Jätteökning av elbilar!! 289 procent.

Allt fler svenskar väljer bort bensin- och dieselbilar när de köper en ny bil. I stället lockar bilar med olika former av elmotorer. Det visar färska siffror från SCB. Samt en intressant artikel av Svenska dagbladet där jag refererar till två intressanta punkter. Elbilar och statistik för gasbilar.

Saxat från SVD:

Fortfarande är bensin och diesel de två klart mest populära drivmedlen, men saker förändras snabbt. Och blickar man tillbaka tio år i tiden blir det tydligt hur fort det händer saker inom bilvärlden.

Rena elbilar

Nissan Leaf utnämndes förra årets av Gröna bilister till årets miljöbil.
Nissan Leaf utnämndes förra årets av Gröna bilister till årets miljöbil. Foto: Nissan

Här har en enorm ökning skett, och det snabbt. Från 515 bilar under januari och februari förra året, till 2 005 bilar hittills i år. Det är en ökning med 289 procent.

En stor anledning stavas bonus-malus. En ren elbil får en bonus som gör inköpet 60 000 kronor billigare. Efterlängtat för elbilsköpare, eftersom de bilarna ofta är ganska mycket dyrare än bilar med förbränningsmotor i samma klass.

Förutom Tesla, som i dagarna släpper sin ’folkelbil’ Model 3 i Sverige, kan populära Nissan Leaf och årets bil Jaguar I-Pace nämnas som viktiga modeller.

Gasbilar

En av de populära gasbilarna i Sverige är Opel Astra
En av de populära gasbilarna i Sverige är Opel Astra Foto: Opel

Bilar som kör på fordonsgas, det vill säga både förnybar biogas och naturgas, har gått upp och ner i popularitet under de senaste åren. Under andra halvan av 00-talet ökade drivmedlet snabbt bland nybilarna i Sverige. Från 175 bilar under de två första månaderna i 2008 till 1 231 bilar två år senare.

Men sedan har nedgången varit tydlig och tillbaka på nivån innan ”gasboomen”. Siffran för sålda gasbilar i Sverige under januari och februari var 200 stycken. 

Från den 1 juli 2018 får den som köper en gasbil 10 000 kronor i miljöbilsbonus. Det har gjort att allt fler tillverkare satsar på gasbilar. Det säljs flera gasbilar i Sverige, bland annat Opel Astra, Volkswagen Polo & Golf samt Skoda Octavia.