Tesla autopilot,- enkel och bra beskrivning med vanligaste funktionerna!

Thriveeachday – kanal

Jag har sett enormt mycket klipp om hur Teslas Autopilot fungerar men inte så här enkelt och bra presenterat. För när allt kommer omkring.
– Vad funkar och inte funkar i vardags-trafiken?
Teslas AP blir bättre och bättre. – Trådlös uppdatering. Enkelt och fiffigt. Och det där med FSD. Det betyder egentligen (Fullt självkörande) Och det är det inte på ett bra tag. Ingen biltillverkare grejar det ännu, vem klarar det först?

En viktig punkt är att Tesla igår gick ut med meddelandet att även den kommande hårdvaran (datorn) kommer att ingå i FSD-paketet (Full self Driving). Se bilden nedan.

Fördel Tesla 3.0. Tesla leder utvecklingen av AP?

Tesla visar återigen att man är ledande när det gäller autopilot.

Här har jag samlat några intressanta klipp vilka är gjorda sista tiden med den allra senaste versionen som börjat delas ut trådlöst från Tesla.
Autopilot – historik på Wikipedia

Att en ”liten” elbilstillverkare vänder upp och ned på HELA traditionella bilmarknaden är väldigt signifikant och visar hur kraftull utvecklingen är. Det är pinsamt när VOLVO säger sig inte lita på utvecklingen av autopilot och på så sätt indirekt visar sin inkompetens när det gäller en utveckling som egentligen gagnar säkerheten.

En Corvette C1 försöker ligga steget före men sidokameran ser den. Se klipp nedan.

TCS med Tibor Blomhäll har också en utmärkt artikel om det senaste kring Teslas Autopilot: Nya mjukvaran 2019.8.3 (som håller på att skickas ut trådlöst till bilarna nu) kan detektera trafikljus. Om bilen styrs av autopiloten men kameran ser att signalen slår om till rött varnas nu föraren med ljud och ljussignal och ombeds ta över styrningen omedelbart.

En Corvette C1 försöker ligga före…

Utnyttja gärna min referralkod om du vill ta chansen att utnyttja erbjudandet från Tesla att vinna något ur deras referens-program: https://ts.la/hkan65717

Mer om programmet och regler står här: https://www.tesla.com/sv_SE/blog/teslas-new-customer-referral-program

Erik Modig vet att hållbar kommunikation lönar sig!!

Jag noterar en intressant artikel i tidningen Resumé om Erik Modigs forskning och studier.
– Det handlar inte bara om att satsa på ökad lönsamhet. Forskning från Harvard visar att de bolag som hamnar högst på hållbarhetsmätningar också är lönsammast över tid – den statistik som CDP och aktieindexet Stoxx gjort visar att de börsbolag som får höga betyg – A – i klimatfrågan också visar en 26 procent bättre avkastning än snittbolagen. Se även tidigare inlägg om detta: https://blog.ho-form.se/?page_id=6736

”Som forskare märker jag att det finns stor utvecklingspotential gällande hållbarhetskommunikation” 

Nu lanserar Erik Modig, marknadsföringsforskare på Handelshögskolan i Stockholm och författare till bland annat ”Bang for the buck”, tillsammans med Sveriges Annonsörer och Tell us en genomgående studie, ”Hur kommunicera hållbarhet?”. Tell ur är ett nätverk där kommunikations- marknads, och hållbarhetschefer träffas för att dela med sig av och diskutera gränslandet mellan kommunikation och hållbarhet.

Studien handlar precis som det låter om hur både företag och organisationer kan förbättra sin hållbarhetskommunikation. I ett pressmeddelande säger Erik Modig att han från den akademiska sidan kan se hur många kommersiella aktörer har stor utvecklingspotential.

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/03/25/erik-modig-ska-lara-bolag-och-organisationer-att-kommunicera-hallbarhet/

Volkswagen stäms för bedrägeri i USA. VW svarar!

