Första elbilsmässan någonsin. Elbilen – en vinnare både för miljö och plånbok!

laddad-04Intryck från E-Carexpo – Stockholm 2016-11-20

Elbilen sparar vår gemensamma miljö då den kan köras på 100 % förnybart bränsle och pengar åt ägaren tack vare sin höga totalverkningsgrad, relativt enkla teknik och låga servicekostnader. Även för företagare och offentlig verksamhet finns stora pengar att spara och dessutom betydande goodwillförtjänst. Med den utvecklade batteriteknik som finns idag är eldrift även konkurrenskraftig på flera områden än fordonstransporter. Elcyklar och robotgräklippare känner vi redan till och nu finns också proffesionella motorsågar och inombordsmotorer för lite större fritidsbåtar. Batterierna blir allt effektivare och får allt längre livslängd. Bland utställarna fanns flera med riktigt snygga och funktionella elcyklar I många varianter. Räckvidden är numera 7-10 mil för en bra elcykel. Imponerande! Här finns verkligen framåtanda på en snabbt växande marknad.

elcyklar-img_2803
Bland andra Crescent och Sinus från Rideaway fanns representerade

Det blev tydligt att intresset bland flera av de stora biltillverkarna att sälja elbilar är ganska svalt. Opel Ampera-E hade vi gärna sett på plats och Mercedes hade inte ens besvärat sig att ställa ut den enda renodlade elbil som de har till försäljning. Lite mera framåt-anda märktes från Kia (SOUL EV), Hyundai (IONIQ) och Renault (ZOE). Även BMW (i3) som betonar bilens livscykelpåverkan på miljön visade ett större engagemang.

Flera av de stora biltillverkarna har egentligen bara hybridalternativ att erbjuda i vart fall då det gäller bilar i familjestorlek. Frågan är om alla stora hinner ikapp de nyetablerade bilmärken som etablerat sig på marknaden. Omställningen för hela bilbranchen är naturligtvis tuff och många vill nog bromsa för att få mera tid på sig. För varje såld fossilbil (dit även hybrider räknas) rullar ju trygga vinstpengar in i kassan och håller liv i den vinstgivande eftermarknaden.

img_2798
Tesla med entusiastiska unga förare

Som elbilsägare är man mer eller mindre hänvisad till att kunna ladda hemma (möjligen med undantag för Tesla) för att kunna leva ett hyvsat tryggt, ekonomiskt och praktiskt elbilsliv. En elbilsägare behöver ha tillgång till tre olika laddsystem med olika betalningsupplägg med fast+rörlig, bara fast eller bara rörlig kostnad i olika kombinationer och med följaktligen olika kWh-priser. Det är nära omöjligt att, för en potentiell elbilsköpare bedöma vad den verkliga driftkostnaden blir om man behöver ladda från stolpe.

Det fanns många utställare med olika varianter av teknisk utrustning för laddning. Både för hemmabruk och för offentlig miljö. Det framgick att 50% av kostnaden för att sätta upp laddstationer i offentlig miljö täcks av bidrag. Se bland annat Energimyndigheten,- satsningar på batterifabriker. Uppgifter om kostnaden för installation per ladd-uttag varierar stort. Alltifrån 30 000:- för ett uttag med lägre ladd-effekt till 500 000:- (Vattenfalls uppgift) för ett snabbladduttag. Vår reflektion är att det ändå, med den bidragsmöjlighet som finns, inte är direkt avskräckande kostnader för att få igång elbilsmarknaden ordentligt. Potentialen för den som får sälja el är ju inte föraktlig. Någonstans mellan 5-10% av Sveriges elproduktion behövs den dag vi ställt om till eldrift av personbilsflottan.

Åter till laddkostnaden: Enligt vår uppskattning så kan kWh-priset vid en laddstolpe variera mellan 2-3 kr/kWh och 20-25 kr vid vissa snabbladdare. Då det gäller hushållsel finns ju en fungerande konkurrens. Vi har svårt att se logiken i att de elkraftbolag som bygger laddnät ska behöva ta mera betalt för elen i en laddstolpe än för hushållsel?? Skattepengar användes en gång i tiden för att bygga upp landets elnät. Nu används skattepengar för att bistå med 50% av kostnaden för att bygga laddstationer. Ska det då behövas lagstiftning för att elbolagen inte ska förse sig till sin egen kassa på klimatets bekostnad??

Av Gunnar Öberg – Vuef.se

skarmavbild-2016-11-23-kl-15-13-08ÄR du intresserad av mer kring elbilar och energi så kan du kontakta Gunnar Öberg,- VUEF Västmanland Upplands Energiförening, www.vuef.se VUEF anordnar träffar och organiserar event kring dessa så aktuella ämnen.

Det onödiga klimathotet. Ehrenberg på turné föreläser

 

ehrenb_bild
Hur vi kan rädda världen och kort presentation av bokFalska minnen.

– Men fokus låg nästan helt på Globala uppvärmningen, och att fossila bränslen förstör världen. Enligt Ehrenberg är det bara att läsa Klimatrapporten som FN tagit fram,- och ta del av det globala målen för att förstå vidden av hotet.

”Politikerna har en väldigt smalt synfält som numera har krympt in i lönsamhetsresonemang. Stora ekonomiska resurser har bundits upp i vår ekonomi och på Börsen”. Se gärna hans beskrivning av den ekonomiska bakgrunden här via ledare i ETC.

– Ehrenberg är därmed mycket kritisk kring den politik som hittils förts och rejäla svingar går åt både vänster och höger.

”Ta det här med energiskatten,- Va?? – Så dumt så det inte är sant. Detta har regeringen hittat på. Anledningen är kanske att Norrmännen och EU inte vill bli av med inkomsterna från fossilkraft och lobbar emot? – Magdalena Andersson mumlar att den kanske försvinner sisådär så småningom. (Se artikel om detta här).

– Och de lokala kraftvärmeverken är skraja bli av med inkomsterna från sina kunder, jag vet det då jag ju själv är energiproducent med vår anläggning i Katrineholm”.
”Men lösningarna finns redan, och det är att vi har en energikälla som är helt gratis! Nämligen solenergi. Idag kan DU som privatperson bidra lokalt till fossilfri (olje och gas-baserad energi från jordens resurser) till mycket låg egenkostnad!
Om flera av oss använder solenergi minskar förstås efterfrågan på fossila bränslen”.

Ehrenberg fortsätter med,- ”Vi har i vårt land bästa läge för solenergi. Under det mörka halvåret har vi ju vattenkraften som är väl utbyggd, den kompenserar helt för den mörka tiden på året. Bland länder sker största utbyggnaden med solenergi i Kina. *(Just i dagarna något reducerade planer på grund av anpassningssvårigheter i den snabba utbyggnadstakten.)Vi kan därför rädda klimatet för våra barnbarn!
Det här är ”solcialism”! – säger Ehrenberg.”Biltillverkarna har upptäckt, (i senaste laget*), potentialen i att lägga om produktionen för elbilar. Bland andra BMW som producerar sina elbilar i en egen helren miljövänlig anläggning i München,- Tyskland. Och Tesla har vänt upp och ned på hela marknaden då de lyckats ta fram elbilar som marknaden verkligen vill ha. De placerar själva ut laddstationer dessutom. Möjligheten till laddning av elbil har exploderat och växer i hela Europa så det knakar. Men laddningen skall förstås vara gratis. Inte kosta lika mycket som traditionella bränslen!

Vad kan vi göra då, skaffa egna solceller? Ja, det är faktiskt bra ekonomi att skaffa egna solceller. De håller i 40 år! Enkla att bygga själv och placera. Den som har både solceller och elbil behöver inte ens fundera på hur mycket det kostar, investeringen betalar sig inte bara på fickan utan också för klimatet på jorden om vi gör det här tillsammans.

Vad behöver DU för att ha solceller för din energiförsörjning?
Solceller – växelriktare – som bidrar med ström för din hushållsel – överskottet – går till nätet – närmaste konsumtionspunkt.

Hela strukturen i det svenska ekonomisystemet kan ritas om. Inte konstigt kraftverken gnäller och är rädda”.

Mer om detta finns förstås via http://40.etc.se/turnen.html

*Undertecknads kommentar