Flygande bil eVTOL visas upp på eCar Expo i Stockholm

Det har länge ryktats och pratats om helt nya möjligheter för en ny typ av farkoster eVTOL som med elektrifiering samt autonoma system ger oss helt nya möjligheter.

En chans finns nu att se en av dessa på plats i Friends Arena på eCar Expo i den 29 april-1 maj 2022.

Under helgen kommer världens första kommersiella flygande bil, XPENG X2, visas upp för den svenska allmänheten. Det är första gången som XPENG X2 visas upp i Sverige och på en utställning i Europa. 

XPENG AEROHT är det största flygbilsföretaget i Asien. Det är inriktat på att producera den säkraste, intelligenta flygande bilen för privat bruk. 

En redan framgångsrik liknande version för en förare finns framtagen av Svenska Jetson One och det är flera biltillverkare som har planer eller tankar kring möjligheterna. Se tidigare inlägg.

– X2 är en tvåsitsig eVTOL (elektrisk vertikal start och landning) flygande bil. Den är utrustad med ett intelligent flygkontrollsystem och autonom flygförmåga. X2, som den femte generationens flygande bil i företaget, är den senaste generationen av flygande bilar som utvecklats oberoende, av XPENG AEROHT. Men en än mer spännande produkt är den sjätte generationens flygande bil, som både kan köra på vägar och flyga. Den kan enkelt växla mellan kör- och flygläge. Det kommer att gå i massproduktion och levereras till kunder 2024, säger He Xiaopeng, styrelseordförande för XPENG.

– Eftersom Europa är en av våra viktiga marknader överväger vi att lansera vår produkt i Europa först. Och vi ser fram emot att ha vår första testflygning i Europa inom en snar framtid, säger Zhao Deli, grundare och vd för XPENG AEROHT.

Via artikel i INDUSTRIHYHETER

Batterierna i elbil håller vad de lovar, enligt forskningsrapport 

Äntligen fakta som bevisar batterifordonens otroliga effektivitet. Detta har vi entusiaster och användare av elbil redan känt till av egna erfarenheter, men inte sett så mycket data på. Ett exempel är Volkswagen ID.3 där Allt om Elbil har lyft fram rapporten.

Efter åtta år och 16 000 mil, garanterar Volkswagen att batteriet kommer ha kvar minst 70 procent av sin kapacitet. Forskningsrapporten visar däremot att strax över 90 procent av kapaciteten kommer att finnas kvar.

Direktänk till rapporten av Tekniska universitetet i München

En intressant parameter i sammanhanget är att elfordonet kan utnyttja laddning från tex solcellsanläggning, det gör att man i praktiken laddar sin bil långsammare än på snabbladdare, vilket gör att batteriepaketet stressas mindre.

Facktermen är degradering vilket är ett mått både på hur bilen laddats och till viss del körts. Detta redovisas tyvärr inte när du planerar köpa begagnad elbil men kan mätas i vissa appar samt via gränssnitt i bilen hur mycket batteriet degraderats vilket då ger måttet på kvarvarande kapacitet.
Ett exempel är min egen Tesla Model 3 DM Performance som till dags dato körts 7 000 mil. Degraderingen är endast 1.3% tack vare jag utnyttjat mest långsam laddning.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Norrlandskommuner öppnar för vindkraft i havet: Grön omställning viktigare än utsikten

  • Piteå, Nordmaling, Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik öppnar upp för havsbaserad vindkraft i deras vatten, visar Sveriges Radios enkät till kommunalråden i norr.
  • När det gäller utbyggnaden av vindkraft tittar många etablerare på haven där verken både blir effektivare och längre bort från bebyggelse.
  • ”Jag tycker också att det finns en viss skönhet i vindkraftsparkerna ute till havs”, säger Stefan Dalin (S) kommunstyrelsens ordförande i Timrå.

https://sverigesradio.se/artikel/norrlandskommuner-oppnar-for-vindkraft-i-havet-gron-omstallning-viktigare-an-utsikten

Foto från North Hoyle Windfarm – Wales, Wikipedia

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center