Tre enkla steg varför jag valde elbil!

Del 3. Tekniken

Vi är i början på en övergång från ett föråldrat synsätt på teknikutveckling som överlevt sig själv.

Elbilen har egentligen (tekniskt sett) alltid funnits sedan Slovaken Ányos Jedlik 1827 tog fram absolut första elmotorn och faktiskt en modell av en fungerande elbil! Resten visar sig sedan gå med rasande fart.

Idag har vi större möjlighet att själva styra den tekniska utvecklingen och kanske finns med den globala pandemin ett nyvaknat intresse för vad vi själva kan göra både lokalt och globalt. Då är det inte så konstigt att gammal fordonsteknik försvinner än mer då vi idag har helt andra verktyg.
Här skall jag inte babbla om alla företag som misslyckats se möjligheterna.
Det har andra ”experter” redan dragit upp som exempel – utan att (ibland) riktigt själva, förstå varför?

”Re-Volt”

Tekniken och människans kreativitet har redan gett radikala möjligheter att förenkla produktionsprocesser tiofalt. Och i och med det kan även tillverkarens produktion leda till klart mindre klimatpåverkan genom effektivare arbetssätt och smartare teknologi. Vi har alltså incitament för kreativa, innovativa sätt att arbeta i symbios med digitala resurser och kompakt hårdvara. Det är något av en ”re-volt”.

Teslas variant av elektrisk reluktansmotor, och innovativa sätt att arbeta kreativt i symbios med kompakt hårdvara har redan inspirerat traditionella fordonstillverkare världen över.

Nu först, kan sägas att elbilen fått sin definitiva revansch. Gamla fordonstillverkare gör allt de bara kan för att fasa ut gammal förbränningsteknik (helst före 2030) och bygger om eller bygger helt nya fabriker anpassade för enbart produktion av fordon med 100% eldriven drivlina.

Jaha, än sen. Vad kostar elbilen då?

Det är här just i teknikutvecklingen vi redan ser en klar tendens till att nya produktionsmöjligheter sänker kostnaderna – dvs det kommer redan nu nya elfordon som kommer att ligga i rätt prislägen. En resurs att kolla upp är tex Electric Vheicle Database.

Batteripaket – elmotorer – ger – fordonen dessutom helt nya möjligheter i form av större utrymmen och effektivare krockskydd. I sin tur säkerhetssystem där AI griper in om du som förare är det minsta ouppmärksam. Den största fördelen är också att processerna i sig inte är lika beroende av traditionellt energinät för att driva dem heller – Vindkraft, solcellsanläggningar, grön vätgas eller vattenkraft får allt större betydelse redan nu. Här är en kort lektion i vad traditionell industri åstadkommit. Och inte minst vad DU kan göra för att ändra på det! Via Fully Charged Show som bidrog till detta klipp.

Så slutsumman av dessa enkla skäl = Kalkylen, klimatet och tekniken.
Länk till Del 1 Kalkylen
Länk till Del 2 Klimatet