Kinesiskt bolag enskilt största ägare av svensk vindkraft – utvecklingen oroar
Andelen utländska ägare av svensk vindkraft har nära på fördubblats på bara några få år, och den enskilt största ägaren är idag ett statligt kinesiskt bolag, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi.
Den tekniska utvecklingen har gjort vindkraftverken betydligt större. Det krävs miljardinvesteringar för att bygga moderna vindparker, och den typen av kapital finns ofta hos internationella bolag.
”Kina använder ofta sitt ekonomiska inflytande för att få politiska fördelar. Det är inte bra att komma i en beroendeställning”, säger Kina-analytikern Oscar Almén, på Försvarets Forskningsinstitut FOI.
Nytt banrekord för bilar med gatdäck på GTR Motorpark är 00:41.90 – och detta med en Tesla Model 3!
Jag har noterat lite info om bantider som förstås är intressanta. I tabellen nedan från Rejsa.nu ser man dels tid att slå, från 2010! – Samt de varvtider som noterades för Tesla Model 3 och även en Model S. Skillnaderna mellan Model 3’orna framgår av tabellen. Det är en Tesla Model 3 Performance som var snabbast denna gång. Kan en Tesla slå tiden 0,37,30 från 2010 högst upp?
(Det bör noteras att banans sträckning har modifierats flera gånger. Dessutom kommer den att byggas ut till hela 3.5 km)
Mina egna tider i augusti 2020 hamnade som bäst på 0,47,40.
Jag tog initiativet till banträffar redan i juli 2019 med Tesla Owners West Sweden, senast körde vi GTR Motorpark 2021 i oktober! Här ett klipp där jag kör på GTR i hela 23 minusgrader (brr) och dessutom på en del av den nya banan som är under uppbyggnad. – En del av den ses i slutet av klippet.
Det har länge ryktats och pratats om helt nya möjligheter för en ny typ av farkoster eVTOL som med elektrifiering samt autonoma system ger oss helt nya möjligheter.
En chans finns nu att se en av dessa på plats i Friends Arena på eCar Expo i den 29 april-1 maj 2022.
Under helgen kommer världens första kommersiella flygande bil, XPENG X2, visas upp för den svenska allmänheten. Det är första gången som XPENG X2 visas upp i Sverige och på en utställning i Europa.
XPENG AEROHT är det största flygbilsföretaget i Asien. Det är inriktat på att producera den säkraste, intelligenta flygande bilen för privat bruk.
En redan framgångsrik liknande version för en förare finns framtagen av Svenska Jetson One och det är flera biltillverkare som har planer eller tankar kring möjligheterna. Se tidigare inlägg.
– X2 är en tvåsitsig eVTOL (elektrisk vertikal start och landning) flygande bil. Den är utrustad med ett intelligent flygkontrollsystem och autonom flygförmåga. X2, som den femte generationens flygande bil i företaget, är den senaste generationen av flygande bilar som utvecklats oberoende, av XPENG AEROHT. Men en än mer spännande produkt är den sjätte generationens flygande bil, som både kan köra på vägar och flyga. Den kan enkelt växla mellan kör- och flygläge. Det kommer att gå i massproduktion och levereras till kunder 2024, säger He Xiaopeng, styrelseordförande för XPENG.
– Eftersom Europa är en av våra viktiga marknader överväger vi att lansera vår produkt i Europa först. Och vi ser fram emot att ha vår första testflygning i Europa inom en snar framtid, säger Zhao Deli, grundare och vd för XPENG AEROHT.
Äntligen fakta som bevisar batterifordonens otroliga effektivitet. Detta har vi entusiaster och användare av elbil redan känt till av egna erfarenheter, men inte sett så mycket data på. Ett exempel är Volkswagen ID.3 där Allt om Elbil har lyft fram rapporten.
Efter åtta år och 16 000 mil, garanterar Volkswagen att batteriet kommer ha kvar minst 70 procent av sin kapacitet. Forskningsrapporten visar däremot att strax över 90 procent av kapaciteten kommer att finnas kvar.
En intressant parameter i sammanhanget är att elfordonet kan utnyttja laddning från tex solcellsanläggning, det gör att man i praktiken laddar sin bil långsammare än på snabbladdare, vilket gör att batteriepaketet stressas mindre.
Facktermen är degradering vilket är ett mått både på hur bilen laddats och till viss del körts. Detta redovisas tyvärr inte när du planerar köpa begagnad elbil men kan mätas i vissa appar samt via gränssnitt i bilen hur mycket batteriet degraderats vilket då ger måttet på kvarvarande kapacitet. Ett exempel är min egen Tesla Model 3 DM Performance som till dags dato körts 7 000 mil. Degraderingen är endast 1.3% tack vare jag utnyttjat mest långsam laddning.
Piteå, Nordmaling, Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik öppnar upp för havsbaserad vindkraft i deras vatten, visar Sveriges Radios enkät till kommunalråden i norr.
När det gäller utbyggnaden av vindkraft tittar många etablerare på haven där verken både blir effektivare och längre bort från bebyggelse.
”Jag tycker också att det finns en viss skönhet i vindkraftsparkerna ute till havs”, säger Stefan Dalin (S) kommunstyrelsens ordförande i Timrå.
Via – Energimyndigheten: Under 2021 installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en gemensam installerad effekt på 500 MW. En kraftig ökning med 46 procent jämfört med 2020.
Vid slutet av 2021 fanns det därmed 92 360 elnätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, och den totala installerade effekten uppgår nu till 1 593 MW (cirka 1,6 GW).
Solcellsanläggningarna producerar nästan lika mycket el per år som en kommun av Gävles storlek använder årligen. Det kan även jämföras med nästan 4 procent av de svenska hushållens elanvändning under ett år.
– Två faktorer som bidrar till det stora intresset för att installera solceller är troligtvis att många vill bidra till klimatomställningen och att elpriserna har stigit kraftigt den senaste tiden, säger Johan Harrysson, handläggare för statistik på Energimyndigheten.
Årets statistik för nätanslutna solceller är mer komplett än tidigare år. Skälet är att det nu finns tillräckligt många olika solcellsanläggningar runt om i Sverige för att statistiken ska kunna redovisas utan att röja uppgifter om enskilda personer eller företag. Länk till artikeln på Energimyndigheten
Det här är förstås väntade nyheter, både tillverkare och underleverantörer drabbas då konflikten Ukraina/Ryssland fortsätter.
Porsche har återigen valt att ställa in skift på sina fabriker på grund av en brist på delar. Det gäller särskilt kabelhärvor, som tillverkas i det krigsdrabbade Ukraina. Även Volkswagen har fått skjuta upp lanseringen av elbilen ID.5 med en månad.
Under mars månad har märken som Porsche, BMW och Volkswagen tvingats helt eller delvis stoppa tillverkningen på flera av sina fabriker. Den nya bristen på kabelhärvor har förvärrat det redan ansträngda läget för bilindustrin, som sedan tidigare brottas med komponentsbrist på grund av pandemin.
Nu tvingas Porsche återigen bromsa sin produktion. Flera arbetsskift har strukits på märkets fabriken i Zuffenhausen och Leipzig i Tyskland, rapporterar Automotive News. En talesperson för märket ska ha bekräftat att fabrikerna arbetar med reducerad kapacitet denna vecka.
Fler företag drabbas
Porsche är långt ifrån ensamma med sina problem. Även koncernkamraterna i Volkswagen Group har drabbats hårt och fabriken i Zwickau, där flera av koncernens MEB-plattformsbaserade elbilar byggs, har fått hålla stängt i flera dagar.
Här tar man en titt på olika batteritekniker för elfordon VW ID.4, BMW, Lucid Motors inklusive flera olika av de stora tillverkarna samt lite för den oinvigde om batteriteknik, från Watt till Musk.
Lucid Motors Tech Talks, där VD och CTO Peter Rawlinson tar oss igenom tekniken – .
Via Blipp och Allt om elbil: Efterfrågan ökar tack vare internationella och och inhemska orsaker. I röret ligger också att efterfrågan kommer att öka ännu mer då flera verksamheter som är beroende av fordon i trafik söker alternativ till traditionella drivkällor.
Nu är siffrorna över begagnatförsäljningen i Sverige för februari klara. Totalmarknaden backade med 12,9 procent. Särskilt märktes minskningen bland nyare bensin- och dieselbilar, visar Blipps statistik från Vroom. Enklare bilköp med blipp – Köpintresset är fortsatt stort, men den den långa väntetiden på nya bilar har gjort att många behåller sin bil och det börjar bli brist på begagnade bilar på många håll. Lösningen kan vara att köpa en fin bil direkt av en privat ägare, säger Jonny Lindén, vd för Blipp.se.
Prisutvecklingen på begagnade bilar är stark trots höga drivmedelspriser, det gäller inte minst laddhybrider, där Blipp sett flera exempel på att samma bil blivit 10 000-tals kronor dyrare i dag än för ett år sedan.
Elbilarna ökar till en ny rekordnivå, i spåren av de kraftigt stigande drivmedelspriserna. I februari ökade köpen av begagnade elbilar med 174 procent, jämfört med februari 2021.
Tidigare har Renault Zoe varit Sverige mest sålda begagnade elbil, men i februari blev det skifte på elbilstronen. Tesla Model 3 är ny etta på topplistan och Nissan Leaf är ny tvåa. – Intresset för att köpa en begagnad elbil har ökat undan för undan, de höga drivmedelspriserna driver också på. Nu är tillgången på elbilar större, och då ökar försäljningen, efterfrågan är redan på plats. Tesla Model 3 kom ut för ganska precis tre år sedan, och nu rullar många företagsbilar som varit på treårsleasing ut på begagnatmarknaden, säger Jonny Lindén, vd på Blipp.se.
Begagnade elbilar köpta av privatpersoner och företag februari 2022
Bilmodell
Antal köpta
Ändring mot 2021
Tesla Model 3
155
+400,00%
Nissan Leaf
137
+179,59%
Renault Zoe
123
+55,70%
Kia Niro
89
+323,81%
Volkswagen ID.3
76
Ny
Tesla Model S
74
+29,82%
Volkswagen e-Golf
55
+41,03%
BMW i3
53
+55,88%
Audi e-tron
43
+152,94%
Hyundai Kona
35
+337,50%
Tesla Model X
34
-5,55%
Volvo XC40
33
Ny
Porsche Taycan
32
+300,00%
Hyundai Ioniq
29
+38,10%
Volkswagen ID.4
23
Ny
Polestar 2
22
Ny
Kia Soul
21
+250,00%
Peugeot 2008
21
Ny
Mercees-Benz EQC
15
+66,67%
Källa: Vroom – Blipp och Allt om Elbil: Avser elbilar som köptes av privatpersoner och företag i februari 2022.
Personligen tror jag det är viktigt förstå helhetsbilden då olika olika energislag kan driva utvecklingen för fossilfri energi, debatten har varit ibland närmast faktalös.
Musks krav på mer kärnkraft i Europa kommer två dagar efter att han även drivit på för en ökning av USA:s olje- och gasproduktion. Allt för att motverka eventuell nedgång i leveranserna av gas och olja från Ryssland
For those who (mistakenly) think this is a radiation risk, pick what you think is the worst location. I will travel there & eat locally grown food on TV.
I did this in Japan many years ago, shortly after Fukushima. Radiation risk is much, much lower than most people believe.
Tweeten – som har retweetats rejält, – fick sin beskärda del av omfattande motreaktioner online
”Hatar att säga det, men vi måste öka olje- och gasproduktionen omedelbart”, sa Musk i en tweet på fredagen. ”Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder.”
”Tills anläggningarna missköts och läcker överallt. Det är risken för mer elände”, svarade på söndagen Jim Osman, grundare av Edge Consulting Group.
Musk hävdade dock att strålningsrisken är ringa, jag kan åka dit och äta på plats!
Hur ser det ut för Sverige?
Ryssland är inte längre en aktiv handelspartner till Sverige eller till EU. Hittills har fyra massiva sanktionspaket mot Ryssland införts från EU och Sveriges samarbetspartners. 500 svenska företag är aktiva i Ryssland, varav ett 20-tal storföretag och 13 400 anställda i svenska koncerner i landet (siffra från 2019).
Enligt Sveriges regering: Handeln med Ryssland har stått för 1,3 procent av den svenska exporten. Även Sveriges beroende av rysk import är låg, där en av förklaringen ligger i att Sveriges energikällor till stor del är inhemska. Sverige har även EU:s lägsta beroende av naturgas och därmed av rysk energiimport. Men svenska företag och konsumenter kan ändå påverkas av ökade energipriser och andra indirekta handelseffekter.
Amerikanska Green Hydrogen International ska bygga världens största anläggning för grön vätgas. Vätgasen kan ge raketbränsle till Elon Musks rymdbolag Spacex.
Nästan all vätgas som industrin använder i dag är ”grå” vätgas, som är fossilbaserad och leder till stora utsläpp av koldioxid. Men det är möjligt att tillverka en ”grön”, alltså fossilfri, vätgas genom elektrolys. I skuggan av klimatförändringar och ett ökat tryck på omställning har allt fler börjat titta på det senare.
Startup-bolaget Green Hydrogen International vill bygga en ny anläggning för produktion av grön vätgas i södra Texas, USA. Anläggningen kommer att drivas med hjälp av 60 gigawatt vind- och solenergi, och ha en egen saltgrotta på uppåt 6 terawattimmar för lagring, berättar Recharge News.
Vid full kapacitet räknar bolaget med att kunna producera över 2,5 miljoner ton grön vätgas varje år, vilket ska motsvara ungefär 3,5 procent av världens produktion av grå vätgas.
Bolaget utforskar just nu vad deras vätgas skulle kunna användas till. Ammoniak till gödningsmedel och raketbränsle är två möjliga alternativ.
Det senare handlar specifikt om att få fram metan, som skulle kunna användas av rymdbolaget Spacex.
Spacex utvecklar en ny slags raketmotor kallad Spacex Raptor som ska använda ett bränsle gjort av metan och syre. Det här samarbetet är något som Green Hydrogen International och Recharge News lyfter, och inte något som Spacex har uttalat sig kring.
Den exakta tidplanen för den nya anläggningen är inte klar. Men 2026 ska den första delen vara operativ, alltså att två lagringsutrymmen på totalt 2 gigawatt ska börja användas. Bolaget menar att den här delen är kritisk för att kunna skala upp produktionen av den gröna vätgasen.
Enligt Recharge News har australiska Western Green Energy Hub fram tills nu varit den största planerade anläggningen för produktion av grön vätgas. Den ska drivas av 50 gigawatt vind- och solenergi, men hur mycket vätgas som ska produceras uppger inte sajten.
Via Dagens Näringsliv: Världen över finns väldigt mycket kollektivtrafik och intresset och den faktiska utvecklingen mot förnybar energi leder till många faktiska beställningar av eldriven busstrafik. Det finns många framgångsrika satsningar både i vårt land och stora satsningar är redan på platsglobalt.Tex i Indien med 2500 bussar!
Toyota, som hittills inte varit särskilt sugen på att utveckla elbilar, vill ändå satsa på elbussar. Detta görs i samarbete med Hino och Isuzu, där den förstnämnda är ett dotterbolag till Toyota.
Även om Hino och Isuzu är konkurrenter inom vissa områden, samarbetar de om bussar. Företagen har gjort detta sedan 2002 genom en joint venture som heter J-Bus Ltd
Handlar om stadsbuss
Det är faktiskt två bussprojekt Toyota-Hino-Isuzu har på gång. Den första är en batterielektrisk buss som kommer att vara i produktion 2024. Utöver detta har inte mycket meddelats om den kommande bussen, förutom att den kommer att ha en låggolvsdesign över ungefär hela längden av bussen. Det är med andra ord en stadsbuss det handlar om.
Men vätgasen har de inte släppt
Det andra bussprojektet ligger längre fram i tiden, även om det bygger på elbussen som ska vara i produktion om två år. Det handlar om att dra nytta av den vätgasexpertis Toyota har, och den här bussen kommer att drivas av vätgas med hjälp av bränsleceller.
Citat: – Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer. Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige så har du lägst körkostnad. Men även om du enbart har tillgång till publik laddning så är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin- eller dieselbil.
En annan parameter som inte nämns i artiklarna är att en elbilsägare med villa tex har ännu mindre elkostnad – trots högre förbrukning i hushållet då ju en 100% elbil laddas hemmavid.
Här är det svårare se differnserna då varje ägare ju givetvis har olika behov, körmönster och förutsättningar. Generellt vinner man mycket på att investera i alternativ energi som solceller. Men vinsterna går också till samhället i stort. https://www.svt.se/…/sa-mycket-sparar-du-pa-att-kora-pa-el
Du kan producera solenergi även när det är molnigt.
Solenergi är så gott som underhållsfritt.
Solenergi är en förnybar energikälla, som när det utvinns inte avger några utsläpp.
Med egen utvinning av solenergi påverkas du till mindre grad av stigande elpriser.
Genom att kombinera satellitdata med noggranna AI-analyser presenterar Wegaw aktuella data för intressenter inom förnybar energi som möjliggör effektivare klimatinsatser.
Startupen Wegaw valde investerare som närmast återspeglade deras egna värderingar och engagemang för ren klimatteknik.
”Vår vision är att möjliggöra en helt ren energiomställning genom att leverera en tydlig förståelse för framtida förnybar energiproduktion via analysdata från rymden. Vi är särskilt stolta över att ha attraherat en sådan otrolig line-up av internationella klimatteknikinvesterare som stödjer våra ambitioner och är glada över att aktivt samarbeta med framtidstänkande energiföretag över hela världen.”
Ion Padilla, VD och medgrundare
Genom att utnyttja maskininlärning, AI och geospatiala algoritmer för att bearbeta rymddata och identifiera olika egenskaper som snö, vatten, markfuktighet eller vågor på olika nivåer, syftar tekniken till att exakt förutsäga hållbar energiproduktion. Genom att kombinera data från fjärrsensorer via satelliter (från European Space Agency och NASA) med dagliga validerade markobservationer och tex. historiska data, genereras skräddarsydda prognoser och insiktsfulla utvärderingar för vattenkraftverk, statliga myndigheter och energihandlare.
Det fina med lösningen ligger i att de producerade datamängderna kan skalas efter behov samtidigt som de erbjuder nästan realtidsinsikter, insikter som Wegaw hävdar har en noggrannhet på 94 % – utan motstycke jämfört med äldre meteorologiska modellbaserade lösningar.
Innovation och teknik är två av drivkrafterna i Europas övergång till nettonoll, och startups kan leda vägen för att världen ska nå sina klimatmål. När vi når punkten ”nu eller aldrig” när det gäller att skydda vår planet, kan dessa insikterna från Wegaw att visa sig vara avgörande för att nå våra klimatmål.
Wegaw är nu verksamt i 5 länder och levererar kraftfulla datauppsättningar till 15 kunder och mer än 30 kraftverk. Startupen grundades i Lausanne 2016 och hjälper företag och regeringar runt om i världen att bättre förstå framtida möjligheter till ren energiproduktion som stödjer energimarknadens stabilitet och minskar beroendet av traditionella fossila bränslen. Wegaw samarbetar också med statliga organ och nationella myndigheter för att minska CO2-utsläppen och hjälpa internationella ansträngningar för att uppnå Net Zero-status.
Nu presenterar Koenigsegg en elmotor med namnet ”Quark” som ger 340 hästar och 600 newtonmeter i vrid vilket alltså innebär att man kan sätta ihop två av dessa i det Koenigsegg kallar ”Terrier” som då ger 680 hästar. Max vrid då ligger på 1100 newtonmeter.
Koenigsegg Quark
En viktig drivkraft för utvecklingen av Quark E-motor var att fortsätta företagets rekordartade arv med Koenigsegg Gemera; samtidigt som den erbjuder den bredare marknaden möjligheten att utnyttja en vridmomentrik, ultrakompakt e-motor för breda tillämpningar, såsom EV-drivlinor, Aerospace, VTOL, Marine och mer.
Koenigsegg Terrier
Quark E-motor tittar på grunderna för magnetism, material, kylning och förpackning istället för att följa normen, därav dess namn. Quark elementarpartikeln är den enda partikeln som upplever alla fyra grundläggande krafter ( elektromagnetism , gravitation , stark interaktion och svag interaktion ). Med tanke på hur det också relaterar till magnetismens mysterium, gjorde namnet Quark sig bra för en ny E-motordesign.
Blandningen av radiell och axiell flödeslayout möjliggör det bästa förhållandet mellan vridmoment och effekt i branschen. Spjutspets för denna utveckling är Electric Motor Design Lead Dragos-Mihai Postariu som kommenterar: ”Quarken är designad för att stärka låghastighetsområdet för Gemera, där du behöver det, för brutal acceleration. ICE fokuserar sedan på höghastighetsområdet. Vad detta betyder när det gäller prestanda för Gemera är en stor effektökning följt av en kontinuerlig rekordhastighet till 400 km/h utan några vridmoment eller effektförluster.”
Sveriges Radio har gjort en undersökning kring stöd till laddplatser som beviljats sedan 2015.
Dieselbils-ägaren i Sorsele: ”He finns inget intresse fö elbil”. ”De kostar ju och ladd heme också”.
En kommentar som hörs i inslaget:
Det visar att fördomar om vår klimatomställning fortfarande sitter kvar i mångas medvetande. Faktum är att laddningskostnaden är långt mindre vid bostaden med hjälp av förnybar energi som tex solcellsanläggningar. Om man sedan tittar på helhetsbilden vad de samlade utsläppskostnaderna ger i fråga om människoliv och samhällskostnader, är det ju inte så svårt förstå de uppenbara målen. Men för den enskilde blir det istället ett hot där man är är rädd förändra? Eller rädd för att verka dum? Här behöver vi alla hjälpas åt så att fler ser möjligheterna.
Kartläggningen svarar alltså inte på var i landet det finns bäst eller sämst laddförutsättningar, utan endast hur det statliga stödet har fördelats geografiskt.
De 10 kommuner som fått mest stöd till privata laddplatser per invånareDanderyd: 610-615 kronor per invånareVärmdö: 580-587Malung-Sälen: 548 Vaxholm: 441-458Sollentuna: 399-421Mölndal: 379-401Täby: 338-351Lidingö: 331Kungsbacka: 327-334Lerum: 321-340Källa: Naturvårdsverket, Skatteverket.
I vårt land såg många fram emot Båtmässan som skulle arrangerats 4-13 februari -22. Båtmässor ställs även in i Tyskland och Finland. Det här påverkar även svenska elbåtstillverkare på ett tråkigt sätt.
Düsseldorf internationella båtmässa 22-30 januari och Helsingfors internationella båtmässa 11-20 februari 2022 är också inställda på grund av pandemin. I stället för att som planerat hållas i år flyttas mässorna till 2023.
– Det brukar vara 60 000 personer som besöker Båtmässan. – Vi har precis tagit beslutet att vi tyvärr måste ställa in årets Båtmässa med anledning av de åtgärder som aviserats, säger Carin Kindbom, vd för Svenska Mässan.
Båtmässan i Helsingfors skulle ha arrangerats 11–20 februari i år. Men med de nuvarande begränsningarna för publika tillställningar som gäller i Finland har arrangörerna valt att ställa in mässan. Finska myndigheter har redan en begränsning för sammankomster fram till 31 januari på grund av pandemin.
Düsseldorf ställs in andra året i rad och skulle enligt planerna hållits 22–30 januari 2022. Förväntningarna varit höga på den kommande mässan, som skulle vara en återstart för de stora båtmässorna även i ett globalt perspektiv eftersom alla betydande båtmässor har ställts in. Men det allvarliga läget med pandemin gör det omöjligt att arrangera publika sammankomster av det här slaget. Nimbus Group har redan meddelat att de dragit tillbaka sitt deltagande 2022.
Konsumtionsforskare: Varje år tillverkar Sverige möbler för 23 miljarder, vilket leder till utsläpp av 150 000 ton koldioxid.
Via Aftonbladet DEBATT: Det är ingen nyhet att vårt samhälle är ”inlåst” i ett linjärt tänkande. Vår genomströmningsekonomi kräver ett konstant inflöde av resurser och genererar stora mängder avfall och föroreningar. Globala leverantörskedjor tillhandahåller billiga varor men är utsatta för olika oförutsedda händelser.
Coronapandemin visar hur såbara vi blir när våra varor kommer från andra delar av världen. Dessutom har det rådande marknadssystemet misslyckats med att ta hänsyn till miljökostnader och sociala kostnader, och skickar därmed fel signaler till både producenter och konsumenter.
Det finns växande sociala problem eftersom mycket av det vi konsumerar produceras i länder där lönerna är för låga för att säkerställa en anständig levnadsstandard. Det gör att vi, västvärldens konsumenter, betalar för lite för de produkter som importeras.
Studier från Storbritannien och USA visar också att 80 procent av allt vi äger används mindre än en gång per månad. Så vi tillverkar och importerar massvis med varor som vi köper, men knappt använder.
Vi slänger dem ofta innan de har hunnit slitas för att nya varor dyker upp på marknaden. Inte konstigt då att konsumtionen ansvarar för 60 procent av växthusgasutsläppen i samhället.
Hur fixa en ny rustik, stilbrytande taklampa utan att köpa nytt?? En gammal trädgren från en fallen Ek fick ligga till sig att torka. Målade den med överbliven vit färg. Återanvände dessa gamla spotlights från Ikea och fäste enkelt upp i taket med ståltråd.
Så hur kan vi minska vår påverkan på planeten? En lösning är att finna inspiration i naturens kretslopp. Vi kan bygga om vår linjära ekonomi till ett cirkulärt system, där vi strävar efter att minska den totala genomströmningen av resurser genom att stänga resursflöden och utforma produktion, produkter och konsumtion för återtillverkning, återförsäljning, återanvändning, reparation och minimering.
I vårt forskningsprogram Mistra Hållbar Konsumtion ställde vi oss frågan om det är faktiskt är möjligt att sluta resursflödena, och om det finns företag som lyckas ta fram cirkulära affärsmodeller. Och vi valde att utforska dessa frågor inom inredningsbranschen, som innefattar både möbler och hemtextilier.
Inredningsbranschen blir ofta förbisedd i miljödiskussionerna – som brukar fokusera på transport, mat och boende. Men varje år tillverkar Sverige möbelprodukter för 23 miljarder kronor, vilket leder till utsläpp av 150 000 ton koldioxid.
De högsta nivåerna av CO2-utsläpp uppstår i råvaruutvinningsfasen. Men dessutom uppstår miljöpåverkan i användarfasen eftersom livslängden hos inredningen blir kortare och kortare. Kontorsmöbler blir sällan utslitna under sin planerade livstid på 9–12 år. Istället faller de ofta ur bruk på grund av föråldrad funktion, estetik och mode, eller på grund av omlokalisering av företag.
Möbler är stora och tunga produkter som tar plats på deponier. År 2015 brändes 74 000 ton textilier i Sverige (båda hemtextilier och kläder) och bara 3 000 ton återanvändes genom andrahandsförsäljning. Trots att Naturvårdsverket har uppskattat att 60 procent av de textilier som bränns är i tillräckligt bra skick för att kunna återanvändas. Därför måste vi minska CO2-utsläpp genom att tillfredsställa mer av behovet av inredning på ett sätt som inte kräver nyproduktion av möbler och hemtextilier
Så hur kan företag i inredningsbranschenförändras? Både avfallet och utsläppen kan minska väsentligt med nya, mer hållbara affärsmodeller. En affärsmodell är receptet för hur varor och tjänster produceras och levereras till kunden, hur intäkter kommer in till företaget, och hur kunden upplever värdet av varan eller tjänsten.
Det räcker inte att bara sluta tillverka kortlivade prylar och börja producera prylar med tidlös utformning. För då kommer inte konsumenterna att behöva köpa prylar så ofta och då minskar intäkter för företag. Därför måste företag hitta andra sätt att tjäna pengar, alltså måste de ändra sina affärsmodeller. I exemplet med tidlös design, där företag kanske tjänar mindre pengar på försäljning av ny inredning, kan de istället tjäna pengar på underhåll, reparation och återanvändning.
Låt oss nu titta på den uppsjö av spännande exempel som finns på marknaden där företag experimenterar med olika innovativa lösningar. När vi tittade på tillverkare, hittade vi två olika strategier de använder: cirkulära möbler och möbler som tjänst.
Inom inriktning cirkulära möbler jobbar man med att utforma inredning som är lätt att reparera, rekonditionera och återtillverka. Man utformar möbler i moduler för att underlätta isärtagning och uppgradering. Tidlös design förlänger möbelns liv. Några företag utformar möbelkollektioner med varierande grad av reparation-renovering-återtillverkning, medan andra säljer möbel som tjänst, det vill säga genom möbelleasing och uthyrning.
Icke-tillverkare erbjuder också liknande strategier, fast de lägger mer fokus på reparation och rekonditionering än på återtillverkning och uppgradering. Ofta jobbar de med begagnad inredning från olika tillverkare och kan erbjuda underhåll och tvättjänster. De tar fram skräddarsydda paket av möbler från olika tillverkare för mer eller mindre kortvarig användning.
Vissa erbjuder strömningstjänster, det vill säga abonnemang, för både för möbler och för hemtextilier: badrumstextilier och sänglinne hemma. På det sättet kan man minska användning av vatten och inköp av hemtextilier. En tidigare studie om miljöpåverkan av kontorsinredning visar att nya cirkulära affärsmodeller, där man reparerar och återanvänder möbler, kan minska koldioxidutsläpp med upp till 50 procent.
Återförsäljare spelar en viktig roll i övergången till cirkulär ekonomi. Genom att sälja begagnade, reparerade, uppgraderade och återtillverkade varor i sina butiker kan de öka acceptansen för cirkulära varor hos konsumenter. Ett exempel är ReTuna i Eskilstuna – världens första återbruksgalleria med 14 butiker som mestadels säljer begagnat.
Det är också viktigt att utöka andrahandsförsäljningen eftersom den i dag endast utgör 9 procent av den totala försäljningen av möbler, 7 procent av försäljningen av kläder och 5 procent av försäljningen av hemelektronik.
Men vad gör egentligen konsumenterna med sina uttjänta textilier? Vår studie visar att de flesta – 70 procent – väljer att donera, 55 procent kasserar och 50 procent väljer att återanvända.
Bara 35 procent väljer att reparera. För att främja cirkulär ekonomi måste denna siffra öka väsentligt. Dessutom kan konsumenterna använda inredning oftare och längre; köpa begagnat, reparera och hyra, köpa hållbara varor och bo hållbart.
Men konsumenterna behöver också stöd från politiskt håll:
vi behöver se utvidgning av producentansvar som ett standardalternativ för alla varor, inte bara för enstaka produktkategorier såsom elprodukter.
befintliga garantier måste förlängas för att stimulera förändringar i produktdesign
för att underlätta reparation och återtillverkning samt information till konsumenter måste varje produkt ha ett pass som beskriver vad dess avsedda livslängd är, och var den har och ska repareras och uppgraderas
Oksana Mont, professor vid Lunds universitet, forskare i Mistra Sustainable Consumption, QUEST, Urban sharing och 1,5⁰-livsstilar.
Carl Dalhammar, docent vid Lunds universitet, forskare i Mistra-Rees
Det är verkligen dags att se möjligheterna komma bort från dyra elräkningar när solen också ger oss gratis solenergi i överflöd.
Här är några bra exempel till artiklar och en ”Checklista för solceller och elbil”.
Artikel i Dagens Nyheter – ”Att komplettera med ett batteri ger bästa lösningen” – Elinstallatören Jonas Thomsson på Gotland märker av ett ökat intresse för laddboxar och solceller. Men ofta får han hjälpa till med en totallösning som håller över tid.https://www.dn.se/motor/solpaneler-och-batteri-loste-fastighetsagarens-elbrist/
Checklista för solceller och elbil. Ur min egna blogg – Många saker att tänka på men här de viktigaste. Resten ordnar det företag om erbjuder kompletta installationer. Glöm inte kontrollera hur andra upplever företaget. Dvs support EFTER installation är mycket värt. https://blog.ho-form.se/?p=12666
Jag har länge förstått att elfordon på ett eller annat sätt skulle komma att Re-Volutionera möjligheterna för samhället att komma bort från fossila bränslen. Nu är vi äntligen på rätt väg, men kampen är inte slut än.
Kontakta mig gärna om du söker mer info, eller via Västmanland Upplands Energiförening där jag sedan flera år arbetar med just energifrågor.
Utvecklingen inom alternativ fossilfri energi för flyget är rekordsnabb
Inom en mycket snar framtid kommer en stor del av dagens traditionella flyg förhoppningsvis ställas av till fördel för kommerciell fossilfri passagerartrafik världen över.
Många trodde att vi aldrig skulle kunna få ett eldrivet flygplan att lyfta men nu är det många projekt igång sedan så sent som 2018. I och med den globala pandemin och det internationella mötet i Glasgov med COP26, ställdes också den internationella flygtrafiken för helt nya utmaningar och man brottas med hur man skall få tillbaka alla passagerare i sina röda aktiesiffror. Att detta är livsavgörande för framtidens flyg är uppenbart.
Mälardalens högskola, Konstantinos Kyprianidis, professor i energiteknik är ansvarig projektledare-
Så sent som bara i år har 18 projekt startat med målet för fossilfritt flyg. Projekten får dela på sammanlagt 100 miljoner kronor från Energimyndigheten. Nya lösningar utvecklas inom elflyg, vätgas och hållbara förnybara bränslen för flyg.
Så ska flyget bli hållbart (14 december 2021) År 2050 siktar den internationella flygbranschen på netto noll-utsläpp av koldioxid, och svensk forskning är med i framkant kring vätgas som flygbränsle. Hur klarar vi att fortsätta flyga i framtiden?https://sverigesradio.se/avsnitt/sa-ska-flyget-bli-hallbart
Flygskola på Hässlö tror på elflygplan – har beställt 60 stycken (24 november 2021) Flygskolan OSM Aviation Academy på Hässlö i Västerås har stor tro på elflygplan och elhybridflygplan i framtiden. De har redan lagt en beställning på 60 helt elektriska flygplan. ”Viktiga verktyg för att få ner utsläppen för pilotutbildningar”, säger Stein Mjåtveit, marknadschef på flygskolan. https://sverigesradio.se/artikel/flygskola-pa-hasslo-tror-pa-elflygplan-har-bestallt-60-stycken
JETSON! Flygande bilar brukar bli omskrivna, men det är sällan de blir verklighet. Nu har det svensk-polska Jetson tagit fram en drönarliknande bil som ska börja levereras redan nästa år. De har redan presenterat en flygduglig prototyp som under torsdagsförmiddagen visades upp i TV4.
Jetson One
Internationella satsningar
20 flygbolag åtar sig att använda ny teknik för att minimera klimatpåverkan; Mål True Zero. (11 november 2021) De undertecknande flygbolagen: Aero; Air New Zealand; Air Nostrum; Alaska Airlines; Amelia; ASL Aviation Holdings; Braathens Regional Airlines; easyJet; Finistair; Icelandair; Iskwew Air; Loganair; Mokulele; Ravn Alaska; SoundsAir; Southern Airways Express; Surf Air Mobility; Viva Aerobus; Waltzing Matilda Aviation; Xwing – driver mer än 800 flygplan och transporterar mer än 177 miljoner passagerare på 1,8 miljoner flygningar om året-
Element 1 och NEXA Capital samarbetar kring metanolbaserad vätgasgenerering för elektriska vertikala flygplan (30 november 2021). https://www.greencarcongress.com/2021/11/20211130-e1.html Jämfört med konventionella bränslen minskar förnybar metanol framställd från biomassa, vindkraft och andra processer koldioxidutsläppen med upp till 95 %, minskar även kväveoxidutsläppen med upp till 90 % och eliminerar helt utsläppen av svaveloxider och partiklar.
Airflow.aero, Inc., ett flygbolag som bygger nästa generations elektriskt flyg – (eSTOL) för kort start/landning och Pipistrel, en världsledande tillverkare av småflygplan, tillkännagav ett partnerskap genom vilket Pipistrel kommer att leverera motorer, motorkontroller och batterier till Airflows flygplan.
”Banbrytande” vätgasplan från ATI har en räckvidd på nästan 1000 mil (7 november 2021) Vätgasdrivna flygplanskoncept har hittills kritiserats för sin bristande tillväxtpotential i räckvidd och nyttolast, men en ny design som beskrivs av Storbritanniens Aerospace Technology Institute (ATI) visar potentialen för ett hållbar koncept som kan ta 279 passagerare https://aviationweek.com/special-topics/sustainability/ati-unveils-long-haul-liquid-hydrogen-airliner-under-flyzero
Med ett ultrabrett MPPT-spänningsområde för att möjliggöra mer energi och har en maximal inspänning på 1100V, med en maximal MPPT-verkningsgrad på 99,9 %. Den är SolaX X3-Forth IP66-klassad, utrustad med 32A MPPT-ström och 150 % överdimensionerad PV-ingång, anpassningsbar med upp till 9MW, 60 parallellsystem kan också uppnås av SolaX Datahub 1000.
Lanserings-klipp
X3-FORTH Features Overview
Anpassad för extrema situationer och klimat
X3-Forth är IP66-klassad vilket innebär att den kan installeras under extrema temperaturer och höga höjder som 3000m, med integrerat överspänningsskydd och klarar både kyla och hetta.
Smart säker och pålitlig
X3-Forth använder 1060 aluminium-radiatorer för att avleda värme på kort tid, för att minska underhållskostnaderna, X3-Forth innehåller IV-kurvskanning, AFCI-skydd, AC-terminalövervakning, Överspänningsskydd för att säkra systemet och intelligent assistera vid stationsunderhåll. Driftövervakning 24 timmar om dygnet säkerställer systemuppdatering under natten för att förhindra strömförluster på dagtid.
Nu ser det ut som även Norge, och snart kanske även Sverige, ges möjlighet snabbladda på Tesla Superchargers!?
Patrik Gayer, chef för offentlig politik och regeringsrelationer på Tesla, skickade ett brev till Norges transportdepartement där denne indikerade att Tesla vill utöka pilotprogrammet Supercharging till Norge.
”Vi undersöker nu andra marknader för en potentiell expansion av pilotprojektet. Vi vill därför väldigt gärna träffa er i transpordepartementet för att berätta mer om våra planer…”
Patrik Gayer, manager of public policy and government relations at Tesla
Läs gärna mer i nedanstående länk där man introducerade pilotprogrammenet i Nederländerna…
Flera undersökningar visar att de flesta laddar sin laddbara bil hemma- och då det finns solceller får du flera fördelar.
Inte bara ekonomiskt – utan även för det framtida klimatet. Checklistan hjälper dig snabbt komma underfund med vilka förutsättningar du har.
