Dags att göra ”Re-Volt” ⚡️

Svensk elmarknad står inför en akut kris. Trots ett enormt överskott av elproduktion i norra Sverige pressas spotpriserna så lågt att det inte längre är lönsamt att producera el. Södra Sverige lider av brist och betydligt högre priser.

Det är kanske dags att ifrågasätta hela systemet kring elpriser, elskatter, nätavgifter och flaskhalsavgifter?

Obalans i marknaden

  • Extrema prisskillnader: Under 2025 har spotpriset i norra Sverige (SE1 och SE2) legat på i snitt 15–16 öre/kWh, medan södra Sverige (SE3 och SE4) haft priser på 53–71 öre/kWh. Det innebär att ny elproduktion i norr är olönsam, då investeringskostnader kräver minst det dubbla eller tredubbla priset.
  • Kommunalt veto stoppar ny produktion: Trots brister i söder stoppas ny elproduktion av kommunala veto-beslut, vilket förvärrar situationen.

Konsekvenser:

  • Investeringar i ny produktion uteblir: Låga spotpriser i norr och höga investeringskostnader gör att ingen vill bygga nytt, särskilt när kommuner kan stoppa projekt.
  • Konsumenterna drabbas: Trots låga produktionspriser i norr får konsumenterna i söder betala höga priser, samtidigt som skatter och avgifter driver upp kostnaden ytterligare.

Vilka tjänar på dagens system?

  • Staten: Elskatten är 43,9 öre/kWh exkl. moms (54,875 öre/kWh inkl. moms) för de flesta hushåll. Prognosen för 2025 är att staten tar in cirka 35–44 miljarder kronor bara i elskatt. Därtill kommer moms på el och elskatt, vilket gör att statens totala intäkter från el kan uppgå till 80 miljarder kronor per år.
  • Flaskhalsavgifter: Svenska Kraftnät har under 2023 tagit in över 19 miljarder kronor i flaskhalsavgifter, och under 2022 hela 69 miljarder. Totalt har flaskhalsavgifterna sedan 2020 uppgått till över 165 miljarder kronor.
  • Nätbolagen: Nätavgifterna har ökat kraftigt och nätbolagen beräknas ta in mellan 180–190 miljarder kronor per år.
  • Elproducenterna: Med en årlig produktion på 160 TWh och ett medelpris på 40 öre/kWh får alla elproducenter dela på cirka 64 miljarder kronor – långt mindre än vad staten och nätbolagen tar ut.

Det krävs kraftfulla reformer:

  • Se över elområdena: Prisskillnaderna mellan norr och söder måste minska. Det är orimligt att elpriset är nära noll i norr och närmare en krona i söder.
  • Använd flaskhalsavgifterna till nätutbyggnad: Låt Svenska Kraftnät använda flaskhalsavgifterna för att bygga ut stamnätet till havsbaserad vindkraft i södra Sverige.
  • Sänk elskatten: Elskatten bör sänkas till max 30 öre/kWh. Det är orimligt att skatten är högre än själva elpriset.
  • Avskaffa kommunalt veto: Ta bort den kommunala vetorätten för att möjliggöra ny elproduktion där den behövs som mest.
  • Omfördela fastighetsskatten: Låt fastighetsskatten på elproduktion tillfalla kommunerna för att stimulera nyetableringar.
  • Förstatliga elnäten: Sänk nätavgifterna för konsumenter och ta bort effektavgifterna för producenter. Bygg ut näten där det finns flaskhalsar och möjliggör anslutning av havsbaserad vindkraft.

Slutsats:

Man kan bli lite fundersam när faktiskt den allmänna opinionen vill ha en energiomställning värd namnet. Enligt FAIRTRANS: https://fairtrans.nu/ny-rapport-starkt-stod-for-ambitios-klimatpolitik-bland-svenskar/
Det nuvarande systemet gynnar staten och nätbolagen på bekostnad av elproducenter och konsumenter. Om vi vill ha investeringar i ny elproduktion och rimliga priser för hushåll och företag krävs en genomgripande reform av elmarknaden – nu.

Fakta, underlag och siffror, se senaste artiklar – statistik.
https://www.sverigesradio.se/artikel/rekordmanga-timmar-med-negativt-elpris-i-norr

https://www.energimarknadsbyran.se/el/dina-avtal-och-kostnader/elpriser-statistik/elpriser-prognos-och-utveckling/

https://efn.se/foretagarna-hall-loftet-om-sankt-elskatt

https://www.energiforetagen.se/pressrum/pressmeddelanden/2025/halvarsstatistik-lagre-priser-i-norr-men-hogre-i-soder/

https://www.energi.se/artiklar/2025/juni-2025/prognos-laga-elpriser-i-sommar

https://www.elbruk.se

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet

Av Håkan Öqvist, medlem av VUEF.se och engagerad i en smartare framtid


TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Elbilars marknadsföring – en analys

Elbilar har fortfarande märkligt nog inte gett eko i reklambranschen. Rädslan från de dominerande företagen är svår att förstå. Det är som att marknadsförarna på marknadsavdelningen inte ens vågar vara kreativa i ren rädsla för att få sparken? – Uppifrån?

Ibland, när tillverkaren inte har bättre idéer – klarar andra av det bättre.

Genom mitt professionella öga för bra kommunikation i mina anställningar och egen verksamhet, kan jag efter lite efterforskningar konstatera med stöd av en artikel via Phoenix Marketing International och andra källor att de flesta fordons-tillverkarna inte förstått utnyttja möjligheterna med marknadsföringen sedan elbilen började sin, hm, ”ReVolt” från 90-talet. Trenden verkar nu ändå äntligen vänt sedan 2019 – 2020.

Design och elbaklucka räcker inte

Förbryllande nog är det ofta fel fokus i marknadsföringen där man istället fokuserar på formgivning och lyx. För mig och många andra elbilsägares erfarenhet är att just elbilar skiljer sig markant från traditionella fordon i helt andra viktigare parametrar. De har så mycket mer att erbjuda, inte bara så mycket effektivare drivlina och mjukvara, utan även ekonomiskt. Drift och servicekostnader kan vara 50% lägre än för den numera så kallade ”fossilbilen”. Många tillverkare, har även ofta medvetet lagt skygglappar på,- för att fortsätta med förbränningsmotorn.

Kunden är inte dum

Målgrupperna är tydliga, och i viss mån mycket bredare och kunnigare. Nu förstår kunderna också att energiresurser i årtionden varit många länders kassako och dolda vapen. Sammantaget en ökad medvetenhet om att framtidens klimatmål hänger löst.

Samhället bör också ta sitt ansvar för att driva på utvecklingen för laddinfrastuktur. Många län och kommuner har redan sedan länge åtgärdsplaner som i sin tur behöver kommuniceras utåt. Även forskningen kan redan idag visa på att hela livscykeln för elfordonsproduktion är klart mindre skadlig för klimatet.

Andel marknadsföring elbilar
Diagrammen visar de totala nivån av elbilsreklam från 2018-2020, såväl som det totala antalet annonsörer år över år från 2018-2020.


Tesla är i en klass för sig då de oftast inte tas med i mätningar då deras marknadsföringskostnader inte redovisas eller officiellt är noll. Det Tesla lyckats med är att låta kunderna vara den bästa reklamen.
Det finns annan kritik. Ofta kommer den från andra instanser som NTHSA (motsvarar vårt Transportstyrelsen), vilka menar att marknadsföringen från Tesla ger förare falsk uppfattning om deras autopilot (FSD). Men som Tesla presenterar sitt system så är det en ännu en beta-version för nivå 2.

Son Motors senaste. Inte vad man väntar sig från en elbilstillverkare

https://alltomelbil.se/super-bowl-effekten-rusning-efter-tesla-nar-andra-gor-reklam-for-elbilar/

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20190405/bilannonsernas-usla-resultat-388-bilar-men-bara-5-eldrivna/

https://www.prnewswire.com/news-releases/electric-vehicle-advertising-up-but-falling-short-on-relevance-301293693.html

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

Visuellt effektiv – vad är det?

Jag har varit lite dålig på att uppdatera vad jag gjort sedan sist i min verksamhet. Grafisk form är att visualisera budskap och göra det effektivt. Några exempel.

Grafisk visuell effektivitet har alltid varit min ledstjärna. Och det är fortfarande ett oslagbart verktyg, om den görs på rätt sätt och med konsekvens. Många enmansföretag sitter på kammaren och försöker lösa stora företags kommunikationsbehov så billigt som möjligt men det gäller att ändå förstå hur stora värden det besitter.

”Det är som att köpa en billig gummihandske inför målning av hemmet, den dyrare håller helt enkelt flera år just för att den har tjockare material och faller inte sönder redan efter ett par veckors användning”.

Man ser ofta kommunikation som inte ens klarar baskraven, den blir för komplicerad och texterna innehåller alltför mycket branschinriktad text som egentligen vänder sig till en produktionstekniker eller liknande. Alla skall kunna förstå utan att mötas av kommunikation man måste ta till wikipedia eller sociala medier för att begripa sig på.

Ett annat trevligt projekt var att ordna en grafisk visuell profil och guide åt Gruppsol AB. Det råkade även sammanfalla med två stora mässor där GruppSol deltog på e-Car Expo, både i Stockholm och Göteborg.

Preems reklam – inte helt ärlig??

Preems reklam anklagas för ”greenwashing”

Preem är först ut i Göteborgs-Postens ”Reklamgranskaren”.

Nu lyfter även Göteborgs-Posten Preems reklam, som del i en större granskning av reklam som inte håller vad den lovar. Kampanjen som granskas är en del av konceptet ”Det är skillnad”, framtagen av Forsman & Bodenfors. I reklamfilmen går den tidigare längdskidåkaren Gunde Svan runt i skogen och berättar om hur Preems Svanenmärkta diesel  tas fram med hjälp av restprodukter från andra industrier.

Göteborgs-Posten uppmärksammar det faktum att 90 procent av Preems försäljning i Sverige utgörs av fossila drivmedel och att reklamfilmen ger intrycket av att den Svanenmärkta dieseln består av gamla grenar. Preems presschef Dani Backteg håller inte med om att det rör sig om ”greenwashing” utan säger att de i reklamen vill lyfta fram en del av verksamheten som de vill investera mer i.

VW ”The Last Mile” reklamfilm

Volkswagen tar farväl av ikoniska bilmodellen – hyllar reklamen

Volkswagens ”Bubblan” stod i centrum av reklamvärldens kreativa revolution. Nu tar Volkswagen farväl av modellen med en hyllningsfilm med en rad anspelningar på klassiska annonser.

Tanken är att filmen ska markera slutet på en era och början på en annan där Volkswagen satsar hårt på sina elbilsmodeller. 

https://www.resume.se/marknadsforing/reklam/volkswagen-tar-farval-av-ikoniska-bilmodellen-hyllar-reklamen/

TESLA OWNERS SWEDENNestor AB – VUEF.seEnergy Evolution CenterSero.se

ID.9 – Volkswagen byter logotyp och identitet. Nionde gången!

Med övergången till elbilar och en helt ny filosofi såg man i koncernen behovet av en rejäl omstrukturering – det innebar förstås även en global förändring för varumärket och ALLA inblandade parter. Här är resultatet!

Hela nio förändringar av varumärket har gjorts hittills av det ganska enkla ideogram vi blivit vana vid. 1948 var man tydligen lite osäker på om den skulle vara tydlig nog? Bäst rama in den då?

Resumé har en rätt innehållsrik artikel om förändringen:

Förändringen av det visuella utseendet är inte den enda marknadsföringsmässiga nyheten som presenterades under måndagen. Biljätten kommer att börja använda sin omtalade ljudlogo i sin kommunikation.

