Herb Ritts – Fotografiska — 15 mars, 2015


Inte bara svart-vitt.

Herb Ritts kan verkligen räknas till en av världens mest eftertraktade modefotografer. Med sitt avskalade bildspråk blev han också en efterfrågad porträttfotograf.
Bilderna är värda att se också teknikmässigt sett. Detaljarbetet, fokuseringarna, ljussättningen, etc. I de svartvita fotografierna arbetar han oftast med en enkel vit skärm i bakgrunden och låter exponeringen ta ut den så att det bara syns en ytterst liten skarv.

Av Fotografiska’s utställning får många intrycket att Ritts enbart arbetade i svart-vitt. Men han tog även färgbilder som här ses. Synd att de inte nämner det i presentationen av utställningen. Färgbilderna har även de intressant ljussättning och fokus. – Beroende på uppdragsgivarens varierande krav förstås.

Då jag ofta sett hans bilder i yrket var det självklart att se den pågående utställningen på Fotografiska museet. Passa på att se den, som vanligt utmärkt presenterad i Fotografiska’s fina lokaler. Tips är att gå sent. Restaurangen och caféet har dessutom fått toppbetyg som bland de bästa i landet.

Mer om Ritts: http://en.wikipedia.org/wiki/Herb_Ritts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *