Tesla investor day: Tesla visar vägen till förnybar energi, genom bländade effektivitet och innovationskraft

Elon Musk och Drew Baglino presenterade evenemangets första del där Elon ”Master Plan Del 3” genom att ge en helhetsbild av möjligheterna för framtiden genom att använda hållbar, förnybar energi.

Detta är Musks tredje masterplan, de två första kom 2006 respektive 2016. De har fungerat som färdplan för företagets tillväxt och utveckling under de senaste 17 åren när Tesla har vuxit till världens ledande elbilstillverkare. ”Det finns en tydlig väg till en global hållbar förnybar energiomställning till 2050 och det kräver inte att naturliga livsmiljöer förstörs”, sa Musk under första delan av huvudanförandet. 

Noteras bör också att Musk inte heller nämnde kärnkraft som del av detta program. Snarare var innehållet i presentationen, tyngden på att det finns hopp, ett stort hopp hela världen kan dra nytta av förnybar energi för framtiden genom att nu solenergi och vindenergi fått så stort genomslag.

”Det finns en tydlig väg till en global hållbar energiomställning med hjälp av förnybar energi i överflöd,” sade Musk. 

Tesla vill accelerera energiomställningen

Elon och Drew Baglino visade en bild (nedan) som visar vad som behövs för att nå en hållbar ekonomi. Cheferna noterade att även om dessa siffror kan verka stora, är de faktiskt inte det om de jämförs med den globala ekonomin. Bara cirka 10 biljoner dollar i investeringar för att bygga en hållbar energiekonomi.

Mindre kostnader till 60% av traditionella fossilbränsle-investeringar

”För ett anmärkningsvärt litet landområde kan vi vara helt hållbara,” sa Musk. ”Den elektrifierade ekonomin kommer att använda mindre resurser än (fossila bränslen).”

Drew Baglino nämnde även energi genom framställning av väte för tyngre applikationer. Elon konstaterade att väte kommer att vara användbart för industriella processer, men det är INTE något som bör användas för personbilar. Han belyser också behovet av att ställa om sjöfartsnäringen till hållbarhet där just stora batterier redan nu kan få riktigt vettig användning.
De tryckte även på att övergången till en hållbar ekonomi faktiskt kommer att involvera mindre fossila bränslen jämfört med vad som för närvarande spenderas idag. 

Franz von Holzhausen och Lars Moravy fokuserade på Teslas initiala produkt, elfordon, där man under processernas gång insåg att man kanske arbetade på fundamentalt fel sätt!? Fords produktionslinje har dominerat produktlinjerna i över hundra år men det finns för mycket hinder för att den skall kunna fungera fullt ut. Vi började med att bygga om hela tankesättet till hur man sätter samman bilar när man insåg möjligheterna med att gjuta hela komponenter som fram och bakvagnar i aluminiumlegering för Model Y och Cybertruck. Det öppnade för en hel drös av egna innovationer i produktionskedjan vilket kommer att spara enormt mycket tid och fysisk produktion i framtida modeller. Lars Moravy tillade att Cybertrucken faktiskt gör sitt tillverkningsfotavtryck litet, Franz bekräftar att Cybertruck kommer i år. (USA). Man avslöjade också att dess nästa generations plattform förväntas möjliggöra en kostnadsminskning på 50 procent i produktionsledet.

Företaget visade en video med Tesla Robot som går självständigt och utan hjälp, även om det inte fanns någon livedemonstration av densamma. Trots svårigheterna att hitta lämpliga komponenter och motorer för den humanoida robotplattformen, (som Tesla nu tagit fram själva), ”kan vi ta med dessa faktiska produkter till marknaden i en skala mycket snabbare än någon annan,” sa Musk. 

Han förväntar sig vidare att företagets robotar kommer att bli så framgångsrika att vi snart kan se en dag där de är fler än människor. ”Jag tror att vi kan överskrida ett en-till-ett-förhållande mellan robotar och människor,” tillade han”.

För att se mer av delar av presentationen som inte ryms här se klipp nedan:

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Tesla Semi – en kort presentation

Natten till fredagen den 2 december visades de första leveranserna upp av Tesla Semi av Elon Musk och hans projektteam vid Tesla.

Egentligen behöver inte så mycket sägas. En kolossalt enkel drivlina.
– Alla motorer kommer från redan existerande Tesla-modeller vilket innebär kostnadseffektiv produktion. Dessa är i sin tur sammansatt till en drivlina som kan ses i klippet och bild nedan.

Då varje motors enskilda kapacitet därmed tredubblas och styrs via mjukvaran får Tesla Semi en effektivitet som blir helt omöjlig för en motsvarande fossildriven lastbil i samma klass. Vikten anges fullastad till 37 ton. Räckvidd 800 kilometer på en laddning. Den kan uppnå förbrukning på under 124 kWh/100 km. Se mer i artikel från Electrek

Vad behövs mer?

Laddinfrastruktur FINNS redan genom Teslas laddnätverk globalt. Och med Tesla V4 Superchargers med megawattladdning som nu introduceras är den redan färdig iom att standarden redan finns. Se länk till wikipedia med mer info om hur det fungerar. Det vi inte vet är:

 • Hur mycket väger Tesla Semi dragbil?
 • Vilka däck kommer att finnas och vilken tillverkare levererar? Anledningen till att man undrar är att det ställs mycket krav på just däck då det är de som skall klara extrema påfrestningar via den högeffektiva drivlinan.

  Under evenemanget bekräftade Musk med programchefen Dan Priestley att V4 Supercharger kan användas av Tesla Cybertruck redan under 2023.

  Klippet börjar först efter 21 minuter

  TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

  GUIDE: Hur laddar man på Tesla Supercharger?

  Då Tesla öppnat upp vissa av sina laddplatser kan det vara knepigt förstå hur andra märken med CCS-anslutning kan ladda i Teslas nätverk.

  Det är heller inte säkert det är billigare ladda hos Tesla. Här är några förklarande bilder! Och se till att ladda ned Tesla-appen innan du kör fram!

  Det finns en viktig hake med Tesla Supercharger äldre V2-laddare som ger 150 kW. Dessa delar effekt i grupp. Tesla SuC V3 gör inte det!
  Ha inte bråttom och ta hänsyn så har du koll på HUR du skall ladda.

  En del elbilar har laddport höger bak. Står bäst vid laddplatser på rad. Det finns flera SuC med Tesla Supercharger V3. Bilar med laddport bakom framskärmen, kan få svårt ladda då kabeln inte alltid räcker. Det pratas mycket om att Tesla kanske bör förlänga dem? Se de klickbara bilderna nedan!

  Tesla har (juli 22) planer på ny lösning: (V4)

  Bilder från skisser

  Det har läckt ut att Tesla skulle göra en designuppdatering, och nu ser det ut som att Tesla har, via en planerad Supercharger i Danvers, Massachusetts.

  V4 jämförd med V3

  Som du ser i bilderna är det en högre pylon och på det sättet blir då kabeln längre.
  LÄNK TILL EXTERN ARTIKEL.

  Placering I drive-thru, Tesla Supercharger V3. Bilar med laddport höger bak (kan) om man inte hindrar andra, stå som på bilden.
  Så här står man på raduppställd Tesla-laddare med den äldre versionen av laddare (150 kW)
  Placering av CCS laddport har ingen standard.
  Placering I drive-thru. Oftast V3-laddare.

  Kostnadsbilden

  Kostnad kWh*Kr
  Tesla, Snitt 7:30. Med abonnemang lägre pris (129 kr/m)5:30
  Circle K6:29
  OKQ85:99
  Ionity 8:70. Med abonnemang lägre pris (150-200 kr)3:30
  Eon / Clever5:25
  *Maj 2022.

  Fel vid en Tesla Supercharger!? – Rapportera in fel vid en SuC (både fysiska hinder och tekniska problem) till Tesla Vägassistans på tel 0775-88 80 36 val 2.- Det går också att rapportera fel till nordicsupercharging@tesla.com (gärna med bilmärke samt modell, datum, tid,bilder, glöm inte stallnummer)

  Peter Esse har gjort ett utmärkt klipp: Så laddar du hos Tesla med en vanlig elbil

  Källor: Tesla.com – InsideEvs – Teslarati, Teslagrupper – Wikipedia mfl.

  Gå med oss i TESLA WEST SWEDEN om du har en Tesla, Medlemskapet (299 kr/år) ger massor av rabatter och specialevent som kommande TESLA OWNERS CAMPER DAY.

  TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

  Tesla låser (design) utvecklingen för Cybertruck och har nu en tidplan för produktion

  Tesla Cybertruck: Ett av de mest efterlängtade nya kommande elfordonen just nu i den ganska konkurrensutsatta marknaden för elektriska pick-ups.

  Enligt Musk medgav han att Tesla arbetade för mycket med design och gjorde vissa delar av processen för komplicerad.

  Förhoppningsvis kan Tesla leverera de första till mitten av 2023. Men det är inte säkert det blir så då omvärlden har att räkna med kommande prishöjningar inom råvaror, logistik, och lättretade stater som kan sätta käppar i hjulen.

  Länk: https://electrek.co/2022/06/22/tesla-cybertruck-design-locked-new-timeline/

  TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

  Så laddar du på Tesla Supercharger utan egen Tesla

  När du inte har egen Tesla kan det vara en helt annan värld som du ställs inför nu när de flesta andra märken med CCS-anslutning kan ladda i Teslas nätverk.
  Det du bör känna till är att det kan bli bökigt om du har bråttom och inte har koll på HUR du skall ladda.

  I det första klippet har Peter Esse ett utmärkt klipp där han går igenom det mesta från Tesla app, till kostnadsbilden.

  Kostnad kWh*Kr
  Tesla, Snitt 7:30. Med abonnemang lägre pris (129 kr/m)5:30
  Cirkel K6:29
  OKQ85:99
  Ionity 8:70. Med abonnemang lägre pris (150-200 kr)3:30
  Eon / Clever5:25
  *Maj 2022.
  Peter Esse: Så laddar du hos Tesla med en vanlig elbil
  TeslaBjørn förklarar placering

  TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

  Elbilar upp 174% – Tesla ny etta

  Via Blipp och Allt om elbil: Efterfrågan ökar tack vare internationella och och inhemska orsaker. I röret ligger också att efterfrågan kommer att öka ännu mer då flera verksamheter som är beroende av fordon i trafik söker alternativ till traditionella drivkällor.

  Nu är siffrorna över begagnatförsäljningen i Sverige för februari klara. Totalmarknaden backade med 12,9 procent. Särskilt märktes minskningen bland nyare bensin- och dieselbilar, visar Blipps statistik från Vroom. Enklare bilköp med blipp
  – Köpintresset är fortsatt stort, men den den långa väntetiden på nya bilar har gjort att många behåller sin bil och det börjar bli brist på begagnade bilar på många håll. Lösningen kan vara att köpa en fin bil direkt av en privat ägare, säger Jonny Lindén, vd för Blipp.se.

  Prisutvecklingen på begagnade bilar är stark trots höga drivmedelspriser, det gäller inte minst laddhybrider, där Blipp sett flera exempel på att samma bil blivit 10 000-tals kronor dyrare i dag än för ett år sedan.

  Elbilarna ökar till en ny rekordnivå, i spåren av de kraftigt stigande drivmedelspriserna. I februari ökade köpen av begagnade elbilar med 174 procent, jämfört med februari 2021.

  Tidigare har Renault Zoe varit Sverige mest sålda begagnade elbil, men i februari blev det skifte på elbilstronen. Tesla Model 3 är ny etta på topplistan och Nissan Leaf är ny tvåa.
  – Intresset för att köpa en begagnad elbil har ökat undan för undan, de höga drivmedelspriserna driver också på. Nu är tillgången på elbilar större, och då ökar försäljningen, efterfrågan är redan på plats. Tesla Model 3 kom ut för ganska precis tre år sedan, och nu rullar många företagsbilar som varit på treårsleasing ut på begagnatmarknaden, säger Jonny Lindén, vd på Blipp.se.

  Begagnade elbilar köpta av privatpersoner och företag februari 2022
  BilmodellAntal köptaÄndring mot 2021
  Tesla Model 3155+400,00%
  Nissan Leaf137+179,59%
  Renault Zoe123+55,70%
  Kia Niro89+323,81%
  Volkswagen ID.376Ny
  Tesla Model S74+29,82%
  Volkswagen e-Golf55+41,03%
  BMW i353+55,88%
  Audi e-tron43+152,94%
  Hyundai Kona35+337,50%
  Tesla Model X34-5,55%
  Volvo XC4033Ny
  Porsche Taycan32+300,00%
  Hyundai Ioniq29+38,10%
  Volkswagen ID.423Ny
  Polestar 222Ny
  Kia Soul21+250,00%
  Peugeot 200821Ny
  Mercees-Benz EQC15+66,67%

  Källa: Vroom – Blipp och Allt om Elbil: Avser elbilar som köptes av privatpersoner och företag i februari 2022. 

  TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

  Elon Musk hävdar att olja, gas och kärnkraft behöver ökas kraftigt i EU, men möter kritik

  Personligen tror jag det är viktigt förstå helhetsbilden då olika olika energislag kan driva utvecklingen för fossilfri energi, debatten har varit ibland närmast faktalös.

  Många menar att här i Sverige lär det bli väldigt dyrt rusta upp våra egna kärnkraftverk. Ett exempel är att allt mer vindkraft byggs, och numera till havs. ”Ny vindkraft billigare än ny kärnkraft”– Samt i dessa dagar stoppar Vattenfall all import av kärnbränsle.

  Musks krav på mer kärnkraft i Europa kommer två dagar efter att han även drivit på för en ökning av USA:s olje- och gasproduktion. Allt för att motverka eventuell nedgång i leveranserna av gas och olja från Ryssland

  Tweeten   – som har retweetats rejält, – fick sin beskärda del av omfattande motreaktioner online

  ”Hatar att säga det, men vi måste öka olje- och gasproduktionen omedelbart”, sa Musk i en tweet på fredagen. ”Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder.”

  Tills anläggningarna missköts och läcker överallt. Det är risken för mer elände”, svarade på söndagen  Jim Osman,  grundare av Edge Consulting Group.

  Musk hävdade dock att strålningsrisken är ringa, jag kan åka dit och äta på plats!

  Hur ser det ut för Sverige?

  Ryssland är inte längre en aktiv handelspartner till Sverige eller till EU. Hittills har fyra massiva sanktionspaket mot Ryssland införts från EU och Sveriges samarbetspartners. 500 svenska företag är aktiva i Ryssland, varav ett 20-tal storföretag och 13 400 anställda i svenska koncerner i landet (siffra från 2019).

  Enligt Sveriges regering: Handeln med Ryssland har stått för 1,3 procent av den svenska exporten. Även Sveriges beroende av rysk import är låg, där en av förklaringen ligger i att Sveriges energikällor till stor del är inhemska. Sverige har även EU:s lägsta beroende av naturgas och därmed av rysk energiimport. Men svenska företag och konsumenter kan ändå påverkas av ökade energipriser och andra indirekta handelseffekter.

  TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

  JayinShanghai – Inside Tesla’s Gigafactory Shanghai Body in White.

  Ta en titt i Tesla’s Gigafactory Shanghai Body in White.

  Kolla in klippen för attest mer om Teslas filosofi och hur den fungerar i praktiken i Tesla Gigafactory Shanghai av #JayinShanghai
  TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

  Tesla öppnar eventuellt upp Tesla Superchargers för andra elbilsmärken i Norge

  Nu ser det ut som även Norge, och snart kanske även Sverige, ges möjlighet snabbladda på Tesla Superchargers!?

  Patrik Gayer, chef för offentlig politik och regeringsrelationer på Tesla, skickade ett brev till Norges transportdepartement där denne indikerade att Tesla vill utöka pilotprogrammet Supercharging till Norge.

  ”Vi undersöker nu andra marknader för en potentiell expansion av pilotprojektet. Vi vill därför väldigt gärna träffa er i transpordepartementet för att berätta mer om våra planer…”

  Patrik Gayer, manager of public policy and government relations at Tesla

  Läs gärna mer i nedanstående länk där man introducerade pilotprogrammenet i Nederländerna…

  https://teslaclubsweden.se/tesla-har-borjat-oppna-upp-superchargers-for-andra-elbilar/

  Bjørn Nylands alla tester av Tesla Model Y

  Bjuder på samtliga tester av tesla Model Y som TeslaBjørn – Bjørn Nyland gjort hittills via hans Youtube-kanal.

  Nedan finner du tester av räckvidd, batteri, utrymmen mm.

  I bilden är han i Helsingborg då han körde även genom Sverige

  TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center