Lyssningstips 17 min: Om battericelltillverkning i Europa

Planer på produktion av battericeller i Europa.

OmEv’s skribent Helena Berg har skrivit sex nyhetsbrev om utbyggnaden av cellproduktion i Europa.

I podden berättar Helena något om de trender hon sett, vilka drivkrafter som ligger bakom utvecklingen och vilka aktörer som tar plats. Länk till podden: https://omev.se/podcast/omev-58-om-celltillverkning-i-europa/

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Billigare att ladda elbilen än att tanka bensinbilen: Sparar upp till 10 000 kr om året

Via Allt om Elbil – Sveriges Radio

Citat: – Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer. Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige så har du lägst körkostnad. Men även om du enbart har tillgång till publik laddning så är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin- eller dieselbil.

Mattias Bergman VD på BIL Sweden.

https://www.bilsweden.se/…/Elprisanalys%20BIL%20Sweden…

En annan parameter som inte nämns i artiklarna är att en elbilsägare med villa tex har ännu mindre elkostnad – trots högre förbrukning i hushållet då ju en 100% elbil laddas hemmavid.

Här är det svårare se differnserna då varje ägare ju givetvis har olika behov, körmönster och förutsättningar. Generellt vinner man mycket på att investera i alternativ energi som solceller. Men vinsterna går också till samhället i stort. https://www.svt.se/…/sa-mycket-sparar-du-pa-att-kora-pa-el

  • Du kan producera solenergi även när det är molnigt.
  • Solenergi är så gott som underhållsfritt.
  • Solenergi är en förnybar energikälla, som när det utvinns inte avger några utsläpp.
  • Med egen utvinning av solenergi påverkas du till mindre grad av stigande elpriser.

Mer tips kring solcellsanläggning hittar du här:

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Startupen Wegaw får 974 000€ för att få företag och regeringar nå nollutsläpp

Genom att kombinera satellitdata med noggranna AI-analyser presenterar Wegaw aktuella data för intressenter inom förnybar energi som möjliggör effektivare klimatinsatser.

Startupen Wegaw valde investerare som närmast återspeglade deras egna värderingar och engagemang för ren klimatteknik.

”Vår vision är att möjliggöra en helt ren energiomställning genom att leverera en tydlig förståelse för framtida förnybar energiproduktion via analysdata från rymden. Vi är särskilt stolta över att ha attraherat en sådan otrolig line-up av internationella klimatteknikinvesterare som stödjer våra ambitioner och är glada över att aktivt samarbeta med framtidstänkande energiföretag över hela världen.”

Ion Padilla, VD och medgrundare

Genom att utnyttja maskininlärning, AI och geospatiala algoritmer för att bearbeta rymddata och identifiera olika egenskaper som snö, vatten, markfuktighet eller vågor på olika nivåer, syftar tekniken till att exakt förutsäga hållbar energiproduktion. 
Genom att kombinera data från fjärrsensorer via satelliter (från European Space Agency och NASA) med dagliga validerade markobservationer och tex. historiska data, genereras skräddarsydda prognoser och insiktsfulla utvärderingar för vattenkraftverk, statliga myndigheter och energihandlare.

Det fina med lösningen ligger i att de producerade datamängderna kan skalas efter behov samtidigt som de erbjuder nästan realtidsinsikter, insikter som Wegaw hävdar har en noggrannhet på 94 % – utan motstycke jämfört med äldre meteorologiska modellbaserade lösningar.

Innovation och teknik är två av drivkrafterna i Europas övergång till nettonoll, och startups kan leda vägen för att världen ska nå sina klimatmål. När vi når punkten ”nu eller aldrig” när det gäller att skydda vår planet, kan dessa insikterna från Wegaw att visa sig vara avgörande för att nå våra klimatmål.

Wegaw är nu verksamt i 5 länder och levererar kraftfulla datauppsättningar till 15 kunder och mer än 30 kraftverk. Startupen grundades i Lausanne 2016 och hjälper företag och regeringar runt om i världen att bättre förstå framtida möjligheter till ren energiproduktion som stödjer energimarknadens stabilitet och minskar beroendet av traditionella fossila bränslen. Wegaw samarbetar också med statliga organ och nationella myndigheter för att minska CO2-utsläppen och hjälpa internationella ansträngningar för att uppnå Net Zero-status. 

Länk till originalartikeln

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Koenigsegg lanserar helt egenutvecklad elmotor för, flyg, VTOL, båtar och mer.

Nu presenterar Koenigsegg en elmotor med namnet ”Quark” som ger 340 hästar och 600 newtonmeter i vrid vilket alltså innebär att man kan sätta ihop två av dessa i det Koenigsegg kallar ”Terrier” som då ger 680 hästar. Max vrid då ligger på 1100 newtonmeter.

Quark
Koenigsegg Quark

En viktig drivkraft för utvecklingen av Quark E-motor var att fortsätta företagets rekordartade arv med Koenigsegg Gemera; samtidigt som den erbjuder den bredare marknaden möjligheten att utnyttja en vridmomentrik, ultrakompakt e-motor för breda tillämpningar, såsom EV-drivlinor, Aerospace, VTOL, Marine och mer.

Koenigsegg Terrier
Koenigsegg Terrier

Quark E-motor tittar på grunderna för magnetism, material, kylning och förpackning istället för att följa normen, därav dess namn. Quark elementarpartikeln är den enda partikeln som upplever alla fyra  grundläggande krafter ( elektromagnetism ,  gravitation ,  stark interaktion och svag interaktion ). Med tanke på hur det också relaterar till magnetismens mysterium, gjorde namnet Quark sig bra för en ny E-motordesign.

Blandningen av radiell och axiell flödeslayout möjliggör det bästa förhållandet mellan vridmoment och effekt i branschen. Spjutspets för denna utveckling är Electric Motor Design Lead Dragos-Mihai Postariu som kommenterar: ”Quarken är designad för att stärka låghastighetsområdet för Gemera, där du behöver det, för brutal acceleration. ICE fokuserar sedan på höghastighetsområdet. Vad detta betyder när det gäller prestanda för Gemera är en stor effektökning följt av en kontinuerlig rekordhastighet till 400 km/h utan några vridmoment eller effektförluster.”  

Länk till pressrelease – översatt

Koenigsegg satsar på elmotor till båten

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center