Solcellernas effektivitet har också ökat kraftigt de senaste åren. En normalvilla kan lätt få in upp till 24 paneler. Med tex 455W paneler kan det ge upp till 10.9 kWh/år. Och väljer man ett fullt integrerat tak, så höjer du livslängden även på taket och slipper alltså söka offert för ett takbyte du faktiskt sparar in. Dyrt? Byt till Grönt bolån från 1,09% hemma.se, flera solcellsleverantörer är redan anslutna. – Och missa inte de bidrag via Energimyndigheten du kan söka.
FÖRUTSÄTTNINGAR
Fastighetens läge Helst öst, väst eller syd-läge. Tänk på att skuggor kan dra ned effektivitet, mycket hinder och vinklar på taket kan göra installationen dyr. Ev grävning kan tillkomma om inkommande el ligger utanför fastigheten.
Följande delar bör ingå Paneler, växelriktare, batterilagring – Batterilagring ger förbättrad ekonomi, man kapar förbrukningstopparna samt lagrar solel från dag till kväll
Räkna in all energiförbrukning + laddbar bil En elbil kan ha ett behov som ligger upp till 3200 kWh/år. Har du poolanläggning eller någon form av verksamhet i fastigheten? Slå ihop allt.
Övrig förbrukning Passa på reducera större förbrukare med att byta till snålare duschar, vitvaror som frys och kyl etc.
Finansiering Byt bolån till Grönt bolån från 1,09% hemma.se, flera solcellsleverantörer är anslutna
Samfällighet – Borättsförening Räkna med längre besluts-processer, men att påverka dagens medvetna BRF skall inte vara några större bekymmer då det höjer både värde på bostaden och ger i många fall kraftigt förbättrad totalekonomi för hela BRFen
Sälj din överskottsel Så mycket kan du få för att sälja din överskottsel — och så kan priserna utvecklas framöver. Se även Energimyndigheten.
Fordonsföretagen kommer investera 4 700 miljarder SEK i elfordon och batterier de nästa fem till tio åren. Reuters har gått igenom vad företagen har lovat i sina pressmeddelande, presentationer till sina ägare och i deras dialog med myndigheter.Via OmEV.se
Reuters gjorde samma analys för tre år sedan. Då var summan 2 700 miljarder SEK. Löftena har ökat i storlek.
En annan analys från AlixPartners kom fram till summan 3 000 miljoner miljarder SEK till 2025.
VW-gruppen är de som står för den största investeringen. De ska investera 1 000 miljarder i elfordon och batterier SEK fram till 2030. Företagsgruppen står för cirka 20% av alla investeringar i världen.
Några trender är att:
VW-gruppen står för ungefär hälften av alla investeringar av europeiska fordonstillverkare
Ford, GM och Tesla investerar ungefär lika mycket per företag
Kinesiska tillverkare investerar tillsammans ungefär 124 miljarder USD dvs cirka 66% av alla investeringar av asiatiska tillverkare.
Japanska tillverkare står tillsammans för 40 miljarder USD
Viktigt att komma ihåg att en del av investeringarna görs av batteriföretag i nära samarbete med bilföretagen, men de investeringarna är inte med i sammanställningen.
För att förstå siffran 4 700 miljarder SEK så kan vi jämföra med några andra:
Sveriges BNP per år är ungefär samma värde
All investering i R&D från bilföretagen 2019 var 340 miljarder SEK/år [2] dvs om alla pengarna på R&D satsas i fjorton år kommer vi upp i samma storleksordning
Sveriges största företag i omsättning är Volvo Group. Deras omsättning 2018 var cirka 319 miljarder SEK [3]
VW-gruppens totala omsättning var cirka 2 300 miljarder SEK 2020 [4].
Magnus Karlström (OmEv) kommenterar:
Ta inte listan för mycket på allvar. Allt som de lovat kanske inte händer? Men inriktningen på de ökade investeringar är de få som tvivlar på. Det är inte lätt att göra sammanställningen som Reuters gjort till exempel vilka investeringar ska räknas till satsningar på eldrift och batterier. Det finns också stora skillnader på hur bilföretagen berättar om vad de gör.
Jag tror inte alls på att till exempel Toyota enbart kommer investera 14 miljarder USD i olika produkter, kunskap och anläggningar som har relevans för eldrivlinor. Det är dock intressant att löftena har ökat i storlek de senaste tre åren.
Vi på omEV får fortsätta att skriva om VW-gruppen som verkar vilja investera mer och snabbare. Investeringar ska följas. Det berättar mycket om vilka produkter som vi kan (och får) köpa om några år.
Referenser
[1] Exclusive: Global carmakers now target $515 billion for EVs, batteries. Reuters. 10 November 2021. Länk
[2] Global reported corporate energy R&D spending in selected sectors, 2010-2019. IEA. länk
[3] Sveriges största företag. Ekonomifakta. 2019. Länk
Bästa aktierna inom solenergi, vindkraft och övrig förnyelsebar energi november 2021
I takt med att utsläppen av fossila bränslen ökat kraftigt har klimatfrågan seglat upp som vår tids kanske viktigaste fråga. Domedagsrapporterna kring vår framtid haglar tätt, men parallellt med detta finns det mängder av innovativa företag som arbetar fram lösningar för att komma till bukt med problemet genom en successiv omställning till en ökad grad av förnyelsebar energi.
Med hjälp av solenergi, vindkraft och vattenkraft, genom allt från undervattensdrakar till solceller, sker en mycket spännande omställning – något som du kan vara en del av såväl som privatperson som investerare.
Klicka på bilden så kommer du DIREKT till listan
Flera av dessa företag är börsnoterade och i den här guiden får du en inblick i sektorn som stort och lär dig mer om bolagen samt de främsta aktierna inom förnybar energi. Vi har dock valt att i huvudsak begränsa oss till sol, vind, vatten samt vissa övriga närliggande bolag inom sektorn – men givetvis går att att argumentera för att såväl vätgas, bolag inom elektrifiering och elbilar samt andra närliggande tekniker också kan ingå i detta bredare ”hållbarhets- och miljötema” (och på sikt kommer vi antagligen att skapa fler spännande guider för dessa delområden).
Med guiden strävar vi efter att du ska få svar på frågor om allt från vilka gröna aktier som har levererat bäst till vilka risker man bör se upp och de möjligheter som finns när man investerar i förnyelsebar energi aktier. Då sätter vi igång!
Elbilar slår rekord på begagnatmarknaden och ökade med 213 procent i oktober. Laddhybrider gick upp 113 procent. Samtidigt tappade bensin- och dieselbilar 14 procent i försäljning. Via MRF – Motorbranschen
Under det senaste året har SpaceX:s Starlink arbetat med att utöka nätverkets täckning och kapacitet. SpaceX har cirka 1 791 Starlink-satelliter i låg omloppsbana runt jorden. Det handlar alltså om höghastighetsbredband via satellit över hela världen. Internettjänsten är ur betaläge och nätverket producerar nu snabbare internethastigheter.
Nu verkar företaget vara övertygat om att dess satellitnätverk kan ge kunderna höghastighetsanslutning till internet. ”Med hjälp av avancerade satelliter i en låg omloppsbana möjliggör Starlink videosamtal, onlinespel, streaming och andra aktiviteter med hög datahastighet som historiskt sett inte har varit möjliga med satellitburet internet. Användare kan förvänta sig nedladdningshastigheter mellan 100 Mbps och 200 Mbps och latens så låg som 20 ms på de flesta platser”, enligt SpaceX.
Pris och kostnadsexempel
Starlink är idealiskt lämpad för områden där anslutningsmöjligheter har varit mycket svåra eller helt otillgängliga.
SpaceX har kunnat öka sin servicekapacitet och tar emot förbeställningar globalt, men covid-19-pandemin har påverkat arbetsstyrkan i flera sektorer över hela världen vilket orsakar förseningar. Enligt Starlink.comFAQ-sektionen, ”Kiselbrist har försenat produktionen vilket har påverkat vår förmåga att fullfölja beställningar”.
SpaceX-grundaren Elon Musk sa tidigare denna månad att Starlink skulle vara ur betaläge i slutet av oktober och att de skulle lansera ”heltäckande” Starlink-tjänst över hela USA innan detta år är slut. Hittills tillhandahåller Starlink-konstellationen internettjänster till minst 15 länder runt om i världen, inklusive: USA, Kanada, Chile, Storbritannien, Frankrike, Österrike, Nederländerna, Irland, Belgien, Schweiz, Danmark, Portugal, Nya Zeeland, Australien , och Tyskland. För norden är det oklart när, men man kommer att skicka upp ytterligare satelliter,
”Starlink är klassad för att fungera utomhus mellan -30 till +50 grader Celsius, eller -22 till +122 grader Fahrenheit, och Wi-Fi-routern och strömförsörjningen är också klassade för att fungera inomhus mellan 0 till +30 grader Celsius, eller + 32 till +86 grader Fahrenheit. Under stunder av extrem värme eller kyla kan Starlink uppleva något minskad prestanda, säger företaget. “Starlink har också förmågan att smälta snö! Denna funktion hjälper till att förhindra försämring av tjänsten under vinterförhållanden. Vi rekommenderar att du installerar Starlink på en plats som undviker snöuppbyggnad och andra hinder från att blockera synfältet.”
Ingineerix ger oss inblick i de viktigaste komponenterna i fyra väldigt intressanta klipp.
Genomgång av yttre skillnader och detaljer
En Tesla Model S Plaid-ägare var vänlig nog att låta Ingineerix ta en grundläggande titt på dennes bil.
Bakvagnen med bakre motorerna
Bakre underramen borttagen från Tesla Model S Plaid som innehåller 2 PMSRM-motorer direkt kopplade till varje bakhjul.
Genomgång av batteriets delar.
Batteripaketet använder 7 920 18650 celler arrangerade i 5 moduler som har ett 72P22S -arrangemang vardera. Samma batteristyrsystem som på Tesla Model 3/Y. Ger 2300A uteffekt vid en maximal spänning på 462V.
Genomgång av isärtagen främre drivenhet
Detta är en titt inuti PMSRM-motorn på Plaid. I huvudsak ”Raven”-drivenheten som i sig är en ompaketerad modell 3 PMSRM bakmotor.
– Världens flygbolag har fattat ett viktigt beslut för att se till att flyget är hållbart. Återstarten efter COVID-19 kommer att vara på en tydlig väg mot nettonoll, säger Willie Walsh, IATA:s generaldirektör i ett pressmeddelande.
Via Elektroniktidningen: Uppstartsbolaget Cake fyller nu på kassan med 60,5 miljoner dollar, skriver Dagens Industri. CAKE stratades 2018 av Stefan Ytterborn som har erfarenhet av ett annat bolag, hjälmar. Enligt Di sålde företaget 400 fordon i fjol och siktar på en bit över tusen i år. Målet är att nå 200 000 år 2030.
Allt bättre förutsättningar för solceller på riktigt stora tak
Via Solcellskollen: Just industri- och logistikfastigheter är ännu helt outnyttjade och kostnaderna är betydligt lägre för takanläggning än för markanläggningar. Det behövs även betydligt mindre montagematerial och det finns sällan en konflikt med annan alternativ användning av ytan.
Det är många av oss, framför allt unga och studerande som idag saknar prisvärda alternativ. Vanligast just nu är större elbilar. – De passar kanske inte allas budget. För ungdomar finns bara A-traktor, ofta äldre bilar med mycket utsläpp-
Det finns olika syn på vad som definieras som billig. De flesta tar just prislappen som utgångspunkt. Generellt har eldrivna fordon mycket mindre komponenter = mindre service, = lägre driftskostnader, + lägre skatt och numera beställer du oftast på nätet. Ett annat sätt som visat sig allt populärare är att privatleasa sin elbil. Tänk bara på att du har klart för dig vad det innebär. Se artikel av DN som listat dessa. Bland de intressanta är MG ZS EV vinnare med 1 990 kr/månad, med inte så stor räckvidd, 263 km. Då ligger Citroen e-C4 bättre till i räckvidd. klarar minst 300 km och leasingkostnad 2 899 kr/månad.
Här redovisas samtliga minielbilar under 200 000 kr som även är mopedklassade. Viktigt att komma ihåg: Miljöbonusen gäller endast personbilar. Utöver de som finns här nedan, finns här tre, intressanta personbilklassade elbilar. Kom ihåg också att krocksäkerheten är på en annan nivå för den här typen av fordon.
Det finns olika syn på vad som definieras som billig. De flesta tar just prislappen som utgångspunkt. Generellt har eldrivna fordon mycket mindre komponenter = mindre service, = lägre driftskostnader, + lägre skatt och numera beställer du oftast på nätet. Ett annat sätt som visat sig allt populärare är att privatleasa sin elbil. Tänk bara på att du har klart för dig vad det innebär. Se artikel av DN som listat dessa. Bland de intressanta är MG ZS EV vinnare med 1 990 kr/m, med inte så stor räckvidd, 263 km. Då ligger Citroen e-C4 bättre till i räckvidd. klarar minst 300 km och leasingkostnad 2 899 kr/m.
Här redovisas samtliga minielbilar under 200 000 kr som även är mopedklassade. Viktigt att komma ihåg: Miljöbonusen gäller endast personbilar. Utöver de som finns här nedan, finns här tre, intressanta personbilklassade elbilar. Kom ihåg också att krocksäkerheten är på en annan nivå för den här typen av fordon.
Dacia Spring Pb-klass. Med den ingår backkamera, backsensor, metallic, 7-tums skärm med Apple Carplay och Android Auto. Bluetooth, backradar, elbackspeglar, elfönster, SOS-knapp, fjärrlåsning. Laddning och klimat kan även fjärrstyras via mobilapp. Klarar 230 km. Väntas introduceras i Sverige inom kort. 175 000 kr?
ACM City One: Pb-klass. Fem vuxna, last 400 liter. Med säten nedfällda, 1 450 l. Lastvikt 380 kg. Hyrbil, taxi eller nyttofordon. 34 hk, utbytbara batterier på totalt 26 kW, klarar 110 kmh. Huvudbatteriet på 16 kWh finns under framsätet. Fyra utbytbara batterier ingår på 2,5 kWh. Totalt 26 kWh, alltså 240 km, Vid behov kan ytterligare batterier installeras. Finns i produktion (Kina) från 2023.
FreZe Nikrob Pb-klass. (En modifierad version av Wuling HG Mini EV). Kostar kring 100.000 kr. Högre säkerhet och bättre belysning än kinesiska versionen. Batteri 13,8 kWh, räckvidd 200 km. Leveranser planeras till i början av 2022. Ett klipp visar en demo-version här.
Renault Twizy E-tech electric. Från 124 000 kr. Twizy börjades säljas år 2012. Twizy som fortfarande är i produktion har sålts i totalt 31 100 enheter under åren 2012 – 2020, varav huvuddelen i Europa.
Citroën Ami: Visades 2019. Försäljningen inleddes i Frankrike sommaren 2020. Tyskland och andra länder ska följa under 2021 [10]. Räckvidden är upp till 65-75 km och laddning (via vägguttaget) av 5,5 kWh batteriet tar ca 3 timmar. Amis avskalade design sticker ut, men bidrar även till låga produktionskostnader (t ex är fronten och baken i grunden samma komponent.
Opel Rocks-e – presenterades augusti i år är i det närmaste identisk med Citroën Ami, försäljningen inleds i Tyskland under hösten. Opel riktar in sig till unga med nya stadsbilen Rocks-e som får framföras av 15-åringar i Tyskland. Citroën Amis syskon kommer nå tysk mark i höst och därefter släppas på internationella marknader. Pris i Sverige ej klart men ligger på runt 70-80 000 kr. Båda är alltså mopedklassade.
