

Del 3. Tekniken

Vi är i början på en övergång från ett föråldrat synsätt på teknikutveckling som överlevt sig själv.

Elbilen har egentligen (tekniskt sett) alltid funnits sedan Slovaken Ányos Jedlik 1827 tog fram absolut första elmotorn och faktiskt en modell av en fungerande elbil! Resten visar sig sedan gå med rasande fart.

Idag har vi större möjlighet att själva styra den tekniska utvecklingen och kanske finns med den globala pandemin ett nyvaknat intresse för vad vi själva kan göra både lokalt och globalt. Då är det inte så konstigt att gammal fordonsteknik försvinner än mer då vi idag har helt andra verktyg.
Här skall jag inte babbla om alla företag som misslyckats se möjligheterna.
Det har andra ”experter” redan dragit upp som exempel – utan att (ibland) riktigt själva, förstå varför?

”Re-Volt”

Tekniken och människans kreativitet har redan gett radikala möjligheter att förenkla produktionsprocesser tiofalt. Och i och med det kan även tillverkarens produktion leda till klart mindre klimatpåverkan genom effektivare arbetssätt och smartare teknologi. Vi har alltså incitament för kreativa, innovativa sätt att arbeta i symbios med digitala resurser och kompakt hårdvara. Det är något av en ”re-volt”.

Teslas variant av elektrisk reluktansmotor, och innovativa sätt att arbeta kreativt i symbios med kompakt hårdvara har redan inspirerat traditionella fordonstillverkare världen över.

Nu först, kan sägas att elbilen fått sin definitiva revansch. Gamla fordonstillverkare gör allt de bara kan för att fasa ut gammal förbränningsteknik (helst före 2030) och bygger om eller bygger helt nya fabriker anpassade för enbart produktion av fordon med 100% eldriven drivlina.

Jaha, än sen. Vad kostar elbilen då?

Det är här just i teknikutvecklingen vi redan ser en klar tendens till att nya produktionsmöjligheter sänker kostnaderna – dvs det kommer redan nu nya elfordon som kommer att ligga i rätt prislägen. En resurs att kolla upp är tex Electric Vheicle Database.

Batteripaket – elmotorer – ger – fordonen dessutom helt nya möjligheter i form av större utrymmen och effektivare krockskydd. I sin tur säkerhetssystem där AI griper in om du som förare är det minsta ouppmärksam. Den största fördelen är också att processerna i sig inte är lika beroende av traditionellt energinät för att driva dem heller – Vindkraft, solcellsanläggningar, grön vätgas eller vattenkraft får allt större betydelse redan nu. Här är en kort lektion i vad traditionell industri åstadkommit. Och inte minst vad DU kan göra för att ändra på det! Via Fully Charged Show som bidrog till detta klipp.

Så slutsumman av dessa enkla skäl = Kalkylen, klimatet och tekniken.
Länk till Del 1 Kalkylen
Länk till Del 2 Klimatet

Sverigepremiär – Ford Mustang Mach-E Electric Tour

Och Björn Nyland testar Ford Mustang Mach-E

Intressanta lösningar men, vad händer när man släpper ratten?

Sverigepremiär – Ford Mustang Mach-E Electric Tour – På över 40 orter!

Ford Mustang Mach-E – snart i en stad nära dig! Nu har du chansen att få en förhandstitt på nya, helt elektriska Mustang Mach-E när bilen åker på Sverigeturné för att visas upp hos olika återförsäljare runt om i landet.
Se ALLA datum nedan.

https://ford.se/nyheter/Mustang-Mach-E-electric-Tour/sida

Ännu ett test av Nyland

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Tre enkla steg varför jag valde elbil!

Del 2. Klimatet

Mina tankar på elbil låg redan djupt grundad i 1980-talet och ett stort intresse för miljöfrågor med förhoppningen att vi till sist skulle kunna ersätta förbrännings-baserad energi med gratis helt ren solel, vind och vattenenergi.

Ett bra exempel

En stor del av vår tid slösar vi bort enorma mängder energi både värme och bränsleenergi i våra närmast stillastående storstäder runt om i världen. Att bli stående i en bilkö är inte alls ovanligt och det kan vara mellan 20 minuter till ett par timmar i värsta fall. En väldigt stor del av trafiken är också nyttotransporter som skall trängas i stadskärnorna, dess ringleder och ytterområden. 

Fossilbil till elbil gör skillnad

Att en fossilbil gör av med ca 07/lit bränsle per timme dvs närapå 10 kw/tim. Ovanpå det skall den göra sig av med värmeförlusterna genom diverse avgasrör och katalystorer. Därför upplever man en het sommardag på en stillastående kö som ett helvete och det gör bilen med – för den försöker närapå förgäves kompensera med AC-anläggningen vilket ökar förbrukningen ännu mer.
Elbilar har inte dessa nackdelar. Inga bekymmer alls! För motorn är inte igång vid rödljusen eller i i bilkön. Energi för instrument och belysning och AC, klimatanläggning klarar den utan förbränning och kan till och med hålla värmen på färjeturen i skärgårdarna. Har elbilen dessutom värmepump installerad (som blir allt vanligare) blir det nästan inga förluster. Eller åtminstone klart ringa. Många har sett hybridfordon som ett alternativ till elfordon men det visar sig i en nyligen publicerad rapport att dessa släpper ut mer skadliga växthusgaser än man tidigare trott.

Bättre hälsoeffekter

Just i år 2021 kom en studie fram till att fossilbränslen dödar hela 8,7 miljoner. Tittar man på Coronavirusets verkningar är det hittills (från januari 2020 till februari 2021 ca 2.5 miljoner döda).

https://omni.se/studie-fororeningar-bakom-8,7-miljoner-dodsfall-2018-en-osynlig-mordare/a/aP47la

Studien påvisar också att de länder som förlitar sig mest på fossila bränslen har högst dödstal. – Diet, motion och ren luft är några av de faktorer som betyder allra mest för vår hälsa och de har alla en stark koppling till utsläppen av växthusgaser.

Och det blir faktiskt bättre trafikslag – Världen över satsar många kollektivbussbolag på 100% eldrivna bussar. En annan framgångsrik lösning som nu kommer starkt med viss påverkan av (pandemin) är att mindre distributionsfordon får allt mer uppmärksamhet. LEFV – light electric freight vehicles. (Lättare eldrivna distributionsfordon). Den typen av fordon lämpar sig för många leveranser med korta tidskritiska avstånd inom stadskärnor och är alltså inte beroende av trafiklederna.

Samhället satsar nu också väldigt mycket på hållbara energislag, men det innebär även att du också själv kan bidra till att vi minskar vårt totala klimatavtryck om du skaffar elbil. Har du villa eller en energikrävande verksamhet kan du faktiskt sänka energikostnaden till nära noll då du kan sälja din överskottsel från solcellerna ut till elnätet samt kapa förbrukningstopparna med ett batterilager. Konsumentorganisationen Elbil Sverige samarbetar med www.solelbilen.se där du kan räkna ut hur många paneler du kan behöva för att ladda din elbil.

Länk till Del 1 Kalkylen
Länk till Del 3 Tekniken

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Tre enkla steg varför jag valde elbil!

Del 1. Kalkylen

Elbilen som sådan har redan idag i vårt land och internationellt haft sitt verkligt stora genombrott 2020. De första nackdelarna har försvunnit. Många var otroligt skeptiska till elfordon, de kan ju självantända, explodera, förstöra elnätet, – det satt inne länge.

Då jag började jämföra kostnader trodde jag hela tiden jag räknat fel!? Kalkylen ger på papperet stora skillnader.

Man måste nypa sig i armen.

Jämförelsen verkade i förstone inte riktigt hänga ihop då prisbilden svart på vitt såg så avskräckande stor ut jämfört med en traditionell bil med förbränningsmotor. Då jag började jämföra totala driftskostnader trodde jag hela tiden jag räknat fel!? 

Säkra summor

I princip har en elbil högst en eller två elmotorer beroende på konfiguration, till det en helt annan drivlina. Bak, fram eller fyrhjulsdrivet spelar inte så stor roll då elmotorerna oftast har en direkt drivning och därmed inga komplicerade kardanknutar eller långa drivaxlar.
Övriga delar är i stort sett slitage på hjul och däck, vindrutetorkare och spolarvätska. Inga oljebyten. Inga tändstift och komplicerad avgasrening.

Men för att göra en generell jämförelse rättvis och enkel kan du räkna på att en elbils energiförbrukning är ca 1,6-2 kilowattimmar mil/Jämfört med förbränningsmotorer som generellt drar ca 0,58 till 1 l/mil och har idag en bränslekostnad kring 14:40/liter (stigande just nu februari 2021)
Elbilens bränslekostnad blir ca 2,26 kr milen = 22,60 kr för 10 mil. Jämför det med fossilbilens som blir 8,30/mil = 83 kr för 10 mil.

Bränslekostnad/mil elbil bensinbil
Bränslekostnad/mil elbil bensinbil

Med lite marginal blir alltså drivmedelskostnaden för en elbil idag generellt alltså 3 kronor per mil. Bränslekostnad för fossilbil 9 kr/mil. (Då priserna verkar stiga allmänt, med viss reservation). https://www.elbilsverige.se

– Där slutar jag.

Det är så mycket annat i en traditionell bil att man tröttnar på att räkna upp dem! Till deras nackdel är alltså högre servicekostnader.
Bilindustrin har försökt undvika att döda fossilmotorerna genom att erbjuda en billigare genväg för kunderna i form av hybridmodeller, men där kvarstår ju servicekostnaderna som i vissa fall dessutom kan bli ännu högre om man har oturen. Och när man ser en bild av hur många mer komponenter en traditionell fossildriven bil har mot en elbil är det inte ens svårt gissa.

