Tesla investor day: Tesla visar vägen till förnybar energi, genom bländade effektivitet och innovationskraft

Elon Musk och Drew Baglino presenterade evenemangets första del där Elon ”Master Plan Del 3” genom att ge en helhetsbild av möjligheterna för framtiden genom att använda hållbar, förnybar energi.

Detta är Musks tredje masterplan, de två första kom 2006 respektive 2016. De har fungerat som färdplan för företagets tillväxt och utveckling under de senaste 17 åren när Tesla har vuxit till världens ledande elbilstillverkare. ”Det finns en tydlig väg till en global hållbar förnybar energiomställning till 2050 och det kräver inte att naturliga livsmiljöer förstörs”, sa Musk under första delan av huvudanförandet. 

Noteras bör också att Musk inte heller nämnde kärnkraft som del av detta program. Snarare var innehållet i presentationen, tyngden på att det finns hopp, ett stort hopp hela världen kan dra nytta av förnybar energi för framtiden genom att nu solenergi och vindenergi fått så stort genomslag.

”Det finns en tydlig väg till en global hållbar energiomställning med hjälp av förnybar energi i överflöd,” sade Musk. 

Tesla vill accelerera energiomställningen

Elon och Drew Baglino visade en bild (nedan) som visar vad som behövs för att nå en hållbar ekonomi. Cheferna noterade att även om dessa siffror kan verka stora, är de faktiskt inte det om de jämförs med den globala ekonomin. Bara cirka 10 biljoner dollar i investeringar för att bygga en hållbar energiekonomi.

Mindre kostnader till 60% av traditionella fossilbränsle-investeringar

”För ett anmärkningsvärt litet landområde kan vi vara helt hållbara,” sa Musk. ”Den elektrifierade ekonomin kommer att använda mindre resurser än (fossila bränslen).”

Drew Baglino nämnde även energi genom framställning av väte för tyngre applikationer. Elon konstaterade att väte kommer att vara användbart för industriella processer, men det är INTE något som bör användas för personbilar. Han belyser också behovet av att ställa om sjöfartsnäringen till hållbarhet där just stora batterier redan nu kan få riktigt vettig användning.
De tryckte även på att övergången till en hållbar ekonomi faktiskt kommer att involvera mindre fossila bränslen jämfört med vad som för närvarande spenderas idag. 

Franz von Holzhausen och Lars Moravy fokuserade på Teslas initiala produkt, elfordon, där man under processernas gång insåg att man kanske arbetade på fundamentalt fel sätt!? Fords produktionslinje har dominerat produktlinjerna i över hundra år men det finns för mycket hinder för att den skall kunna fungera fullt ut. Vi började med att bygga om hela tankesättet till hur man sätter samman bilar när man insåg möjligheterna med att gjuta hela komponenter som fram och bakvagnar i aluminiumlegering för Model Y och Cybertruck. Det öppnade för en hel drös av egna innovationer i produktionskedjan vilket kommer att spara enormt mycket tid och fysisk produktion i framtida modeller. Lars Moravy tillade att Cybertrucken faktiskt gör sitt tillverkningsfotavtryck litet, Franz bekräftar att Cybertruck kommer i år. (USA). Man avslöjade också att dess nästa generations plattform förväntas möjliggöra en kostnadsminskning på 50 procent i produktionsledet.

Företaget visade en video med Tesla Robot som går självständigt och utan hjälp, även om det inte fanns någon livedemonstration av densamma. Trots svårigheterna att hitta lämpliga komponenter och motorer för den humanoida robotplattformen, (som Tesla nu tagit fram själva), ”kan vi ta med dessa faktiska produkter till marknaden i en skala mycket snabbare än någon annan,” sa Musk. 

Han förväntar sig vidare att företagets robotar kommer att bli så framgångsrika att vi snart kan se en dag där de är fler än människor. ”Jag tror att vi kan överskrida ett en-till-ett-förhållande mellan robotar och människor,” tillade han”.

För att se mer av delar av presentationen som inte ryms här se klipp nedan:

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center