Politik som saknar all logik

När Niklas Wykman beskriver regeringens kärnkraftsplaner som ansvarsfull och att man värnar skattebetalarnas pengar är det lätt att undra vilken planet regeringen befinner sig på. Att en borgerlig politiker kallar planekonomiskt utpekande av mångmiljardsubventioner för ansvarsfullt, saknar all logik, skriver Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson. 

Regeringen kan börja med att sänka elskatten och uppfylla sitt vallöfte. Istället har man höjt den med 26% sedan regeringsskiftet. Vi betalar i dag högre skatt på ren el än på fossil diesel. Det är helt bakvänt, skriver Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson.

Sällan har ett förslag blivit så sågat. Myndigheter, forskare och energibolag gör alla tummen ner, varnar för att andra investeringar slås ut och till och att priserna riskerar att skena. Att en finansmarknadsminister påstår att statliga subventioner på hundratals miljarder inte påverkar marknaden är rent av skrämmande. Hade han och regeringen istället brytt sig vad som stod i remissvaren från de verkliga analytikerna så hade man tagit varningssignalerna på allvar.

Sveriges elförsörjning står inför stora utmaningar, men lösningen är inte att ensidigt satsa på ny kärnkraft, som är dyr och tar lång tid att bygga. Regeringens förslag riskerar att leda till ökade kostnader för hushåll och företag – samtidigt som det hämmar utvecklingen av andra, mer kostnadseffektiva energilösningar. Regeringen har inte ens brytt sig om att utreda alternativen. Trots att lånen väsentligt kommer öka statsskulden, tillsammans med den skatt som ska garantera kärnkraftsbolagens lönsamhet, för att kunna betala tillbaka lånen. En skatt som kommer finnas kvar i generationer framöver. Antagligen långt efter att större delen av regeringen lämnat jordelivet.

Det finns en mängd andra lösningar på utmaningarna kring effekt och volatila elpriser som har presenterats på sistone. I en nyligen lanserad rapport visar vi i Centerpartiet på den enorma potential som finns i vattenkraften, kraftvärmen och i effektiviseringar. Då har vi inte ens räknat in flexibilitet eller energilager.

Genom att sammanställa källor som Energimyndigheten, Sverige Ingenjörer och KTH visar vi att det går att få fram dubbelt så mycket effekt som regeringen – dubbelt så snabbt, till en fjärdedel av priset. En statlig utredning hade givetvis kunnat fördjupa sig ytterligare i det hela, men det har regeringen vägrat att göra. Antagligen eftersom man vet att kärnkraften då inte klarar jämförelsen.

Ebba Busch pratar ofta om att vi behöver fokusera på förmågorna, inte enskilda kraftslag. Och att det behöver göras skillnad på energi och effekt. Låt oss då göra det. Slå fast vilka förmågor som verkligen behöver prissättas och ges extra stöd. Fokusera på det och låt alla tekniker konkurrera. Vad är regeringen rädd för?

Vi behöver lösningar här och nu. Industrins behov går inte skjuta upp 15 år tills de nya reaktorerna är på plats. Hushållens elräkningar behöver sänkas till nästa vinter, inte om ett par decennier. Regeringen kan börja med att sänka elskatten och uppfylla sitt vallöfte. Istället har man höjt den med 26% sedan regeringsskiftet. Vi betalar idag högre skatt på ren el än på fossil diesel. Det är helt bakvänt.

En hållbar och stabil elförsörjning kräver en bred palett av lösningar. Centerpartiet förespråkar en energipolitik som kombinerar marknadsekonomiska principer med en snabbare utbyggnad av ny energi och ett modernt elnät. Att staten nu ska gå in och garantera investeringar i kärnkraft för hundratals miljarder är ett steg i fel riktning – och ett risktagande som Sveriges skattebetalare och företag inte bör bära.

Via Dagens Industri Debatt: https://www.di.se/debatt/replik-politik-som-saknar-all-logik/

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Har aldrig rökt Kent, men Kent lyssnar jag hellre till, då som nu

Varför inte? Många av oss fastnade för deras låtar redan på 1990-talet och för min del släpade mina öron mig bokstavligen till deras låtar.
Då, nyskild, bränd av misstag, skör och vilsen, upptäckte jag att låtarna innehöll mer än det vanliga bruset av ordvurpor utan punkt i andra band.

På många sätt är det att se tillbaka på saker man gjort och chanser man inte vågat ta, och klarat, bryta sig ut, från mörkret i oss.
För min del var det nog just låten med titeln 747 som fick mig att släppa rädslan lägga ut pengar för ännu en okänd CD, ”Isola” med 11 låtar, 1997.

Jocke Berg’s lite spruckna röst, gäll nära att spricka i samklang med bandets känsla för detaljer och stämningar. Det är då det blir så gruvligt bra. Inspirationen kommer från en Poet dessutom som bandet även hade en spelning med 2003. Nämligen Bruno K Öjer som nyligen publicerat ännu en diktsamling värd att ta del av…

En annan låt från albumet ”Jag är inte längre rädd för mörkret” som jag älskar är ”999” – kanske inte lika uppmärksammad men den tar oss ur det mörka, det vi inte vill se. Hela deras låtskatt är nästan utan några bottenlåtar. Alla är som de lever än. Hur långt vi än går.
Det ser faktiskt ut som det var en tanke med att de just gav titeln för sin avskedsturné 2016, ”Då Som Nu För Alltid”.

Lite halvtorra fakta:

Kent debuterade med sitt självbetitlade album 1995, men det var först med Verkligen (1996) och Isola (1997) som de slog igenom på allvar. Deras sound utvecklades från indierock med inspiration från britpop och shoegaze till mer elektroniskt influerade skivor under 2000-talet, där Vapen & ammunition (2002) blev en milstolpe. På senare år experimenterade de ännu mer med synthar och digitala element, som på Tigerdrottningen (2014) och avskedsalbumet Då som nu för alltid (2016).

Textmässigt har Joakim Berg skapat en unikt språk med detaljer som är nära fulländning med komprimerade poetiska bilder. Fragmentariska berättelser skildrar ensamhet, kärlek, utanförskap och samhällets förändringar. Under 90-talet och tidigt 2000-tal beskrev de den svenska småstadens tristess och känslan av att vara fast i en monotoni som var svår att bryta sig loss från. Album som Du & jag döden (2005) och Tillbaka till samtiden (2007) speglar en värld där individualismen växer, och där kärlek och gemenskap ofta känns flyktig. Kents texter är ofta melankoliska och nostalgiska, men med ett existentiellt djup som gör att de fortfarande känns glimrande aktuella. I och med skivor som En plats i solen (2010) och Tigerdrottningen (2014) började Kent kommentera det politiska och samhälleliga klimatet allt mer. Låtar som “La Belle Epoque” och “Den vänstra stranden” kritiserar också vårt land som blivit kallare, med ökande segregation och växande nationalistiska strömningar.

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

SMHI öppnar upp funktioner i ”Klimatscenariotjänsten” – klimateffekterna på svensk hydrologi blir tydligare

SMHIs klimatscenariotjänst har uppdaterats, med betydande nyheter inom den hydrologiska delen. Ett nytt scenario utan regleringar av svenska vattendrag har lagts till, vilket underlättar analysen av klimatförändringarnas faktiska påverkan. Tjänsten har även utökats med nya indikatorer för markfuktighet, lågflöde och vegetationsperiodens slut.

Klimatscenariotjänsten är ett verktyg från SMHI som tillhandahåller resultat från klimatforskning inom meteorologi, hydrologi och oceanografi. Tjänsten visualiserar klimatscenarier i form av kartor, diagram och nedladdningsbara data, vilket ger användare möjlighet att analysera hur klimatet kan utvecklas i Sverige fram till år 2100 utifrån olika utsläppsscenarier. Informationen är användbar för både privatpersoner och yrkesverksamma som behöver planera för framtidens samhälle.

Klimatscenariotjänsten uppdateras löpande i takt med att nya data och nya funktioner tillkommer. Nu har en större uppdatering skett i tjänsten, avseende reglering av vattenflöde inom området hydrologi.

Klimatscenariotjänsten på smhi.se

https://www.smhi.se/nyheter/nyheter/2025-03-13-uppdatering-av-klimatscenariotjansten—klimateffekterna-pa-svensk-hydrologi-blir-tydligare

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se