Missade du vernissagen?

Futurism i detta verk med mässingskula, aluminium och handblåst glas

Redan som 27-åring var Pierre Forssell verksam som formgivare och konstnärlig ledare för Gense i Eskilstuna. Där formgav han bland annat olika bestickserier, varav Spectra- och Piruettserien tillhör de mer kända. Samma år fick han stor uppmärksamhet för serien Shakers; koniska salt, -peppar och sockerströare i rostfritt stål. Dessa lanserades på H55-mässan 1955 i Helsingborg där hans tidstypiska design väckte stor uppmärksamhet.

Ett flertal verk har tidigare aldrig visats.

Länk till utställningens presentation.

 

Egentligheter – Lena Andersson & Dan Wolgers – på Spritmuseum

glas_img_7623_640px_svitEgentligen kanske någon kunde sagt: ”Det här är ingen utställning*”.- men nu är den det. Verkligen intressant och sevärd på Spritmuseum i Stockholm ända till 17 april nästa år.

Det som gör det hela till en fattbar helhet är Lena Anderssons textarbete med att försöka förklara meningen med verken. För denna utställning en aning mångordigt men intelligent,- på ark hängande strax intill de föremål eller abstraktaktioner vilka Dan Wolgers motivval,- genom objektens egen inneboende styrka,- får oss att bli både förbryllade och nyfikna.

Till exempel dricksglaset med en glödlampa i. Försöker man ta bort den,- ’för det finns ju så klart ingen mening’ med att lägga en glödlampa i ett dricksglas,- så sitter det en stenhård keramikklump i vägen!?
Det blir därmed omöjligt att använda som dricksglas. Klicka på bilden ovan,- avsiktligt tagen i svartvitt,- då det faktiskt förstärker föremålet i bilden och gör den en aning tydligare.

Det är just här som mötet mellan författaren Lena Andersson – Dan Wolgers blir så intressant. Det blir inte en konflikt eller krock,- här kommer fusionen mellan konstnärens synsätt och författarens,- lite oväntat,- ge en oss idé om hur viktig konsten är för att vi skall förstå vår omgivning.

På ett av textarken skriver Andersson,- så här: ”Konstnärens uppgift är inte att fantisera ihop eller skapa konsten.
Utan att finna den”.

För den som är intresserad att fördjupa sig i utställningen utan förutfattade meningar,- finns även detta klipp från ett samtal Lena Andersson och Dan Wolgers höll 2016-10-09.

httpv://youtu.be/He9US3lRlUY

*Magritte: “Ceci n’est pas uns pipe”,- ”Detta är ingen pipa”.

Vad är Artis Mundi? En social app?

Nix!

Artes Mundi är en internationellt inriktad konstorganisation som identifierar, erkänner och stödjer samtida bildkonstnärer som interagerar med social verklighet och erfarenhet.

Artes Mundi är latin och betyder ”konsten av världen”, syftet är förstås internationellt, för att överbygga globala sociala struktur och kulturbryggor.

Grundades 2002 av walesiska konstnären William Wilkins är Artes Mundi mest känd för sitt tvååriga internationella utställning och prisutdelningen som äger rum i Cardiff. Utställningen är Wales ’största och mest spännande samtida bildkonst show. En av de nominerade artisterna får priset på £ 40,000, den största konstpriset i Storbritannien och en av de mest betydelsefulla i världen.

Årets nominerade (Artis Mundi &) är ett mångsidigt utbud av artister som spänner över helt olika genrer och kulturer. Den innehåller några av pionjärerna inom aktuell samtidskonst på den internationella arenan.

http://www.artesmundi.org/en/exhibitions-prizes/artes-mundi-six

Exempel på http://www.theguardian.com/society/2014/oct/06/theaster-gates-artist-latest-project-is-regenerating-chicago-artes-mundi

Skärmavbild 2014-10-14 kl. 14.29.20

Ny konstutställning med Carina Nordborg på Taxinge

Vernissage på Taxinge Slott 11 juni!

Carina Nordborg har stor vernissage nu på Lördag den 11 juni kl 11-16
Taxinge Slott, se hennes nya målningar och ta sedan en fika från Sveriges största kak-buffé.
http://www.taxingeslott.se/?show=kalender&ID=128

 

Café Järnvägen – konstutställning

Bilder från Carina Nordborgs uppmärksammade vernissage i Sala

Några av Carinas oljor i hemtrevlig cafémiljö.

Här kommer lite bilder och målningar från vernissagen i Sala på Café Järnvägen.

På Café Järnvägen, Sala. Carina Nordborg's vernissage
Fredrik Meurman med Evy möter Pekka Niemi från Pekkassos Antik i Sala

Dess lokaler ar faktiskt utmärkta för en mindre konstutställning.

Man har inte bara möjlighet att erbjuda en fika utan även underhållning och dessutom hyr man ut del av lokalen för konferenser.

Ägarinnan Liena Ljungström gör också besöket till ett nöje då hon tar väl vara på alla gäster. Hon sprider en glad stämning omkring sig som smittar av sig på alla stressade o luttrade tågresenärer.

Carina Nordborg berättar entusiastiskt och färgstarkt om sitt måleri.

”Mitt måleri är en hyllning till det lustfyllda livet. Jag skapar färgstarka bilder där människor och djur ofta figurerar. Människor möts, samtalar eller sitter kanske stilla och betraktar. Det är en hyllningens sång för samvaro, att stanna upp i stunden, fånga den och ta vara på den. Mina figurer har burleska drag där humor, värme och det mänskliga kan kännas igen. Kontraster och lekfulla linjer lyfter fram mina figurer och sätter dem i rörelse och riktning. Kanske är det en längtan efter det förgångna eller en lust att skapa något nytt…”