Gotland kan bli först med elflyg

Det går framåt för elflyg minsann. Bara för något år sedan sade vissa att det är en omöjlighet.

Region Goland och flygbolaget BRA samarbetar nu för att sträckan till Gotland ska bli först i Sverige med kommersiellt elflyg. Om tekniken tillåter kan den första elflygslinjen vara etablerad redan inom fem år.

– Gotland är en perfekt första destination för elflyg. Vi behöver ett hållbart sätt att flyga till och från ön. Från regionens sida kommer vi att lägga i alla växlar för att gotlänningar och besökare ska kunna resa snabbt, säkert och hållbart med elflyg till och från ön så snart tekniken finns framme, kommenterar Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Redan idag finns elflygplansmodeller som kan ta ett mindre antal passagerare och flera utvecklingsprojekt pågår runt om i världen mot större elflygplan. Flygplanen som kan bli aktuella från 2026 har 19 säten med en räckvidd om ca 40 mil. Driftskostnaden uppskattas bli jämbördig med dagens flygplan.

Regionen och flygbolaget kommer arbeta inom sina respektive ansvarsområden och befogenheter för att uppnå det gemensamma målet. Flygbolaget har tagit fram ett första utkast på hur ett sådant linjenät skulle kunna se ut, med förslag om två elflygplan med bas på Gotland. Om planerna blir verklighet skulle tillgängligheten till och från ön öka kraftigt.

– BRAs planer är precis i linje med vad vi behöver på Gotland. I övriga landet satsar staten miljarder på järnväg men här finns inte de möjligheterna till hållbart resande. Att en operatör nu går ut tidigt och säger att man vill satsa på Gotland är oerhört positivt, kommenterar Peter Lindvall, regiondirektör.

– Gotland är en av våra viktigaste marknader där flyget utgör en betydande del för tillgängligheten. Vi har under lång tid erbjudit gotlänningar och fastlänningar ett flexibelt, smidigt och prisvärt resande och har många nöjda kunder. Med elflygets möjligheter kommer vi kunna öka tillgängligheten inte bara till Stockholm, utan till flera orter på fastlandet som inte har några effektiva förbindelser idag, kommenterar Ulrika Matsgård, vd för BRA.

För att planerna ska kunna bli verklighet till 2026 måste mycket annat hända. Det gäller säkrad elförsörjning och laddeffekt på flygplatserna samt statliga incitament för att understödja utvecklingen. Region Gotland inleder ett arbete med att identifiera vilka åtgärder som kan genomföras på regional nivå.

https://dagenslogistik.se/gotland-kan-bli-forst-med-elflyg/