Vernissage,- Jan Gustafsson – Thomas Ljungqvist

Vernissage på Art Gallery Quirinus med fotograferna Jan Gustafsson och Thomas Ljungqvist 20 februari 2016

Bilder och filmklipp från utställningen att studera närmare

Hur skall vi bo? Ett länktips

Länktips: Billiga bostäder och ohälsosam arkitektur

hand-02-DSC_1786-1600pxVetenskapsradion har gjort ett avsnitt där man presenterar två nya böcker om bostadsbyggandet och arkitekturen. Bland annat en intervju med  ”Hans Lind” som är professor i fastighetsekonomi vid KTH och hans bok ”Åtkomliga bostäder”, i vilken han föreslår bla att bostäder byggs så de inte lockar höginkomsttagare.

Läkaren och stressforskaren Gösta Alfvén’s nya bok ”Ohälsosam arkitektur” intervjuas,- om hur själva arkitekturen i miljonprogrammen får oss att må dåligt.

Se länken till avsnittet på Sveriges radio här.

Hur skall vi bo? Intervju med Björn Sjölund – stadsarkitekt – Knivsta kommun

Intervju med Björn Sjölund, stadsarkitekt/förvaltningschef, Knivsta kommun.

© Håkan Öqvist – HO-Form.se

Knivsta kommun ligger i den mycket attraktiva tillväxtregionen Stockholm-Uppsala. Här skapas framtida möjligheter både för boende och företag och befäster Knivsta som en föregångskommun för det ”HÅLLBARA SAMHÄLLET”. – Småstaden med en aktiv och levande landsbygd. Några korta frågor ställdes av HO-Form’s, Håkan Öqvist.

Hållbart byggande, vad är det?
— Definitionen innebär för mig – Ekologiskt – Ekonomiskt – Socialt byggande. Hållbart byggande betyder högre krav på miljöpåverkan, i byggmaterialen som dessutom måste ha längre livslängd. De skall i sin tur ge långsiktig kostnadseffektiv ekonomi. Samt ge högre livskvalité i närområdet. Därför gäller det att fokusera på en sådan utveckling – och framtiden är här nu!
I Knivsta kommun har vi tagit fram underlag för hur stadsbyggnadsvisionen skall se ut för framtiden. Se filmklippet.

Vilka lösningar finns för hållbara hus?
— Det finns flera, jag vill framhålla att för Sverige är trä det bästa materialvalet för både stomme och fasad.
Trä binder kolet från koldioxiden genom fotosyntesen, -trä är tack vare detta ett hållbart naturligt material som dessutom har bra byggtekniska egenskaper,- lätt att återvinna/återanvända och kräver inte stora energiresurser i produktionskedjan,- som aluminium eller betong. Något annat som bör framhävas i det här sammanhanget är Gröna fasader. Till exempel om växter placeras på 20 procent av redan existerande stadsbyggnader kan energikonsumtionen i en stadsmiljö minska med 15-20 procent.

För mig som privatperson, innebär effektivare energilösningar lägre bokostnader?
— Ja, långsiktigt gör det det. Den stora kostnaden, om man ser till reell livslängd på en bostad, är inte själva byggkostnaden. Det är drift och underhåll! Tänk energi-smart och längre. Målsättningen är alltså låga underhållskostnader över lång tid.

Ser framtiden ljus ut? Eller är media alltför generellt inriktad på kristänkande?
— Ja absolut, vi ser ju en fantastiskt spännande förändring redan nu. Tack vare en entreprenör som Elon Musk. Tesla är och kommer förmodligen vara den ledande drivkraften där elbils-utvecklingen visar oss vägen till effektiva energilösningar. Och det redan nu. Elbilstekniken har faktiskt redan flyttat in i våra hem med lösningar som t.ex. ellagring av solcellsel i snyggt förpackade vägghängda batterier s.k. (Energy wall.) Musk’s bolag är inte bara Tesla, bl.a är Musk även ledande med SolarCity och SpaceX. Intressant är också att i Sverige finns 1.208 laddstationer och 4489 uttag för elfordon. På uppladdning.nu hittar man dem enkelt.
Det som även bidrar till förändringsprocessen är att oljeindustrin får allt svårare att klara konkurrensen från alternativa energikällor, även kolkraften lär falla som ett korthus och driften är redan idag olönsam.

