Metanjakten – de dolda utsläppen

Via Sveriges radio P1: I klimatmötet i Glasgow förra året presenterades ett avtal – Global methane pledge – den globala metandeklarationen, som nu 130 länder har skrivit på, däribland Sverige. Målet är att utsläppen av metan ska minska snabbt med 30 procent till 2030. 

– För att Sverige ska klara att minska utsläppen av metan så mycket, och dessutom på kort tid, så behöver vi öka takten rejält, säger Mats Björsell på klimatanalysenheten Naturvårdsverket.

–Ja, det behöver vi absolut. Det pyser och läcker lite här och där i olika typer av anläggningar som använder naturgas eller biogas också för den delen. Problemet hittills har varit att hitta läckorna.

Inga krav att mäta och rapportera utsläppen

Företagen har inte några krav på att mäta hur stora utsläppen av metan är eller rapportera utsläppen. Sara Mälbrink jobbar med miljötillsyn på raffinaderier och förbränningsanläggningar på Länsstyrelsen Västra Götaland:

–Nej, det har det ju inte gjort. I alla fall inte de här raffinaderierna. Och så har de inte haft krav på sig att göra det. Och de har inga villkor i sina tillstånd som säger hur mycket metan som de får släppa ut. 

Lyssna på hela inslaget i P1 Sveriges Radio:

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Allt fler ellastbilar och elbussar – även globalt, + 13 ”laddade” exempel

Eldrivna lastbilar. Många har knappt sett dem. En del bara läst rubriker, men några är redan nyanställda yrkesförare på väg mot framtiden, bokstavligen.

Mot-argumenten har varit rätt kallsinniga. De klarar inte minsta minusgrader, de klarar inte att köra i vårt klimat, batterierna brinner och de blir för tunga för seriösa transporter. Men tack vare den snabba utvecklingen på just batteri och mjukvarusidan har effektiviteten i elmotorer och batteriteknik slagit tillbaka i form av faktiska siffror. Framförallt ekonomiskt då även kostnader för alternativa bränslen ligger så pass högt att det inte lönar sig för tex ett åkeri att fortsätta lägga stora summor på service och drivmedel. Enligt tyska Ecomento.de redovisade man en studie av Transport & Environment där transportföretag skulle kunna nå 47% mindre driftskostnader.

I Sverige har registreringarna till en början varit blygsamma men tack vare stöd från myndigheter och näringsliv har Sverige en stark position med redan färdiga system och infrastruktur för laddning som nu lanseras allt snabbare. Just laddning har oroat vissa grupper som även hånat och framförallt inte velat se fördelarna med eldrivna transporter. Laddning sker precis som med elbil genom snabbladdningsstationer som antingen kan vara i själva transportföretagets depå eller ute vid vägarna nära befintliga bensinstationer eller viktiga knutpunkter separat. Standard för snabbladdning har dessutom redan utvecklats tack vare att eldrivna personbilar drivit på så starkt. Den kallas CCS2 och går att läsa mer om här. För ännu tyngre fordon och andra applikationer finns redan en färdig standard som kallas MCS, Megawatt-laddning.

Håll ett öga på Indien. Kina dominerar elbussmarknaden i flera regioner medan de inte har varit lika framträdande i Europa och USA men nyregistreringarna ökar nu starkt. Indien är mycket intressant där man satsar mycket hårt på elektrifiering. Bland annat satsar man i ett ambitiöst projekt att konvertera – 35 000 äldre bussar till eldrift! Källor hävdar att Indien kan bli ledande inom eldrivna transporter redan om några år.

CALSTART har ett Zero Emission Technology Inventory (ZETI) tool som sammanställer vilka fossilfria fordon som finns på marknaden i USA, Europa och Asien. Det låter användare utforska, jämföra, kontrastera och visualisera i realtid. Användare kan också filtrera specifika parametrar som fordonstyp, region eller teknik för att förstå data från olika vinklar.

Här finns inte Tesla Semi nämnd då de första leveranserna är först i december.

Tretton exempel på utvecklingen den senaste tiden (oktober-november 2022).

https://alltomelbil.se/designwerk-visar-el-lastbil-baserad-pa-volvo-fh-med-700-km-rackvidd/ Designwerk som ingår i Volvokoncernen har visat upp en eldriven lastbil baserad på Volvo FH och som kan erbjuda upp till 700 kilometer i räckvidd. Modellen finns i flera olika utföranden och med flera olika storlekar på batteri.

USA: https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/tesla-has-started-2nd-round-of-sending-invitations-semi-truck-delivery-event Tesla har meddelat att ett evenemang kommer att hållas i Gigafactory i Sparks, Nevada, för visa upp de första leveranserna av  Tesla Semi. Nu när programmet är spikat har Tesla börjat skicka inbjudningar till privata investerare. Evenemanget äger rum den 1 december.

https://cnevpost.com/2022/11/21/byd-wins-order-for-64-electric-buses-from-nobina/ Den 12 meter långa BYD-elbussen med lågt golv har en räckvidd på 450 kilometer på en laddning, medan den större 15-meters BYD-elbussen med låg entré också har en räckvidd på 400 kilometer på en laddning, enligt BYD. Den svenska bussoperatören Nobina har mer än 300 BYD rena elbussar i sin flotta, eller på beställning, i städer i Sverige, Norge och Finland.

https://www.trailer.se/artikel/eldrivna-trailers-minskar-utslappen Eldrivna trailers är på väg att bli en riktigt smart lösning som snabbt kan sättas in för att minska transportsektorns miljöpåverkan och minska förbrukningen av drivmedel oavsett dragfordon. DB Schenker har tecknat avtal om 2.000 eTrailers, där trailern har egna batterier och egen drivande axel.

https://www.scania.com/se/sv/home/newsroom/news/2022/forsta-leveransen-for-dagabs-kyltransport-med-scanias-elektriska-64-tonslastbil.html Systemet omfattar Kempowers kraftskåp på 280 kW (350 kW) med tre laddpunkter invid lastkajer vid distributionscentralen samt ytterligare en laddplats på parkeringen för nattladdning.

https://www.trailer.se/artikel/100-tunga-volvo-ellastbilar-bestallda-i-sverige I år drar Volvo igång serieproduktionen av de tunga ellastbilarna. De första kunderna har tillsammans lagt beställningar på över 100 eldrivna lastbilar som ska rulla i Sverige. Leveranserna är beräknade att börja ske under hösten.

https://www.scania.com/se/sv/home/newsroom/news/2022/branschoverskridande-samarbete-for-elektrifiering-av-tunga-transporter.html Vår nya ellastbil blir en del en transportlösning som möjliggör ett cirkulärt system. Nu kan Foria transportera flygaska från kraft- och värmeverken i Mälardalen till Ragn-Sells nya anläggning utsläppsfritt. Där kan sedan värdefulla salter återvinnas och användas igen, säger Fredrik Allard, chef för Scanias lastbilselektrifiering.

https://alltomelbil.se/postnord-har-storhandlat-200-elbilar-fran-mercedes/ För utkörning av post använder PostNord också mindre eldrivna fordon. Ett av bolagen som vunnit den upphandlingen är E-tron som ska leverera elfordonet PRO Litium. Det avtalet innebära 200 fordon under en fyraårsperiod fördelat över Sverige, Danmark, Finland och Norge.

https://www.tidningenproffs.se/tagg/ellastbil/ Flera notiser om eltransporter

https://www.logistiknorden.se/nyheter/13-elbussar-besta-llda-till-a-rebro-stadstrafik Redan i dag drivs samtliga Svealandstrafikens bussar med förnybara drivmedel i form av biogas och biodiesel. Genom att införa eldriven trafik tar vi ytterligare ett steg mot en helt utsläppsfri kollektivtrafik, säger Martina Lindblom Alanko, Hållbarhets- och inköpschef.

https://it-hallbarhet.se/prezero-satsar/ Vår Volvo FE Electric har varit mycket uppskattad just för avfallshantering. Där den tas i bruk i Norrköping i stället för en traditionell diesellastbil innebär det noll utsläpp av avgaser och avfallshantering med mindre buller, inte bara för chauffören utan även för de boende, säger Robert Celec, teknisk produktchef elektrifiering, Volvo Lastvagnar Sverige.

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

KTH inbjuder till nätverksmöte: Framtidens kompetens för ett uthålligt energisystem

Jag fick via KTH en inbjudan till nätverksmöte och dialogsamtal som kan vara intressant för flera.

