Lite tecken och typografi-historia

I människans stävan att kommunicera varde tecken!

De skrivna tecknen uppstod när människan allt mer kom att integrera och bilda olika grupperingar. Men det var först när man uppfann trycktekniken som det uppkom behov av standardiserade typer och boktryckarna såg möjligheter att göra goda affärer.
Den absoluta höjdpunkten kom under under senare delen av medeltiden och renessansen. I vissa delar är den tidens boktryck och form, helt oöverträffad.

En del guldkorn är av sådan kvalitet att man häpnar. Man förstår att det tagit tusentals mantimmar att göra en enda storlek av typsnittet och att typografen i sanning var ofta en figur som arbetade hårt och envist med ett oändligt tålamod. Varje tecken gjöts för sig, i särskilda matriser och måste sedan poleras och putsas till etc.

Här är några exempel på denna tidlösa skönhet då jag gjorde en oförglömlig resa genom Europa.
– En typografisk resa, med besök på olika platser och museer som bevarat några av godbitarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *