Porsche Taycan – (Porsche Mission E) Vad vet vi nu?

Nu har Porsches mission E fått ett namn till sist. Porsche Taycan.

Men vad vet vi? Jo Taycan förmodas får tre olika modeller  med  402 hk, 536 hk och 670 hk. Detta enligt tidigare intervjuer med VD Oliver Blume på Porsche. Internt på Porsche kallad projekt J1.

Av detta kan vi alltså räkna med:

Utifrån de data vi har idag, juni 2018 har jag gjort en preliminär modellöversikt.

  • En bakhjulsdriven basmodell på 402 hk (Taycan S)? Pris i nivå med basmodell för Panamera? Ca: 800.000?
  • En variant på 536, förmodligen fyrhjulsdrivna (Porsche Cross Turismo modellen)?
  • En performance-modell (Taycan GTS) på 670 hk med fyrhjulsdrift – Typ Teslas Performance Model 3.

Klippet ovan har uppenbarligen inte varit populärt men förklarar 919’s stora framgångar trots en relativt liten 4-cylindrig fossilmotor! Tyvärrär det svårt få fram faktiska data på elmorn fram.

Motorer: För fyrhjulsdriften. Två synkrona permanent-magnet-motorer = vid varje axel. Dessa har enligt Porsche motorteknik som användes i Le Mans-vinnande 919-LMP1 hybrid och kan återvinna regenererad energi vid inbromsning. Batteriet i 919 har kylning och är producerade av tyska A123-systems.
Detta låter intressant, då Tesla tex. har asynkrona motorer i både Model S och Model 3 som dessutom är optimerade att vara så effektiva om möjligt med inverterare från batteriernas likström till motorernas växelström inbyggt med nyaste teknik på området. Bakre Model 3 motorn har ursprungligen faktiskt en Nicola Tesla-konstruktion, kallad Permanent Magnet Switched Reluctance Motor (PM-SRM).

0-100 skall Porsche Taycan klara på 3,5 sekunder, och att den kan komma under rekordtider på Nürburgring.

Modellen är försedd med lithium batterier integrerade i chassiet mellan front och bakvagn, detta ger extremt låg tyngdpunkt och därmed mycket effektiva köregenskaper. Men vi vill så klart veta mer?

Genom att studera kommande Audi e-tron SUV som kommer att dela komponenter med Porsche kan det förhoppningsvis komma fram en tydligare bild. Även Bentley kommer att dela plattformen J1 med Porsche. Men än så länge håller Audi locket på angående drivlinan.

Porsche har just lanserat en gratis app för att hitta laddnätverk över hela Europa. Men app-app. Anslutningen är inte gratis!

Porsche launches electric car charging mobile app and service

Fortsättning följer…