Felet med mikrofiberdukar i bilvård och hushåll

Det kan vara hög tid att helt sluta med mikrofiber i allt från bilvård till hushåll.

Mikroplaster är små plastpartiklar som återfinns i olika typer av produkter i ditt hem. Vissa av mikroplasterna är synbara för ögat, andra är så minimala som en miljondels millimeter. Din tandkräm, ansiktscreme eller till och med duschtvål kan vara några av miljöbovarna.

Lösningen:

Använd istället något så enkelt som linneduk för både hushållet och bilvård. Linne låter kanske för de flesta lite främmande i bilvård men en begagnad linneduk är faktiskt lika effektiv som mikrofiber då man använt den några gånger. 100% linne är helt tillverkat av växtfibrer och gör ingen som helst skada för klimatet. Ett tips när linneduken är ny ge den en tvättomgång eller två så suger den genast upp mycket bättre då fibrerna öppnar upp sig. – Ett annat alternativ efter tips jag fick är duk av hampa men än så länge svårt att få tag på och relativt dyr.

Även jag gick på plasttillverkarnas marknadsföring och skaffade mikrofiberduk för att tvätta och polera bilen. Visst, resultatet är fantastiskt när man är klar men då har jag redan förstört vår vattemiljö i och med jag köpt materialet och rivit den ur påsen. – Törs jag påstå. Det kan finnas redan då små partiklar man inte ser, men som riskerar sätta sig i våra lungor och hav.

Wikipedia har utmärkt dokumentation om man vill sätta sig in i ämnet närmare: https://en.wikipedia.org/wiki/Microplastics#

By Martin Wagner et al. – Wagner et al.: Microplastics in freshwater ecosystems: what we know and what we need to know. In: Environmental Sciences Europe. 26, 2014, doi:10.1186/s12302-014-0012-7, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39507778
100% linneduk
100% linneduk, väl använd mycket effektiv vattenupptagning och perfekt dammtorka med

https://www.theguardian.com/environment/2022/jun/03/car-tyres-produce-more-particle-pollution-than-exhausts-tests-show

https://www.ivl.se/press/reportage/2021-01-28-intensiv-forskning-om-mikroplaster-i-arktis.html

https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/08/microplastics-detected-in-meat-milk-and-blood-of-farm-animals

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-12-sorters-plast-i-manniskors-lungor

FN: Plastföroreningar kan minska dramatiskt till 2040
https://omni.se/fn-plastfororeningar-kan-minska-dramatiskt-till-2040/a/wAbW8o

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

KTH: Färska grönsaker året om genom odling i vatten

Vattenbaserad, så kallad hydroponisk, teknik för inomhusodling gör att allt fler butiker, restauranger och hushåll väljer att själva odla färska grönsaker.

– En utveckling av inomhusodling av mat är nödvändig inte minst med tanke på klimatförändringarna, säger Michael Martin, KTH-professor i hållbar produktion och forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

I fönsterlösa utrymmen kan växter odlas hydroponiskt, det vill säga i vatten, helt utan solljus. Grödorna får växtkraft av LED-belysning istället för sol, och av vatten som tillförts extra växtnäring.
Dessutom ryms fler växter på en mindre yta när grödor som bladgrönsaker och örter kan odlas på höjden.

– Intresset för stadsodlingar på outnyttjade inomhus-ytor, som i bergrum och övergivna parkeringsgarage, ökar i samhället. I våra pågående forskningsprojekt samarbetar vi bland annat med odlingsföretag, matbutiker och restauranger, säger professor Michael Martin.

Det var under coronapandemin som allmänheten på allvar fick upp ögonen för inomhusodling, påpekar han.
– Många köpte hem hydroponiska odlings-kit för att kunna odla bladgrönsaker och örter i köket. Det är positivt att fler numera vet hur tekniken fungerar i grunden, det ökar värdet på närodlade produkter.