Kan landsbygdens småorter få en omvänd utveckling?
— Ja verkligen, i och med att möjligheterna för privatpersoner får tillgång till billigare kommunikationer, kommer effekten bli,- att även ett stort antal branscher också får kostnadseffektivare transporter,- en relativt snabb förändring som vi kanske inte ens kunnat föreställa oss tidigare. Många investerare ser redan dessa möjligheter och gör viktiga satsningar. Kanske vi ser stora effekter av detta så snart som inom de närmaste 15 åren?
Det här är en omställning som alla bör vara beredda på, och många kommer till en början få svårt hänga med.
Men genom internet har vi nu möjlighet att snabbt få ut information då en hel del kunskap kan krävas ställa om.
Kanske hela tänkandet kring samhällsbyggnad!?

Av Håkan Öqvist

Klee/Aguéli – kommunikation med bildens språk

httpvh://youtu.be/LW3spXuu3t8

”Klee och Aguéli möttes aldrig men här presenteras de i en utställning som handlar om de två konstnärernas förhållande till bildkonstens grunder: valen av motiv, den skapande akten, och bildens egenskaper”.

Paul Klee, var under flera år lärare på välkända Bauhaus. Hans bildspråk utvecklades under Europas svåraste år fram till nazisternas övertagande.

Ivan Aguéli, religionsfilosof och orientalist. Konverterade till Islam ca 1900. I avstämda färgtoner skapades känsla av avstånd och ljus.

Passa på med att ladda ned den enkla presentationen i form av Moderna Museets gratis-app via iTunes store med ganska mycket material om utställningen med konstnärernas biografier och bakgrund kring deras influenser,- INNAN du besöker utställningen.

Klee/Aguéli: Moderna Museet Stockholm. 2016-01-16 – 04-24.

Via Moderna Museet Se även denna intressanta länk om…
Konservering och omramning av Paul Klees konstverk.

 

Hur skall vi bo? Ett smart sätt lösa bostadskrisen?

Byggemenskaper: Ett nytt alternativ?

DSC00035-02”Byggemenskap” är en motsvarighet till kooperativt byggande. Under 1920-talet bildades bl.a HSB just för att man kunde bygga i egen regi och därmed undvika onödiga kostnader. ”Byggemenskap” är alltså förenklat ett liknande sätt att bygga billiga bostäder, med hög kvalitet och samtidigt kapa kostnader i projektet. I byggemenskap bygger familjer gemensamt ett flerbostadshus. De boende får då full kontroll över projektets alla delar. Detta  får till följd att vinsten inte tillfaller en byggherre/byggbolag. Fördelarna är många, och ger lägre hyror.

Ur Föreningen för Byggemenskapers presentation:
Byggemenskaper vänder på den traditionella rollfördelningen i byggprocessen och gör demokratiska sammanslutningar av människor till byggherrar. Det innebär en ny typ av beställarroll och för individerna en större frihet att få ett boende anpassat efter de egna villkoren och behoven. Se länkar nedan: 

Byggemenskap.se

Göteborgposten: Bygg ett hyreshus med dina vänner!

Hur skall vi bo? Exempel på byggande för unga

Hur skall vi bo? Exempel på
byggande för unga

imageKnivsta bygger för hållbar framtid och är en av de snabbast växande kommunerna i vårt land.

• 2005 bodde 13.324 invånare i Knivsta kommun.
• Knivstas invånarantal var 16 822 den 1/1 2016.
• Tillväxten 2015 var 4,6%.
• 2015  antogs detaljplaner för en möjlig tillväxt med 7% år 2017.

Knivsta arbetar mycket aktivt och målmedvetet för en hållbar samhällsutveckling och hållbar fysisk planering.

Exempel på ungdomslägenhet
Exempel på ungdomslägenhet – martinlof.se

http://martinlof.se/portfolio/eda/

http://www.knivsta.se/sv-SE/Trafik-och-infrastruktur/Hallbar-utveckling.aspx