Kvantbrunnar kan ge mer effekt till solceller

Quantum Wells – Kan ge rekordeffekt!

I första hand låter det hel-knäppt för lekmannen men det forskas intensivt på nya tekniker för att göra solceller mer effektiva. Nu har man utnyttjat kvantbrunnsteknik, (Quantum Wells) som vanligen använts för laser och tex LED-ljus. Kvantbrunnar kan utnyttjas i solceller genom att ta tillvara ännu mer av solens strålning och att genom att placera dessa kvantbrunnar i flera varierande ultratunna lager får man mycket högre effektuttag som resultat.
Via artikel från National Renewable Energy Laboratory (NREL) USA.

Kvantbrunnar är alltså en lösning i den meningen att de absorberar mer av solinstrålningens spektrum, resultatet ger mycket effektiva solpaneler som alltså är en av de bästa metoderna tillvarata solenergi och slippa använda oss av förbränningsbaserad fossil energi.

Det som återstår är att finslipa produktionstekniker och nå ut med färdig produkt till möjliga användare. För att veta mer så finns även länk till Wikipedia där tekniken beskrivs än djupare i detalj. https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_well

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Nyland testar Tesla Model 3 2021 Long Range och Performance.

Tesla Model 3 Long range 2021

Ytterligare ett färskt klipp med Tesla Model 3 82 kW 2021 och utan värme! – Tillagt 21-01-08.

Inte helt ”OUTSTANDING” då Nyland finner att ett så nedkylt batteri (+6 grader) blir nästintill omöjligt att snabbladda!! Så du bör planera att ha en reserv att kunna åka vidare efter övernattning i sådan kyla och inte låta batteriet ligga under 10%. Han gör även ett misstag i ett försök värma upp Ionitys laddhandske i ett försök få upp laddhastigheten.

Laddhandsken frös fast efter att Nyland försökt öka laddhastigheten.
Detta klipp är rätt intressant då han undersöker temperaturen på flera ställen i kupén samt även utrymmet bakom baklucka och yttre platser som sensorer och kameror.

Tesla Model 3 Performance 2021

Galet acc-test! Här med odubbat och i vinterväglag!!

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center