Vindkraftsbeslut vidgar sprickan mellan Tidöpartierna

Via DAGENS NYHETER och Omni. Regeringen tillsätter en utredning som ska ge mer vindkraft, utan att Sverigedemokraterna har fått något inflytande. – Jag uppskattar inte att man försöker kringgå oss, säger Tobias Andersson (SD).

SD-kritik mot regeringens utredning: Uppskattas inte
https://omni.se/sd-kritik-mot-regeringens-utredning-uppskattas-inte/a/jlpoqo

Prövningen av ny vindkraft till havs måste bli smidigare, anser regeringen. Därför tillsätter man en utredning som ska föreslå nya regler som kan ge snabbare beslut.

Utredningen presenterades av klimatminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff på onsdagen.

– I dag har vi en snårskog av regler och processer, säger ministern.

Tobias Andersson, om SDs syn på saken
Tobias Andersson, om SDs syn på saken

Regeringen verkar nu vara ute efter ett system som mer liknar det som finns i våra grannländer, där staten i förväg pekar ut var i havet tillstånd är lättast att få.

Förslag ska också lämnas för hur bolag ska kunna få ensamrätt till ett område, istället för att det som nu kan uppstå en oviss konkurrenssituation. I en del andra länder hålls auktioner där bolagen får buda om rätten att bygga i ett havsområde. Vinnaren är därefter ensam om en option på området.

Det nuvarande svenska systemet kan leda till, och har lett till, att två konkurrerande projekt båda kvalificerar sig för att få godkänt. Den som då får nobben i slutänden har då lagt mycket tid och pengar på projektet helt förgäves.

Läs mer på https://www.dn.se/sverige/romina-pourmokhtari-haller-presstraff-om-vindkraft-till-havs/