Solceller – Batterilagring – Nästan allt du behöver veta !

Solcellskollen har en utmärkt guide över vad som är viktigt att tänka på inför ett köp och hur man kan jämföra olika modeller.

Syftet med hembatterier

När det gäller lagring av el i hemmet, där man allt som oftast har möjlighet att även köpa el via elnätet, finns det tre huvudsakliga sätt att skapa värde med hjälp av hembatterier:

  • Öka egenanvändningen av solel. Det allra vanligaste användningsområdet — och det som lejonparten av alla svenska hembatterier används till — är att lagra solel från dag till kväll, dvs syftet är att öka andelen solel som används direkt i huset. Logiken är att den solel som används direkt är mer värd än den el som säljs (även om skillnaderna är relativt små idag). En rimlig dimensionering av ett batteri med syfte att öka egenanvändningen är ungefär 1 kWh batteri per kW solceller. För en solcellsanläggning på 10 kW, dvs 25-30 paneler, motsvarar det ett batteri på 10 kWh. Ett sådant batteri kan öka den andel solel som används i huset med ungefär 20 procentenheter.
  • Sänka huvudsäkringen. Batterier kan även användas till att kapa effekttoppar genom att skjuta till el när elförbrukningen i en fastighet är som högst. För en villaägare kan det innebära att man kan sänka sin fasta huvudsäkring (från t.ex. 25 till 20 A) och på så sätt spara ett par tusenlappar per år. För att kunna kapa effekttoppar behöver batteriet kunna ladda eller ladda ur tillräckligt snabbt, vilket ibland inte är fallet.
  • Klara sig vid strömavbrott. En vanlig missuppfattning är att man med batterier per automatik har strömförsörjning vid strömavbrott. För att ett batterisystem ska kunna driva ett hus i ö-drift krävs dock att batteriet och växelriktaren har stöd för ö-drift samt extra elarbeten och skyddsutrustning i form av ett separat jordtag.

Det finns en del att fundera på. Här är ett utdrag av vad Solcellskollen tycker är viktigast att tänka på:

Funktionalitet:Det vanligaste användningsområdet, att öka egenanvändning av solel, är i stort sett alla hembatterier anpassade för.
Olika batterityper:För hemlagring av solel är litium- eller nickelbaserade batterier mest lämpade. De tar mindre plats och klarar betydligt fler laddcykler än t.ex. blybatterier.
Växelriktare:Hybridväxelriktare som man kan använda för både solpanelerna och batteriet då de flesta leverantörer erbjuder dessa som tillval.
Storlek på batteri:En vanlig dimensionering är 1 kWh batteri per kW solceller. Har man ett solcellssystem på 10 kW, dvs ca 25-30 paneler, är det rimligt med ett batteri på 10 kWh.
Garantivillkor:Jämför pris per tillgänglig storlek. Om villkoren skiljer sig avsevärt ger pris per lagrad kWh under batteriets garantitid en bättre jämförelse.

Så jämför du batterier

Nedan har Solcellskollen ställt upp ett exempel på hur man kan jämföra batterier baserat på kapacitet, garantivillkor och pris. Vill man vara extra noggrann kan man jämföra priset per antal kWh som batteriet kan lagra under sin garanterade livslängd. Det kan framförallt vara lämpligt om det är olika batterikemier och garantivillkoren skiljer sig avsevärt.

Nominell kapacitet13 kWh10 kWh
Tillgänglig kapacitet (efter DoD)12,4 kWh10 kWh
Garantitid60% efter 10 år80% efter 10 år
Pris före installation och grönt avdrag70 000 kr50 000 kr
Antal lagringscykler13 6503 650
Antal lagrade kWh under garantitiden236 20832 850
Pris per tillgänglig kWh5 645 kr5 000 kr
Pris per lagrad kWh under garantitiden31,9 kr1,5 kr
1Vi har antagit att batteriet cyklas en gång per dag. I Sverige kommer batterierna cyklas mindre än så men lär å andra sidan hålla längre.
2För att räkna ut antal garanterade kWh har vi antagit att batteriet degraderas linjärt, dvs om den tillgängliga kapaciteten dag ett är 10 kWh och efter 10 år är den 60%, dvs 6 kWh så har vi antagit att kapaciteten i snitt är 8 kWh under garantitiden.
3Priset per lagrad kWh under garantitiden räknas ut genom att anta att batteriet slutar fungera efter den garanterade livslängden, i detta fall efter 3 650 lagringscykler. I praktiken kan dock många batterier hålla längre än så.

Här är länken till hela artikeln !

https://solcellskollen.se/blogg/dags-att-lagra-din-solel-har-ar-det-du-behover-veta-om-batterier