Läs mer i länken på KTH:

https://www.kth.se/om/nyheter/centrala-nyheter/farska-gronsaker-aret-om-genom-odling-i-vatten-1.1257191

Handbok

Det finns också en handbok framtagen av VUEF, Västmanland Upplands Energiförening. (Handbok Skapa din egen hemakvaponi : Odla fisk och grönt hemma av Eric Söderberg, Gunnar Öberg). Man kan beställa via både Bokia och Adlibris i hur man odlar även med fisk. https://www.bokus.com/bok/9789180573603/handbok-skapa-din-egen-hemakvaponi-odla-fisk-och-gront-hemma/

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Svenskt elpris kan ha manipulerats

Svenska hushåll kan ha betalat ett för högt elpris vid flera tillfällen.

2022 inkom 22 anmälningar om otillbörlig marknadspåverkan till Energimarknadsinspektionen. Under 2023 har det hittills inkommit tre. 

Trots att misstankar funnits om att flera stora bolag ska ha manipulerat priset har ingen åtalats. Orsaken är att anmälningarna har blivit liggande hos myndigheten i upp till fem år.

– När jag fick in en anmälan var det dagar till preskription. Då går det inte att utreda, säger kammaråklagare Jan Leopoldsson till SVT Nyheter.

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/svenskt-elpris-kan-ha-manipulerats

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/elpriset-kan-ha-manipulerats-aven-i-sverige

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/energimyndigheten-vattenfall-kan-ha-manipulerat-marknadspriset

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Tesla ökar på miljöbonusen för företagskunder i Tyskland

I Tyskland upphör det statliga bidraget för företagskunder den 31 augusti 2023. Därefter kommer Tesla att bevilja – vad de kallar, ”Tesla Innovation Bonus” på ett belopp av 2250 euro (25 428 kr) utöver tillverkarens andel av den tyska elbilsköpsbonusen ”Environmental Bonus” .

”Tesla ökar därmed den befintliga finansieringen av elektromobilitet för företagskunder för Model 3 och Y till totalt upp till 9 750 €”, meddelade företaget. Detta gäller endast beställningar från och med den 15 maj för leverans före den 31 augusti 2023.
Från och med den 1 september 2023 kan endast privatpersoner lämna in ansökningar om miljöbonus till det ansvariga förbundskontoret för ekonomi och exportkontroll (BAFA). Det var 2016 Tyskland införde subventionerna och därefter gradvis begränsat nivåerna.

Enligt Tesla är elektrifieringen av europeiska kommersiella flottor ett viktigt steg mot en hållbar energiframtid.

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

KTH-baserad teknik gör vindkraft till havs mer tillgänglig

Via KTH: Scibreak, ett litet startup-företag från KTH, har utvecklat teknik som kan bygga ett robust och tillförlitligt kraftnät till havs, har fått industrigiganten Mitsubishi Electric intresserade.

I takt med att man behöver utveckla mer förnyelsebara energikällor som vindenergi och solenergi, blir det allt viktigare att bygga ett pålitligt och säkert kraftnät. På EU-nivå finns det omfattande planer på utbyggnad av havsbaserad vindkraft i till exempel Nordsjön och Östersjön. Då uppstår också ett behov av att uppgradera infrastrukturen för att kunna transportera energin in till land.

En konventionell AC (växelstöms-) kabel kan inte rent tekniskt göras längre än ungefär 100 kilometer. I många fall måste man använda DC (likströms-) kabel från början. I nuläget är det inte likström i stamnätet, utan bara i enstaka förbindelser mellan två punkter i det befintliga AC-nätet. Likströmstekniken har utvecklats parallellt och har varit mycket av en nischteknik. Men den blir allt viktigare nu i en utbyggnad av kapaciteten i vårt kraftnät.

– För havsbaserad vindkraft måste man använda kablar, det går inte att använda luftledningar som man ofta gör på land, säger Staffan Norrga, lektor på avdelningen för elkraftteknik på KTH.

Det som har saknats är kostnadseffektiva tekniska lösningar i utvecklingen av ett robust och tillförlitligt kraftnät. För att bygga ett nät måste man ha skyddsfunktioner, till exempel brytare som snabbt kan isolera delar av nätet där det uppstår ett fel.

­– Likström har tidigare varit svårt att bryta, men nu har vi tekniken att göra det på ett kostnadseffektivt sätt. Det är här Scibreak AB:s teknik kommer in, säger Norrga.

2014 började Staffan Norrga, lektor på KTH och hans kompanjon Lennart Ängqvist, som var adjungerad professor, med en grundidé som de testade i ett labb på KTHs campus.

– Som en liten startup, är det är ganska svårt att utveckla den här typen av infrastruktur, och även att hävda sig mot de stora aktörer som finns i de här branscherna, säger Norrga och fortsätter, – Det var en stor fördel att befinna sig på KTH i början.

Men när man startar ett företag och blir kommersiell får man inte längre stanna kvar på KTH. Sedan slutet av 2015 har de befunnit sig i egna lokaler i Kallhäll utanför Stockholm, för att utveckla en mer tillförlitlig och kostnadseffektiv teknik och kunna bygga ihop det till ett nät i stället för ett stort antal separata länkar. En teknik som ger väsentliga kostnadsfördelar, sparar på utrustning och ger en bättre tillförlitlighet.

Det senaste året har intresset för den här typen av teknik ökat kraftigt. Scibreak har en marknadsledande DC-brytarteknik när det gäller drifttid och fotavtryck. Det gör Scibreak attraktivt för de stora aktörerna på den globala energimarknaden. Genom att förvärva aktier kommer Mitsubishi Electric att använda Scibreaks teknologi och kunnande för att leda kommersialiseringen av DC-strömbrytare på marknaden och bidra till koldioxidneutralitet genom spridning av förnybar energi.
 
– Vi i Sverige har mycket grön energi som många är intresserade av. Vi hoppas att det här samarbetet med Mitsubishi Electric kommer att stimulera vidare utveckling inom detta område, avslutar Norrga.

https://www.kth.se/om/nyheter/lokala-nyheter/kth-baserad-teknik-gor-vindkraft-till-havs-mer-tillganglig-1.1247154

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Nu ska små och medelstora företag få hjälp med digitalisering för ökad effektivitet och hållbarhet. 

Via KTH. Som en del av innovationshubben ShiftLabs ska KTH Leancentrum och Södertälje Science Park ge företag stöd och kunskap för att möta utmaningar och nya kompetensbehov som kommer med digitaliseringen.

KTH Leancentrum har tillsammans med Södertälje Science Park etablerats som en nod inom den svenska innovationshubben Shift Labs, som en del av ett EU-finansierat initiativ. Syftet är att vägleda små och medelstora företag kring hållbarhet och digitalisering, såväl som att koppla ihop dem med svenska universitet och forskningsinstitutioner.

ShiftLabs har en treårsplan och är en del av Digital Europe-programmet. Det är en av fyra svenska innovationshubbar inom ett större EU-nätverk av Europeiska Digitala Innovations Hubbar (EDIH) som har uppdraget att fokusera på AI, digital kompetens, cybersäkerhet och HPC (superdatorer).

Om ShiftLabs

ShiftLabs drivs med stöd av EU-kommissionen, Vinnova, Tillväxtverket, Region Västmanland och Region Sörmland.

Samverkanspartner är KTH Leancentrum, Södertälje Science Park, MITC (Mälardalen Industrial Technology Center), Mälardalens universitet, KTH, EIT, RISE, Högskolan i Skövde, Chalmers, Industrial Innovation Arena och Stena Industry Innovation Lab.

Södertälje-noden och de andra tre noderna i Västmanland, Sörmland och Västra Götaland samarbetar samtidigt som de behåller sitt lokala fokus.

Läs mer på ShiftLabs webbplats: shiftlabs.eu

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Vindkraftsbeslut vidgar sprickan mellan Tidöpartierna

Via DAGENS NYHETER och Omni. Regeringen tillsätter en utredning som ska ge mer vindkraft, utan att Sverigedemokraterna har fått något inflytande. – Jag uppskattar inte att man försöker kringgå oss, säger Tobias Andersson (SD).

SD-kritik mot regeringens utredning: Uppskattas inte
https://omni.se/sd-kritik-mot-regeringens-utredning-uppskattas-inte/a/jlpoqo

Prövningen av ny vindkraft till havs måste bli smidigare, anser regeringen. Därför tillsätter man en utredning som ska föreslå nya regler som kan ge snabbare beslut.

Utredningen presenterades av klimatminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff på onsdagen.

