Checklista för solceller och elbil

Flera undersökningar visar att de flesta laddar sin laddbara bil hemma- och då det finns solceller får du flera fördelar.

Inte bara ekonomiskt – utan även för det framtida klimatet. Checklistan hjälper dig snabbt komma underfund med vilka förutsättningar du har.

Solcellernas effektivitet har också ökat kraftigt de senaste åren. En normalvilla kan lätt få in upp till 24 paneler. Med tex 455W paneler kan det ge upp till 10.9 kWh/år. Och väljer man ett fullt integrerat tak, så höjer du livslängden även på taket och slipper alltså söka offert för ett takbyte du faktiskt sparar in.
Dyrt? Byt till Grönt bolån från 1,09% hemma.se, flera solcellsleverantörer är redan anslutna.
– Och missa inte de bidrag via Energimyndigheten du kan söka.

FÖRUTSÄTTNINGAR

Fastighetens läge
Helst öst, väst eller syd-läge. Tänk på att skuggor kan dra ned effektivitet, mycket hinder och vinklar på taket kan göra installationen dyr. Ev grävning kan tillkomma om inkommande el ligger utanför fastigheten.
Följande delar bör ingå
Paneler, växelriktare, batterilagring – Batterilagring ger förbättrad ekonomi, man kapar förbrukningstopparna samt lagrar solel från dag till kväll
Räkna in all energiförbrukning + laddbar bil
En elbil kan ha ett behov som ligger upp till 3200 kWh/år. Har du poolanläggning eller någon form av verksamhet i fastigheten? Slå ihop allt.
Övrig förbrukning
Passa på reducera större förbrukare med att byta till snålare duschar, vitvaror som frys och kyl etc.
Finansiering
Byt bolån till Grönt bolån från 1,09% hemma.se, flera solcellsleverantörer är anslutna
Samfällighet – Borättsförening
Räkna med längre besluts-processer, men att påverka dagens medvetna BRF skall inte vara några större bekymmer då det höjer både värde på bostaden och ger i många fall kraftigt förbättrad totalekonomi för hela BRFen
Sälj din överskottsel
Så mycket kan du få för att sälja din överskottsel — och så kan priserna utvecklas framöver. Se även Energimyndigheten.

Solcellskollen har en bra lista på vanliga frågor, och missa inte deras alltid aktuella blogg.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Fordonsföretagen ställer verkligen om till elfordon – det rör sig om enorma summor, enligt analyser

Fordonsföretagen kommer investera 4 700 miljarder SEK i elfordon och batterier de nästa fem till tio åren. Reuters har gått igenom vad företagen har lovat i sina pressmeddelande, presentationer till sina ägare och i deras dialog med myndigheter. Via OmEV.se

Reuters gjorde samma analys för tre år sedan.  Då var summan 2 700 miljarder SEK. Löftena har ökat i storlek.

En annan analys från AlixPartners kom fram till summan 3 000 miljoner miljarder SEK till 2025. 

VW-gruppen är de som står för den största investeringen. De ska investera 1 000 miljarder i elfordon och batterier SEK fram till 2030. Företagsgruppen står för cirka 20% av alla investeringar i världen.

Några trender är att:

  • VW-gruppen står för ungefär hälften av alla investeringar av europeiska fordonstillverkare 
  • Ford, GM och Tesla investerar ungefär lika mycket per företag
  • Kinesiska tillverkare investerar tillsammans ungefär 124 miljarder USD dvs cirka 66% av alla investeringar av asiatiska tillverkare.
  • Japanska tillverkare står tillsammans för 40 miljarder USD

Viktigt att komma ihåg att en del av investeringarna görs av batteriföretag i nära samarbete med bilföretagen, men de investeringarna är inte med i sammanställningen. 

För att förstå siffran 4 700 miljarder SEK så kan vi jämföra med några andra:

  • Sveriges BNP per år är ungefär samma värde
  • All investering i R&D från bilföretagen 2019 var 340 miljarder SEK/år [2] dvs om alla pengarna på R&D satsas i fjorton år kommer vi upp i samma storleksordning
  • Sveriges största företag i omsättning är Volvo Group. Deras omsättning 2018 var cirka 319 miljarder SEK [3]
  • VW-gruppens totala omsättning var cirka 2 300 miljarder SEK 2020 [4]. 

Magnus Karlström (OmEv) kommenterar:

Ta inte listan för mycket på allvar. Allt som de lovat kanske inte händer? Men inriktningen på de ökade investeringar är de få som tvivlar på. 
Det är inte lätt att göra sammanställningen som Reuters gjort till exempel vilka investeringar ska räknas till satsningar på eldrift och batterier. Det finns också stora skillnader på hur bilföretagen berättar om vad de gör. 

Jag tror inte alls på att till exempel Toyota enbart kommer investera 14 miljarder USD i olika produkter, kunskap och anläggningar som har relevans för eldrivlinor.  Det är dock intressant att löftena har ökat i storlek de senaste tre åren. 

Vi på omEV får fortsätta att skriva om VW-gruppen som verkar vilja investera mer och snabbare. Investeringar ska följas. Det berättar mycket om vilka produkter som vi kan (och får) köpa om några år. 

Referenser

[1] Exclusive: Global carmakers now target $515 billion for EVs, batteries. Reuters. 10 November 2021. Länk 

[2] Global reported corporate energy R&D spending in selected sectors, 2010-2019. IEA. länk 

[3] Sveriges största företag. Ekonomifakta. 2019. Länk

[4] VW group Årsrapport 2020. Länk 

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Aktier förnybar energi som investering (guide) 

Bästa aktierna inom solenergi, vindkraft och övrig förnyelsebar energi november 2021

I takt med att utsläppen av fossila bränslen ökat kraftigt har klimatfrågan seglat upp som vår tids kanske viktigaste fråga. Domedagsrapporterna kring vår framtid haglar tätt, men parallellt med detta finns det mängder av innovativa företag som arbetar fram lösningar för att komma till bukt med problemet genom en successiv omställning till en ökad grad av förnyelsebar energi.

Med hjälp av solenergi, vindkraft och vattenkraft, genom allt från undervattensdrakar till solceller, sker en mycket spännande omställning – något som du kan vara en del av såväl som privatperson som investerare.

Klicka på bilden så kommer du DIREKT till listan

Flera av dessa företag är börsnoterade och i den här guiden får du en inblick i sektorn som stort och lär dig mer om bolagen samt de främsta aktierna inom förnybar energi. Vi har dock valt att i huvudsak begränsa oss till sol, vind, vatten samt vissa övriga närliggande bolag inom sektorn – men givetvis går att att argumentera för att såväl vätgas, bolag inom elektrifiering och elbilar samt andra närliggande tekniker också kan ingå i detta bredare ”hållbarhets- och miljötema” (och på sikt kommer vi antagligen att skapa fler spännande guider för dessa delområden).

Med guiden strävar vi efter att du ska få svar på frågor om allt från vilka gröna aktier som har levererat bäst till vilka risker man bör se upp och de möjligheter som finns när man investerar i förnyelsebar energi aktier. Då sätter vi igång!

AKTIEKLUBBEN FÖRNYBAR FRAMTID – Bildades på initiativ av Carl Olov Persson och Gunnar Öberg i Västmanland Upplands Energiförening. VUEF.se – Välkommen också till VUEF Facebook.

Via Börskollenhttps://www.borskollen.se/om-oss

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Försäljningsrekord för begagnade elbilar – oktober 2021

Elbilar slår rekord på begagnatmarknaden och ökade med 213 procent i oktober.  Laddhybrider gick upp 113 procent. Samtidigt tappade bensin- och dieselbilar 14 procent i försäljning. Via MRF – Motorbranschen

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

SpaceX uppdaterar Starlink – kan leverera under 2022 i norden?

Nu verkar företaget vara övertygat om att dess satellitnätverk kan ge kunderna höghastighetsanslutning till internet. ”Med hjälp av avancerade satelliter i en låg omloppsbana möjliggör Starlink videosamtal, onlinespel, streaming och andra aktiviteter med hög datahastighet som historiskt sett inte har varit möjliga med satellitburet internet. Användare kan förvänta sig nedladdningshastigheter mellan 100 Mbps och 200 Mbps och latens så låg som 20 ms på de flesta platser”, enligt SpaceX.

Pris och kostnadsexempel

Starlink är idealiskt lämpad för områden där anslutningsmöjligheter har varit mycket svåra eller helt otillgängliga.

SpaceX har kunnat öka sin servicekapacitet och tar emot förbeställningar globalt, men covid-19-pandemin har påverkat arbetsstyrkan i flera sektorer över hela världen vilket orsakar förseningar. Enligt Starlink.com FAQ-sektionen, ”Kiselbrist har försenat produktionen vilket har påverkat vår förmåga att fullfölja beställningar”.

SpaceX-grundaren Elon Musk sa tidigare denna månad att Starlink skulle vara ur betaläge i slutet av oktober och att de skulle lansera ”heltäckande” Starlink-tjänst över hela USA innan detta år är slut. Hittills tillhandahåller Starlink-konstellationen internettjänster till minst 15 länder runt om i världen, inklusive: USA, Kanada, Chile, Storbritannien, Frankrike, Österrike, Nederländerna, Irland, Belgien, Schweiz, Danmark, Portugal, Nya Zeeland, Australien , och Tyskland. För norden är det oklart när, men man kommer att skicka upp ytterligare satelliter,

”Starlink är klassad för att fungera utomhus mellan -30 till +50 grader Celsius, eller -22 till +122 grader Fahrenheit, och Wi-Fi-routern och strömförsörjningen är också klassade för att fungera inomhus mellan 0 till +30 grader Celsius, eller + 32 till +86 grader Fahrenheit. Under stunder av extrem värme eller kyla kan Starlink uppleva något minskad prestanda, säger företaget. “Starlink har också förmågan att smälta snö! Denna funktion hjälper till att förhindra försämring av tjänsten under vinterförhållanden. Vi rekommenderar att du installerar Starlink på en plats som undviker snöuppbyggnad och andra hinder från att blockera synfältet.”

 Källa: Starlink.com och Feber.se