TeslaBjørn testar NIO ES8

Bjørn Nyland fick nyligen möjlighet att provköra NIO ES8 , den kinesiska 6- eller 7-sitsiga SUV som nyligen introducerades i Norge , på en terrängbana.

Bjørn Nyland provade också hur NIO ES8 kan starta och köra uppför såväl som nedför. Den främre kameravyn och flygvy var mycket praktiska och i princip en nödvändighet vid det sista testet (högst upp på en smal kulle).

Bjørn Nyland föreslog även att Tesla borde lägga till något som liknar snöläget i sin mjukvara.
Via InsideEvs: https://insideevs.com/news/529821/bjorn-nyland-nio-es8-offroad/

Mer om NIO hittar du här: https://en.wikipedia.org/wiki/NIO_ES8

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Vaga miljöargument i marknadsföringen av elbilar och laddhybrider

Argumenten för elbilar och hybridfordon visar sig övergripande och saknar ofta detaljerad, för dig som ev kund, relevant information.

Allt fler branscher väljer idag att använda miljöargument i sin marknadsföring jämfört med för sex år sedan. Det visar en ny kartläggning som Konsumentverket låtit göra.

Detta är ju intressant i all kommunikation för laddbara fordon, och det är lite tråkigt man inte förstår i branscherna hur viktigt det faktiskt är att ge dig som kund en relevant och tydlig information. Här saknas det ännu tråkigt nog, till stor del kunskap hos många av dessa aktörer.

Se bilderna nedan hur det ser ut i resultaten. Undersökningen kan laddas ned här i sin helhet.

https://www.konsumentverket.se/aktuellt/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2021/kraftig-okning-av-miljoargument-i-marknadsforing/

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Solceller – Batterilagring – Nästan allt du behöver veta !

Solcellskollen har en utmärkt guide över vad som är viktigt att tänka på inför ett köp och hur man kan jämföra olika modeller.

Syftet med hembatterier

När det gäller lagring av el i hemmet, där man allt som oftast har möjlighet att även köpa el via elnätet, finns det tre huvudsakliga sätt att skapa värde med hjälp av hembatterier:

  • Öka egenanvändningen av solel. Det allra vanligaste användningsområdet — och det som lejonparten av alla svenska hembatterier används till — är att lagra solel från dag till kväll, dvs syftet är att öka andelen solel som används direkt i huset. Logiken är att den solel som används direkt är mer värd än den el som säljs (även om skillnaderna är relativt små idag). En rimlig dimensionering av ett batteri med syfte att öka egenanvändningen är ungefär 1 kWh batteri per kW solceller. För en solcellsanläggning på 10 kW, dvs 25-30 paneler, motsvarar det ett batteri på 10 kWh. Ett sådant batteri kan öka den andel solel som används i huset med ungefär 20 procentenheter.
  • Sänka huvudsäkringen. Batterier kan även användas till att kapa effekttoppar genom att skjuta till el när elförbrukningen i en fastighet är som högst. För en villaägare kan det innebära att man kan sänka sin fasta huvudsäkring (från t.ex. 25 till 20 A) och på så sätt spara ett par tusenlappar per år. För att kunna kapa effekttoppar behöver batteriet kunna ladda eller ladda ur tillräckligt snabbt, vilket ibland inte är fallet.
  • Klara sig vid strömavbrott. En vanlig missuppfattning är att man med batterier per automatik har strömförsörjning vid strömavbrott. För att ett batterisystem ska kunna driva ett hus i ö-drift krävs dock att batteriet och växelriktaren har stöd för ö-drift samt extra elarbeten och skyddsutrustning i form av ett separat jordtag.

Det finns en del att fundera på. Här är ett utdrag av vad Solcellskollen tycker är viktigast att tänka på:

Funktionalitet:Det vanligaste användningsområdet, att öka egenanvändning av solel, är i stort sett alla hembatterier anpassade för.
Olika batterityper:För hemlagring av solel är litium- eller nickelbaserade batterier mest lämpade. De tar mindre plats och klarar betydligt fler laddcykler än t.ex. blybatterier.
Växelriktare:Hybridväxelriktare som man kan använda för både solpanelerna och batteriet då de flesta leverantörer erbjuder dessa som tillval.
Storlek på batteri:En vanlig dimensionering är 1 kWh batteri per kW solceller. Har man ett solcellssystem på 10 kW, dvs ca 25-30 paneler, är det rimligt med ett batteri på 10 kWh.
Garantivillkor:Jämför pris per tillgänglig storlek. Om villkoren skiljer sig avsevärt ger pris per lagrad kWh under batteriets garantitid en bättre jämförelse.