– I dag har vi en snårskog av regler och processer, säger ministern.

Tobias Andersson, om SDs syn på saken
Tobias Andersson, om SDs syn på saken

Regeringen verkar nu vara ute efter ett system som mer liknar det som finns i våra grannländer, där staten i förväg pekar ut var i havet tillstånd är lättast att få.

Förslag ska också lämnas för hur bolag ska kunna få ensamrätt till ett område, istället för att det som nu kan uppstå en oviss konkurrenssituation. I en del andra länder hålls auktioner där bolagen får buda om rätten att bygga i ett havsområde. Vinnaren är därefter ensam om en option på området.

Det nuvarande svenska systemet kan leda till, och har lett till, att två konkurrerande projekt båda kvalificerar sig för att få godkänt. Den som då får nobben i slutänden har då lagt mycket tid och pengar på projektet helt förgäves.

Läs mer på https://www.dn.se/sverige/romina-pourmokhtari-haller-presstraff-om-vindkraft-till-havs/

Svag personbilsmarknad i april -23

MobilitySweden anger att statistiken av nya personbilar har halverats under årets fyra första månader. Konjunkturläget och den borttagna klimatbonusen ligger bakom minskningen.

Sammanfattning av nyregistreringarna i april 2023, jämfört med april i fjol
Sammanfattning av nyregistreringarna i april 2023, jämfört med april i fjol. Inlagt är också statistik för lätta ellastbilar som saknades i tabellen.

Antalet nyregistrerade personbilar har hittills i år minskat med nära nio procent jämfört med de första fyra månaderna förra året. Under april uppgick minskningen till 6,2 procent och totalt registrerades 20 586 personbilar jämfört med snittet på 25 400 i april de senaste fem åren. Av månadens nyregistreringar var nära 56 procent laddbara bilar, där elbilarnas andel uppgick till knappt 34 procent. Andelen registreringar på företag fortsätter att ligga på en hög nivå, drygt 65 procent i april jämfört med 50 procent samma period förra året. Företagen fortsätter också att hålla uppe nyregistreringarna av laddbara personbilar då drygt 65 procent av månadens elbilsregistreringar och 75 procent av laddhybriderna är på företag. I april förra året var motsvarande andelar 38 procent respektive 61 procent. 

”Vi har de senaste månaderna sett hur företag håller igång försäljningen av elbilar och laddhybrider. Privatmarknaden är betydligt kallare på grund av konjunkturläget och avskaffandet av klimatbonusen. Samtidigt vet vi att vi på grund av de långa leveranstiderna inte kommer se effekterna av den avskaffade klimatbonusen förrän efter sommaren. Det är tydligt att nya styrmedel riktade mot privatkunder behövs för att få bättre fart på elbilsförsäljningen och öka möjligheterna att nå klimatmålen, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden”.   

Lätta lastbilar, drivmedel
Lätta lastbilar, drivmedel där HVO100 dominerar och eldrivet har 14% reg jan – apr -23.

För registreringarna av de tunga fordonen ser det ljusare ut. Tunga lastbilar ökade med nära åtta procent i april och är upp 31 procent hittills i år. Omställning, fortsatt höga transportvolymer och lättnader i leverantörskedjorna ligger bakom ökningarna. Lätta lastbilar ökade med drygt åtta procent i april jämfört med i fjol och uppvisar en ökning med tio procent under årets fyra första månader. 15,6 procent av månadens registreringar var elfordon. I april registrerades 71 nya bussar, en ökning med drygt en procent jämfört med samma månad i fjol. Nära 61 procent av månadens bussar var eldrivna.

”Det är glädjande siffror vi ser för de tunga lastbilarna. Trots försämrade konjunkturutsikter med hög inflation och stigande räntor, har transportvolymerna och infrastrukturaktiviteten fortsatt varit på bra nivåer samtidigt som åkerierna har behov av att förnya flottorna. Däremot har elektrifieringen av tunga fordon inte kommit lika långt som bland personbilar. Därför är det viktigt att de styrmedel som finns ligger kvar för att driva på omställningen, avslutar Sofia Linder”.

Länk till artikel och ytterligare dokumentation:

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se