Fem EU-länder vill inte följa EUs plan för utfasning av förbränningsmotorn

EU-2035

Via Reuters: Italien, Portugal, Slovakien, Bulgarien och Rumänien vill skjuta upp EU-planen för att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från och med 2035 med fem år, enligt ett dokument som Reuters hänvisar till.

Målet är viktigt i EU:s plan på att ta itu med ökande transportutsläpp och påskynda övergången till elfordon, eftersom man strävar efter att minska de totala utsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030, från 1990 års nivåer.

Förslaget lades fram av EU-kommissionen förra året, som kräver en 100-procentig minskning av CO2-utsläppen från alla nya bilar till 2035, vilket gör det omöjligt att sälja bränsledrivna fordon i EU från det datumet.

I en dokument som cirkulerats bland EU-stater krävde de fem länderna istället en 90-procentig minskning av bilars koldioxidutsläpp till 2035 och att nå målet på 100 procent till 2040.

De fem länderna påstår och hävdar att lätta nyttofordon borde klara en minskning av koldioxidutsläppen med 80 procent till 2035 och 100 procent till 2040, snarare än den 100-procentiga minskningen till 2035 som kommissionen föreslagit.

”Adekvata och skräddarsydda övergångsperioder måste fastställas”, framhåller de i dokumentet hänvisande till behovet av att utöka laddningsinfrastrukturen.
En bulgarisk tjänsteman, som inte ville bli namngiven, sa att klimatpolitiken måste ta hänsyn till ekonomiska och sociala faktorer som ”betydande skillnader” i köpkraft mellan EU-länderna.

Bryssel säger att 2035-datumet är avgörande eftersom den genomsnittliga livslängden för nya bilar är 15 år – så ett senare förbud skulle stoppa EU från att nå nettonollutsläpp till 2050, den globala milstolpen som forskningen säger, skulle avvärja katastrofala klimatförändringar.

Vissa EU-regeringar har samlat sig bakom målet för 2035, men Tysklands finansminister sa denna vecka att EU:s största bilmarknad INTE skulle stödja det.

ACEA sätter sig också på tvären

Ford Motor Co, och Volvo Cars GEELY, har öppet stött planen, och Volkswagen AG har som mål att sluta sälja bilar helt med förbränningsmotorer i Europa senast 2035. Men tex ACEA, European Automobile Manufacturers’ Association har motsatt sig 2035-målet, med hänvisning till farhågor om den osäkra utbyggnaden av laddnätverk. Och enligt en artikel i Charged är det fler tecken som tyder på att man fortsatt lobbar hårt emot klimatmålen i fordonsindustrin.

Automotive industry lobbying groups consistently oppose climate action by governments, and every automaker named in the report—except Tesla—participates in at least one lobbying group that is actively fighting against anti-pollution regulations.

Charles Morris – Charged

EU-länderna planerar att komma överens om sin ståndpunkt nästa vecka, vecka 26, innan de förhandlar om den slutliga lagen med EU-parlamentet – som stödde förbudet till 2035 i en omröstning denna månad.

EU håller också på att förhandla fram en ny lag som kräver att länder installerar miljontals billaddare detta årtionde.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center