Enligt Svenska Dagbladet så agerar nu USA:s finansinspektion SEC kraftfullt och stämmer nu tyska biljätten Volkswagen och bolagets förre chef Martin Winterkorn för bedrägeri mot amerikanska investerare i samband med dieselskandalen.

https://www.cnbc.com/2019/03/15/dieselgate-sec-says-volkswagen-perpetrated-fraud-lied-to-investors.html

Volkswagen ertappades 2015 med att ha manipulerat miljontals bilar för att det skulle verka som att de släppte ut mindre avgaser. Tilltaget har hittills kostat biltillverkaren 29 miljarder euro, vilket motsvarar drygt 300 miljarder kronor.

Den amerikanska finansinspektionen och investerarna anser att Volkswagen borde ha informerat dem tidigare om omfattningen av skandalen. Tillverkaren å sin sida försvarar sig med att man inte kände till att man skulle straffas med miljardböter då andra aktörer kommit undan med lägre straff efter liknande överträdelser.

Enligt SEC gav Volkswagen ut värdepapper till ett värde av 13 miljarder dollar i USA under perioden 2014-2015, samtidigt som ledningen kände till att mer än en halv miljon amerikanska dieselbilar överskred de tillåtna utsläppsvärdena.

VW svarar SEC så här:

The SEC’s complaint is legally and factually flawed, and Volkswagen will contest it vigorously. The SEC has brought an unprecedented complaint over securities sold only to sophisticated investors who were not harmed and received all payments of interest and principal in full and on time. The SEC does not charge that any person involved in the bond issuance knew that Volkswagen diesel vehicles did not comply with U.S. emissions rules when these securities were sold, but simply repeats unproven claims about Volkswagen AG’s former CEO, who played no part in the sales. Regrettably, more than two years after Volkswagen entered into landmark, multibillion-dollar settlements in the United States with the Department of Justice, almost every state and nearly 600,000 consumers, the SEC is now piling on to try to extract more from the company.

https://www.svd.se/volkswagen-stams-for-bedrageri-i-usa/i/senaste

Tesla’s full autopilot – 100 gånger före konkurrenterna?

Nyligen talade Elon Musk i en pod-cast-intervju hur stor betydelse Teslas insamling av verklig data har. Man ligger tack vare datainsamlingen långt före konkurrenterna. Ben Sullins förklarar i det här klippet hur det kommer sig.

Men… hur funkar det då?

För att kunna nå en så bra auto-pilot som möjligt bör även video, tillsammans med insamlad vägdata”Fleet-learning” och bild-data, med hjälp av smarta algoritmer och neuralt nätverk, kunna användas istället för att försöka bygga omgivningen från början, genom traditionell programmering.

Många av konkurrenterna gör istället insamling av data (i vissa fall kombinerat med begränsad bildinsamling) – följande.
Man kör en planerad färdväg, för att läsa av omgivningen med radarsystem som LIDAR.
Sedan matas data manuellt in som övergångsställen etc. Alltså kan det ta upp till åtskilliga arbetstimmar att kartlägga omgivningen, beroende på sträckans längd och omgivning. Ofta görs det arbetet i länder där arbetskostnaden är låg.

Läs mer i denna länk om hur det fungerar och vilka nivåer autopilotsystem definieras! https://blog.ho-form.se/?p=6370

En splitterny Tesla för 400,000:- ? Nej tack!

Tibor Blomhäll brukar mena vad har skriver, den här gången reagerade jag instinktivt, inte på rubriken? Utan på att Tibor är punktlig. Och han skriver sällan en rubrik som den här!?
Med viss ironi vässar han sin penna!

En splitterny Tesla för 400,000:- ? Nej tack!

Tesla börjar i dagarna producera sina första leveransklara exemplar av sin ”folk-elbil” Tesla Model 3 SR. De första kunderna ska få sina bilar om några veckor.

Ända sedan Elon Musk först presenterade Tesla Model 3 har alla väntat på den utlovade $35,000 bilen. Det första året var det dock bara Long Range och Performance modellerna tillgängliga, med betydligt dyrare prislappar. Medium Range versionen kom senare i USA; här i Sverige har vi fortfarande endast de dyrare modellerna att välja mellan.

