”Självkörande bilar blir otroligt komplext”

Vad det gäller självkörande bilar är Ragnar Åhgren säker på att vi inom ett decennium kommer att få se dessa på våra gator.

Det som blir otroligt komplext är situationen när man ska blanda självkörande och med icke självkörande bilar. 

Städernas luft blir allt sämre, fossila bränslen ska bort, elbilar är här och självkörande bilar komma skall. Nästan 80 procent av sträckan vi reser inom Sverige en vanlig dag gör vi i bil. Bilåkandet står för nära 20 procent av Sveriges totala klimatutsläpp. Ragnar Åhgren är trots detta väldigt positiv till framtiden. 

– Redan nu fokuserar biltillverkare mer på eldrivna fordon. Vi ser kommuner som inför miljözoner där fossilt drivna fordon förbjuds. Nu handlar det att alla aktörer tar ansvar och inte minst våra politiker för att se till att skiftet sker snabbare och att elförsörjningen även blir hållbart framtagen, säger Ragnar Åhgren i podden. 

– Fördelarna med självkörande bilar är självklara. Speciellt när det gäller den stekheta e-handelsmarknaden där transport ökar lavinartat. Tekniken är redan här och det fungerar. Det svåra blir när man ska lansera självkörande bilar och blanda detta med icke självkörande bilar. Då uppstår en otroligt komplext situation. Det hade varit mycket enklare om alla fordon direkt ersätts med självkörande bilar. Denna övergångsperiod kan bidra till att det dröjer innan vi får se självkörande bilar mer utbrett i våra städer. 

https://www.dagensmedia.se/nyheter/under-15/sjalvkorande-bilar-blir-otroligt-komplext/

Utnyttja gärna min referralkod om du vill ta chansen att utnyttja erbjudandet från Tesla att vinna något ur deras referens-program: https://ts.la/hkan65717  Mer om programmet och regler står här på Teslas hemsida.