Så jämför du batterier

Nedan har Solcellskollen ställt upp ett exempel på hur man kan jämföra batterier baserat på kapacitet, garantivillkor och pris. Vill man vara extra noggrann kan man jämföra priset per antal kWh som batteriet kan lagra under sin garanterade livslängd. Det kan framförallt vara lämpligt om det är olika batterikemier och garantivillkoren skiljer sig avsevärt.

Nominell kapacitet13 kWh10 kWh
Tillgänglig kapacitet (efter DoD)12,4 kWh10 kWh
Garantitid60% efter 10 år80% efter 10 år
Pris före installation och grönt avdrag70 000 kr50 000 kr
Antal lagringscykler13 6503 650
Antal lagrade kWh under garantitiden236 20832 850
Pris per tillgänglig kWh5 645 kr5 000 kr
Pris per lagrad kWh under garantitiden31,9 kr1,5 kr
1Vi har antagit att batteriet cyklas en gång per dag. I Sverige kommer batterierna cyklas mindre än så men lär å andra sidan hålla längre.
2För att räkna ut antal garanterade kWh har vi antagit att batteriet degraderas linjärt, dvs om den tillgängliga kapaciteten dag ett är 10 kWh och efter 10 år är den 60%, dvs 6 kWh så har vi antagit att kapaciteten i snitt är 8 kWh under garantitiden.
3Priset per lagrad kWh under garantitiden räknas ut genom att anta att batteriet slutar fungera efter den garanterade livslängden, i detta fall efter 3 650 lagringscykler. I praktiken kan dock många batterier hålla längre än så.

Här är länken till hela artikeln !

https://solcellskollen.se/blogg/dags-att-lagra-din-solel-har-ar-det-du-behover-veta-om-batterier

Sveriges miljöfarligaste vrak töms på 400 kubikmeter olja

1 april 1942 sjönk fartyget Skytteren vid Måseskär, bara en mil från kusten. Efter nästan 80 år tas nu oljan upp.

Det är nu så nedbrutet att vraket klassas som Sveriges miljöfarligaste. Undersökningar visar att det kan innehålla uppemot 400 kubikmeter olja, som finns på minst sex platser i vraket.

I september påbörjas arbetet med att ta upp oljan. Det danska företaget JD Contractor kommer gå ner med dykare och undervattensrobot. Väl nere vid vraket borrar man sig in till de utrymmen där oljan finns för att sedan pumpa ut den till arbetsfartyget på ytan. Oljan förvaras i tankar på arbetsfartyget innan den efter genomfört uppdrag lämnas till ett godkänt företag för miljöriktig destruktion.

– Vi räknar med att kunna befria havet från kanske 400 000 liter olja, kommenterar Fredrik Lindgren.

Länkar: https://dagenslogistik.se/sveriges-miljofarligaste-vrak-toms-pa-olja/

https://www.dn.se/sverige/skytterens-vrak-ska-tommas-pa-olja-storsta-miljorisken-i-svenska-vatten/

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Genombrott: United Airlines köper 100 elflygplan från Svenskt bolag !!

Deras första flygplan är ES-19, = 19 passagerare, räckvidd på 400 km. 

Heart ES-19 är ett helektriskt flygplan, målet är kommersiell drift 2026. Hearts huvudkontor och hangaranläggning ligger på Säve flygplats i Göteborg Enligt länk till RobbReport och bilder från Heart Aerospace nedan.

Referens-länkar:

https://www.dt.se/artikel/insandare-snart-kommer-flygskammen-pa-skam-1

https://en.wikipedia.org/wiki/Heart_Aerospace

https://edition.cnn.com/videos/business/2021/07/21/heart-aerospace-ceo-anders-forslund-qmb-vpx.cnnbusiness

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Så smutsigt är det att tillverka Tesla Model 3

Via TESLA CLUB SWEDEN – Samma dag som IPCC klimatrapporten kom släppte även Tesla sin Impact Report där de presenterar detaljerad statistik över företagets arbetsmiljö-, miljö- och klimatpåverkan.

