LONDON: Hur två artister skaffade förnybar energi åt sina grannar

De samlade in 1,5 miljoner för att dela solenergi till sina grannar.

”Om du kan skapa ett erbjudande där du faktiskt säger: ’Titta, låt oss bara kringgå ett trasigt politiskt system och låt oss göra något direkt själva tillsammans’, så är det ett ganska attraktivt erbjudande att ge folk”, säger Dan Edelstyn. Tillsammans med Hilary Powell ägnade han ett år åt att övertyga grannar att gå med i projektet.

Hur kommer samhällets solenergiprojekt att hjälpa till att bekämpa energifattigdom?

I Waltham Forest, Londons stadsdel där konstnärsparet bor, är energifattigdom – när hushållen inte har råd att hålla sina hem vid en adekvat temperatur – på den tredje högsta nivån i huvudstaden.

Det gör projektet särskilt värdefullt för dess invånare , av vilka många bor i viktorianska bostäder som kan vara dåligt isolerade och använda mer energi.

Ejaz Hussein, som har bott på gatan i 45 år, säger att han är ”ganska glad” över projektet som han uppskattar kommer att minska hans elräkning med 70 procent.

”För det första är det bra för miljön. Och för det andra, jag har inte råd med el längre”, säger tvåbarnspappan. ”Så det kommer verkligen att hjälpa när jag kämpar.”

Hushåll som drivs av el från solpaneler drar mindre ström från det nationella nätet, vilket minskar energiräkningen och de kan också sälja tillbaka all överskottsenergi.

Branschanalytiker säger att samhällsprojekt tenderar att vara effektivare än enskilda solcellsinstallationer eftersom kostnaderna minskar med skalan.

https://www-euronews-com.translate.svenska

Via  GreenEuronews, Reuters  

Scania kommer med megawattladdning på 1000 kW

Med megawattladdning ska kommande modeller kunna ladda med upp till hela 1 000 kW.

Teslas Semi och Mercedes kommande ”Long Haul”-version av eActros är exempel på lastbilar där det utlovas megawattladdning. ABB har i samarbete med Scania genomfört lyckade tester. Redan i år vill Scania erbjuda kunder vad som kallas ”förhandsversioner” av lastbilar med tekniken. Scania planerar börja använda detta fullt ut nästa år.

Den nya MCS-standarden är i första hand inriktad mot klass 6, 7 och 8 kommersiella transportfordon, men kan lätt anpassas för flygplan eller andra elfordon som mindre fartyg med stora batteripaket och laddningshastigheter upp till 1MW. Det är också tänkt att kunna anpassas med befintliga CCS-moduler och dess relaterade standarder. Kompatibilitet kommer att vara en viktig framgångsfaktor enligt CharIn som är en icke vinstdrivande organisation för laddinfrastruktur över hela världen.

Mer om MCS – https://en.wikipedia.org/wiki/Megawatt_Charging_System

Via Elbilen.org

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Första ultrasnabba 400 kW laddaren

EVBox nya 400 kW laddare kan ge upp till 10 mil räckvidd på 3 minuter

EVBox har lanserat den första fristående 400 kW EV-laddstationen. Det Amsterdam-baserade företagets nya DC-snabbladdare kallas EVBox Troniq High Power, och EVBox uppger att den klarar att ge laddning upp till 100 km räckvidd på bara tre minuter – det vill säga om det stöds av fordonet. 

EVBox genomförde ett Early Adopter Program för att testa under fem månader. Företaget säger att de loggat mer än 4 000 laddningssessioner och mer än 1 700 timmars aktiv laddning. Totalt mer än 91 MWh energi levererades.

Det kan göra EVBox Troniq High Power till en av de snabbaste DC-laddsystemen för elbilar som finns på marknaden idag. För närvarande är det Allego, -300 kW – Fastned, 350 kW och IONITY, – 350 kW, som har de kraftfullaste stationerna i Europa.

Men håll ett öga på Tesla.

Deras första V4 Supercharger lanserades i Nederländerna i mars -23, och det ser ut som dessa har en total maxeffekt på 600 kW. (Teoretiskt). för närvarande är de begränsade till 250 kW. De lär dyka upp på fler orter i EU.

Via Electrek

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Legendariska Lancia Delta Integrale återuppstår som elbil i rallycross

Två bilar visades upp den 21 maj på Charade Super Show i Frankrike och kommer sedan att användas av Special One Racing, under åtminstone de kommande tre säsongerna av den nu sedan 2022 hel-elektriska WRX.   

Bilen drivs av två 331 hk-motorer på varje axel, vilket ger en total effekt på 662 hk för en 0-100 på 1,8 sek – som kan påstås vara 0,7 sek snabbare än en Formel 1-bil. 

https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/lancia-delta-integrale-returns-662bhp-ev-rallycross-weapon

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center