Fortfarande oklart om elvägar

OmEV har gjort en analys kring nuvarande läge både här i Sverige och internationellt. Vad händer med elvägar? I två nyhetsbrev granskar omEV elväg. Del 1 beskriver varför elvägar utreds och hur långt man kommit.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Trafikverket beviljar ytterligare snabbladdning i norra Sverige

Trafikverket har gett ytterligare stöd till bygge av 29 nya snabbladdare för elbilar. De flesta i de nordligaste länen. Förutom de 60 som redan är i drift ska 50 till öppna senast 2025.

Trafikverket ger ekonomiskt stöd för att snabba på utbyggnaden på de platser längs våra större vägar där snabbladdare saknas. Stöd om cirka 100 miljoner kronor delas nu mellan nya snabbladdstationer på 29 sträckor. De nya stationerna ska vara färdigställda och i drift senast 2025.

De ska minst kunna leverera 150 kW under tre timmar vilket innebär att energilager kan användas. En utbyggd laddinfrastruktur är en förutsättning för övergången till elfordon, vilket också bidrar till klimatmålen om minskade utsläpp av växthusgaser. Alla ska kunna köra genom hela landet med elfordon och snabbladdning behövs för att det ska vara möjligt att göra längre resor.

Längre etableringstid och lägre kostnader har ökat attraktiviteten

– Vi är mycket nöjda med att 29 av 30 utlysta sträckor får snabbladdare. Längre etableringstid, lägre driftkostnader och bättre möjligheter till elnätsanslutning, tack vare energilager, har gjort det mer attraktivt att bygga snabbladdstationer den här gången, berättar Hanna Eklöf, Trafikverket.

https://www.trafikverket.se/om-oss/nyheter/nationella-nyheter/2024/februari/60-laddstationer-i-drift-med-stod-fran-trafikverket/

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Är vi pessimismens fångar?

Jag ser pessimism som är en följd av alla negativa signaler i vår omvärld. Framförallt gäller detta kring de varningssignaler forskningen lagt fram kring alarmerande klimatförändringar sedan 80-talet och som de senaste åren lyfts fram som ett av de största existentiella hoten mot mänsklighetens fortlevnad och framtid. Vi, borde istället se möjligheterna.

Just varningar har fått allt större betydelse och har fått mer eller mindre uppmärksamhet där även grupper av klimataktivister sedan flera år har tagit varningarna på fysiskt allvar, för att inspirera allmänhet och våra politiker. Ofta med ifrågasatt ”civil olydnad” för att uppmärksamma att vi globalt ligger alltför långt efter nå de klimatmål som är nödvändiga för en förnybar framtid. Detta utnyttjas i sin tur exempelvis av fossila branscher ”under mattan”. Även polariserande krafter är ute efter helt andra mål. Tex att slå sönder våra demokratier.

Solenergi, vindkraft, vattenkraft kan bli del av nya basenergin

Det finns en ny verklighet vi kan ta till oss. Ingenting är omöjligt med dagens möjligheter till en smart, relativt snabb energiomställning.
Många är allmänt tydligt rädda för att den egna ekonomin skall komma i fara. Att se ekomiska hinder för den egna ekonomin och att staten tar mer än den ger. Denna pessimism utnyttjas av krafter i tex oljeindustri och skrupelfri politik som vill dra fördelar av missnöje på just snabba förändringar, ofta för egen personlig vinning. Därav riskerar energiomställningen försenas och ev bromsas upp flera år trots att mycket forskning visar på fördelar för både konsument och samhälle

Du får mer makt över din ekonomi

Vi  har redan verktygen i form av förnybar energi att lösa just klimatmålen, på plats även för den enskilde. Senaste åren har sol och vindenergi utvecklats så effektivt att kostnaderna för både produktion och anläggning gått ned och beräknas gå förbi traditionell baskraft som tex kärnkraft redan 2026.

Och missa inte jobben

Något som länge påpekats är också att arbetsmarknaden bokstavligen skriker efter kompetens. Med andra ord är det verkligen dags söka dessa nya jobb som kommer att ge både utvecklingsmöjligheter och trygghet inom en väldigt spännande framtid för väldigt många grupper.

Fördelar och nackdelar med omställning till förnybar energi: Länk till hela rapporten.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Driftsättning nära – Minesto förbereder Dragon 12 i Vestmanna, Färöarna

Via energinyheter.seMinesto, en ledande aktör inom havsenergiutveckling, fortsätter sina ansträngningar för att slutföra förberedelserna inför driftsättningen av Dragon 12 i Vestmanna, Färöarna. VD:n för Minesto kommenterar pågående aktiviteter.

Dragon 12 representerar världens första tidvattendrake i megawattskala och har framgångsrikt genomgått installation och avinstallation. Trots utmanande väderförhållanden med kraftig snö och starka vindar har Minestos team fortsatt arbetet med att genomföra de nödvändiga åtgärderna. Slutliga förberedelser görs nu inför installation och start av produktionsfasen. Driftsättningen av denna banbrytande enhet kräver precision och noggrannhet.

”Vi får betydande uppmärksamhet både lokalt på Färöarna och från intressenter i Sverige och globalt för vår framsteg. Vårt tydliga mål är att snabbt sätta igång produktionen av D12. Vi har en fungerande plats med bekräftad infrastruktur. Kommunikationen med den installerade draken och alla delsystem har varit tillfredsställande under installationsprocessen. Ändå kräver varje steg noga engagemang och precision innan produktionen påbörjas”, säger Martin Edlund, VD för Minesto.

”Vi bryter ny mark – ingen har tidigare installerat eller flugit en undervattensdrake i megawattskala. Många processer och procedurer genomförs för första gången, som hantering av den långa förankringslinan, kommunikation med styrsystemet eller öppning av en rodermodul för att inspektera en sensor. Dessa måste följa specifika steg och utföras av rätt experter för att garantera ett säkert och kontrollerat genomförande”, tillägger Martin Edlund.

”Vi är naturligtvis angelägna om att påbörja elproduktionen, och förväntningarna på oss som företag är helt befogade”, avslutar Martin Edlund.

Dragon 4 har samtidigt producerat elektricitet under vintern och visat teknikens förmåga att generera basenergi från denna förnybara källa. Med planerbar produktion som en central komponent i energimixen kan både kapital- och driftskostnader minskas samtidigt som tillförlitligheten bibehålls. Dragon 4 är för närvarande på kaj för planerat underhållsarbete, enligt Martin Edlund.

https://www.energinyheter.se/20240125/30712/driftsattning-nara-minesto-forbereder-dragon-12-i-vestmanna-faroarna

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tidvattenkraftverk

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Tysklands CO2-utsläpp är de lägsta på sju decennier, enligt studie

Via Associated Press, Berlin: Koldioxidutsläppen i Tyskland, Europas största ekonomi, sjönk till sin lägsta nivå på sju decennier när användningen av kol minskade oväntat kraftigt och det ekonomiska läget pressade produktionen av energiintensiv industri, enligt en studie som publicerades under torsdagen.

Tyskland har som mål att minska sina utsläpp till noll till 2045 och arbetar för att öka användningen av sol- och vindkraft och andra förnybara källor.

Tankesmedjan Agora Energiewende sa att dess preliminära beräkningar visar att Tyskland släppte ut 673 miljoner ton CO2 förra året, en minskning med 73 miljoner ton jämfört med 2022 och den lägsta nivån sedan 1950-talet. Siffran låg 46 % under landets utsläpp 1990. Men man ser också att det behövs mer åtgärder för områden som transport och bostäder där man vill se till att alla inkomstgrupper kan ha råd med förnybar energi.

På tisdagen sa Tysklands energimyndighet att förnybara energikällor stod för mer än hälften av landets energiproduktion 2023. Förnybar energi steg till 56 % av energiproduktionen, från 47,4 % 2022. Samtidigt har elproduktion med svart kol fallit till 8,9 % från 12,8 % och brunkolseldad el sjönk till 17,4 % från 21 %.

3 kärnkraftverk stängda 2023

Tyskland stängde av sina tre sista kärnkraftverk i april – ett sedan länge planerat drag, även om vissa argumenterade för en omstart efter att energipriserna ökade på grund av kriget i Ukraina. Kärnkraften stod för 1,5 % av energiproduktionen 2023, en minskning från 6,7 % föregående år.

Mer än hälften av förra årets minskning av utsläpp – cirka 44 miljoner ton – berodde på att koleldad elproduktion föll till sin lägsta nivå sedan 1960-talet, enligt Agora. Det i sin tur berodde på en minskad efterfrågan på el och ökad import från grannländerna, varav ungefär hälften kom från förnybara energikällor.

Dessutom minskade utsläppen från industrin avsevärt eftersom energiintensiva företag minskade produktionen till följd av ekonomisk svaghet och internationella kriser, sa tankesmedjan.

Tyskland, den kanske sämst presterande stora utvecklade ekonomin de senaste månaderna, har tyngts av höga energipriser, global ekonomisk svaghet och räntehöjningar för att bekämpa inflationen. Landet är hem för många energiintensiva företag, bland annat inom kemi- och metallindustrin.

Agora beräknade att endast cirka 15 % av förra årets utsläppsbesparingar utgör ”permanenta utsläppsminskningar till följd av ytterligare förnybar energikapacitet, effektivitetsvinster och övergången till bränslen som producerar mindre CO2 eller andra klimatvänliga alternativ.” Den sa att ”de flesta av utsläppsminskningarna 2023 inte är hållbara ur ett industri- eller klimatpolitiskt perspektiv.”

Ekonomi- och klimatminister Robert Habeck, en medlem av miljöpartiet de gröna som också är vice förbundskansler, sa att Tyskland har lagt grunden för framtida tillväxt inom förnybar energi genom att gå över till att utöka sol- och vindproduktionen.

”Vi gör synliga framsteg på vägen mot klimatneutral elförsörjning”, sa han.

När det gäller industrin, ”är det bra att investeringar görs i klimatproduktion och energieffektivitet”, sade han i ett uttalande. Habeck pekade även på statliga insatser för att sänka elpriserna för industrin.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Inte bara elpris att räkna på. Råvaran uran ökar kraftigt i pris

Kärnkraft tänker sig ju Tidö-partierna men det kan vara intressant känna till att uran ökade med 42,15 USD eller hela 86,28% sedan dec 2023. Uran förväntas handlas till 93,16 USD i slutet av detta kvartal, enligt Trading Economics globala makromodeller och analytikers förväntningar.

Volatila priser på fossila bränslen och ambitiösa klimatmål fick USA och 20 andra länder planera för ev. kärnkraftanläggningar vilket då kan tredubbla efterfrågan på uran till 2050. Största satsningarna på kärnenergi görs av Kina, som bygger 22 av 58 globala reaktorer, medan Japan startat om projekt för att öka kärnkraftsproduktionen. I Finland startade Europas första anläggning efter förseningar på 15 år.

Utvecklingen möts också av ökande hot mot utbudet

Västerländska företag fortsatte att frivilligt undvika Rysk uranimport på grund av dess invasion av Ukraina, samt att USA gick till att direkt förbjuda import från Ryssland av kärnbränsle. Dessutom pressades utbudet också av militärkuppen i Niger och problem i kanadensiska gruvor.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Energimyndighetens förslag för Sveriges resa till fossilfrihet

Via TT: Energiomställningen till ett fossilfritt Sverige innebär onekligen stora möjligheter. Energimyndigheten har levererat hela fem rapporter med beslutsunderlag som kan vara intressant att ta del av då några av förslagen kanske kommer att påverka oss i nära framtid?

Man hävdar också att Sveriges elbehov kan dubblas redan 2035

https://via.tt.se/pressmeddelande/3401815/energimyndigheten-levererar-forslag-for-sveriges-resa-till-fossilfrihet?publisherId=3236218&lang=sv

https://www.energimyndigheten.se/4af928/globalassets/klimat–miljo/elektrifiering/myndighetsgemensam-uppfoljning–av-samhallets-elektrifiering-huvudrapport-2023.pdf

https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2022/vagen-mot-en-eldriven-framtid/

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

DN erfar: Klimathandlingsplanen presenteras nästa vecka

Klimathandlingsplanen kommer att presenteras veckan före jul, erfar DN. Men det är fortfarande oklart om förslaget om nationell handel med utsläppsrätter kommer med.

– Vi jobbar på att få fram den så snart som möjligt, men jag tänker inte göra det på bekostnad av innehållet och kvaliteten. Exakt när den kommer beror på hur snabbt vi lyckas förhandla klart och komma överens, säger hon.

Regeringen har tidigare uppgett att klimathandlingsplanen ska visa hur utsläppen ska sjunka. Men DN kunde i november avslöja att beräkningar av förslagens effekter plockats bort i ett tidigare utkast av planen. Enligt tjänstemännens anteckningar var orsaken att effekten på utsläppen är ”väldigt liten”.

Sverige har flera nationella klimatmål, bland annat att utsläppen inom den sektor som omfattar transporter bör vara 63 procent lägre år 2030 än utsläppen år 1990.

Läs mer i länken: https://www.dn.se/sverige/dn-erfar-klimathandlingsplanen-presenteras-nasta-vecka/

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Preem bygger om i Lysekil för 5,5 miljarder – diesel ska bytas mot bioflygbränsle

Drivmedelsbolaget Preems raffinaderi i Lysekil ska byggas om för 5,5 miljarder. Den anläggning som i dag producerar diesel ska i stället tillverka biobränsle till flyg och det som kallas förnybar diesel.

Beskedet om investeringen meddelades på måndagen och enligt företaget blir man den största producenten i norra Europa av förnybart flygbränsle, och en av de största producenterna av förnybara drivmedel för vägtransporter.

Ombyggnationen ska inledas under nästa år och beräknas stå klar 2027 och höja produktionskapaciteten av det man kallar förnybart med 1,2 miljoner kubikmeter, att jämföra med dagens totala kapacitet i Lysekil på 530 000 kubikmeter.

Bolaget säger också att de fossila utsläppen lokalt i Lysekil ska med åtgärden sänkas med 200 000 ton koldioxid.

– Efterfrågan på förnybara flygbränslen ökar snabbt, och vi för redan nu dialoger med flera stora flygbolag. Marknaden drivs av både ökad medvetenhet och gemensamma regelverk i EU. Med investeringen positionerar vi även Sverige som en av Europas viktigaste producenter av förnybara flygbränslen. säger Preems vd Magnus Heimburg i pressmeddelandet.

De 5,5 miljarderna ska användas till att bygga om den så kallade Isocrackeranläggningen. Kapitalet uppges komma dels från bolaget självt, dels från externa finansiärer.

Innan ombyggnationen kan komma igång ska mark- och miljödomstolen säga sitt.

https://www.energinyheter.se/20231127/30414/preem-satsar-55-miljarder-storskalig-ombyggnation-i-lysekil

https://www.dn.se/ekonomi/preem-bygger-om-i-lysekil-for-5-5-miljarder-diesel-ska-bytas-mot-bioflygbransle/

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Rapport visar energi-möjligheterna för Sverige och norden

Rapporten The Energy Transition Readiness Index 2023 (ETRI 2023) har kartlagt 14 europeiska elmarknader. Det visar sig att Sverige, Norge och Finland ligger bäst till, enligt rapporten.

Rapporten (länk här) undersöker hur väl förberedda de är för att skapa mer förnybar energi, minska koldioxidutsläppen och nå klimatmålen som har satts upp för år 2030. Det är analytiker från Association for Renewable Energy and Clean Technology (REA), Storbritanniens största intresseorganisation för förnybar energi och ren teknik, som har genomfört rapporten, tillsammans med energihanteringsföretaget Eaton och investeringsbolaget Foresight Group. 

Den största utmaningen, enligt rapporten, är energiflexibiliteten. När fossila bränslen fasas ut behöver nationella elnät kunna balansera den förnybara energiproduktionen som inte är planerbar. Endast Sverige, Norge och Finland ser ut att kunna överbrygga denna flexibilitetslucka med enkelhet tack vare stor tillgång till vattenkraft och etablerade flexibla marknader.  

– ”När det inte finns tillräcklig flexibilitet i elsystemet kan problem som strömavbrott eller överbelastning uppstå. Lösningar kan till exempel vara energilagring och solceller som spelar roll för att avlasta och stabilisera elnätet. Detta är nyckeln till att säkerställa överkomliga elpriser och leveranssäkerhet, säger Fredrik Regnell, Sverigechef på Eaton”. 

Via Energinyheter.se: https://www.energinyheter.se/20231116/30343/rapport-2023-elnatskapacitetens-roll-i-sveriges-klimatstravan

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center