Välkomna till nätverksmöte och dialogsamtal på temat Framtidens kompetens för ett uthålligt energisystem. Sverige, liksom världen, står inför enorm tillväxt inom energisektorn för att möta omställningen för ett uthålligt samhälle och ett energi-oberoende Europa. För detta behövs kompetens. Alla talanger behövs för att vi ska lyckas uppfylla dessa mål och det krävs samarbete. Detta event syftar till att överbrygga broar och låta industri, myndigheter och akademi mötas.

Tid: Må 2022-12-05 kl 13.00 – 18.00

Plats: KTH Campus, Teknikringen 1, Arenan & Torget samt hörsal Gradängsalen

Språk: Svenska

Föreläsare: Flera

Eventet arrangeras av KTH:s Energiplattform och på initiativ av föreståndare Lina Bertling Tjernberg, även mottagare av utmärkelsen Årets Kraftkvinna 2021.

Övergripande agenda

13.00 Nätverkande och mingel (kaffe serveras )
14.00-16.00 Gradängsalen
16-18 Mingel och nätverkande (enklare förtäring och mingel)

https://www.kth.se/om/miljo-hallbar-utveckling/event/kalender/framtidens-kompetens-for-ett-uthalligt-energisystem-1.1178185?date=2022-12-05&orgdate=2022-11-24&length=1&orglength=0

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Vetenskapsradion Klotet förklarar resultatet av COP27 i Egypten

Så kan klimatarbetet förändras i grunden – vägen framåt efter COP27

FNs klimatmöte COP27 är över – ett slutdokument signerades till slut på övertid – men vad blev egentligen resultatet? Och utsläppen, vad kan vi förvänta oss efter klimatmötet i Egypten? Och var det egentligen på G20-mötet som det mest intressanta hände? Är det läge att förändra klimatmötena helt? Ja det föreslår Johan Rockström.

Medverkande:

Richard Myrenberg, afrikakorrespondent, Sveriges radio, Johan Rockström, klimatforskare och chef för Potsdaminstitutet i Tyskland, Andreas Magnusson, Fridays for Future, Mathias Fridahl, forskare i klimatpolitik vid Linköpings universitet, Åsa Persson, forskningschef vid Stockholm environment institute, Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent, Sveriges Radio, Ia Anstoot, Nuclear for climate.

https://sverigesradio.se/avsnitt/sa-kan-klimatarbetet-forandras-nar-politiken-kort-fast

Media: VW kan skrota planer på ny elbilsfabrik?

Via Elbilen.se: Nu indikerar vd Oliver Blume och varumärkeschefen Thomas Schäfer i ett internmeddelande att de viktigaste projekten för de närmaste åren kommer att omvärderas:

”Vi tar för närvarande tillfället i akt att gå igenom alla projekt och investeringar för att kontrollera lönsamheten.”

På grund av förseningarna i utvecklingen av mjukvarulösningarna, med avancerade mål som självkörning på nivå 4, som i sig kostar miljarder, kan Volkswagen ändå avbryta byggandet av den nya fabriken i Wolfsburg för den framtida modellen ”Trinity”. 

Enligt andra källor som Automobilwoche behöver det inte betyda att Trinity-projektet läggs ned. I och med att man flyttar tidsperspektivet till slutet av decenniet, kan det ge mer tid för utveckling av både ”Trinity”, andra delprojekt som SSP plattformen för flera olika elbilsmodeller inom koncernen, batterier, laddning och digitalisering. Den tidigare anläggningen i Wolfsburg anses ha varit starkt underutnyttjad.

Mer om VWs SSP plattform hittar man här: https://topelectricsuv.com/news/volkswagen/volkswagen-group-ssp-platform/#Multi-segment_applications

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Elbilars marknadsföring – en analys

Elbilar har fortfarande märkligt nog inte gett eko i reklambranschen. Rädslan från de dominerande företagen är svår att förstå. Det är som att marknadsförarna på marknadsavdelningen inte ens vågar vara kreativa i ren rädsla för att få sparken? – Uppifrån?

Ibland, när tillverkaren inte har bättre idéer – klarar andra av det bättre.

Genom mitt professionella öga för bra kommunikation i mina anställningar och egen verksamhet, kan jag efter lite efterforskningar konstatera med stöd av en artikel via Phoenix Marketing International och andra källor att de flesta fordons-tillverkarna inte förstått utnyttja möjligheterna med marknadsföringen sedan elbilen började sin, hm, ”ReVolt” från 90-talet. Trenden verkar nu ändå äntligen vänt sedan 2019 – 2020.

Design och elbaklucka räcker inte

Förbryllande nog är det ofta fel fokus i marknadsföringen där man istället fokuserar på formgivning och lyx. För mig och många andra elbilsägares erfarenhet är att just elbilar skiljer sig markant från traditionella fordon i helt andra viktigare parametrar. De har så mycket mer att erbjuda, inte bara så mycket effektivare drivlina och mjukvara, utan även ekonomiskt. Drift och servicekostnader kan vara 50% lägre än för den numera så kallade ”fossilbilen”. Många tillverkare, har även ofta medvetet lagt skygglappar på,- för att fortsätta med förbränningsmotorn.

Kunden är inte dum

Målgrupperna är tydliga, och i viss mån mycket bredare och kunnigare. Nu förstår kunderna också att energiresurser i årtionden varit många länders kassako och dolda vapen. Sammantaget en ökad medvetenhet om att framtidens klimatmål hänger löst.

Samhället bör också ta sitt ansvar för att driva på utvecklingen för laddinfrastuktur. Många län och kommuner har redan sedan länge åtgärdsplaner som i sin tur behöver kommuniceras utåt. Även forskningen kan redan idag visa på att hela livscykeln för elfordonsproduktion är klart mindre skadlig för klimatet.

Andel marknadsföring elbilar
Diagrammen visar de totala nivån av elbilsreklam från 2018-2020, såväl som det totala antalet annonsörer år över år från 2018-2020.


Tesla är i en klass för sig då de oftast inte tas med i mätningar då deras marknadsföringskostnader inte redovisas eller officiellt är noll. Det Tesla lyckats med är att låta kunderna vara den bästa reklamen.
Det finns annan kritik. Ofta kommer den från andra instanser som NTHSA (motsvarar vårt Transportstyrelsen), vilka menar att marknadsföringen från Tesla ger förare falsk uppfattning om deras autopilot (FSD). Men som Tesla presenterar sitt system så är det en ännu en beta-version för nivå 2.

Son Motors senaste. Inte vad man väntar sig från en elbilstillverkare

https://alltomelbil.se/super-bowl-effekten-rusning-efter-tesla-nar-andra-gor-reklam-for-elbilar/

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20190405/bilannonsernas-usla-resultat-388-bilar-men-bara-5-eldrivna/

https://www.prnewswire.com/news-releases/electric-vehicle-advertising-up-but-falling-short-on-relevance-301293693.html

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Volvo EX90 – Blev det för ”lagom”?

Nya Volvo EX90 har fått blandade reaktioner. Det är i sig inte så konstigt då recensionerna är minst sagt tuffa från redan inbitna elbilsägare, och fordonsbransch. Det finns nu också gott om många konkurrenter till Volvo.

EX90 är över fem meter lång. En sjusitsig suv. Den första modellen på Volvo/Geelys plattform SPA2. Två fyrhjulsdrivna versioner. Batteri på 111 kW. Räckvidd på upp mot 60 mil. Alltså en variant på systerbolaget Polestars nya modell Polestar 3 som redan lanserats. Mjukvarumässigt har nu Volvo samarbeten med Google, Apple: Nvidia, Ti, och Luminars visions-baserade system för självkörning, enligt Jim Rowan. Produktionen i USA kommer inte igång förrän till 2024. Den bästa sammanfattningen i media vi kunde hitta är gjord av Mestmotor/Recharge som sammanfattas nedan.

De 6 bästa sakerna med Volvo EX90

 1. Säkerhetsnivån. Över 30 sensorer med lidar* Både passiv och aktiv. Volvo säger att all teknik ska minska risken för en olycka med 20 procent.
 1. V2G* – Laddning FRÅN bilen. (När det kommer*) ska det gå att göra allt: skicka ström till nätet, till sitt hus, ladda apparater (V2l) och till och med ladda upp en annan elbil. Det är framtidssmart och det ska inte behövas någon dyr hemmaladdare, utan endast lite mjukvaruppdatering till din hembox, vad vi fått höra.
 1. Miljötänket. Volvo säger att man lagt ner mycket möda på vilka material som finns i allt från batterier till inredning. Batterierna från kinesiska CATL är dessutom producerade med koldioxidfri el och man har blockchain-skyddad spårning av varifrån metallerna kommer.
 1. Sjusitsig. Finns det någon eldriven konkurrent som kan utmana? Troligen bara Tesla Model X som kommer till Sverige igen i sitt nya supersnabba Plaid-utförande runt årsskiftet. Den är däremot dyrare, med en prislapp på knappt 1,6 miljoner. Den billigare ”vanliga” Tesla Model X ska Sverigelanseras någon gång under 2023, vilket ändå gör den till en utmanare också med tanke på Volvos långa leveranstider för EX90.

I övrigt? Kinesiska Nio ES8 lär inte komma till Sverige. Kanske när Volkswagen kommer med sin sjusitsiga ID Buzz, men det är ingen suv. Det är inte heller kinesiska Maxus modeller.

 1. Interiören. Den känns välbyggd och infotainmentsystemet är intuitivt. Men det kan man säga för många konkurrenter och det är ett baskrav.
 1. Uppdateringar i framtiden. Volvo EX90 kan självklart uppdateras över nätet, med nya funktioner och styrning av exempelvis motorer eller regenerering. Men det verkligen spännande är att man säger att EX90 mycket väl inom några år kan få en ny typ av batterier – kanske när sveska Northvolt börjar leverera batterier – och det är inte omöjligt att bilen i framtida årsmodeller får 800-voltsteknik. Konkurrensen är så hård och utvecklingen går så snabbt att bilmodeller kommer att få rejäla tekniska uppdateringar under sin livstid. Om fyra år är kanske SPA2-plattformen mycket energieffektivare, laddar snabbare och väger mindre. Det är en bra nyhet!

De sex sämsta egenskaperna

 1. Elbilsegenskaperna. Dessa är inte bättre än konkurrenterna, varken räckvidd, laddning eller förbrukning är något som Volvo kan skryta med. Man är på par – borde man ligga lite före med en helt ny modell? Svaret på det är ja. 60 mil med ett 111 kilowattimmars batteri är inte suveränt. 200 kW snabbladdning hos exempelvis Ionity sätter inte press på konkurrenterna – och då ska vi komma ihåg att bilen är över ett år bort från leverans. Laddar man hos Tesla kan man dock få max 250 kW snabbladdning, på grund av högre amperetal. Men nej, elbilsegenskaperna är inte grejen med EX90.
 1. Designen. Vad man tycker om en bils design är extremt personligt, men jag gillar designen – om det nu inte vore för att det mer känns som en rejäl facelift av generation två av XC90. Lite som nya Kia Niro. Visst ser man att det är en ny bil, men den känns långt ifrån lika fräsch och spännande att se på när generation två av XC90 kom. Den bilen vann designpris och var en stor del av förklaringen till Volvos succé under de senaste åren. Man skulle ha byggt Volvo Concept Recharge! Den bilen var modig och skulle få folk att snacka om designen. Nya EX90 är tam och passerar för lätt förbi.
 1. Leveranstiden. Leveranserna startar först sent 2023. Även om Volvo säger att tajmingen för att komma med en ny stor eldriven suv är perfekt ligger Volvo en bra bit efter Audi, BMW och Mercedes när det gäller säljstart. Väntetiderna sägs vara 14–18 månader.
 1. Aerodynamiken. Ett cW-värde på 0,29 är högt och bilenns frontarea är dessutom stor. Det ger i sin tur en förbrukningssiffra som inte imponerar. Visst, med tanke på att det är en stor sjusitsig bil är det ingen katastrof, men det finns luftsmidigare konkurrenter.
 1. Vikten. Bilen väger 2,8 ton. Det är rejält och med sju personer ombord blir det väldigt mycket. Lättviktsmaterialen lyser vad jag vet med sin frånvaro.
 1. Rechargedäck. Japp, EX90 ska erbjudas med Volvos kritiserade åretruntdäck, som bara är bra på höst och vår. Varför bygger man världens säkraste bil, och förser sedan den med däck som inte är optimala på sommar och framförallt vinter?

V2g*: Standarden är för närvarande inte färdigutvecklad. V2L har däremot hela 6 olika tillverkare möjlighet till.

