Elbilsstatistik: Minskning av nya elfordon både med och utan sladd i januari

Via Mobility Sweden: I januari fick Sverige 4 229 nya elbilar, vilket motsvarar 27 procent av alla nyregistrerade bilar under månaden. Andelen elbilar står sig således fortfarande högt, och ligger tre procentenheter över samma period förra året.

Andel eldrivna lätta lastbilar minskade med -25%. Inbromsningen av eldrivna fordon kom sig av goda registreringar i december 2022, inför att bonusen skulle sänkas den 1 januari.

– Elektrifieringen har inte kommit lika långt för lätta lastbilar. Det medför att de drabbas särskilt hårt av den avskaffade klimatbonusen nu när antalet laddbara modeller ökar. Samtidigt betalar de fossildrivna modellerna en hög malus. Här är det viktigt att regeringen agerar snabbt och inför styrmedel för att omställningen inte helt ska stanna av.

Sofia Linder, Mobility Sweden

Dokumentation och data: Mobility Sweden.

Artikel i Allt om elbil: https://alltomelbil.se/antalet-nya-bilar-minskade-rejalt-i-januari-men-andelen-elbilar-nar-27-procent/

Artikel i Elbilen i Sverige: https://elbilen.se/nyheter/minskning-av-nya-bilar-bade-med-och-utan-sladd-i-januari/

Senaste nytt om förnybart –

Via Peas Industries: Det har börjat komma in rapporter från 2022 och mycket visar på att trots – eller tack vare – kriser i världen ökade de globala investeringarna i förnybart och siffran gick för första gången över 1 biljon dollar. I EU var sol och vind regionens största energikälla någonsin och i Sverige fick över 50 000 nya tak solceller.
– Vindkraften i Sverige levererar på rekordnivå och väntas pressa ned elpriserna under 2023. Länsstyrelsen i Halland har sagt ja till OX2:s gigantiska havsvindpark (1,7 GW), som kan ge ström till mer än en miljon hushåll eller täcka industrins framtida behov. Samtidigt har OX2 fått grönt ljus att bygga en nästan lika stor vindpark i finska delen av Bottniska viken.
– Johan Rockström skriver i sin nya bok att vi måste skaka om ekonomin för att ha en chans till ett drägligt liv på jorden och ser bland annat näringslivet, stora bolag som vill accelerera mot hållbara affärsmodeller, som en av drivkrafterna. En aktör som fattat den galoppen är Danske Bank som nu slutar med all finansiering av fossila bränslen. Sveriges första återvinningsanläggning för textilier ligger i startgroparna och i Kanada tar SMR-tekniken ett steg framåt. 

Svenska nyheter

Över 50 000 nya solcellsanläggningar 2022

Under 2022 anslöts över 50 800 nya solcellsanläggningar till det svenska elnätet. Det pekar statistik från nätbolagen på, som Svensk Solenergi har sammanställt. Det är en ökning med 91 procent från 2021 då 26 541 anläggningar anslöts. Sveriges solcellskapacitet ökade med 1 GW.
Läs artikeln från Svensk Solenergi
Läs även Sweden deployed 1 GW of PV in 2022 från pv magazine [eng]

Vindpark stor som kärnreaktor närmare beslut

En stor mängd havsbaserad vindkraft ligger för beslut på regeringens bord. Nu är en av dessa parker ytterligare ett steg närmare att realiseras när Länsstyrelsen tagit beslut att godkänna ansökan. Vindparken – OX2:s Galatea-Galene om 1,7 GW – planeras några mil utanför Varberg och Falkenberg och skulle producera ca 6–7 TWh, ungefär lika mycket som en kärnkraftsreaktor.
Läs artikeln från Klimatgranskaren
Läs även Tummen upp för gigantisk vindpark utanför Halland från GP

Vindkraften levererar på ny rekordnivå – pressar ned elpriset

Förra veckan, vecka 4, producerade vindkraften rekordmycket el: 1,26 terawattimmar (TWh). Det motsvarar 34 procent av Sveriges totala elproduktion under veckan, 3,71 TWh. Den nya vindkraft som tillkommer år 2022–2025 kommer att pressa årsmedelpriset på el med 33–44 öre per kWh i Sverige, bedömer Sweco i en analys. 
Läs artikeln från Vindkraftsnyheter

Snart ska företag få betalt för att använda mindre el

Inom kort hoppas Svenska Kraftnät kunna börja betala företag som minskar sin elanvändning under de timmar då Sverige använder mest el. Papperskoncernen Holmen är ett av bolagen som deltar och ska minska förbrukningen vid två pappersbruk i södra Sverige mot betalning. Syftet är att minska risken för frånkoppling och sänka elpriset i Sverige. 
Lyssna på inslaget från Sveriges Radio

Textilåtervinning på gång i Sverige

De närmaste åren väntas en återvinningsindustri växa sig starkare kring att göra en slags textilmassa av gamla utslitna kläder och av det göra nya tyger och textilier.
Bara i Sverige bränns årligen tusentals ton tyg som istället skulle kunnat tas tillvara som ny råvara. I Sundsvall har företaget Renewcell ambitionen att bli ett av världens största inom återvinning för textilier. 
Lyssna på inslaget från SR Vetenskapsradion

Rockström: Vi måste skaka om ekonomin

»Vinnaren tar allt-kapitalismen« måste bort om mänskligheten ska ha chans till ett drägligt liv på jorden. Det menar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok som beskrivs som »en överlevnadsguide för mänskligheten«. Vi har allvarlig tidsbrist, och då räcker inget mindre än stora transformationer.
Läs artikeln från GP

Nästan halva Klimatklivet till elproduktion från biogas i fjol

Det statliga investeringsstödet Klimatklivet beviljade 4,5 miljarder kronor i stöd under 2022, meddelar Naturvårdsverket. Hela 40 procent – 1,8 miljarder kronor – gick till investeringar i elproduktion från biogas.
Läs artikeln från Ny Teknik

Vertikala vindkraftverk: Sveriges största sol- och vindträd på plats 

Göteborg har fått sitt första sol- och vindträd, och det är det största i Sverige. »Trädet« kan generera el dygnet runt. Samtidigt har svenska SeaTwirl vunnit rätten att få testa sina vertikala, flytande vindkraftverk utanför Norges kust.
Läs artikeln från Vårt Göteborg
Läs även Vertical-axis floating offshore wind developer clears legal hurdle for turbine testing från Renew Economy [eng]

Så spar familjen 30 000 kronor per år med batterier

Med solceller och tre hembatterier lyckades den här familjen tjäna in en rejäl slant på elräkningen under 2022. Här berättar de i detalj hur deras smarta styrning fungerar.
Läs artikeln från Elinstallatören

Utländska nyheter

Globala investeringar i energiomställningen överskred 1 biljon dollar 2022

Globala investeringar i energiomställningen mot låga koldioxidutsläpp (netto-noll) uppgick till 1,1 biljoner dollar 2022 – ett nytt rekord och en enorm acceleration från året innan – eftersom energikrisen och politiska åtgärder drev på snabbare utbyggnad av ren energiteknik. Kina stod för nästan hälften med 546 miljarder dollar i investeringar i vind- och solkraft, vilket kan utmana USA:s ansträngningar att öka inhemsk utveckling av förnybar energi.
Läs artikeln och rapporten från Bloomberg NEF [eng]

Vind och sol var EU:s främsta elkälla 2022 för första gången någonsin

Vind och sol levererade mer av EU:s el än någon annan källa för första gången någonsin 2022. Tillsammans stod de för en rekordstor femtedel av EU:s el 2022 – en större andel än gas eller kärnkraft, enligt en rapport från klimattankesmedjan Ember. Rekordtillskott av ny vind och sol 2022 hjälpte Europa att överleva en »trippelkris« skapad av restriktioner för rysk gastillförsel, ett fall i vattenkraft orsakat av torka och oväntade kärnkraftsavbrott.
Läs artikeln från Carbon Brief [eng]
Läs rapporten från Ember [eng]

OX2 utvecklar 1400 MW havsbaserad vindpark utanför Finland

OX2 har påbörjat arbetet med att utveckla vindparken Tyrsky i Bottniska viken i finsk ekonomisk zon. Projektet som kommer att en total installerad kapacitet om 1400 MW och vindparken beräknas vara i drift kring 2030.
Läs artikeln från Power Technology [eng]

Danske Bank slutar med ny finansiering av fossila bränslen

Danmarks största bank har förklarat ett slut på finansiering av fossila bränslen, efter att ha kommit fram till att 99,9 procent av deras koldioxidavtryck kommer från finansierade utsläpp. 
Läs artikeln från The Energy Mix

Första SMR-kontraktet i väst påskrivet – reaktorn ska stå klar 2028

I Kanada, vid Darlingtons kärnkraftverk, ska energibolaget Ontario Power Generation bygga en SMR om 300 MW elektrisk effekt. Minireaktorn heter BWRX-300 och är en kokvattenreaktor som har utvecklats av GE Hitachi. Den väntas vara klar i slutet av 2028. (I Sverige arbetar Vattenfall med en förstudie med målet att minst två SMR ska byggas vid Ringhals. Där är BWRX-300 ett av koncepten som granskas. Enligt Vattenfalls uppgifter kostar reaktorn ungefär en miljard dollar, drygt tio miljarder kronor). Läs artikeln från Ny Teknik

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center