ELVÄGAR: Varför hävdar Trafikverket att batterier för tunga transporter inte har tillräcklig kapacitet?

Anledningen kan förstås vara prestigemässigt, samt att man fortsätter arbete med planering och projekt trots kostnaderna per kilometer väg.

Argumenten jag för fram här mot de så kallade elvägarna är främst att batteritekniken hunnit ikapp. Bland lastbilstillverkarna finns redan Tesla och deras Tesla Semi som kan sägas vara ledande i både effektivitet och lastförmåga. Volvo Construction equipment har även med eldrivna hjullastare bevisat sig överraskande effektiva och på köpet miljövänliga.

Det många kanske inte känner till är att Trafikverket redan sedan 2018 arbetar med att förse E20 mellan Hallsberg och Örebro med permanent elväg. https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-orebro-lan/sveriges-forsta-permanenta-elvag/

Där framgår också att projektet är pausat?

Tesla Semi är effektivaste ellastbilen enligt ptolemus.com*

*Färska siffror för SCANIA respektive VOLVO lastvagnar finns här

Möjligheterna blir allt fler. Redan nu ryktas det om ännu större batteripaket och även mindre vikt tack vare senaste teknikframgångar. Samt även ellastbilar med utbytbara batteripack är under utveckling.

Trafikverkets argumentation kring elfordonsbatterier

”Det pågår omfattande forskning och utveckling av nya batterier runt om i världen. I dag finns dock inte batterier med tillräcklig kapacitet – i förhållande till sin vikt – så att tunga lastbilar kan drivas av dem med tillräcklig nyttolast över längre sträckor.

Det finns också en negativ påverkan på miljön vid tillverkningen av dagens batterier som gör att mindre batterier är att föredra om möjligt i fordonen”.

Det byggdes en teststräcka 2016 i Sandviken som sedan revs 2020. Enligt plan hävdade man. Intresse spreds i övriga Europa men hur det gått med dessa projekt är svårt att få fram. Det enda som verkar vara igång och under fortsatta tester med separat fil och luftledningar är i Tyskland. https://www.ehighway-sh.de/de/aktuelles-46.html

Så mycket kostar en elväg per kilometer

En grov bedömning pekar på att kostnaden för att bygga elvägar, inklusive elnät och kringutrustning, blir mellan 10-30 miljoner kronor per kilometer, beroende på teknik.

Kostnaderna är, när tekniken är mogen, låga i jämförelse med att bygga ny järnväg och det kan ske i högre takt.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center