Forskare: Våra prylar måste gå att reparera och återbruka

Konsumtionsforskare: Varje år tillverkar Sverige möbler för 23 miljarder, vilket leder till utsläpp av 150 000 ton koldioxid.

Via Aftonbladet DEBATT: Det är ingen nyhet att vårt samhälle är ”inlåst” i ett linjärt tänkande. Vår genomströmningsekonomi kräver ett konstant inflöde av resurser och genererar stora mängder avfall och föroreningar. Globala leverantörskedjor tillhandahåller billiga varor men är utsatta för olika oförutsedda händelser.

Coronapandemin visar hur såbara vi blir när våra varor kommer från andra delar av världen. Dessutom har det rådande marknadssystemet misslyckats med att ta hänsyn till miljökostnader och sociala kostnader, och skickar därmed fel signaler till både producenter och konsumenter. 

Det finns växande sociala problem eftersom mycket av det vi konsumerar produceras i länder där lönerna är för låga för att säkerställa en anständig levnadsstandard. Det gör att vi, västvärldens konsumenter, betalar för lite för de produkter som importeras. 

Studier från Storbritannien och USA visar också att 80 procent av allt vi äger används mindre än en gång per månad. Så vi tillverkar och importerar massvis med varor som vi köper, men knappt använder.

Vi slänger dem ofta innan de har hunnit slitas för att nya varor dyker upp på marknaden. Inte konstigt då att konsumtionen ansvarar för 60 procent av växthusgasutsläppen i samhället.

Hur fixa en ny rustik, stilbrytande taklampa utan att köpa nytt?? En gammal trädgren från en fallen Ek fick ligga till sig att torka. Målade den med överbliven vit färg. Återanvände dessa gamla spotlights från Ikea och fäste enkelt upp i taket med ståltråd.

Så hur kan vi minska vår påverkan på planeten? En lösning är att finna inspiration i naturens kretslopp. Vi kan bygga om vår linjära ekonomi till ett cirkulärt system, där vi strävar efter att minska den totala genomströmningen av resurser genom att stänga resursflöden och utforma produktion, produkter och konsumtion för återtillverkning, återförsäljning, återanvändning, reparation och minimering.

I vårt forskningsprogram Mistra Hållbar Konsumtion ställde vi oss frågan om det är faktiskt är möjligt att sluta resursflödena, och om det finns företag som lyckas ta fram cirkulära affärsmodeller. Och vi valde att utforska dessa frågor inom inredningsbranschen, som innefattar både möbler och hemtextilier. 

Inredningsbranschen blir ofta förbisedd i miljödiskussionerna – som brukar fokusera på transport, mat och boende. Men varje år tillverkar Sverige möbelprodukter för 23 miljarder kronor, vilket leder till utsläpp av 150 000 ton koldioxid. 

De högsta nivåerna av CO2-utsläpp uppstår i råvaruutvinningsfasen. Men dessutom uppstår miljöpåverkan i användarfasen eftersom livslängden hos inredningen blir kortare och kortare. Kontorsmöbler blir sällan utslitna under sin planerade livstid på 9–12 år. Istället faller de ofta ur bruk på grund av föråldrad funktion, estetik och mode, eller på grund av omlokalisering av företag. 

Möbler är stora och tunga produkter som tar plats på deponier. År 2015 brändes 74 000 ton textilier i Sverige (båda hemtextilier och kläder) och bara 3 000 ton återanvändes genom andrahandsförsäljning. Trots att Naturvårdsverket har uppskattat att 60 procent av de textilier som bränns är i tillräckligt bra skick för att kunna återanvändas. Därför måste vi minska CO2-utsläpp genom att tillfredsställa mer av behovet av inredning på ett sätt som inte kräver nyproduktion av möbler och hemtextilier

Så hur kan företag i inredningsbranschen förändras? Både avfallet och utsläppen kan minska väsentligt med nya, mer hållbara affärsmodeller. En affärsmodell är receptet för hur varor och tjänster produceras och levereras till kunden, hur intäkter kommer in till företaget, och hur kunden upplever värdet av varan eller tjänsten.

Det räcker inte att bara sluta tillverka kortlivade prylar och börja producera prylar med tidlös utformning. För då kommer inte konsumenterna att behöva köpa prylar så ofta och då minskar intäkter för företag. Därför måste företag hitta andra sätt att tjäna pengar, alltså måste de ändra sina affärsmodeller. I exemplet med tidlös design, där företag kanske tjänar mindre pengar på försäljning av ny inredning, kan de istället tjäna pengar på underhåll, reparation och återanvändning.

Låt oss nu titta på den uppsjö av spännande exempel som finns på marknaden där företag experimenterar med olika innovativa lösningar. När vi tittade på tillverkare, hittade vi två olika strategier de använder: cirkulära möbler och möbler som tjänst. 

