Forskare vid KTH: Så lönsamt är solceller

Solceller har blivit en god affär i tider av energikris. Men tjänar konsumenterna lika mycket på att installera solpaneler som utlovas?

Enligt Nelson Sommerfeldt, forskare i energiteknik vid KTH, är beräkningarna i flera fall rena glädjekalkyler. Bland annat vänder han sig emot att det skulle vara normalfallet att en solcellsanläggning har en återbetalningstid på 7–10 år.

”Min huvudsakliga angelägenhet är att säkerställa att husägare kan få bra tillgång till information och förstå vad de investerar i. Om återbetalningstiden är 15 år istället för tio är detta ändå ett bra långsiktigt resultat. Problemet är att om förväntningarna inte uppfylls kan förtroendet för tekniken urholkas”.

Snarare är det ett ”bästa scenario”, menar han. Den som redan installerat en anläggning har senaste året tjänat dubbelt så mycket som normalt på grund av energipriserna. Men hur framtiden ser ut är mer osäker betonar han – med lägre elpriser sjunker också lönsamheten.

https://www.kth.se/om/nyheter/centrala-nyheter/sa-lonsamt-ar-solceller-1.1198407

Kommentar

Det framgår inte på vilken typ av anläggning han gjort beräkningarna, men om man antar att det är normalstor villafastighet så kan man själv räkna på Energimyndighetens sida där man lagt upp en kalkyl för både privatperson och företag. https://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/vad-kostar-det/solelkalkyl/

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Sono Motors, Scania och Luleå lokaltrafik testar bränslebesparing med solceller på bussar

Via Energinyheter: Sono Motors, som är kända främst för den solcellsladdade Sono Sion, Scania och kollektivtrafikföretaget LLT genomför tester av energibesparing genom solcellsanläggning på dieselbussar.

Sex bussar av typen Scania Citywide K320 har fått skräddarsydda Solar Bus Kits på taket. Potentialen är att spara 1 100 liter diesel och 2,9 ton CO 2-utsläpp per buss på årsbasis. Sedan tidigare har Sono Motors anpassat Solar Bus Kit för användning på MAN Lion’s City och Mercedes-Benz Citaro.

Sono Motors riktar in sig på flera branscher inom transport och logistik

transport logostik

Panelerna kan genom detta pilotprojekt kraftigt minska LLT’s CO2-utsläpp. Projektet vill ta reda på om detta fungerar även i riktigt kallt klimat.

Här är länk till pressrelease och fler bilder: https://sonomotors.com/en/press/press-releases/sono-motors-acquires-scania-and-llt-as-customers/

https://www.energinyheter.se/20221011/27515/tyska-sono-motor-och-llt-testar-bussarnas-bransleforbrukning-i-norra-sverige

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center