Elbilars marknadsföring – en analys

Elbilar har fortfarande märkligt nog inte gett eko i reklambranschen. Rädslan från de dominerande företagen är svår att förstå. Det är som att marknadsförarna på marknadsavdelningen inte ens vågar vara kreativa i ren rädsla för att få sparken? – Uppifrån?

Ibland, när tillverkaren inte har bättre idéer – klarar andra av det bättre.

Genom mitt professionella öga för bra kommunikation i mina anställningar och egen verksamhet, kan jag efter lite efterforskningar konstatera med stöd av en artikel via Phoenix Marketing International och andra källor att de flesta fordons-tillverkarna inte förstått utnyttja möjligheterna med marknadsföringen sedan elbilen började sin, hm, ”ReVolt” från 90-talet. Trenden verkar nu ändå äntligen vänt sedan 2019 – 2020.

Design och elbaklucka räcker inte

Förbryllande nog är det ofta fel fokus i marknadsföringen där man istället fokuserar på formgivning och lyx. För mig och många andra elbilsägares erfarenhet är att just elbilar skiljer sig markant från traditionella fordon i helt andra viktigare parametrar. De har så mycket mer att erbjuda, inte bara så mycket effektivare drivlina och mjukvara, utan även ekonomiskt. Drift och servicekostnader kan vara 50% lägre än för den numera så kallade ”fossilbilen”. Många tillverkare, har även ofta medvetet lagt skygglappar på,- för att fortsätta med förbränningsmotorn.

Kunden är inte dum

Målgrupperna är tydliga, och i viss mån mycket bredare och kunnigare. Nu förstår kunderna också att energiresurser i årtionden varit många länders kassako och dolda vapen. Sammantaget en ökad medvetenhet om att framtidens klimatmål hänger löst.

Samhället bör också ta sitt ansvar för att driva på utvecklingen för laddinfrastuktur. Många län och kommuner har redan sedan länge åtgärdsplaner som i sin tur behöver kommuniceras utåt. Även forskningen kan redan idag visa på att hela livscykeln för elfordonsproduktion är klart mindre skadlig för klimatet.

Andel marknadsföring elbilar
Diagrammen visar de totala nivån av elbilsreklam från 2018-2020, såväl som det totala antalet annonsörer år över år från 2018-2020.


Tesla är i en klass för sig då de oftast inte tas med i mätningar då deras marknadsföringskostnader inte redovisas eller officiellt är noll. Det Tesla lyckats med är att låta kunderna vara den bästa reklamen.
Det finns annan kritik. Ofta kommer den från andra instanser som NTHSA (motsvarar vårt Transportstyrelsen), vilka menar att marknadsföringen från Tesla ger förare falsk uppfattning om deras autopilot (FSD). Men som Tesla presenterar sitt system så är det en ännu en beta-version för nivå 2.

Son Motors senaste. Inte vad man väntar sig från en elbilstillverkare

https://alltomelbil.se/super-bowl-effekten-rusning-efter-tesla-nar-andra-gor-reklam-for-elbilar/

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20190405/bilannonsernas-usla-resultat-388-bilar-men-bara-5-eldrivna/

https://www.prnewswire.com/news-releases/electric-vehicle-advertising-up-but-falling-short-on-relevance-301293693.html

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Visuellt effektiv – vad är det?

Jag har varit lite dålig på att uppdatera vad jag gjort sedan sist i min verksamhet. Grafisk form är att visualisera budskap och göra det effektivt. Några exempel.

Grafisk visuell effektivitet har alltid varit min ledstjärna. Och det är fortfarande ett oslagbart verktyg, om den görs på rätt sätt och med konsekvens. Många enmansföretag sitter på kammaren och försöker lösa stora företags kommunikationsbehov så billigt som möjligt men det gäller att ändå förstå hur stora värden det besitter.

”Det är som att köpa en billig gummihandske inför målning av hemmet, den dyrare håller helt enkelt flera år just för att den har tjockare material och faller inte sönder redan efter ett par veckors användning”.

Man ser ofta kommunikation som inte ens klarar baskraven, den blir för komplicerad och texterna innehåller alltför mycket branschinriktad text som egentligen vänder sig till en produktionstekniker eller liknande. Alla skall kunna förstå utan att mötas av kommunikation man måste ta till wikipedia eller sociala medier för att begripa sig på.

Ett annat trevligt projekt var att ordna en grafisk visuell profil och guide åt Gruppsol AB. Det råkade även sammanfalla med två stora mässor där GruppSol deltog på e-Car Expo, både i Stockholm och Göteborg.

Preems reklam – inte helt ärlig??

Preems reklam anklagas för ”greenwashing”

Preem är först ut i Göteborgs-Postens ”Reklamgranskaren”.

Nu lyfter även Göteborgs-Posten Preems reklam, som del i en större granskning av reklam som inte håller vad den lovar. Kampanjen som granskas är en del av konceptet ”Det är skillnad”, framtagen av Forsman & Bodenfors. I reklamfilmen går den tidigare längdskidåkaren Gunde Svan runt i skogen och berättar om hur Preems Svanenmärkta diesel  tas fram med hjälp av restprodukter från andra industrier.

Göteborgs-Posten uppmärksammar det faktum att 90 procent av Preems försäljning i Sverige utgörs av fossila drivmedel och att reklamfilmen ger intrycket av att den Svanenmärkta dieseln består av gamla grenar. Preems presschef Dani Backteg håller inte med om att det rör sig om ”greenwashing” utan säger att de i reklamen vill lyfta fram en del av verksamheten som de vill investera mer i.

VW ”The Last Mile” reklamfilm

Volkswagen tar farväl av ikoniska bilmodellen – hyllar reklamen

Volkswagens ”Bubblan” stod i centrum av reklamvärldens kreativa revolution. Nu tar Volkswagen farväl av modellen med en hyllningsfilm med en rad anspelningar på klassiska annonser.

Tanken är att filmen ska markera slutet på en era och början på en annan där Volkswagen satsar hårt på sina elbilsmodeller. 

https://www.resume.se/marknadsforing/reklam/volkswagen-tar-farval-av-ikoniska-bilmodellen-hyllar-reklamen/

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

ID.9 – Volkswagen byter logotyp och identitet. Nionde gången!

Med övergången till elbilar och en helt ny filosofi såg man i koncernen behovet av en rejäl omstrukturering – det innebar förstås även en global förändring för varumärket och ALLA inblandade parter. Här är resultatet!

Hela nio förändringar av varumärket har gjorts hittills av det ganska enkla ideogram vi blivit vana vid. 1948 var man tydligen lite osäker på om den skulle vara tydlig nog? Bäst rama in den då?

Resumé har en rätt innehållsrik artikel om förändringen:

Förändringen av det visuella utseendet är inte den enda marknadsföringsmässiga nyheten som presenterades under måndagen. Biljätten kommer att börja använda sin omtalade ljudlogo i sin kommunikation.

− Volkswagens nya visuella språk kommer att skilja sig mycket från det vi har varit vana att se hittills – det kommer att bli djärvare och mer färgrikt. Fokus kommer att ligga på människor. Vi kommer inte längre att koncentrera oss på perfekt tagna bilder av våra bilar. Istället är målet att presentera realistiska situationer som kunderna själva kan relatera till, förklarar Jeanette Asteborg, marknadschef på Volkswagen Sverige i en kommentar till det nya utseendet.

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/09/10/har-ar-utseendet-som-ska-bygga-en-ny-bild-av-volkswagen/

Reklambyrån, vad finns kvar av framgångarna hos Forsman & Bodenfors?

Forsman & Bodenfors – knegarna från Göteborg som sätter kulturen över allt

Guy Hayward och Anna Qvennerstedt har det senaste halvåret rest jorden runt och besökt de nya Forsman & Bodenfors-kontoren.

Forsman & Bodenfors har som första svenska byrå blivit global på riktig. Med sig har de tagit sin omtalade arbetsmetod ”Golvet”. Samtidigt har profiler på hemmaplan lämnat och priserna duggar inte lika tätt som tidigare. I Resumés helgintervju berättar de globala ledarna Anna Qvennerstedt och Guy Hayward om var byrån befinner sig i dag – och vart de är på väg.