Inom inriktning cirkulära möbler jobbar man med att utforma inredning som är lätt att reparera, rekonditionera och återtillverka. Man utformar möbler i moduler för att underlätta isärtagning och uppgradering. Tidlös design förlänger möbelns liv. Några företag utformar möbelkollektioner med varierande grad av reparation-renovering-återtillverkning, medan andra säljer möbel som tjänst, det vill säga genom möbelleasing och uthyrning.

Icke-tillverkare erbjuder också liknande strategier, fast de lägger mer fokus på reparation och rekonditionering än på återtillverkning och uppgradering. Ofta jobbar de med begagnad inredning från olika tillverkare och kan erbjuda underhåll och tvättjänster. De tar fram skräddarsydda paket av möbler från olika tillverkare för mer eller mindre kortvarig användning. 

Vissa erbjuder strömningstjänster, det vill säga abonnemang, för både för möbler och för hemtextilier: badrumstextilier och sänglinne hemma. På det sättet kan man minska användning av vatten och inköp av hemtextilier. En tidigare studie om miljöpåverkan av kontorsinredning visar att nya cirkulära affärsmodeller, där man reparerar och återanvänder möbler, kan minska koldioxidutsläpp med upp till 50 procent. 

Återförsäljare spelar en viktig roll i övergången till cirkulär ekonomi. Genom att sälja begagnade, reparerade, uppgraderade och återtillverkade varor i sina butiker kan de öka acceptansen för cirkulära varor hos konsumenter. Ett exempel är ReTuna i Eskilstuna – världens första återbruksgalleria med 14 butiker som mestadels säljer begagnat.

Det är också viktigt att utöka andrahandsförsäljningen eftersom den i dag endast utgör 9 procent av den totala försäljningen av möbler, 7 procent av försäljningen av kläder och 5 procent av försäljningen av hemelektronik.

Men vad gör egentligen konsumenterna med sina uttjänta textilier? Vår studie visar att de flesta – 70 procent – väljer att donera, 55 procent kasserar och 50 procent väljer att återanvända. 

Bara 35 procent väljer att reparera. För att främja cirkulär ekonomi måste denna siffra öka väsentligt. Dessutom kan konsumenterna använda inredning oftare och längre; köpa begagnat, reparera och hyra, köpa hållbara varor och bo hållbart.

Men konsumenterna behöver också stöd från politiskt håll:

  • vi behöver se utvidgning av producentansvar som ett standardalternativ för alla varor, inte bara för enstaka produktkategorier såsom elprodukter.
  • befintliga garantier måste förlängas för att stimulera förändringar i produktdesign
  • för att underlätta reparation och återtillverkning samt information till konsumenter måste varje produkt ha ett pass som beskriver vad dess avsedda livslängd är, och var den har och ska repareras och uppgraderas


Oksana Mont, professor vid Lunds universitet, forskare i Mistra Sustainable Consumption, QUEST, Urban sharing och 1,5⁰-livsstilar.

Carl Dalhammar, docent vid Lunds universitet, forskare i Mistra-Rees

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/pW4k7R/vara-prylar-maste-ga-att-reparera-och-aterbruka

Bonuslänkar: https://www.retuna.se/hem/
https://www.instagram.com/pekkasso/?hl=sv

Mer projekt och uppdrag

Smyglanseringen: THE WHITE PLOT – Produktfoto och kampanjmaterial

Se mer på: https://thewhiteplot.com

”The White Plot” är ett helt nytt varumärke, inom lyx-segmentet som utmanar den traditionella wholesale/retail-processen, som ger kunderna för lite flexibilitet och alltför höga priser.
THE WHITE PLOT’s mål är att hålla en mycket högre service, och sälja de allra bästa sängkläderna för ett rimligt pris. Ledorden är Enkelhet och Kvalitet. Se mer om Om THE WHITE PLOT

HO-Form har arbetat med produktfotograferingen, se exempel nedan.

 

Enkel fantasi gav ny taklampa!

Konceptet var enkelt, hur fixa en ny taklampa utan att vända ut och in på prestige-kassan?

Form i inredning-tips!

Jag får ibland egna idéer om hur man kan skapa sitt hem och boende, och nu när inredning är så vansinnigt poppis så bjuds på denna kreation.

Konceptet var enkelt, hur fixa en ny taklampa utan att vända ut och in på prestige-kassan?

En gammal trädgren från en fallen Ek fick ligga till sig att torka. Åkte till ett större varuhus och hittade dessa spotlights som jag plockade isär från original-anordningen. För att få stadga i upphängningen fästes den i nylonlina.

När så grenen var säkert torr spraymålade jag den vit. -Inte för kraftigt, jag ville ha kvar känslan av natur i den. Efter en del arbete med håltagning och anslutning hade jag plötsligt en helt unik taklampa för ca: 245 kr.

