Hus utan sladd – Energisnålt hus i verkligheten

husutansl01En snöig söndag i med härlig julstämning träffades vi på Wenngarns Slott utanför Sigtuna. Målet för besöket var experimenthuset som döpts till ”Hus-utan-sladd”.

Ett spännande projekt som innehåller massor av spännande och innovativa lösningar för hushållning med energi och resurser. Som namnet antyder är idén ett hus som ska klara sig utan elnätsanslutning. Detta ska lösas med hjälp av 14 kW solceller, två små vindsnurror, batterilager och riktigt bra isolering samt smarta lösningar för ventilation och varmvatten. Det är också planerat för en pelletsdriven sterlinggenerator som genererar både el och värme under de kallaste och mörkaste månaderna.

Jens Johansson med sambo bor sedan i höstas i huset. Det är extra spännande att projekthuset faktiskt används som bostad i ”skarpt läge”. Jens och hans sambo öppnade sitt hem för oss och vi fick av Jens en mycket informativ och erfarenhetsbaserad redovisning av husets teknik och funktioner.

Huset, i enplan på ca 140 kvm är uppfört i frigolitblock med ett plåtskikt på utsidan och plywood invändigt. Planlösningaen är attraktiv med öppen planlösning och takhöjd till nock. Fönstren är fyr-glas, ej öppningsbara för att minimera drag. Elsystemet är i huvudsak likström för att undvika omvandlingsförluster från batterilager och solceller. Det finns dock konverter för ”vanlig” växelspänning som behövs till tvättmaskin, tv mm och som kan slås på vid behov. Ventilationen ombesörjs av väggventiler som återvinner energin genom ändrad strömningsriktning och värmelagring i keramikinsatsen. Duschen har ett åter-cirkulationssystem med filter så att samma, ca 5 liter duschvatten används under hela duschningen. Således spolas bara fem liter varmt vatten ut i avloppet vid varje dusch. Bra både ur energi- och vattenbesparingssynpunkt. Hela husets värmebehov tillgodoses med en vattenburen aerotemper placerad i vardagsrummet. Värmen fördelas sedan med små fläktkanaler uppe vid taket.

Husets energisystem övervakas och styrs enkelt med en skärm i vardagsrummet. Där kan man vid varje ögonblick se energiförbrukning, solelproduktion, batterilagrets status mm.

Här kan man se hur det hela fungerar i klippet.

Jens betonade att huset är ett pågående utvecklingsprojekt som hela tiden utvecklas och förnyas utifrån erfarenheter och behov. Just nu har huset faktiskt fått kopplas in på elnätet tillfälligt då pelletsgeneratorn är försenad och solen ej ger tillräckligt med energi den här tiden på året.

Några praktiska länkar: 

skarmavbild-2016-11-23-kl-15-13-08ÄR du intresserad av mer kring energisnåla hus så kan du kontakta Gunnar Öberg,- VUEF Västmanland Upplands Energiförening, www.vef.se VUEF anordnar träffar och organiserar event kring dessa så aktuella ämnen.

En kommentar till “Hus utan sladd – Energisnålt hus i verkligheten”

  1. Mycket intressant artikel. Spännande tekniska lösningar. Med tanke på att drakarna som äger elnätet nu har fått rätt i domstol att höja nätavgifterna ännu en gång kanske ”utan sladd” snart är den attraktivaste lösningen. Att leva energisnålt blir ändå inte penning-snålt då nätkostnaden är så hög. Väldigt olyckligt för riket Sverige som redan har ett system som länkar samman producenter, både lokala och stora som små, med konsumenter där överskott och underskott kan balanseras hur smidigt som helst. Totalekonomiskt är ju bortkoppling och batterilager helt vansinnigt. Här krävs politiker som kan sätta ner foten så att det lönar sig att spara el och att investera i småskalig produktion som kan säljas vid överskott. Nätägarnas prispolitik leder inte i den riktningen och är både oskälig och orimlig då vinsterna hamnar i fel fickor där de knappast gynnar förnybart och fossilfritt.

    Ytterligare en synpunkt på ”Hus-utan-sladd”: Frigolitblocken är ett fantastiskt material att bygga med. Nackdelarna är brandsäkerheten som är obefintlig. Dessutom är det en oljeprodukt. Det finns dock frigolit tillverkad av vegetabilisk olja. Jag skulle absolut ha valt ett trämaterial, kanske ”isotimber” som jag precis bygger en friggebod av. Snabbt, miljösmart, svenskproducerat och återgår till närande aska när den dagen kommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *