Könsstereotyp reklam förbjuds i Storbritannien

BRA! Tycker jag. – Detta efter nytt beslut av Advertising Standards Authority, ASA.

jakob.bach@resume.se De nya reglerna införs juni 2019, och kommer bland att reglera exempelvis reklam som gestaltar att kvinnor inte kan parkera och som förminskar män som gör typiskt ”kvinnliga” sysslor, skriver The Drum. ASA bedömer exempelvis följande scenarion som ”problematiska”

https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2018/12/14/skadlig-konsstereotypisk-reklam-forbjuds-i-storbrittanien-2019/

”Att du vill rädda världen får mig inte att välja din produkt – det krävs mer”

”Tekniken gör livet lättare för konsumenten, men marknadsföraren måste finna en modern strategi för differentiering. Den finns inte i läroboken. Mer sannolikt i ett partiprogram” skriver Fredrik Jerlov, tidigare vd på reklambyrån Jerlov.

Men nu är frågan om inte smogen på allvar satt sig i vrångstrupen på många av våra oligarker. Från hela världen kommer nu, snart sagt dagligen, berättelser om människor som vänder ryggen åt parlamenten. Undersökning efter undersökning bekräftar att vi inte längre tror att våra politiker förmår lösa våra problem. Istället vänder vi oss till de vi uppfattar har makten att förändra. Till företagen. Till de direktörer som nu faktiskt får ett ansvar de aldrig bett om.

Det är förstås tråkiga nyheter för oss som är politiskt engagerade. Men desto roligare, för oss som är varumärkesbyggare. Nu vill konsumenten se företag som tar ställning. Positivt? Ja. Enkelt? Nej.

Det Jerlov skriver har betydelse också för hur ditt varumärke uppfattas  –Är ditt varumärke utsläppsfritt? 
Värdet i din verksamhet kan växa med rätt valda ord och budskap.
Dina kunder och deras kunder letar efter leverantörer och varumärken som är beredda att ta sig an positiva förändringar som resulterar i  hållbar utveckling, cirkulär ekonomi och bättre miljö för oss alla. 

Jag har pratat marknadsstrategi med några hundra styrelser. I stort sett alla brukar vid något tillfälle mönstra minst en ledamot som räcker upp en hand och berättar att: ”Vi är inte politiska!” ”Vi låter alla tycka vad de vill.” Och vad jag egentligen hör är att: ”Vi vill sälja till alla som vill köpa. Vi vill inte välja bort kunder.” Inte konstigt. Alla vill ju sälja så mycket som möjligt till så många som möjligt.

Men nu, i vår digitaliserade värld, haltar uspen ut i kulisserna och med den många klassiska matriiser och pyramider. Polariseringen och politiseringen tar deras plats på scen. Och de direktörer som vill bli vinnare i denna nya verklighet måste läsa ännu ett kapitel i boken. Det räcker inte att ha en åsikt. Den måste också vara kontroversiell. Eller i alla fall innehålla frö till en konflikt. Någon måste tycka något annat.

Det handlar om energi. Den som vill bygga sitt varumärke idag måste synas i sociala medier och det är svårt eller nästan omöjligt utan budskap som engagerar. Att du vill rädda världen är bra. Men det får mig inte att välja din produkt. Att du gillar jämlikhet är bra. Men det gör nästan alla. Det måste till mer. Värme kommer ur friktion och det är i hettan du finner den sweetspot som genererar nya köer av kunder utanför entren.

Vi gillar ju inte detta egentligen. I synnerhet inte vi svenskar som avskyr konflikter. Hellre stannar vi i komfortzonen, även när vi märker att golvet lutar – nedåt – i tangentens riktning. Istället tittar vi gärna på när företag som Nike, Patagonia, Always eller för den delen Oatly går framför och visar vägen. Med risken att bli åskådare också när en ny konkurrent med en engagerande åsikt visar sig på arenan.