Det finns så mycket matnyttigt i den 94-sidiga rapporten att det kommer ta lång tid att gå igenom allt. Men vi börjar med ett “populärt” ämne: hur smutsigt är det att tillverka elbilar egentligen? För det har man ju hört ofta, att de där “rena” elbilarna är egentligen smutsiga för de är så miljöförstörande att framställa. Speciellt batterierna är “smutsiga” redan från födseln.

https://teslaclubsweden.se/sa-smutsigt-ar-det-att-tillverka-tesla-model-3/

OmEv: Vad hände under sommaren?

Via OmEv – En omvärldsanalys pulicerad via Swedish Electromobility Center och Energimyndigheten: Som alla vet kom också den mycket betydelsefulla IPCC-rapporten (Sammanfattning, Wikipedia) alldeles i dagarna. Dess ringar kommer att nå kommande COP26 i Glasgov som vi förstås ser fram emot.

Politik och styrmedel

Den 14 juli släppte EU-kommissionen det mest omfattande klimatpaketet någonsin, Fit for 55. Klimatpaketet är en samling av sammanhängande styrmedel och lagförslag. Flera har med transporter att göra.

  • De föreslår bl a införandet av ett separat utsläppshandelssystem för transporter och uppvärmning av byggnader i EU.
  • Ett annat förslag är att ändra förordningen för hur mycket koldioxid en ny bil ska få släppa ut efter 2030. Förslaget är att skärpa kraven till 2030, men också att CO2-utsläppen från avgasrören av nya bilar i EU ska vara noll 2035. Förslaget är släppt med en ordentlig utredning och analys. Ni kan läsa den rapporten här (pdf).
  • De har också släppt hur de vill ändra direktivet för utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen. Ett stor ändring är att förslaget ska var en förordning och inte ett direktiv. Om det är en förordning så ska medlemsländer införa lagförslaget direkt. Förändringarna är också bl a tydligare kvantitativa krav på medlemsländerna på antal laddpunkter. Det finns också krav för laddpunkter för tunga fordon. EU-kommissionen har också i förslaget krav på att det ska vara enklare att betala med t ex kort vid laddpunkterna. De har också inkluderat minimikrav på antal vätgasstationer i EU. Ni kan läsa utvärderingen av förslaget här (330 sidor, pdf). Den innehåller bl a analyser hur många laddpunkter som krävs i olika länder, hur mycket det offentliga måste gå in med fram till 2030 och vad det kostar att införa möjligheten att betala med kort vid publika laddpunkter. Samt också om hur många fler laddbara personbilar och lastbilar det blir om förordningen införs.

De olika förslagen ska förhandlas med medlemsländerna och EU-parlamentet, så vi får se vad som händer till slut. Tankesmedjan Bruegel har gjort en analys av hela paketet och vad de tror kommer hända. Ni kan läsa den här. Bruegel uppfattning är att det är troligt att 2035 kommer EU ha krav att inga nya personbilar kommer ha utsläpp av CO2 från avgasrören.

I USA har Biden issues executive order targeting 50% combined BEV, PHEV, FCEV sales share in 2030.

UK sets sights on ICE truck sales ban in 2040

I Sverige har regeringen remitterat promemorian om förordningen om stöd till regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter. Remissvaren ska ha kommit in senast den 15 oktober 2021. Ni kan läsa promemorian här.

Nyheter från fordonsföretagen 

US carmakers aim for 40%-50% EV sales by 2030

Volvo Cars and Geely Holding create Aurobay for joint powertrain operations

Volvo increases stake in Polestar

Enbart laddbara bilar i Volvo Car Mobilitys bildelningstjänst M från 2022

Stellantis har släppt sin strategi för bl a elektrifiering. Ni ladda hem deras presentation här (extra spännande är deras KPI:er för vilka prestandakrav deras elbilar ska ha på sikt. Det är bild 16 av 56). En intressant detalj är att de behöver 260 GWh batteri 2030 samt att de satsar på två batterikemier. De är en utan nickel/kobolt och en kemi med hög energidensitet. Ni kan läsa deras pressrelease här.

