Elbil + solceller = Enkelhet

Så slipper du ladd-köer med solcellsanläggning

Något som inte är till nytta för utvecklingen av förbränningsfria transporter är den förvirring kring laddning elbilssugna möter. Och snabbladdning 2021 fungerar INTE smärtfritt fullt ut. En solcellsanläggning är därför nästan att se som en skänk från ovan.

Då det visar sig att de flesta laddar sin laddbara bil hemma- och då det förstås drar mer energi för en villaägare är det en ekonomisk fördel. Inte bara för totalekonomin – utan även för det framtida klimatet.

Därför är en komplett solcellsanläggning mycket intressant – både till fastigheten och elbilen. Solcellernas effektivitet har dessutom ökat kraftigt de tre senaste åren. För villor med nästan upp till 20%.
En normalvilla kan lätt få in upp till 24 paneler. Med tex 455W paneler kan det ge upp till 10.9 kWh/år. Och väljer man ett fullt integrerat tak, så höjer du livslängden även på taket och slipper alltså söka offert för ett takbyte du faktiskt sparar in.
Dyrt? Byt till Grönt bolån från 1,09% hemma.se, flera solcellsleverantörer är redan anslutna.
– Och missa inte bidragen du kan få!

CHECKLISTAFÖRUTSÄTTNINGAR
Fastighetens lägeGärna öst, väst eller syd-läge. Tänk på att skuggor kan dra ned effektivitet och att mycket vinklar på taket gör installationen svår och dyr
Följande delar bör ingåPaneler, växelriktare, ev batterilagring – Att kapa förbrukningstopparna med batterilagring ger förbättrad ekonomi, du kan få bidrag för det
Energi-räkningarna med elbilEn elbil kan ha ett behov som ligger upp till 3200 kWh/år. Har du poolanläggning eller någon form av verksamhet i fastigheten? Slå ihop allt.
Övrig förbrukningPassa på reducera större förbrukare med att byta till snålare duschar, vitvaror som frys och kyl etc.
FinansieringByt bolån till Grönt bolån från 1,09% hemma.se, flera solcellsleverantörer är anslutna
Samfällighet – BorättsföreningRäkna med längre besluts-processer, men att påverka dagens medvetna BRF skall inte vara några större bekymmer då det höjer både värde på bostaden och ger i många fall kraftigt förbättrad totalekonomi för hela BRFen
Sälj din överskottselSå mycket kan du få för att sälja din överskottsel — och så kan priserna utvecklas framöver
Integrerat tak Utanpåliggande tak är som TJOCK-TV.
Integrerat ersätter helt det gamla så länge takstolarna är i bra skick. En intressant innovativ lösning levereras av Gruppsol AB alternativt andra som Vattenfall. Ytterligare en bra källa är lokala energikontor via Energimyndigheten. Se även oberoende www.vuef.se med flera stödföretag.

Tips: Läs mer om solceller och hur du kan spara energi i batterilager: https://blog.ho-form.se/?p=12221

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center