Sju solcellstak för den som vill slippa paneler

Elinstallatören har listat och jämfört lösningar för 7 helintegrerade solcellstak. Förutsättning är att man antingen bygger helt nytt eller vill ersätta sitt gamla tak på fastigheten.

Fördelar är att det blir smartare och mer ekonomiskt per kvadratmeter när man undviker att montera varje panel manuellt och man vinner även på snabbare installation. Via Elinstallatören.se

1. Raymond Solar (tidigare Gruppsol): Smart Solar Roof
TYP: Högeffektpaneler i dubbelglas
KUNDER: Villaägare, hustillverkare, bostadsrättsföreningar, kommersiella fastigheter, Svenska kyrkan
PRIS PER KVM: runt 3500 kronor
EFFEKT PER KVM: 218-222 W
FÖRETAGETS KOMMENTAR: Vann priset “Årets solcellsanläggning 2022” Solcellstaket har extra starkt glas som tål att gås på och ett fläkt/kylsystem som förhindrar brand och ger bättre effekt/hållbarhet. Kan fås i valfri färg.

2, 3, 4. Midsummer Wave: Slim och Bold
TYP: Midsummer Wave är en vågformad produkt av tunnfilm som kan monteras på betongtakpannor. Midsummer Slim är en kombination av tunnfilmspanel och falsat plåttak. Midsummer Bold är framtagen för större takytor på kommersiella fastigheter.
KUNDER: Familjer med villor och medelstora företag
PRIS PER KVM: runt 1000 kronor
EFFEKT PER KVM: 120 W
FÖRETAGETS KOMMENTAR: Driftsäkerheten för själva solpanelerna har alltid varit god och är det fortsatt. De centrala växelriktarna har blivit bättre och driftsäkrare.

5. Lindab: Solar Roof
TYP: Ett plåttak där flexibla tunnfilmssolceller har limmats fast.
KUNDER: Alla som uppskattar ett “cleant tak”
PRIS PER KVM: ingen uppgift
EFFEKT PER KVM: cirka 100 W
FÖRETAGETS KOMMENTAR: Vi håller för närvarande på att jobba fram ett nytt Solar Roof. Om allt går enligt plan, kommer vi att presentera den nya lösningen Q1-2023. Därav kan vi inte avslöja exakt effekt eller pris. Men vi kommer ta ett väldigt stort kliv upp i effekt

6, 7. Soltech: Shingel och Roof
TYP: Tunnfilm 
KUNDER: Villaägare som är beredda att betala lite mer för att solpanelerna ska smälta in eller passa ihop med husets övriga design och ge ett bra helhetsintryck
PRIS PER KVM: Ingen uppgift. Beror på den effekt och storlek man har på taket och möjlighet till olika solinstrålning.
EFFEKT PER KVM: 100W 
FÖRETAGETS KOMMENTAR: Priset beror på den effekt och storlek man har på taket och möjlighet till olika solinstrålning så vi undersöker kundens behov och föreslår därefter den lösning som passar bäst.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center