Nu är det på tiden ”dumpa” fossila bränslen för flyget

Utvecklingen inom alternativ fossilfri energi för flyget är rekordsnabb

Inom en mycket snar framtid kommer en stor del av dagens traditionella flyg förhoppningsvis ställas av till fördel för kommerciell fossilfri passagerartrafik världen över.

Många trodde att vi aldrig skulle kunna få ett eldrivet flygplan att lyfta men nu är det många projekt igång sedan så sent som 2018. I och med den globala pandemin och det internationella mötet i Glasgov med COP26, ställdes också den internationella flygtrafiken för helt nya utmaningar och man brottas med hur man skall få tillbaka alla passagerare i sina röda aktiesiffror. Att detta är livsavgörande för framtidens flyg är uppenbart.

Bland några av forsknings och företags satsningar ligger faktiskt Sverige bra till då vi ju har en lång tradition av utveckling för flyg. – ex under 2018 startades projektet Elise (Elektrisk lufttransport i Sverige) vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Chalmersforskaren Anders Forslunds företag Heart Aerospace. Senast samarbetar forskning, näringsliv och myndigheter för att bana vägen för framtidens hållbara flyg. https://www.nyteknik.se/fordon/de-ska-bygga-flygplanskroppen-at-heart-aerospace-7025102

Mälardalens högskola, Konstantinos Kyprianidis, professor i energiteknik är ansvarig projektledare-

Så sent som bara i år har 18 projekt startat med målet för fossilfritt flyg. Projekten får dela på sammanlagt 100 miljoner kronor från Energimyndigheten. Nya lösningar utvecklas inom elflyg, vätgas och hållbara förnybara bränslen för flyg.

Så ska flyget bli hållbart
(14 december 2021) År 2050 siktar den internationella flygbranschen på netto noll-utsläpp av koldioxid, och svensk forskning är med i framkant kring vätgas som flygbränsle. Hur klarar vi att fortsätta flyga i framtiden?https://sverigesradio.se/avsnitt/sa-ska-flyget-bli-hallbart

Flygskola på Hässlö tror på elflygplan – har beställt 60 stycken
(24 november 2021) Flygskolan OSM Aviation Academy på Hässlö i Västerås har stor tro på elflygplan och elhybridflygplan i framtiden. De har redan lagt en beställning på 60 helt elektriska flygplan. ”Viktiga verktyg för att få ner utsläppen för pilotutbildningar”, säger Stein Mjåtveit, marknadschef på flygskolan. https://sverigesradio.se/artikel/flygskola-pa-hasslo-tror-pa-elflygplan-har-bestallt-60-stycken

JETSON!
Flygande bilar brukar bli omskrivna, men det är sällan de blir verklighet. Nu har det svensk-polska Jetson tagit fram en drönarliknande bil som ska börja levereras redan nästa år. De har redan presenterat en flygduglig prototyp som under torsdagsförmiddagen visades upp i TV4.

Jetson One

Internationella satsningar

20 flygbolag åtar sig att använda ny teknik för att minimera klimatpåverkan; Mål True Zero. (11 november 2021) De undertecknande flygbolagen: Aero; Air New Zealand; Air Nostrum; Alaska Airlines; Amelia; ASL Aviation Holdings; Braathens Regional Airlines; easyJet; Finistair; Icelandair; Iskwew Air; Loganair; Mokulele; Ravn Alaska; SoundsAir; Southern Airways Express; Surf Air Mobility; Viva Aerobus; Waltzing Matilda Aviation; Xwing – driver mer än 800 flygplan och transporterar mer än 177 miljoner passagerare på 1,8 miljoner flygningar om året-

Element 1 och NEXA Capital samarbetar kring metanolbaserad vätgasgenerering för elektriska vertikala flygplan
(30 november 2021). https://www.greencarcongress.com/2021/11/20211130-e1.html Jämfört med konventionella bränslen minskar förnybar metanol framställd från biomassa, vindkraft och andra processer koldioxidutsläppen med upp till 95 %, minskar även kväveoxidutsläppen med upp till 90 % och eliminerar helt utsläppen av svaveloxider och partiklar.

Airflow.aero, Inc., ett flygbolag som bygger nästa generations elektriskt flyg – (eSTOL) för kort start/landning och Pipistrel, en världsledande tillverkare av småflygplan, tillkännagav ett partnerskap genom vilket Pipistrel kommer att leverera motorer, motorkontroller och batterier till Airflows flygplan.

Wright Electric lanserar Wright Spirit – världens första nollutsläppsflygplan för regionala trafik.  Wright Spirit kommer att införliva Wrights elektriska framdrivningssystem i megawattklass och betjäna marknaden för 100 passagerare för en timmes flyg. https://www.businesswire.com/news/home/20211104006403/en/Wright-Electric-Launches-the-Wright-Spirit-–-The-World’s-First-Zero-Emissions-Airliner-for-the-Regional-Jet-Market/

”Banbrytande” vätgasplan från ATI har en räckvidd på nästan 1000 mil
(7 november 2021) Vätgasdrivna flygplanskoncept har hittills kritiserats för sin bristande tillväxtpotential i räckvidd och nyttolast, men en ny design som beskrivs av Storbritanniens Aerospace Technology Institute (ATI) visar potentialen för ett hållbar koncept som kan ta 279 passagerare 
https://aviationweek.com/special-topics/sustainability/ati-unveils-long-haul-liquid-hydrogen-airliner-under-flyzero

https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_aircraft


TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Elpriset: Räkna med fortsatt stor variation av elpriserna

SVT Nyheter har intervjuat Jonas Lindström, senior analytiker för internationella affärer på Energimarknadsinspektionen, som säger att den gröna omställningen i stora europeiska länder leder till en mer varierad elproduktion.

Han pekar bland annat på Tysklands övergång till mer vind- och solkraft. 

– När de inte har vind och sol importerar de mer från oss och får höga priser, vilket påverkar oss. Men när de får överskott så blir det också billigare för oss.

Han nämner även Storbritannien och att landet sedan den 1 oktober kan få el från Norge via en kabel i Nordsjön. Det innebär minskade koldioxidutsläpp och billigare el i Storbritannien, och sannolikt mindre norsk elöverföring till Sverige.

https://omni.se/expert-rakna-med-fortsatt-stor-variation-av-elpriserna/a/OrmBpA

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskar-far-rakna-med-fortsatt-stor-variation-i-elpriset