Sista ordet i SR Medierna?

Inga följdfrågor till el-slukande privatpersoner, ensidig kärnkraftsrapportering i kvällstidningarna och SVT:s Jan Helin om valbevakningen

Elslukande privatpersoner utan ansvar

I helgen är det val och att priset på el har blivit en avgörande fråga har knappast undgått någon. Men till skillnad från andra europeiska länder verkar svenska politiker inte vilja närma sig frågan om vårt personliga ansvar för elförbrukningen. När politiker i Tyskland, Frankrike och Storbritannien vädjar till medborgarna om att se över sin elkonsumtion, skyr svenska politiker den uppmaningen som pesten.

Och må så vara i en valrörelse. Men bara för att politikerna är rädda, behöver ju inte svenska journalister ta efter.

Under det senaste året har många publiceringar gjorts där privatpersoner får vifta med sina skyhöga elfakturor. Det målas upp scenarion där politikerna satt barnfamiljer, pensionärer och företagare i akut fattigdom.

Men nästan aldrig ställer någon journalist frågan om det personliga ansvaret. Vi är bättre än så, och skickade Tonchi Percan till ett återkommande case för höga elräkningar. Det här exemplet visar att journalisterna inte ifrågasatte påståendet: https://www.expressen.se/tv/nyheter/annas-oro-infor-vintern-fick-elrakning-pa-20-000/

Reporter: Tonchi Percan, Sveriges Radio

Ifrågasatt kärnkraftsstudie på vals i svenska medier

Elpriset och energin har på kort tid blivit valets kanske två viktigaste frågor. Efter att högersidan i politiken gjort kärnkraften till en valfråga, har alla medier skrivit spaltmeter om energislagets framtid.

Men det är inte helt enkelt att som lekman hänga med i alla turer. “Forskare sågar”, “forskare hyllar”, ”nya studier visar” och vetenskapliga belägg verkar finnas, oavsett ståndpunkt. Det är kort sagt en rapporteringsröra av tvärsäkra påståenden i ett tekniskt och avancerat fält.

Den senaste veckan har just en studie fått stor uppmärksamhet, detta i såväl Aftonbladet som Expressen. Men den här historien börjar faktiskt i en betydligt mer nischad publikation.

Vår reporter Anton Karlsson har följt en kärnkraftstudie som studsat runt som en atom i medierna i veckan.

Reporter: Anton Karlsson, Sveriges Radio

Länk till originalartikeln i Aktuell Hållbarhet
Replik på debattartikeln i Aktuell hållbarhet – Tomas Kåberger

Jan Helin om valrörelsens journalistik

Just i detta nu sitter svenska forskare och kodar artiklar, löpsedlar och rubriker. Det här för att senare i höst, i den klassiska studien från Göteborgs Universitet, kunna redovisa hur svenska medier skött sitt uppdrag den här gången.

Vem fick mest utrymme? Partiskt eller opartiskt? Fokus på sak eller person, negativa eller positiva vinklar?

Men i väntan på vetenskapen får vi förlita oss på känsla och omdöme. Johan Cedersjö åkte i veckan till en medial makthavare på SVT – Jan Helin – för att höra hur han tycker journalistiken skött valbevakningen.

Reporter: Johan Cedersjö, Sveriges Radio

https://sverigesradio.se/artikel/inga-foljdfragor-till-el-slukande-privatpersoner-ensidig-karnkraftsrapportering-i-kvallstidningarna-och-svts-jan-helin-om-valbevakningen

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center