Felet med mikrofiberdukar i bilvård och hushåll

Det kan vara hög tid att helt sluta med mikrofiber i allt från bilvård till hushåll.

Mikroplaster är små plastpartiklar som återfinns i olika typer av produkter i ditt hem. Vissa av mikroplasterna är synbara för ögat, andra är så minimala som en miljondels millimeter. Din tandkräm, ansiktscreme eller till och med duschtvål kan vara några av miljöbovarna.

Lösningen:

Använd istället något så enkelt som linneduk för både hushållet och bilvård. Linne låter kanske för de flesta lite främmande i bilvård men en begagnad linneduk är faktiskt lika effektiv som mikrofiber då man använt den några gånger. 100% linne är helt tillverkat av växtfibrer och gör ingen som helst skada för klimatet. Ett tips när linneduken är ny ge den en tvättomgång eller två så suger den genast upp mycket bättre då fibrerna öppnar upp sig. – Ett annat alternativ efter tips jag fick är duk av hampa men än så länge svårt att få tag på och relativt dyr.

Även jag gick på plasttillverkarnas marknadsföring och skaffade mikrofiberduk för att tvätta och polera bilen. Visst, resultatet är fantastiskt när man är klar men då har jag redan förstört vår vattemiljö i och med jag köpt materialet och rivit den ur påsen. – Törs jag påstå. Det kan finnas redan då små partiklar man inte ser, men som riskerar sätta sig i våra lungor och hav.

Wikipedia har utmärkt dokumentation om man vill sätta sig in i ämnet närmare: https://en.wikipedia.org/wiki/Microplastics#

By Martin Wagner et al. – Wagner et al.: Microplastics in freshwater ecosystems: what we know and what we need to know. In: Environmental Sciences Europe. 26, 2014, doi:10.1186/s12302-014-0012-7, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39507778
100% linneduk
100% linneduk, väl använd mycket effektiv vattenupptagning och perfekt dammtorka med

https://www.theguardian.com/environment/2022/jun/03/car-tyres-produce-more-particle-pollution-than-exhausts-tests-show

https://www.ivl.se/press/reportage/2021-01-28-intensiv-forskning-om-mikroplaster-i-arktis.html

https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/08/microplastics-detected-in-meat-milk-and-blood-of-farm-animals

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-12-sorters-plast-i-manniskors-lungor

FN: Plastföroreningar kan minska dramatiskt till 2040
https://omni.se/fn-plastfororeningar-kan-minska-dramatiskt-till-2040/a/wAbW8o

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

KTH: Färska grönsaker året om genom odling i vatten

Vattenbaserad, så kallad hydroponisk, teknik för inomhusodling gör att allt fler butiker, restauranger och hushåll väljer att själva odla färska grönsaker.

– En utveckling av inomhusodling av mat är nödvändig inte minst med tanke på klimatförändringarna, säger Michael Martin, KTH-professor i hållbar produktion och forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

I fönsterlösa utrymmen kan växter odlas hydroponiskt, det vill säga i vatten, helt utan solljus. Grödorna får växtkraft av LED-belysning istället för sol, och av vatten som tillförts extra växtnäring.
Dessutom ryms fler växter på en mindre yta när grödor som bladgrönsaker och örter kan odlas på höjden.

– Intresset för stadsodlingar på outnyttjade inomhus-ytor, som i bergrum och övergivna parkeringsgarage, ökar i samhället. I våra pågående forskningsprojekt samarbetar vi bland annat med odlingsföretag, matbutiker och restauranger, säger professor Michael Martin.

Det var under coronapandemin som allmänheten på allvar fick upp ögonen för inomhusodling, påpekar han.
– Många köpte hem hydroponiska odlings-kit för att kunna odla bladgrönsaker och örter i köket. Det är positivt att fler numera vet hur tekniken fungerar i grunden, det ökar värdet på närodlade produkter.

Läs mer i länken på KTH:

https://www.kth.se/om/nyheter/centrala-nyheter/farska-gronsaker-aret-om-genom-odling-i-vatten-1.1257191

Handbok

Det finns också en handbok framtagen av VUEF, Västmanland Upplands Energiförening. (Handbok Skapa din egen hemakvaponi : Odla fisk och grönt hemma av Eric Söderberg, Gunnar Öberg). Man kan beställa via både Bokia och Adlibris i hur man odlar även med fisk. https://www.bokus.com/bok/9789180573603/handbok-skapa-din-egen-hemakvaponi-odla-fisk-och-gront-hemma/

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center