Rivian to launch sales in Europe in 2022

TESLA aviserar AI-day 2021-08-19. “An inside look at what’s next for AI at Tesla beyond our vehicle fleet”

Volkswagen har lanserat sin strategi till 2030 som de kallar New Auto. Ni kan lyssna på deras presentationer. Två som är värda att lyssna på är den om batterier (6 min) och den om laddning (6 min).

How VW Group plans to attack small EV segment. Hur VW-gruppen ska sälja billiga och små elbilar?

Daimler har också lanserat sin elstrategi. Daimler to exclusively introduce EV platforms from 2025. Deras pressrelease finns här.

Go-ahead for Mercedes-Benz Cars and Daimler Truck as independent companies by Board of Management and Supervisory Board

Hyundai wants to build more fuel cell vehicles

Vattenfall and CAKE join forces to develop the first fossil-free motorcycle

Batteri

Big: Musk expects his battery balance to shift to 2/3 LFP and 1/3 NMC/NMA. All stationary storage moves to LFP. 

What Tesla’s bet on iron-based batteries means for manufacturers

France launches battery industry training academy

Rio Tinto to mine lithium in Serbia. Mining group Rio Tinto has announced investments of US$2.4 billion.

SVOLT closes financing round with €1.3 billion

Nissan & Envision AESC to build battery plant in Japan

Northvolt considers hitting the stock market

LG Chem is aiming to invest 6 trillion won (4.4 billion euros or 5.2 billion dollars)

Stellantis to source batteries from SVOLT

Stena Recycling invests in new battery recycling facility

The Austrian company e.battery systems will produce at least 10,000 batteries for the electric motorbikes of the Swedish manufacturer RGNT Motorcycles in the coming years.

CATL introduces first generation of sodium-ion batteries; up to 160 Wh/kg; targeting >200 Wh/kg with Gen 2  (Redaktionens kommentar: Ni kommer få en ordentlig analys av den här nyheten snart).

Laddning

Tesla to open Superchargers to 3rd parties in 2021

Tesla reveals details on opening Superchargers

Will Tesla actually open up their SC network? (En analys av Ole Henrik Hannisdahl CEO at Mer Norway, Linkedin)

EU backar nu om det kritiserade förslaget om nya regler för ekonomiskt stöd vid utbyggnaden av laddstolpar.

VW CEO Diess most unhappy with Ionity charging service

Airbnb now lets you search for accommodations with EV chargers

Musk announces Supercharger with 300 kW capacity

Nio received TÜV certifications to sell and operate its battery exchange stations and chargers in all EU member states.

Sprint Power is leading what they say is a multi-million-pound UK government-backed project that aims to demonstrate the suitability of wireless charging technology for fleet vehicles.

Ellastbilar och elvägar

Green light for path to UK’s first ‘electric motorway’(utvärdering av elvägar i UK).

Hyperdrive Daily: Growing Optimism On Electric Trucks(BNEF)

Continental & Siemens to cooperate on truck pantographs.

New study: 4 signs of a growing U.S. supply chain for zero-emission trucks and buses

Infraprime Logistics to rollout 1,000 heavy electric trucks in India

Industriföretag och startups skapar innovativt konsortium för att minska koldioxidutsläpp via elvägar

Vätgas och bränsleceller

The Californian Fuel Cell Partnership (CaFCP), a coalition of government and multinational industry partners, have released a new foundational document for heavy-duty class 8 fuel cell electric trucks

Air Products & Cummins to drive global transition to fuel cell trucks

Hyundai Motor Company has announced plans to deploy the company’s latest hydrogen fuel cell electric heavy-duty trucks in California.

SAIC Hongyan to Build World’s First Production Base for Hydrogen-powered Trucks. After its full completion, it will be able to produce 10,000 units hydrogen fuel cell heavy-duty trucks each year.

OKQ8 i samarbete om vätgas – bygger 10 tankställen i Sverige

Recently, the H2Accelerate Collaboration, formed by Daimler Truck AG, IVECO, OMV, Shell, TotalEnergies and Volvo Group published the first in a series of whitepapers in support of the use of #hydrogen in long haul trucking. The whitepaper on the ‘Need for hydrogen trucking’ sets out the underlying arguments in favour of the use of hydrogen to decarbonise long-haul trucks. You can download the whitepaper here or via: http://www.h2accelerate.eu/

SVERIGES FÖRSTA VÄTGASDRIVNA SOPBIL KÖR NU PÅ GÖTEBORGS GATOR

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Därför tar vi inte in klimatkrisen, så vad gör du?

De flesta är kanske inte mottagliga då vi möter så mycket negativa rubriker, i medias rapportering och sociala media.

Men vi kan faktiskt tillsammans, förändra livsstil utan att för den skull må sämre, och ändå bidra till allt mindre fossil förbränning genom dina egna steg.

– Lägg inte fokus på små detaljer och enskilda individers utsläpp.

Säger psykologen Kata Nylén, Klimatpsykologerna

Rekordvärme, översvämningar och skogsbränder. Extremväder och nya larmrapporter bäddar för klimatångest. I bästa fall leder det till ökat engagemang – i värsta fall till hopplöshet.

– Inget är riktigt fel, bara man gör det tillsammans. Det är det som är väldigt viktigt. Och gärna där man känner att man kommer att kunna se en förändring relativt snabbt. För det mår man väldigt bra av och får energi av.

Länk till öppen artikel: https://tt.omni.se/psykolog-vand-klimatangesten-till-engagemang/a/Xqjp7B

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Energiläget i Sverige (2019)

Under försommaren publicerade Energimyndigheten Energiläget 2021 – en översikt.

Det är alltså data över 2019 men ger ändå en ganska klar bild över vilka energislag som vi faktiskt använder i Sverige. Den ger också på några få lättlästa sidor en samlad och lättillgänglig bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige.

I detta diagram ser man att alternativ energi ännu har en bra bit kvar men att Råolja och petroliumprodukter minskat.

Länk till sida med nedladdningsbar Pdf. http://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2021/en-oversikt-over-energilaget-i-sverige/

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

BASF och Porsche utvecklar litiumjonbatterier

Via energinyheter.se och Porsche Newsroom – ⚡️ BASF and Porsche ska i samarbete utveckla litiumjonbatterier. Som en del av samarbetet kommer BASF att tillhandahålla högenergiska HEDTM NCM-katodaktiva material för att bidra till högpresterande battericeller för snabb laddning och hög energitäthet. Cellforce Group, baserat i Tübingen, Tyskland, kommer att producera det högpresterande batteriet. Dess batteriproduktionsanläggning förväntas starta sin verksamhet 2024 med en initial kapacitet på minst 100 MWh per år. BASF:s produktionsanläggning i Harjavalta, Finland, och anläggningen i Schwarzheide, Tyskland, kommer båda att delta i det nya partnerskapet.

Här är en intressant lista på några av de större tillverkarna på batterier för elfordon –

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_electric-vehicle-battery_manufacturers

Som leverantör av högpresterande katodaktiva material med ett starkt FoU-nätverk är BASF idealiskt positionerat för att arbeta med partners för att bidra till en cirkulär ekonomi. Med sina produktionsanläggningar för föregångskatodaktiva material i Harjavalta, Finland, och för katodaktiva material i Schwarzheide, Tyskland, kommer BASF att kunna ge batterimaterial en enastående hållbarhetsrekord för både ansvarsfull och tillförlitlig inköp av råvaror som syftar till det lägsta koldioxidavtryck längs försörjningskedjan 2022. 

– Vi ser fram emot att samarbeta med Porsche och Cellforce Group för att utveckla framtida högpresterande batterier för elfordon och arbeta tillsammans mot vårt gemensamma mål om hållbar mobilitet”, säger Markus Kamieth, styrelseledamot i BASF SE. ”BASFs katodaktiva material kommer att skräddarsys efter Porsches specifika behov som utnyttjar våra starka FoU-möjligheter. Dessutom kommer de att ha en branschledande låg CO₂-påverkan tack vare vår effektiva tillverkningsprocess, den höga andelen förnybar energi, integrationen uppströms i de viktigaste råvarorna samt den korta transportvägen längs värdekedjan. Med batteriåtervinning kan vi säkerställa att värdefulla material hålls i produktionsslingan och ytterligare minska CO2-avtrycket för våra katodmaterial med en förväntad total upp till 60 procent. ”

https://www.energinyheter.se/index.php/20210729/24538/basf-och-porsche-utvecklar-litiumjonbatterier

https://newsroom.porsche.com/en/2021/company/porsche-cellforce-basf-development-partners-lithium-ion-batteries-25194.html

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se