Tesla Model 3. Mer än en elbil för folket

Ibland missar man det osynliga med Model 3 i mängden av nyheter som nu strömmar från andra biltillverkare, som vill få fram nya tekniker och innovationer för att ligga i framkant.

Men trycket från nya medvetna kunder, kräver nya elbilar. Det är också ett enormt tryck från allt fler politiker och länder som har att följa klimatavtalet som togs i Paris, i december 2015. Något av ett unikt tillfälle (historiskt) där en hel värld skrev under klimatavtalet.
Här skall vi titta närmare på krocksäkerheten, och vad Autopilot egentligen betyder, längst ned i artikeln.

En traditionell bilkaross har ofta tyngdpunkten framtill på grund av att förbränningsmotorn oftast sitter där. Och passagerarna skall ju får rum någonstans. Det här gör det knepigt få till bilens verkliga köregenskaper. Länge har tillverkarna försökt att kompensera tyngdpunkten på olika sätt, just genom att använda lättare och starkare material. Också framvagn och bakvagn har kunnat få effektivare säkerhet genom olika elektroniska och hydrauliska tekniker.

Nu hoppar vi rätt in i Tesla Model 3.

Presentationen 2017 om krocksäkerheten

Nyligen kritiserades Tesla för att man använt sig av så många material och komponenter i själva karossen.
Se bilden nedan: Gult är förstärkt stål, blått vanligt och resten aluminium. Men vid presentationen av modellen där Musk visade upp dess krocksäkerhet, – augusti 2017, jämfördes på en jätteskärm med Tesla Model 3/Volvo XC60 vid sido-krock. Han blev så till sig, att han glömde sina ord för några sekunder. Så stor var skillnaden i sido-krock-sekvensen mellan Tesla Model 3 och Volvon.

Tyngdpunkten är avgörande

Det finns ingen traditionell tung förbränningsmotor framtill. Det gör att det automatiskt finns en krockzon precis som på en gammal VW bubbla, eller Porsche 911. Bara en bagagelucka med extra utrymme.

Batteriet i Teslor är placerat i underredet som bildar en automatisk barriär från alla sidor. En kan tycka att tyngden (ett bilbatteri är det tyngsta i konstruktionen) skall göra fordonet ganska statiskt. Men det som många inte tänker på är att en kropp ändå rör sig och snurrar oftast runt kring sin tyngdpunkt vid en kollision. Till detta hör också att ett fordon påverkas av en rad andra fysiska krafter.
Ofta ser man att bilar också kan studsa i helt annan riktning vid en kollision. I de få bilder av karossen som man sett baktill, ser man att Tesla även tänkt till där. En bil kan utsättas för sekundära kollisioner med andra fordon flera gånger.

Här syns att balkarna dras inåt, även med hjulen kring krocksonen.

Tesla har verkligen gått till botten med krocksäkerhet, enligt uppgift har de i stort sett börjat om från början och anpassat karossens olika material till krockeffekten, till exempel i fronten.
Styrlänkarna bryts vid en viss punkt av sekvensen, avsiktligt av och kan därmed få hjulen att fungera som del av säkerheten. På en konventionell bil är det tänkt att de krockbärande delarna skall vara starkast och det är mindre fokus på hur hjulen kan komma att påverkas. Konstruktionen Tesla gjort är mycket mer flexibel, lite som ett skelett.

Ett försök visa var styrlänkarna bryts vid kollision, och hjulens position

I klippet nedan ser man inte mycket av hjulen i den vänstra delen av klippet. Men man ser att konstruktionen av fronten ändå är mycket mer flexibel än den högra, där framvagnsdetaljerna är rätt stumma och tenderar att inte fånga upp krock-krafterna lika bra.
Audi A4 2017 är en frontmotorbil med tradionell motor-placering. Trots Audis ganska omfattande säkerhet tränger ändå motorn delvis in mot kupén.

Lägg märke till det högra ”krysset” i klippet som är helt stumt

Autopilot, verklighet och teori

Autopiloten i Tesla’s bilar har nyligen uppdaterats och det sker trådlöst till alla ägare. Version 9 gick först till Tesla-ägare i USA och Canada och skall när som helst komma i uppdatering för hela EU. Här nedan är ett exempel på utprovning som visar hur Adaptiv cruise control fungerar i verkligheten.

Missa inte heller klippet längst ned med demo av Teslas Autopilot i Model 3, med igenkänning av omgivande trafik. Även fotgängare. TESLA Motors har dessutom själva startat egen utveckling av både hårdvara och mjukvara så räkna med att de inom kort kommer att kunna erbjuda ytterligare förbättringar. Även andra biltillverkare jobbar hårt med utvecklingen av självstyrande system. En sak till: DU måste förstå skillnaden mellan självkörande och autopilot. Full autopilot finns i princip inte. Med auto-pilot är det DU som ändå har ansvaret!

https://www.repairerdrivennews.com/2018/10/16/tesla-shows-off-front-end-crash-protection-structures-on-model-3/

https://cleantechnica.com/2017/08/24/tesla-model-3-blending-steel-aluminum-details/