Varför ljuger ”de” om energiomställning och klimatkris?

Vem är motståndaren, och varför ljuger de?

Det största motståndet till klimatomställning finns i de led som på många sätt kanske skulle kunnat vilja väl, men har inte de egna personliga resurserna att göra det. När egenkostnader oftast tycks skjuta i höjden, eller dennes yrkesval och ställning som individ i samhället uppfattas som hotad så görs förstås inte klimatsmarta val.
– Det kan kännas enkelt att använda starka känslor och uttryck för att övertyga, men vi borde inse det är kontraproduktivt då endera motparten genast inte känner sig inkluderad eller ens välkommen.

Så enkelt är det…

”Du som nu läser”, rumlar kanske på som vanligt utan att brys över valet av något så enkelt som klimatsmarta kläder. Lite dyrare men de håller minst tre gånger längre.
Om fler av oss väljer mössa i 100% ull gentemot en i syntetmaterial, kan den i akryl, allvarligt påverka organismers livsbetingelser i ”din” närmaste omgivning, när syntetmössans micro-plaster bryts ned i naturen.
”Vi” borde försöka se istället på hur vi genom enkla förändringar kan vända klimathot till ett mycket bättre samhälle för allt och alla. Eller?

Det går inte att prata med ”idioter”!

Många reagerar direkt negativt, ser sig som tillrättavisade och gör ofta drastiska påståenden som att ”Tvinga mig inte till att cykla eller ta tåget till jobbet”. Bemöt dessa farhågor respektfullt genom att visa på hur energiomställning kan hanteras på ett smartare sätt som minimerar negativa konsekvenser av vårt tidigare beroende av förbränningsenergi.

Det är inte ”du” som skapat klimatkrisen

Det är ju inte alltid vi privatpersoner som skapar klimathoten. Det är en oftast historiskt omedveten tro på ständig tillväxt med vilka medel som helst; sedan industrialismens början, där maktkonflikter om just oljetillgångar och mineraler lett till otaliga krig genom århundraden.
Det finns konkreta exempel på hur energiomställning kan leda till relativt snabba positiva resultat, som ekonomiska fördelar med energibesparingar, nya jobb, smartare och säkra energinät eller förbättrad folkhälsa. Det finns också bra framgångsresultat, här hemma som i andra länder eller regioner där energiomställningen har varit framgångsrik.

Det finns mer än hot, påverkanskampanjer

När någon känner sina livsbetingelser hotade, eller inte vill förändra något minsta av sin vardag, lämnar det dörren öppen för andra krafter att ta över den enskildes perspektiv och kan påverka de privata ställningstagandet. Detta är särskilt påtagligt i politiken.
Exemplen är alltför många på senare år där just påståenden med felaktiga lögner och desinformationskampanjer är så vanliga att ingen reagerar på hur allvarliga de än är.
”Den som ljuger gör det ju för att sticka ut och och bli sedd”.
– Oftast utmärker sig just konservativa politiker både här hemma, i Europa och enskilda länder för denna taktik som numer har ganska tydliga mönster och nätverk. Det utnyttjas i sin tur av illvilliga stater och diktatorer som ser sin egna högst personliga vinning vara mer lockande.

Hur förstå politikerna om de ljuger då?

Vi har faktiskt valt våra politiker för att de skall visa vägen till rätt beslut.
Men de har däremot själva svårt välja hur de vill framföra sin åsikt. Trots att läget kanske redan är försent. (enligt vetenskapliga farhågor).
Allt för mycket tid ägnas till pajkastning och i vissa fall till och med hot mot både dem och enskilda som tagit ställning för det ena eller det andra.
Politikern har blivit invald föra partiets mål, och att följa den ideologiska riktningen. Några väljer att vara kunnig i flera grenar inom politiken som tex energiminister eller som representant av opinionsparti med sin syn på saken. Men de är nästan alltid tvungna att följa partilinjen i varje fråga. Tyvärr gör det ofta politiken försiktigt luddig och otydlig.

Hinner vi?

Oavsett politisk inriktning svävar allmänhet och industri ännu i osäkerhet kring klimatpolitiken. Det måste bli handling och alla energislag bör behandlas likvärdigt i tex livcykelanalyser. Energiomställningen går ju att genomföra för de uppsatta mål man ju trots allt kommit överens om.

Möjligheterna finns!

Du som vill hålla diskussionen saklig: Fokusera på verifierad fakta och logik. Och använd helst data med lättförståeliga bilder. De är lättare att minnas och det mesta kan länkas.

#telaownerssweden #nestor.se #sero.se #vuef.se #energyevoloutioncenter.se

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution Center