Högupplöst och konsekvens, – i bilder

När man publicerar bilder av människor för internet borde fler vara uppmärksamma på bildens slutliga utseende på just webben. Ansikten är speciellt känsliga och jag måste visa två bilder som exempel.

Båda bilderna har uppenbara aspekter. Bilder från välkända nyhetskällor där det i och för sig är oerhört korta beslutstider. Men fotograferna borde tänka på det här innan de levererar. Bildredaktörer och bildredigerare har även de möjligheter att justera bilden. Högre och bättre detalj-upplösning i bilderna ger konsekvenser för slutresultatet. Bilden förminskas ju oftast till 4-5% av det ursprungliga bildformatet.

Månlandskapet
Första bilden  är förfärlig, Från DN, ansiktet ser ut som ett månlandskap och är blekt till nära överexponering. En redigering av bilden med mer ansiktsfärg och mindre rött hade gjort underverk. En omtagning ännu bättre. Kanske ligger några preferenser från fotografens egna tankar bakom överexponeringen, men då kunde man lätt åtgärdat ansiktet ändå, utan den platthet bilden visar sig ge.

Detalj-grotesk
Den andra bilden är tagen med telezoom, från The Guardian. Denna har enorm detaljskärpa i ansiktet. Det är detaljrikedomen som gör ansiktsbilden nästan hård. Kontrast förstärker detaljer, särskilt denna typ av bilder. – Här skulle en aning oskärpa lagts till så ansiktet blir mjukare och mer mänskligt.

Slutsats
Bilden bör behandlas direkt för det media där den uppträder. Finns osäkerhet om användandet kan man vara fiffig nog att göra en sats om tre olika storlekar, då har man oftast större kontroll över slutresultatet mot beställaren.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *