
You-tubern Two Bit Da Vinci fick en komplett visning av Lucid Air tillsammans med Formgivningschefen Derek Jenkins.
Och dessutom som av en slump. Intervju av Transport Evolved – Lucid’s Mike Boike!
VISUELLT EFFEKTIV
https://www.dn.se/ekonomi/motor/bilindustrin-missar-vad-folk-vill-ha/
Med övergången till elbilar och en helt ny filosofi såg man i koncernen behovet av en rejäl omstrukturering – det innebar förstås även en global förändring för varumärket och ALLA inblandade parter. Här är resultatet!
Förändringen av det visuella utseendet är inte den enda marknadsföringsmässiga nyheten som presenterades under måndagen. Biljätten kommer att börja använda sin omtalade ljudlogo i sin kommunikation.
− Volkswagens nya visuella språk kommer att skilja sig mycket från det vi har varit vana att se hittills – det kommer att bli djärvare och mer färgrikt. Fokus kommer att ligga på människor. Vi kommer inte längre att koncentrera oss på perfekt tagna bilder av våra bilar. Istället är målet att presentera realistiska situationer som kunderna själva kan relatera till, förklarar Jeanette Asteborg, marknadschef på Volkswagen Sverige i en kommentar till det nya utseendet.
Under försommaren hade jag ytterligare intressanta projekt.
Bland annat med ny hemsida för Planning and Logistic AB
Då det är vanligt med ganska tidsödande, och komplicerade innehålls-system (CMS) för administration av bemannings-sidor gjorde vi en ordentlig förstudie av behovet.
Det visade sig ingå en hel del tjänster och kurser. Sammanlagt över 30 sidor. Jag insåg att det skulle spräcka budgeten direkt!
Att ge sig på det skulle vara värdelöst, och fick en idé.
Slakta den tungrodda och omfattande sid-strukturen helt och hållet!
Förslaget var att minska text till det absolut nödvändiga, och sortera – dela upp respektive tjänste-utbud och kursinnehåll mycket tydligare genom smart grafik. – Lättare för besökaren få översikt och dessutom…
– Mycket nöjd kund.
Länk till bemanningsföretaget Planning and Logistic AB
Det ska vara lätt för ditt företag att göra RÄTT vad gäller energimärkning i alla former av marknadsföring. Just därför arrangerar Energimyndigheten ett frukostseminarium med information för marknadsförare, tillverkare eller återförsäljare av produkter som förekommer i visuella annonser, tekniskt reklammaterial eller på internet.
Den 1 augusti 2017 skärptes kravet om energimärkning i reklam. Kravet om energimärkning i webbutiker har funnits sedan 1 januari 2015. Under hösten 2018 kommer Energimyndigheten att börja en omfattande marknadskontroll av reklam och webbplatser för att säkerställa att aktörer lever upp till lagstiftningen.
– I de granskningar som vi gjort hittills har många avvikelser hittats. Därför gör vi nu flera informationsinsatser för att säkerställa en bättre efterlevnad under höstens marknadskontroll, berättar Carmen Butler på Energimyndigheten.
För formgivare och designers kan ett besök vara värt på EU’s etikett-genererings-portal: https://ec.europa.eu/energy/eepf-labels/en/eepf-labels
Plats: Energimyndigheten, Rosenlundsgatan 9, Stockholm eller via länk.
Datum: 29 maj, 2018
Tid: 08.00-09.30
08:00 Registrering och frukost
08:30 Föredrag
09:30 Avslutning
”The White Plot” är ett helt nytt varumärke, inom lyx-segmentet som utmanar den traditionella wholesale/retail-processen, som ger kunderna för lite flexibilitet och alltför höga priser.
THE WHITE PLOT’s mål är att hålla en mycket högre service, och sälja de allra bästa sängkläderna för ett rimligt pris. Ledorden är Enkelhet och Kvalitet. Se mer om Om THE WHITE PLOT
HO-Form har arbetat med produktfotograferingen, se exempel nedan.
Redan som 27-åring var Pierre Forssell verksam som formgivare och konstnärlig ledare för Gense i Eskilstuna. Där formgav han bland annat olika bestickserier, varav Spectra- och Piruettserien tillhör de mer kända. Samma år fick han stor uppmärksamhet för serien Shakers; koniska salt, -peppar och sockerströare i rostfritt stål. Dessa lanserades på H55-mässan 1955 i Helsingborg där hans tidstypiska design väckte stor uppmärksamhet.
Ett flertal verk har tidigare aldrig visats.
Länk till utställningens presentation.
All design och formgivning handlar inte om form för formens egen skull.
Försök tänka hur mottagaren uppfattar just ditt varumärke i en viss situation. Tänk också på att logotyper – ordmärke/varumärken kan behöva lite skjuts genom att tänka ”fiffigt”.
Här har jag ett exempel på hur en grafisk profil kan utvecklas enkelt bara genom att använda en enkel färgpalett. Här för SCG NORDIC AB där till exempel en hemskärm för mobil faktiskt erbjuder lite möjligheter. På en iPhone 7.