− Volkswagens nya visuella språk kommer att skilja sig mycket från det vi har varit vana att se hittills – det kommer att bli djärvare och mer färgrikt. Fokus kommer att ligga på människor. Vi kommer inte längre att koncentrera oss på perfekt tagna bilder av våra bilar. Istället är målet att presentera realistiska situationer som kunderna själva kan relatera till, förklarar Jeanette Asteborg, marknadschef på Volkswagen Sverige i en kommentar till det nya utseendet.

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/09/10/har-ar-utseendet-som-ska-bygga-en-ny-bild-av-volkswagen/

Reklambyrån, vad finns kvar av framgångarna hos Forsman & Bodenfors?

Forsman & Bodenfors – knegarna från Göteborg som sätter kulturen över allt

Guy Hayward och Anna Qvennerstedt har det senaste halvåret rest jorden runt och besökt de nya Forsman & Bodenfors-kontoren.

Forsman & Bodenfors har som första svenska byrå blivit global på riktig. Med sig har de tagit sin omtalade arbetsmetod ”Golvet”. Samtidigt har profiler på hemmaplan lämnat och priserna duggar inte lika tätt som tidigare. I Resumés helgintervju berättar de globala ledarna Anna Qvennerstedt och Guy Hayward om var byrån befinner sig i dag – och vart de är på väg.

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/05/18/forsman-och-bodenfors-kulturen-over-allt/

En person som gör konst av elektricitet? Tänker de verkligen annorlunda,- bränslebolagen?

Kampanjen är framtagen av Garberg, som St1 har samarbetat med i många år i en mängd kampanjer på konceptet. Hela tiden med det annorlunda i huvudfokus, från obemannad tankning till stationer som twittrar, gröna drivmedel och nya betallösningar.

Erica Samuelsson, marknadschef på St1: 

– Vill man beröra så måste man ta risk. Vårt annorlunda koncept skapar både stolthet och riktning internt, ger oss en tydlig identitet och har med stor framgång tagit för sig i kategorin. Det är vår kommunikation tittarna minns mest. 

Förra året lanserade St1 som första drivmedelskedja i Sverige möjligheten att betala tankningen direkt i mobilen. Samtidigt lanserades det långsiktiga kommunikationskonceptet ”Ett annorlunda sätt att tanka”.

Erik Modig vet att hållbar kommunikation lönar sig!!

Jag noterar en intressant artikel i tidningen Resumé om Erik Modigs forskning och studier.
– Det handlar inte bara om att satsa på ökad lönsamhet. Forskning från Harvard visar att de bolag som hamnar högst på hållbarhetsmätningar också är lönsammast över tid – den statistik som CDP och aktieindexet Stoxx gjort visar att de börsbolag som får höga betyg – A – i klimatfrågan också visar en 26 procent bättre avkastning än snittbolagen. Se även tidigare inlägg om detta: https://blog.ho-form.se/?page_id=6736

”Som forskare märker jag att det finns stor utvecklingspotential gällande hållbarhetskommunikation” 

Nu lanserar Erik Modig, marknadsföringsforskare på Handelshögskolan i Stockholm och författare till bland annat ”Bang for the buck”, tillsammans med Sveriges Annonsörer och Tell us en genomgående studie, ”Hur kommunicera hållbarhet?”. Tell ur är ett nätverk där kommunikations- marknads, och hållbarhetschefer träffas för att dela med sig av och diskutera gränslandet mellan kommunikation och hållbarhet.

Studien handlar precis som det låter om hur både företag och organisationer kan förbättra sin hållbarhetskommunikation. I ett pressmeddelande säger Erik Modig att han från den akademiska sidan kan se hur många kommersiella aktörer har stor utvecklingspotential.

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2019/03/25/erik-modig-ska-lara-bolag-och-organisationer-att-kommunicera-hallbarhet/