Elbilar: Prisstatistik: Märken som prissänks mest på Blocket just nu

Prissänkningar elbilar

Elbilspriset har sjunkit med 130 000 kronor – på fem månader

Priserna på begagnade elbilar har sjunkit rejält på Blocket. Var femte elbil på Blocket är prissänkt enligt BytBil.com. Det märke som sticker ut mest är Tesla som dessutom sänkte sina nybilspriser den 13 januari på flera marknader med hela 15%.

Teslas beslut om att chocksänka priserna på Model 3 och Model Y har skakat om bilbranschen. Bytbil har tidigare rapporterat om ett prisras på begagnade Teslor på Blocket. Och nu, omkring 1,5 vecka efter Teslas prissänkning, konstateras det att andra märken hakat på.

Stor skillnad senaste månaderna

Tittar man på prisutvecklingen för begagnade elbilar på Blocket är skillnaden slående mot förra sommaren. I augusti 2022 var medianpriset för en elbil som gått 1 000 mil eller mer 540 000 kronor. Idag är den siffran 410 000 kronor. Alltså har medianpriset för en begagnad elbil på Blocket sjunkit med 130 000 kronor på omkring fem månader.

Men enligt Marcin Stepman håller marknaden fortfarande på att anpassa sig och uppmanar köpsugna intressenter att ha is i magen

– Utbudet har aldrig varit större på begagnade elbilar som det är nu. Det är viktigt att inte ha bråttom utan göra sin research och räkna på om man har råd med att byta bil. Det makroekonomiska läget tyder på fler räntehöjningar, så det är viktigt att göra en noggrann kalkyl. Men visst är priserna mycket lägre än de var i somras.

Marcin Stepman, Blocket

Kommentar: Det här är sammantaget väldigt positivt för både nybils och begagnatmarknaden. Gör jag en försiktig analys lär nog det hålla i sig detta året ut 2023. Med tanke på rådande världsläge.
Generellt har jag hela tiden sett att marknaden tidigare gått mot allt dyrare elbilar, men del-orsakerna har hävdats att bilindustrin drabbats av leverans och materialbrister samt att man i vårt land tenderat att endast erbjuda premiumpaket som kanske inte alltid i bilens slutpris slagit ut då många just satsat på privatleasing eller köp via företaget.

Prissänkta elbilar – märke för märke

 • Tesla (39,6 procent)
 • Polestar (28,6)
 • Volkswagen (27,5)
 • BMW (26,3)
 • Hyundai (25,3)
 • Porsche (22,8)
 • Renault (20,5)
 • Audi (19,4)
 • Nissan (17,9)
 • Kia (15,5)
 • Cupra (14,7)
 • Ford (12,0)
 • Volvo (11,4)
 • Skoda (11,4)
 • Peugeot (11,4)
 • Mercedes (9,0)
 • MG (5,6)

  

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center