CAPDESIGN LIVE 2016 – Typografi

HO-FORM deltog på CAPDESIGN LIVE och faktiskt kan man konstatera att det nu finns långt större möjligheter att förstärka budskap och innehåll med bra typografi som kan ge affärsmässigt positiva resultat för uppdragsgivaren.

Att ha en bra tydlig identitet som ett eget typsnitt ger identitet och seriositet. När intrycken mottagaren får, kommer både från skärm och tryckt material kan det vara svårt ta in kommunikationen om den är inkonsekvent utformad. Psykologiskt kan det vara avgörande om användaren ens orkar läsa första raden.

Specialområde kan tyckas men det är faktiskt också en gren där en otroligt stor del av visuellt effektiv kommunikation fortfarande utvecklas med både hantverk och innovation!

Några av deltagarna:
Carolina Laudon är typsnittsformgivare och designpedagog. Hon beskrev de senaste trenderna inom typsnittsdesign, om gestaltning, olika format, processer och koncept. Hon tog även upp det  senaste inom typsnittsteknologi. Hennes arbete omfattar några av de mest använda företagstypsnitten i Sverige, som vi bland annat finner hos Systembolaget, Länsförsäkringar, Rusta och teatern Unga Klara.

img_2851

TYPOGRAFI ÄR EN STARK IDENTITETSBÄRARE
Specialritad typografi är en stark identitetsbärare som är kostnadseffektiv, hållbar och visuellt kraftfull. Under föreläsningen lyfte Jesper Robinell, Oscar Bauer och Stefan Hattenbach upp projektet med SF Bio Sans, en ny grafisk identitet med spännande lösningar som släpps under hösten.

img_2895

PRESENTATION AV HELT NYTT TYPSNITT FÖR NORDEA
Marcus Gärde, design director på Bold, visade ett nytt projekt för NORDEA Han berättade om hela resan från bakgrund och utveckling, till applicering och testning i en rad olika applikationer.

img_2867HANDSKRIVNA ORDBILDER OCH TYPSNITT
Illustratören Maja K Zetterberg har arbetat med lettering för flera stora varumärken som ser värdet av unicitet och det handskrivna ordet. Hon visade flera exempel och om om arbetet med Ikeas handtextade typsnitt – ”Björkhagen” som dessutom skulle kunna anpassas globalt. Hon har arbetat bland annat för Abba, MQ, Odd Molly och Ving.

ETT STARKT DESIGN-DNA – VIKTIGT FÖR NYHETSMEDIA
Anna Thurfjell är creative director och grundare av Anna Thurfjell Design i Köpenhamn. I samarbete med Mark Porter från England, arbetade Anna Thurfjell också med redesignen – som omfattade både ny typografi och logotyp – av danska Berlingske som relanserades i september. Typografi för nyhetsmedia innefattar många av de utmaningar vi möter när vi arbetar med typografi i dag. En sammanhållen typografisk form ska ha hög läsbarhet oavsett kanal, fungera i olika storlekar och samtidigt skapa en stark igenkänning från logga ända ned till brödtext.

Det finns mer att ta del av från det här seminariet och jag återkommer till de affärsmässiga fördelarna och ”BRA ATT VETA” inom kort mer i detalj.

 

Brisntade stavning skapar dåli kommunition

Vi letade på pin kiv upp lite pinsamma felstavningar.

Bland andra ”personal”,  och jobb-titel, ”Account Manager”.
Det gäller verkligen att tänka efter före, innan man lägger ut sitt material på nätet.

Framför allt företag riskerar hela sin heder  och ställning på ett enda litet misstag. – Eller fler!

Se resultat i bilderna.

En av Julens risker…

En av Julens risker är att lyssna för mycket på media!

Mediala kanaler finns överallt och ingenstans. Man bör komma ihåg att många saker som uppmärksammas av media är ofta , och tyvärr så kallade ”hyper”.
Man gör kort sagt mycket väsen av ganska triviala ting. En av de störst just nu är  allt detta kring läsplattorna där Apple fullkomligt dominerar marknaden.

Många fångas av det stora intresset trots att man kanske inte behöver en dylik produkt. Och det gör media också! Man skapar nya behov som redan är väl tillfredställda då vi redan har laptops. Detta skapar ett enormt tryck i mediabranschen. Alla skall hänga med och den som inte gör det…

Matias Palm-Jensen på Marknadsföreningens seminarium i Västerås

Matias Palm-Jensen, en frisk fläkt av kreativitet!

Äntligen en männinska utan en massa förutfattade meningar om hur marknadsföring skall göras.
Det finns för många (peknissar) i mediabranschen som talar om för dig hur du skall marknadsföra. Och många som vill kommunicera med sin marknad, har ofta frågor kring hur man kommunicerar? Det finns inga färdiga svar på det som Matias också påpekade.

Och jag kan inte annat än hålla med, varje gång en verksamhet eller företag skall kommunicera måste man komma på nya idéer och lösningar, för att nå slutkunden.
Inget är det andra likt. Bara det ger resultat.

Och interagera med kunden. Då blir relationerna längre och mer bestående. Etc.

Tack Matias!

Så djävla bra! Och så dumt!

Copywriting textlösning på absolut högsta nivå.

”Tomorrow is just another day.

That you’ll never forget.”

”Idag är en annan dag. Som du aldrig glömmer.” Avsändare: apple.com

Tyvärr visade det sig vara ett jättelikt antiklimax!?
Apple ville på detta sätt kungöra att The Beatles nu finns att köpa på iTunes-store.

Det var allt!? Se kommentarer på 99mac.se

Det här är ett praktexempel på hur man INTE skall göra.
Gör absolut inte kundrelationerna besvikna.
Skicka absolut inte den här typen av budskap, ”att världen förändras”.
-Om man sedan inte kan stå för det.

Många kommentarer var övervägande negativa från flera håll, många från rätt inflytelserika håll som Macroumors.com etc.

Se även mer om text och väl valda ord här.