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20221110/alrik-har-ar-de-6-basta-och-samsta-sakerna-med-nya-volvo-ex90/

https://www.dn.se/ekonomi/jonas-froberg-sa-har-bra-ar-volvos-nya-elbil-ex90/

https://www.volvocars.com/se/cars/ex90-electric/

https://www.di.se/nyheter/flaggskeppet-som-ska-segla-i-motvind/

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Elbilsentrepenören Waldemar Jungner – En laddad historia

Utvecklingen av effektiva och hållbara laddningsbara batterier är en teknologisk knäckfråga i dagens moderna samhälle. Att en viktig grund för detta teknikområde lades av en svensk uppfinnare vid 1800-talets slut är okänt för de flesta.

En novemberdag år 1900 satt uppfinnaren Waldemar Jungner och hans hustru Hulda tillsammans med några journalister, ingenjörer och finansiärer på Hotell Anglais vid Stureplan i Stockholm. De räknade varv efter varv som presterades av en eldriven bil, utrustad med ett silver-kadmiumbatteri som Waldemar Jungner konstruerat.

Birgerjarlsgatan och Stureplan i Stockholm. I bakgrunden syns hotell Anglais. Foto från omkring 1900.

https://www.podbean.com/ew/pb-hiupx-12e10ab

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Solen är det stora svaret på energifrågan, säger forskarna

Vi kan snart få mer elektricitet från solen än vi får från kärnkraften idag, säger forskare. Potentialen är enorm för lönsam och lokalt producerad solenergi. Frågan är bara vad som är tekniskt möjligt.

Hör ett inslag bland annat med stefan Åsberg, som just skaffat solcellsanläggning i Uppsala.

Björn Sanden, Chalmers intervjuas om solparksanläggningar

Hur kommer vi undan beroendet av Kina?

Varför har inte alla nybyggda fastigheter solcellsanläggning?

Idag står villaägare i kö för att få upp solpaneler på sina tak. Samtidigt byggs allt större kommunala solenergiparker runt om i landet. Solel är lönsamt idag, och den blir allt billigare. 2021 gav solenergin en procent av vårt elbehov, men den ökar snabbt. Och Energimyndigheten räknar med att den ska fyrdubblas på bara tre år. Och vad som händer sen vet vi inte idag.

https://sverigesradio.se/avsnitt/solen-ar-det-stora-svaret-pa-energifragan-sager-forskarna

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center

Elbilens framfart fortsätter trots stor oro i omvärlden – Elbilar + 57%

Hittills i år har antalet nya elbilar ökat med 57 procent i jämförelse med förra året.

För att elektrifieringen och den gröna omställningen ska fortsätta måste den nya regeringen ge industrin och konsumenterna långsiktiga styrmedel i likhet med Bonus-malus. Även laddinfrastrukturen behöver byggas ut kraftigt.

Sofia Linder, chefekonom på Mobility Sweden.

I oktober registrerades 22 383 nya personbilar, vilket är en ökning med ca tolv procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har personbilsregistreringarna dock minskat med tio procent. Den senaste statistiken från Mobility Sweden visar tydligt att elbilens framfart fortsätter på den svenska marknaden. Samtidigt växer oron i industrin över ökade energipriser, brist på nyckelkomponenter och minskad efterfrågan bland konsumenter. Det finns också fortfarande frågetecken kring hur den nya regeringens politik påverkar utvecklingen. 

Mobility Swedens senaste statistik visar på en stark tillväxt av elbilar i synnerhet och laddbara bilar i allmänhet. Andelen laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, befäster sin starka ställning på marknaden då de uppgår till drygt 59 procent i oktober och till drygt 52 procent av årets nyregistreringar. Det kan jämföras med 42,5 procent under januari-oktober förra året. De laddbara bilarna utgör nu nära åtta procent av den svenska personbilsflottan. Hittills i år har antalet nya elbilar ökat med 57 procent i jämförelse med förra året.

https://mobilitysweden.se/statistik/Nyregistreringar_per_manad_1/nyregistreringar-2022/elbilens-framfart-fortsatter-trots-stor-oro-i-omvarlden

TeslaOwnersWestSweden.seNestor AB – uppdrag och utbildningar hållbar utveckling – VUEF.seEnergy Evolution Center