Så servicekostnaderna är helt annorlunda för elfordon. Generellt ca till en tredjedel av de totala kostnaderna. Det finns flera bra kalkyler som kan hjälpa dig, Bland andra https://www.bilsvar.se – Där hittar du alla modeller på marknaden. Se även en bra räknesnurra via Högskolan i Gävle. Här kan man själv lägga in uppgifter om bilens förbrukning, hur mycket man kör, hur länge man tänkt äga bilen och hur den finansieras. Och så får du de totala ägandekosnaderna.
Miljofordon.se har bra data på alla miljöfordon inklusive transportfordon. Och jämför gärna alla bilar med olika former av av avtal i Teslakalkylen.com

Trådlösa uppdateringar

Fler aktörer på elfordons-marknaden tar efter Tesla och deras idé att erbjuda trådlösa mjukvaruppdateringar, som inte heller kräver verkstadsbesök, vilket sparar mycket tid och pengar även för återförsäljarledet. Kortare köer = snabbare service.
Glöm förstås inte att en elbil dessutom kan vara ett bra val för villaägaren, det sänker bränslekostnaden ytterligare då du själv får solel via taket. Snålast elbil 2020 blev återigen Tesla Model 3 Short Range plus i Elbil Sveriges samarbete med GruppSol AB. https://solelbilen.se

Länk till Del 2 Klimatet
Länk till Del 3 Tekniken

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Var är elbilarna?

OKQ8 gör filmserie om bensinmack – vill konkurrera med Ica-såpan

OKQ8 vill gifta underhållning med reklam i ett nytt filmkoncept som kommer att gå i tv. Men var är satsningen på elbilsladdning??

OKQ8 planerade redan i december 2020 tillsammans med Skellefteå Kraft bygga 800 stycken snabbladdare för elbilar runt om i landet. (Sveriges största snabbladdningsnätverk). Vi elbilister hoppas förstås satsningen kommer att synas i den så kallade reklamfilmsserien? – FRAMTIDEN som skall representeras av rollfiguren ”Jasmin”?

Det nya reklamkonceptet är framtaget tillsammans med reklambyrån 13, som man började arbeta med i somras. Den har producerats av Esteban.

– Det känns fantastisk kul att ha fått förtroende att ta fram ett helt nytt reklamfilmskoncept för Sveriges största drivmedelskedja. Målsättningen är att filmkonceptet framöver kommer konkurrera med ICA-såpan om positionen som Sveriges mest omtyckta, säger Nima Stillerud, creative director på 13.

Den första filmen har premiär på TV4 den 8 februari, men en trailer har redan släppts. 

https://www.resume.se/marknadsforing/kampanj/okq8-gor-filmserie-om-bensinmack-vill-konkurrera-med-ica-sapan/

Till sist, en bra reklamfilm för Porsche Taycan

En aning klinisk, vem som helst gillar Porsche och skall man visa framtid så är det nog inte bara androgyna miljöer som gäller, bortom idag?

Vi behövde en regissör med sitt eget öga för det visuella, samtidigt som vi ville berätta en historia. Det var något med kombinationen av den ambitiösa produktionsnivån och tanken som slog både känslor och symbolik som fick oss att välja Joon Brandt som regissör den här gången.

Steffen Westbye , marknadschef på Porsche.
Ja det är här du skall klicka

– Representerar Porsches framtid
Enligt Porsche har de valt namnet ”Taycan” på grund av ordets innebörd och hänvisningen till hästar. Namnet kommer av ursprung i Turkiets stolta hästtradition. 
– Det kan vara frustrerande att arbeta med djur, som i praktiken gör precis vad de vill – men det fanns några majestätiska scener till slut, säger Brandt.
Westbye säger att det grymtades rejält hos de vanliga förbränningsmotor-ägarna när Porsche började planera sin första helelektriska sportbil – kallad ”Porsche Mission E” men att nu en del av dem även kan tänka sig en Taycan. 
– Taycan representerar på många sätt Porsches framtid, och här upplever vi att reklamen berättar en fängslande historia om generationsväxling, förutom en intressant visuell framställning av var bilens namn kommer ifrån, säger han. 

Det finns skillnader, stoleken är dock densamma.

Har haft lite norskt reklaminnehåll
Westbye säger att historiskt har inte mycket reklaminnehåll producerats för Porsche i Norge.
– Det är inte ofta man ser helnorska bilannonser som båda är visuellt gripande men också berättar en bra historia, säger han. 
Enligt Westbye spelades filmen in i det bästa Norge har att erbjuda av vägar genom fjällmasiv och modern arkitektur i Oslo. Utmaningen var att visa både bil och omgivning från sin bästa sida.
– Det viktigaste för mig har varit att ta hand om Porsches kärnvärden och sedan berätta en historia om vägen framåt, säger Brandt.

Produktionen gjordes av High and Low, medan Kristoffer Grindheim och Motion Air stod för bilden. Redigeringen gjordes av Uhørt, medan Goldbox / Imagine a Theory stod för animeringar. Ljudarbetet utförs av Sølve Amundsen, och filmens stora stjärna är (hästen) Champagne.

Här kan du faktiskt se hela conceptbilen som det började ryktas om redan 2015. https://www.porsche.com/microsite/mission-e/international.aspx#/reveal

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center