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/05/18/forsman-och-bodenfors-kulturen-over-allt/

En person som gör konst av elektricitet? Tänker de verkligen annorlunda,- bränslebolagen?

Kampanjen är framtagen av Garberg, som St1 har samarbetat med i många år i en mängd kampanjer på konceptet. Hela tiden med det annorlunda i huvudfokus, från obemannad tankning till stationer som twittrar, gröna drivmedel och nya betallösningar.

Erica Samuelsson, marknadschef på St1: 

– Vill man beröra så måste man ta risk. Vårt annorlunda koncept skapar både stolthet och riktning internt, ger oss en tydlig identitet och har med stor framgång tagit för sig i kategorin. Det är vår kommunikation tittarna minns mest. 

Förra året lanserade St1 som första drivmedelskedja i Sverige möjligheten att betala tankningen direkt i mobilen. Samtidigt lanserades det långsiktiga kommunikationskonceptet ”Ett annorlunda sätt att tanka”.

Erik Modig vet att hållbar kommunikation lönar sig!!

Jag noterar en intressant artikel i tidningen Resumé om Erik Modigs forskning och studier.
– Det handlar inte bara om att satsa på ökad lönsamhet. Forskning från Harvard visar att de bolag som hamnar högst på hållbarhetsmätningar också är lönsammast över tid – den statistik som CDP och aktieindexet Stoxx gjort visar att de börsbolag som får höga betyg – A – i klimatfrågan också visar en 26 procent bättre avkastning än snittbolagen. Se även tidigare inlägg om detta: https://blog.ho-form.se/?page_id=6736

”Som forskare märker jag att det finns stor utvecklingspotential gällande hållbarhetskommunikation” 

Nu lanserar Erik Modig, marknadsföringsforskare på Handelshögskolan i Stockholm och författare till bland annat ”Bang for the buck”, tillsammans med Sveriges Annonsörer och Tell us en genomgående studie, ”Hur kommunicera hållbarhet?”. Tell ur är ett nätverk där kommunikations- marknads, och hållbarhetschefer träffas för att dela med sig av och diskutera gränslandet mellan kommunikation och hållbarhet.

Studien handlar precis som det låter om hur både företag och organisationer kan förbättra sin hållbarhetskommunikation. I ett pressmeddelande säger Erik Modig att han från den akademiska sidan kan se hur många kommersiella aktörer har stor utvecklingspotential.

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/03/25/erik-modig-ska-lara-bolag-och-organisationer-att-kommunicera-hallbarhet/

Är ditt varumärke hållbart?

Alla företag måste måna om sitt varumärke. Varumärkets betydelse har växt med åren. Det fungerar inte med bara en snygg logotyp och ett budskap som är på väg ur tiden. Idag krävs en hel del mer, helt enkelt för att kunder är mer medvetna, gör mer kräsna val och tar reda på hur företag sköter sig, ur miljösynpunkt till exempel. 
I grunden handlar det om att ställa om verksamheten till att använda och leverera hållbara varor och tjänster. Hållbara mål är därför ett måste. Vill du svepas med i stormen eller stå stadigt kvar på marken?

Då måste du kanske ta ett modigt kliv över bron.
Vi kan hjälpa till i det där klivet!

Håkan Öqvist form erbjuder att växla upp ditt varumärke i hållbart företagande. Tillsammans med Nestor AB kan företaget ställas om på riktigt och vi hjälper även till att hitta finansiering, t ex genom utlysningar från olika myndigheter.

Vi börjar med två frågor

Hur upplevs ditt varumärke idag?
Vad ska ditt varumärke signalera nu och i framtiden?

Håkan Öqvist form, tjänster:Nestor AB, tjänster:
Varumärkesanalyser
Formgivning/Produktion
Kommunikation
GAP-analys av Agenda 2030-mål
Energi- och klimatutredningar
Anbudsunderlag /hållbarhetskrav

”Hållbart företagande” förbättrar företagets ekonomi samtidigt som era produkter och tjänster bidrar till en bättre miljö och ökad hälsa eller välfärd. En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Det handlar om ekonomisk, ekologisk och social hållbar utveckling.