Svenska kunder måste nu bestämma sig: ska jag köpa en Model 3 för 6-7-800,000 kronor – eller vänta på billigaste modellen? Som sägs börja levereras till Europa om 6 månader. Plus två månaders båtleverans skyndar sig Teslas svenska personal att tillägga. Frågan är alltså om vi kan se några Standard Range Model 3 på våra svenska vägar innan årsskiftet?

Lägger vi på frakt, tull och moms på amerikanska $35,000 priset hamnar vi på runt 460,000 kronor som svensk utgångspris för Model 3. Varav du får tillbaka 60,000:- efter 6 månader när staten betalar ut elbilsbonuset som tack för att du inte förpestar stadsluften.

Summa summarum runt 400,000 kronor för en elbil med 5.9 sekunders acceleration och 35 mils räckvidd.

M3_SR_interior

Fast du kommer inte köpa den bilen.

För du kommer hellre betala 25,000 kronor extra och få Tesla Model 3 SR+

För du vill ju ha elmanövrerbara framsäten, navigation, och en ordentlig mittkonsol med mobilladdning istället för bara en öppen korg mellan framstolarna. Och dessutom få 4 mil till i räckvidd, 39 mil isf 35. Det är ju en jättebra deal!

Välkommen till Tesla. Bolaget som är en hejare på att sälja på kunder ”lite till”. För har du väl kommit till nivån SR+ kan det ju verka lockande att få sätesvärme bak, premiumljud med subwoofer, satellitbild och trafikinfo på kartan, webbläsare och streaming musik, och garageport öppnare. Och hela 42 mils räckvidd. För bara 40,000 kronor extra. Tesla har nu så många versioner av sin Model 3 att det finns alltid en prisvärd variant med fler lockande finesser för bara en näve tusenlappar till.

Med alla dessa lockelser undrar vi hur många som egentligen kommer nöja sig med absolut enklaste Teslan?

Kommer den ens finnas kvar nästa år?

När Tesla Model S först visades upp för världen sades den skulle kosta från $49,000. Och den gjorde ju det – ett tag. När leveranserna startade 2012 fanns en variant med 40 kWh batterier för just $49,000. Men försvinnande få valde att köpa den. Alla la till ”bara några tusen till” för att få en bättre bil. Efter mindre än ett år togs den bort från sortimentet. Det var för krångligt att tillverka en version i så få exemplar.

Ska jag vara ärlig misstänker jag starkt att samma sak kommer hända med $35,000 varianten av Tesla Model 3. Efter ett tag kommer den också försvinna från sortimentet.

Men det kommer inte vara Teslas fel. Bara deras lockande prislistas.

http://teslaclubsweden.se/en-splitterny-tesla-for-400000-nej-tack/

Jag längtar efter att få säga Bye bye macken!

I Dagens Nyheter hittar vi en krönika av Lasse Svärd

Det finns bara en mening jag personligen hakar upp mig på i texten och det är den där han nämner vätgas som alternativ. Det är redan idag uteslutet att vi får *bränsleceller med vätgas som ett alternativ för ganska lång tid framöver. Det finns bara ett fåtal anläggningar i landet som kan leverera och några planer på utbyggnad har det inte talats något om

KRÖNIKA. Så är det att köra ladd-hybrid:

Det har sina sidor att köra laddhybrid. Varje gång bensinmotorn startar känns som en förlust.

Jag står vid ett rödljus i Solna. Det är en kall vinterdag och laddningen visar bara ett streck.

Plötsligt känner jag en vibration och då vet jag att det är kört. Bensinmotorn vaknar till fossilt liv och den rusar direkt upp i varv, som för att skaka av sig gamla intorkade bränslerester. 

Jag brukar klara i stort sett all lokal körning på el. Men i dag hade laddningen på jobbet krånglat. Trots att kontakten var rätt ansluten och lampan lyste när jag lämnade bilen på morgonen blev det ingen ström till batteriet.

På väg hem blev tre streck snart två, sen ett och då bröts den goda känsla som eldriften ger: att susa fram utan lokala avgaser.

Nu sitter jag här i en klimatbonusbil som förvandlats till avgasbil bland andra avgasbilar. 

Att köra laddhybrid blir en tävlan mot sig själv att komma så långt det går på el. Ett delmoment är att se i almanackan när jag senast tankade bensin. Två månader – helt ok. Tre månader – yes! 

Bye bye fossilmacken är vad man längtar efter att få säga en vacker dag! 

Så kändes det redan efter första långtestet med Toyota Prius laddhybrid 2012 och så känns det fortfarande efter att ha långkört ytterligare två laddhybrider i 10.000 mil.

Eldrift med batterier eldrift med *bränsleceller med vätgas är framtiden. Egentligen är det så självklart. En elmotor är tre-fyra gånger mer energieffektiv än en bensinmotor. Den kräver nästan ingen service. Den bullrar inte, den skitar inte ner.

Laddhybriden är en brygga i övergången, men den har klara begränsningar. Den blir tyngre och mer komplicerad och den blir törstigare när elen tar slut. Men rätt använd kan den göra viss skillnad, som i min fyrhjulsdrivna suv Mitsubishi Outlander. Den går nu i depå efter 3.100 mil, varav hälften på landsväg. Förbrukning: 0,46 liter per mil. Utan laddhybridteknik hade bränsletörsten varit dubbelt så hög. Minst! 

https://www.dn.se/ekonomi/motor/lasse-sward-jag-langtar-efter-att-fa-saga-bye-bye-macken/

Jätteökning av elbilar!! 289 procent.

Allt fler svenskar väljer bort bensin- och dieselbilar när de köper en ny bil. I stället lockar bilar med olika former av elmotorer. Det visar färska siffror från SCB. Samt en intressant artikel av Svenska dagbladet där jag refererar till två intressanta punkter. Elbilar och statistik för gasbilar.

Saxat från SVD:

Fortfarande är bensin och diesel de två klart mest populära drivmedlen, men saker förändras snabbt. Och blickar man tillbaka tio år i tiden blir det tydligt hur fort det händer saker inom bilvärlden.

Rena elbilar

Nissan Leaf utnämndes förra årets av Gröna bilister till årets miljöbil.
Nissan Leaf utnämndes förra årets av Gröna bilister till årets miljöbil. Foto: Nissan

Här har en enorm ökning skett, och det snabbt. Från 515 bilar under januari och februari förra året, till 2 005 bilar hittills i år. Det är en ökning med 289 procent.

En stor anledning stavas bonus-malus. En ren elbil får en bonus som gör inköpet 60 000 kronor billigare. Efterlängtat för elbilsköpare, eftersom de bilarna ofta är ganska mycket dyrare än bilar med förbränningsmotor i samma klass.

Förutom Tesla, som i dagarna släpper sin ’folkelbil’ Model 3 i Sverige, kan populära Nissan Leaf och årets bil Jaguar I-Pace nämnas som viktiga modeller.

Gasbilar

En av de populära gasbilarna i Sverige är Opel Astra
En av de populära gasbilarna i Sverige är Opel Astra Foto: Opel

Bilar som kör på fordonsgas, det vill säga både förnybar biogas och naturgas, har gått upp och ner i popularitet under de senaste åren. Under andra halvan av 00-talet ökade drivmedlet snabbt bland nybilarna i Sverige. Från 175 bilar under de två första månaderna i 2008 till 1 231 bilar två år senare.

Men sedan har nedgången varit tydlig och tillbaka på nivån innan ”gasboomen”. Siffran för sålda gasbilar i Sverige under januari och februari var 200 stycken. 

Från den 1 juli 2018 får den som köper en gasbil 10 000 kronor i miljöbilsbonus. Det har gjort att allt fler tillverkare satsar på gasbilar. Det säljs flera gasbilar i Sverige, bland annat Opel Astra, Volkswagen Polo & Golf samt Skoda Octavia.