Jag experimenterade med varianter för startskärmen med enbart färgerna, (notiser tex. lyfts fram betydligt tydligare).
Hemskärmen öppnar annan bakgrund där logotypen får tydlig huvudroll. (Genom att sortera och ordna alla appar i mappar) undviks också en rörig hemskärm.
Inte så dumt att ha företagets profil även på mobilen, vilket ger ett seriöst och starkt intryck.
Webbpublicering är faktiskt ofta ett omfattande arbete och vanligtvis finns det inte en enda professionell webbplats som inte har flera personer inblandade i processen.
Det kan vara kommunikationsansvarig, programmerare, copywriter, bildansvarig, formgivare, utvecklare och inte sällan även kopplat till material för flera mediekanaler.
Det kan lätt leda till tolkningar där ansvarig för respektive del kan göra felbedömningar.
Att inte sätta sig in i syftet vad kommunikationen vill förmedla. Dess relevans och budskap. Oavsett din faktiska uppgift.
Kommunikationsansvariga, formgivare, utvecklare, programmerare, alla har stor nytta av tydliga riktlinjer då det blir enklare bygga enskilda delar som tex. olika funktioner där innehållet kommer mottagaren till nytta. Anpassa mediet efter vad och hur du vill säga något och vad du vill uppnå.
Det är därför enormt viktigt att så tidigt som möjligt, säkerställa innehåll, budskap, form och design. För att nå konsekvens, tydlighet och effektivitet för att uppfylla de uppsatta målen, som tex. affärsmål.
Varför då? Jo dokumentationen görs för att säkerställa även, (ofta märkligt förbisedd) framtida utveckling där nya tredjeparts-produktioner och producenter,- kan följa varumärkesriktlinjerna i samklang med övergripande syfte och budskap i en levande dialog, så att mottagare och webbplats aktivt interagerar.
Exempel på hur enkelt en guide kan göras, just denna är klippt från en guide från produktpresentation för Årby bryggeri.
HO-FORM deltog på CAPDESIGN LIVE och faktiskt kan man konstatera att det nu finns långt större möjligheter att förstärka budskap och innehåll med bra typografi som kan ge affärsmässigt positiva resultat för uppdragsgivaren.
Att ha en bra tydlig identitet som ett eget typsnitt ger identitet och seriositet. När intrycken mottagaren får, kommer både från skärm och tryckt material kan det vara svårt ta in kommunikationen om den är inkonsekvent utformad. Psykologiskt kan det vara avgörande om användaren ens orkar läsa första raden.
Specialområde kan tyckas men det är faktiskt också en gren där en otroligt stor del av visuellt effektiv kommunikation fortfarande utvecklas med både hantverk och innovation!
Några av deltagarna:
Carolina Laudon är typsnittsformgivare och designpedagog. Hon beskrev de senaste trenderna inom typsnittsdesign, om gestaltning, olika format, processer och koncept. Hon tog även upp det senaste inom typsnittsteknologi. Hennes arbete omfattar några av de mest använda företagstypsnitten i Sverige, som vi bland annat finner hos Systembolaget, Länsförsäkringar, Rusta och teatern Unga Klara.
TYPOGRAFI ÄR EN STARK IDENTITETSBÄRARE
Specialritad typografi är en stark identitetsbärare som är kostnadseffektiv, hållbar och visuellt kraftfull. Under föreläsningen lyfte Jesper Robinell, Oscar Bauer och Stefan Hattenbach upp projektet med SF Bio Sans, en ny grafisk identitet med spännande lösningar som släpps under hösten.
PRESENTATION AV HELT NYTT TYPSNITT FÖR NORDEA
Marcus Gärde, design director på Bold, visade ett nytt projekt för NORDEA Han berättade om hela resan från bakgrund och utveckling, till applicering och testning i en rad olika applikationer.
HANDSKRIVNA ORDBILDER OCH TYPSNITT
Illustratören Maja K Zetterberg har arbetat med lettering för flera stora varumärken som ser värdet av unicitet och det handskrivna ordet. Hon visade flera exempel och om om arbetet med Ikeas handtextade typsnitt – ”Björkhagen” som dessutom skulle kunna anpassas globalt. Hon har arbetat bland annat för Abba, MQ, Odd Molly och Ving.
ETT STARKT DESIGN-DNA – VIKTIGT FÖR NYHETSMEDIA
Anna Thurfjell är creative director och grundare av Anna Thurfjell Design i Köpenhamn. I samarbete med Mark Porter från England, arbetade Anna Thurfjell också med redesignen – som omfattade både ny typografi och logotyp – av danska Berlingske som relanserades i september. Typografi för nyhetsmedia innefattar många av de utmaningar vi möter när vi arbetar med typografi i dag. En sammanhållen typografisk form ska ha hög läsbarhet oavsett kanal, fungera i olika storlekar och samtidigt skapa en stark igenkänning från logga ända ned till brödtext.
Det finns mer att ta del av från det här seminariet och jag återkommer till de affärsmässiga fördelarna och ”BRA ATT VETA” inom kort mer i detalj.