Koenigsegg lanserar helt egenutvecklad elmotor för, flyg, VTOL, båtar och mer.

Terrier

Nu presenterar Koenigsegg en elmotor med namnet ”Quark” som ger 340 hästar och 600 newtonmeter i vrid vilket alltså innebär att man kan sätta ihop två av dessa i det Koenigsegg kallar ”Terrier” som då ger 680 hästar. Max vrid då ligger på 1100 newtonmeter.

Quark
Koenigsegg Quark

En viktig drivkraft för utvecklingen av Quark E-motor var att fortsätta företagets rekordartade arv med Koenigsegg Gemera; samtidigt som den erbjuder den bredare marknaden möjligheten att utnyttja en vridmomentrik, ultrakompakt e-motor för breda tillämpningar, såsom EV-drivlinor, Aerospace, VTOL, Marine och mer.

Koenigsegg Terrier
Koenigsegg Terrier

Quark E-motor tittar på grunderna för magnetism, material, kylning och förpackning istället för att följa normen, därav dess namn. Quark elementarpartikeln är den enda partikeln som upplever alla fyra  grundläggande krafter ( elektromagnetism ,  gravitation ,  stark interaktion och svag interaktion ). Med tanke på hur det också relaterar till magnetismens mysterium, gjorde namnet Quark sig bra för en ny E-motordesign.

Blandningen av radiell och axiell flödeslayout möjliggör det bästa förhållandet mellan vridmoment och effekt i branschen. Spjutspets för denna utveckling är Electric Motor Design Lead Dragos-Mihai Postariu som kommenterar: ”Quarken är designad för att stärka låghastighetsområdet för Gemera, där du behöver det, för brutal acceleration. ICE fokuserar sedan på höghastighetsområdet. Vad detta betyder när det gäller prestanda för Gemera är en stor effektökning följt av en kontinuerlig rekordhastighet till 400 km/h utan några vridmoment eller effektförluster.”  

Länk till pressrelease – översatt

Koenigsegg satsar på elmotor till båten

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center