Där är vi nu. Som Keith Weed (CMO Unilever) så elegant uttryckte det i Cannes i somras: ”A brand without purpose is just a product.” Om detta talas det idag på seminarie efter seminarie över land och rike. Tekniken gör livet lättare för konsumenten, men marknadsföraren måste finna en modern strategi för differentiering. Den finns inte i läroboken. Mer sannolikt i ett partiprogram.

Fredrik Jerlov, grundare och tidigare vd på reklambyrån Jerlov

Via Resumé

Fossilfritt Varumärke: Tre bra frågor!

Är ditt varumärke utsläppsfritt? 
Värdet i din verksamhet kan växa med rätt valda ord och budskap.
Dina kunder och deras kunder letar efter leverantörer och varumärken som är beredda att ta sig an positiva förändringar som resulterar i  hållbar utveckling, cirkulär ekonomi och bättre miljö för oss alla. 
– Och det är inte för sent!

• Är varumärket utsläppsfritt?
• Är budskapet enbart produktcentrerat?
• Är kunden medveten om ert hållbarhetsarbete?

Ett enkelt sätt är att berätta om det. Dina kundrelationer påverkas i positiv riktning och resulterar i att du skiljer ut dig från konkurrenterna. Där har varumärket en central roll. 
Men det räcker inte att polera ytan.

Låt oss ta ett förutsättningslöst samtal, – det ligger mycket värde i det.
Se länk här:

Eller slå en signal så kör vi!

Håkan Öqvist, HO-Form.se

Intressant länk som stödjer detta: Why-sustainable-investing-makes-good-business-sense

Att ta samhällsansvar lönar sig för företaget, – för alla!

Omställning till en hållbar utveckling sker oerhört snabbt. – Obevekligt! I motsats till alla dåliga nyheter är det ändå inte en anti-rörelse. Det är en positiv framtid som började igår!

Detta kan ge mätbar lönsamhet i längden. Men inte utan hårt envetet arbete.

Tre faktorer kan vara bra att fundera kring.

1. Är varumärket fossilfritt?
2. Är din kommunikation för produktcentrerad?
3. Är dina kunder medvetna om ert hållbarhetsarbete?

Dina kunder och deras kunder letar efter leverantörer och varumärken som är beredda att ta sig an positiva förändringar som resulterar i hållbar utveckling, och bättre miljö för oss alla. Och det är inte för sent!

Ett bra sätt är att kommunicera det utåt. Dina kundrelationer påverkas i positiv riktning och resulterar i att du skiljer ut dig från konkurrenterna. Där har varumärket en central roll. 
Men det räcker inte att polera ytan.

Låt oss ta ett förutsättningslöst  samtal, det ligger mycket värde i det.

Eller slå en signal så kör vi!

Håkan Öqvist, HO-Form.se

Intressant länk som stödjer detta: Why-sustainable-investing-makes-good-business-sense


Svenska ”Ecoist Tian” för pendlare, kostar 160.000 kr!

Den här bilen tror jag kan bli ganska intressant att följa utvecklingen av. Det är en elektrisk trehjuling för två där man sitter efter varandra. Maxfart på 110km/t och en räckvidd på 10 mil i förserien av 20 bilar. 

Målgruppen är pendlaren som eventuellt har med ett barn eller hunden med på väg till jobbet. Priset är i motsats till andra, rimligt satt kring 170.000 kr.
Med elfordonspremie via Naturvårdsverket, – 10.000 kr blir det, ca: 160.000 kr. I första hand rör det sig om ca 20 bilar. Reservera går nu vilket redan, enligt tillverkaren ett tiotal gjort.  Se här företagets sida via Facebook

Produktionen sker förstås i Sverige, och man har förstås gjort omfattande tester med  en körbar prototyp i ett avspärrat område i Helsingborg. 
Efter mer än 50 mil tas den isär, dokumenteras i minsta detalj, och förbättras förstås.

Några intressanta fakta: 15 gånger effektivare än traditionella bilar. Karossen är av naturfiber och optimerad för så lågt luftmotstånd som möjligt. Stålramen kommer vara i plåt i produktionen för bättre processäkerhet. Körkortskategori: (B). Prisnivå 170.000 kr.
Fordonsklass: L5e. Se wikipedia.

Tomas Koch  är fordonsingenjör, jobbat även för Koenigsegg, som en av bilföretagets första ingenjörer kring 2000. Idén till ett eget elbilsprojekt började ta form redan för tio år sedan när han arbetade i Göteborg.

”– I bilköerna såg jag alla som satt själva i sina stora bilar. Och det gjorde ju jag också. Det kändes helt fel, jag har ett ganska stort miljötänk. – Jag började skissa på idéer, då växte det här fram som ett sidoprojekt”.

Här har vi ett klipp på Facebook – 

Data om Ecoist Tian

  • Längd 3200 mm
  • Bredd 1460 mm
  • Höjd 1230 mm
  • Hjulbas 2300 mm
  • Vikt <300 kg

Se pdf som du kan ladda ned här.

  • Motor 20 kW
  • Max 110 kmh
  • Batteri Li-lon
  • Effekt 8 kWh
  • Räckvidd 10 mil

#whitemonday 19 november

Nu har även HO-Form gått med i #whitemonday som startade, måndag 19’e november.

Kampanjen lyfter fram alla hållbara cirkulära alternativ, och det finns redan ett stort antal företag och organisationer som tillsammans arbetar för ett mer cirkulärt Sverige. – Som en motpol till den linjära konsumtion & hets som skapas på fredagen samma vecka.

Är ditt varumärke fossilfritt? Värdet i din verksamhet kan växa med rätt valda ord och identitet. Se länken.
– Mitt erbjudande är förutsättningslös konsultation VIP 19 nov. och veckan ut!
Med undantag förstås för fredagen 23 november. ;^) 

Länk till pressrelease.

Här är länken till #whitemonday som kommer att uppmärksammas rejält i flera media, SVT – Tv4 etc, enligt uppgift från grundaren Henning Gillberg.

HO-Form deltog i konferensen ”Cirkulära Affärer” i Västerås. Foto: Boreal Films

Nu är klimatkompensation avdragsgillt igen!

Via WeAudit.se – Debatten om avdragsrätt för kostnader avseende klimatkompensation har pågått hos regeringen sedan Högsta Förvaltningsdomstolens (HFD) dom mot Saltå Kvarn 2014, när de nekades avdragsrätt för sina klimatkompensationskostnader, berättar Jenny Blomberg på Zeromission. Där du dessutom kan göra det i deras on-line-kalkylator.

Nu i juni i år, alltså fyra år senare, vann Arla sitt överklagande mot HFD gällande rätten att dra av kostnader för sin klimatkompensation. Detta är såklart en bra nyhet för alla företag som köper klimatkompensation på frivillig basis. Även om detta är goda nyheter är det samtidigt viktigt att överväga detaljerna i domen, eftersom HFD säger att om utgifterna ska anses som avdragsgilla eller inte, beror på omständigheterna i det enskilda fallet. HFD har tolkat Arlas kostnader för klimatkompensation som en marknadsföringskostnad, vilket är grunden till domen.

Hur kan små företag bidra med miljöinsatser avdragsgillt?
– Hur praxis för klimatkompensation kommer att påverkas hos Skatteverket av denna dom vet vi inte exakt än. Men man kan åtminstone tänka att företag som använder klimatkompensation på ett liknande sätt som Arla kan förvänta sig att få rätt till avdrag. Vi rekommenderar våra kunder att kommunicera att man klimatkompenserar och göra ett öppet yrkande i deklarationen för att undvika eventuella skattetillägg. Och vi håller tummarna för att Skatteverket gör bedömningar framöver som är till våra kunders fördel. Läs mer här via WeAudit.se

Vart kan man vända sig om de vill göra miljöinsatser för att t.ex. klimatkompensera? 
– Vi har tillsammans med Myclimate tagit fram en kalkylator där man kan klimatkompensera utsläpp från resor, event och hushåll och företag. Du hittar kalkylatorn på denna länk. För dig som vill ha hjälp med en klimatstrategi är du varmt välkomna att kontakta oss, avslutar Jenny Blomberg.

Vi på We Audit tycker att goda insatser borde uppmuntras, särskilt i dagens läge. Vi vill att det erkänns som en normal verksamhetskostnad att försöka eliminera sin negativa miljöpåverkan. Vi tror att det skulle kunna ge mer effekt per krona än till exempel att finansiera konsumtion av elfordon.

Det är något lätt cyniskt med att tvingas att göra en marknadskampanj av sin klimatkompensation för att få göra avdrag. Men vi firar framsteget med en näve triumferande i luften och en knuten i fickan.

Läs mer om Zeroemission och vilka de är.


Är ditt varumärke fossilfritt?

Företag är allt mer innovativa i cirkulär ekonomi och hållbarhetsaspekten är allt viktigare för din marknadsstrategi och marknadsföring.

Det är inte särskilt svårt! Det kan räcka med berätta om ditt eget hållbarhetsarbete. Dina kundrelationer påverkas i positiv riktning och resulterar att du skiljer ut dig från konkurrenterna. Där har varumärket en central roll. Det kan behövas en enkel översyn i kommunikationen för företagets och verksamhetens identitet.

Det är det jag brinner för, kommunicera ”hållbart” med rätt identitet!

Håkan Öqvist, HO-Form.se

HO-Form på hållbar konferens med CirEko.

Håkan Öqvist form deltog på konferensen ”Cirkulära Affärer” arrangerad av CirEko.se med Ann-Sofie Granzellsom arrangör.

Omställningen till en hållbar utveckling och framtid är ingen övergående trend. Det är, tvärtom, en grundläggande förutsättning för all social och ekonomisk verksamhet i framtiden.

Det här har företagen insett och vi ser en idérikedom och aktivitet utan jämförelse sedd tidigare på det här sättet. Omställningen för utsläppfri framtid påverkar ju också ett företags erkännande och varumärke. 

Du och jag, – vi letar aktivt efter leverantörer, och varumärken som är beredda på att ta sig an förändringar som ska resultera i en hållbar och bättre miljö för oss alla.

Här är kort om vilka företag som som ställde upp. Globala som små. Extra kul också att ett antal ungdomar från Reko UF deltog. Se även några filmklipp nedan –

CirEko Cirkulära Affärer / Cityzapnow Erik Jonuks

CirEko Cirkulära Affärer / Volvo Cars Demo car Sandra Tostar

CirEko Cirkulära Affärer / Swop Shop Jane-Olsson

Är ditt varumärke fossilfritt?

En risk med att köra på som man alltid gjort, är att till slut blir spåren så djupa att det är svårt att se vad som händer runt omkring och utanför den egna verksamheten.
Därför kan det vara värt att stanna upp ett ögonblick.

Omställningen till en hållbar utveckling och framtid är ingen övergående trend. Det är, tvärtom, en grundläggande förutsättning för all social och ekonomisk verksamhet i framtiden. En framtid som för övrigt började igår.
Det har resulterat i att dina kunder och dina kunders kunder redan idag letar efter leverantörer och varumärken som är beredda på att ta sig an förändringar som ska resultera i en hållbar utveckling och bättre miljö för oss alla.

Och alldeles oavsett vad alla domedagsprofeter säger så är det inte för sent.
Men det räcker inte med att polera ytan.

Låt oss ta ett förutsättningslöst samtal, det ligger mycket värde i det.

Eller slå en signal så kör vi!