Rivian R1T: Hur mycket klarar den på en laddning?

Katie och Steve ”All Electric Family” har tagit på sig gör ett antal video-klipp om Rivian R1T. Detta har de bestämt sig för att få en uppfattning av Rivian R1T med riktigt stort släp. En Airstreeam husvagn. 

De gör det klart att det är en första titt på räckvidd under olika förhållanden. Det finns ett antal faktorer som kan påverka elbilens räckvidd. Se även artikeln i Inside EV’s och klippet ovan.

https://insideevs.com/news/587544/rivian-r1t-towing-range-mutliple-tests/

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Fulknep, desinformation och sanning om elbilar

Det är ganska vanligt med desinformation – inte bara kring det mesta, utan även till hur dåligt det är för framtiden med smartare elnät och elfordon.


Ett exempel: En person är oroad över klimatet och stigande bränslepriser har funderingar på att köpa en elbil. Men får kommentarer av bekanta eller på sociala media som: – Att elbilar kan innebära allt från total kollaps till att de är ”inte så rena” som ”alla” vill få få oss att tro.

GE DEM FAKTA: Att försvara och försöka förklara för den nyfikne med – ”Det där är inte sant” eller med ”det är oljeindustrins propaganda” åstadkommer ingenting – Du bör förse din vän med fakta och siffror som motbevisar hatarnas påståenden. Ofta är målet helt enkelt att förvirra och ge misstro så att folk inte är säkra på vad de ska tro – med andra ord att skapa rädsla, osäkerhet och tvivel (FUD), vilket kan resultera i rena konspirationsteorier.

EXPERTMEDIA: Ett annat bekymmer är att media själva ofta har dålig koll när tester skall utföras. Tex har vi flera gånger stött på press som gör ”Det ultimata elbils-testet” men de gör dessa högst ovetenskapligt – efter eget huvud, och söker inte fakta hos oss ägare som verkligen har erfarenhet av elbil. Vissa av oss är redan experter på just egna märket eller har andra ovärderliga erfarenheter kring tex laddning och batteriernas hållbarhet.

Ibland gör även vissa media felet att ta in artiklar med material som inte är ”verifierad” information – mest verkar avsikten vara att få mer klick till den egna publikationen. Vid vissa tillfällen har vi elbils-grupper och organisationer fått dementera uppgifter som gått som löpeld ”elbilar brinner ju” :^) som det fortfarande kan påstås i sociala medier.

FORDONSINDUSTRIN: Ha alltid ett misstänkt öga på vad fordonsindustrin påstår. Framförallt är det de själva som är en stor skuld till att just elbilar motarbetats genom årtionden. Vi känner redan till Dieselgate och andra skandaler men de är förstås direkt kopplade till Olje och Gasindustrin som i sin tur ägs av enskilda skurkar och politiker som gömmer sina rikedomar i hemliga fickor där de helst inte skall synas.

VAD KAN DU GÖRA? Sök klarhet kring desinformationen, den används oftast just på sociala medier, även i politiskt syfte.
– Sedan flera år har ju tex debatten kring energikällor varit närmast patetisk där media nästan enbart fokuserar på partiledarnas tillkortakommanden där debatten går förbi de ideologiska skillnaderna som ju egentligen borde lyftas fram. Resultatet är förvirring och pajkastande vilket gör det svårt förstå för den enskilde se fakta.
– Vi sitter ju alla i samma båt och bör komma ihåg: Klimatförsämringarna väntar inte till i morgon!

SÖK VERIFIERAD FAKTA: Sanningen finns därute. Det finns redan mycket bra källor tex InternetstiftelsenMSB – Många media har dedikerade sajter för faktakontroll, inklusive ReutersAssociated PressBBC Agence France-Presse. Här är några till: Snopes om elbilar, International Council of Clean Transportation, Konspirationsteorier och hur de arbetar.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center