Blev väl rätt bra va?

The Heimtextil Trends 2013/2014

Textil-trender 2013/2014

Se på detta sköna sätt presentera mässa om Textil-trender 2013/2014.

Frankfurter messe: ”The Heimtextil Trends 2013/2014 offer you an in-depth view on influential developments in the area of home textiles.

Reflecting the spirit of the times, they relate to the complex lifestyles of contemporary consumers.

We present the current trend themes using four representative personalities, each with his or her own hopes, desires, aspirations and ideas”

httpv://youtu.be/Lg9TyAb_7pw

Ner med Vitt o Fräscht!?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/minekonomi/boende/article15693181.ab

Ett brännvinsskåp sätter både färg och känsla i vilken inredning som helst!

”– Tidigare har det funnits en rå enkelhet i inredningen som mer och mer byts ut mot en mer ombonad känsla med traditionella material. Vi kommer att se mer färg, mönster och naturromantik framöver, säger Erik Lundkvist, fastighetsmäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling.”

Bergtagen design har de rätta prylarna!

 

http://bergtagendesign.se

Bergtagen Design

Bergtagen Design på plats på Antikmässan i Helsingborg!

HO-Form tog på rekordtid fram katalogen. – För den som söker det där alldeles speciella och unika. Det “åtråvärda”, om man så säger?

http://bergtagendesign.se/
http://www.helsingborgsutstallningar.se/antikmassa_hbg/
Foto: Sebastian Niemi.

Fler trevliga antikviteter på Pekkasso Antik

En titt hos Pekkasso Antik

Här vill vi tipsa om några fler mkt unika och trevliga antikviteter från Pekkasso Antik i Sala.

© Alla bilder Pekkasso Antik

LATA PIGAN är såå bra!

LATA PIGAN, rakt in i himmelriket bland vintage!

LATA PIGAN i Vela är perfekta stället för de riktigt goa fynden!
-För den som tröttnat på att stirra sig blind på Tradera Antikt och design, kläder, accessoarer, eller Blockets, Möbler och Heminredning, För hemmet, eller Kläder och skor. – Här finns ALLT! Den som inte hittat hit än finner sig en riktig guldgruva.
Det fina är att här kan man se och ta på föremål och nästan se framför sig kompletta tokpopulära nyantika 50-, 60- och 70-tals inredningar. Om du vill inreda ditt nya hem i retro-stil, om du behöver en tok-snygg retro-lampa. Då är DU på rätt ställe. Två byggnader fulla av retro!

Textilierna är värda en särskild titt
Det kan vara praktiskt att hitta just det där tyget med pricken över I, – som man sade förr. Här kan man nämligen finna tyget som man annars inte passar i. Alla topp-mönster finns! Punk, Pop-art, Fantstiska starka färger i 60 tals mönster. Smart då man själv kan välja vilken form eller efter vilket mönster man vill ha klänningen eller gardin-kappan i.

Herrkläder och tuffa outfits
Det finns inte bara massor av Dam-kläder, det finns även litet, men bra sortiment av gamla herrkläder och accessoarer. Kikar man i en och annan låda kan man ha tur och hitta den rätta manschettknappen till och med!
Jag har själv funnit att det här är gott om gamla märkes- vintagekläder. En tidig Calvin Klein skjorta i retrostuk, 70-tal. Manuel Ritz Riro, Gul & Bla, Gucci,  Burberry, Stenströms, Bally med mera. Flera tröjor och till och med en frack i mycket fint skick. Och några äkta east-coast jackor som Gant hämtat grunden till sin kollektion från. Bland damkläderna finns även där goda exempel som exlusiva skor och klänningar.

Miljörätt vintage?
Något som jag också noterade är att här finns INTE, bland tyger och textilier, typ, tveksamma materialval, eller märkliga material som faktiskt användes ganska flitigt under lång tid från 50-talet fram till 80-talet. Inte så kul när man upptäcker att det där läckra vintagetyget luktar apa! Det har LATA PIGAN uppenbarligen sorterat bort. Många tillverkare experimenterade nämligen under denna tid ganska vilt, och använde både starka kemikalier, nya inte så miljövänliga materialblandningar, skapade för billig och snabb produktion, utan en tanke på kunderna eller konsekvenserna.

Hitta till LATA PIGAN?
Hur hittar man till LATA PIGAN? Från Stockholm åker man via nya E18 till Enköping. Sväng av den trista långtråkiga motorvägen och kör istället gamla E18-sträckningen vid Enköping mot Västerås. Vid Hummelsta (för den vane resenären var denna en viktig adress) tar man den lilla vägen som går söderut mot Vela. Det är 4 km fin nylagd och myckert sevärd, sportvagnsvänlig asfaltväg dit. Framme!

Söderifrån kommer man via Strängnäs – EnköpingSe kartlänken här!

HO