Microlino 2.0: Micro Mobility Systems har lanserat fyrhjulsdrivna Microlino 2.0 på IAA Mobility i München. Microlino 2.0 kommer att finnas i tre modeller vid lanseringen: Urban, Dolce och Competizione. Batteriets storlek är: 6, 10,5 och 14 kWh, vilket innebär en räckvidd på 95, 175 och 230 km (60, 109 och 143 miles). Nu kort efter IAA i München lanserar de sin konfigurator.
Tazzari Zero En intressant italiensk fyrhjulig mopedbil som finns i hela (6) olika versioner. Tvåsitsig helektrisk, räckvidd på 140 kilometer. 445 liter lastkapacitet, bromssystem med 4 skivor och ABS, och energiregenerering. Enligt tillverkaren har man fokuserat på säkerhet. Pris är i skrivande stund okänt. Troligen från 180 000 kr?
Ecoist Tian En härlig uppstickare och Svensk unik trehjulig konstruktion för två personer. Karossen är av naturfiber och optimerad för så lågt luftmotstånd som möjligt. Finns redan att teckna sig för. Se tidigare artikel om den här.
Det kommer fler! Eventuellt kommer kanske Israeliska City Transformer och USAs udda utmanare Aptera, + ev Arcimoto till Europa? Bako Motors i Tunisien har hoppat på distributions-trenden med sitt projekt Bako Sunny via IAA Mobility i Munchen.
Pris och räckvidds-ligan
Tillverkare/Modell
Pris
Räckvidd
Dacia Spring
175 000 kr?
230
ACM City One
175 000 kr?
260*
FreZe Nikrob
100 000 kr
200
Renault Twizy
124 000 kr
100*
Citroen Ami
70 000 kr?
75
Opel Rocks-e
70 000 kr?
75
Microlino 2.0
125 000 kr?
230
Tazarri Zero
180 000 kr?
140
Ecoist Tian
180.000 kr
180
*Beroende på batteriepaketets storlek, version och räckvidd
Glöm förstås inte att en elbil dessutom kan vara ett bra val för hushållets totalekonomi och för villaägaren, det sänker bränslekostnaden och klimatavtrycket ytterligare då du själv får solel via taket.
Laddinfrastrukturen i glesbygd ska förbättras och även kapaciteten i näten ska uppgraderas. Det beskedet lämnar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) under en intervju med Dagens industri
Anders Ygeman kan tänka sig att ta till svensk lagstiftning för att komma till bukt med det, men anser fortsatt att EU-lagstiftning är rätt väg att gå.
Ett annat problem är att laddstationer fortfarande saknas på vissa geografiska platser i landet, trots att regeringen avsatt 150 miljoner kronor specifikt för att åtgärda det. Ministern lämnade beskedet att staten kan gå in och ta ett större ansvar kring den biten.
Överlag tror han att de marknadsekonomiska faktorerna kommer trycka på utbyggnaden.
I takt med att elbilarna ökar, det gör de på bred front, kommer exempelvis restauranger se att det är konkurrensfördel att ha laddare för att kunderna med elbilar ska komma dit. Det behövs ett ’mindset’-skifte kring det här”.
Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Notera: Regeringen lämnade under måndagen besked om nya pengar för klimatbonusen för elbilar, 1,9 miljarder kronor i år och 550 miljoner nästa år. Men den typen av insatser kommer trappas av allt eftersom.
Bilen var dessutom utrustad med en grön tillfällig registreringsskylt, vilket tyder på att det antagligen är svenska Dacia som provkör bilen.
Dacia Spring har lanserats som Europas billigaste elbil. Modellen har främst gjort entré i de södra delarna av Europa med ett pris på under 200 000 kronor. Ibland ännu lägre med lokala subventioner.
Fann en del info via Renault Nordic:
Dacia Spring är anpassad till helt nya typer av transporter i stadsmiljö och kommer i tre olika versioner (beroende på marknad);
en version för privatkund
en version för biluthyrningsföretag och bildelningsflottor till ett oslagbart pris.
från 2022 kommer N1-versionen, Dacia Spring Cargo med ett stort lastutrymme. Utan baksäte och ett bagageutrymme på 1100 liter och en nyttolast på 325 kg, perfekt för hantverkare och sista milen-leveranser in till staden.
Bjørn Nyland fick nyligen möjlighet att provköra NIO ES8 , den kinesiska 6- eller 7-sitsiga SUV som nyligen introducerades i Norge , på en terrängbana.
Bjørn Nyland provade också hur NIO ES8 kan starta och köra uppför såväl som nedför. Den främre kameravyn och flygvy var mycket praktiska och i princip en nödvändighet vid det sista testet (högst upp på en smal kulle).
Argumenten för elbilar och hybridfordon visar sig övergripande och saknar ofta detaljerad, för dig som ev kund, relevant information.
Allt fler branscher väljer idag att använda miljöargument i sin marknadsföring jämfört med för sex år sedan. Det visar en ny kartläggning som Konsumentverket låtit göra.
Detta är ju intressant i all kommunikation för laddbara fordon, och det är lite tråkigt man inte förstår i branscherna hur viktigt det faktiskt är att ge dig som kund en relevant och tydlig information. Här saknas det ännu tråkigt nog, till stor del kunskap hos många av dessa aktörer.
Se bilderna nedan hur det ser ut i resultaten. Undersökningen kan laddas ned här i sin helhet.
Solcellskollen har en utmärkt guide över vad som är viktigt att tänka på inför ett köp och hur man kan jämföra olika modeller.
Syftet med hembatterier
När det gäller lagring av el i hemmet, där man allt som oftast har möjlighet att även köpa el via elnätet, finns det tre huvudsakliga sätt att skapa värde med hjälp av hembatterier:
Öka egenanvändningen av solel. Det allra vanligaste användningsområdet — och det som lejonparten av alla svenska hembatterier används till — är att lagra solel från dag till kväll, dvs syftet är att öka andelen solel som används direkt i huset. Logiken är att den solel som används direkt är mer värd än den el som säljs (även om skillnaderna är relativt små idag). En rimlig dimensionering av ett batteri med syfte att öka egenanvändningen är ungefär 1 kWh batteri per kW solceller. För en solcellsanläggning på 10 kW, dvs 25-30 paneler, motsvarar det ett batteri på 10 kWh. Ett sådant batteri kan öka den andel solel som används i huset med ungefär 20 procentenheter.
Sänka huvudsäkringen. Batterier kan även användas till att kapa effekttoppar genom att skjuta till el när elförbrukningen i en fastighet är som högst. För en villaägare kan det innebära att man kan sänka sin fasta huvudsäkring (från t.ex. 25 till 20 A) och på så sätt spara ett par tusenlappar per år. För att kunna kapa effekttoppar behöver batteriet kunna ladda eller ladda ur tillräckligt snabbt, vilket ibland inte är fallet.
Det finns en del att fundera på. Här är ett utdrag av vad Solcellskollen tycker är viktigast att tänka på:
Funktionalitet:
Det vanligaste användningsområdet, att öka egenanvändning av solel, är i stort sett alla hembatterier anpassade för.
Olika batterityper:
För hemlagring av solel är litium- eller nickelbaserade batterier mest lämpade. De tar mindre plats och klarar betydligt fler laddcykler än t.ex. blybatterier.
Växelriktare:
Hybridväxelriktare som man kan använda för både solpanelerna och batteriet då de flesta leverantörer erbjuder dessa som tillval.
Storlek på batteri:
En vanlig dimensionering är 1 kWh batteri per kW solceller. Har man ett solcellssystem på 10 kW, dvs ca 25-30 paneler, är det rimligt med ett batteri på 10 kWh.
Garantivillkor:
Jämför pris per tillgänglig storlek. Om villkoren skiljer sig avsevärt ger pris per lagrad kWh under batteriets garantitid en bättre jämförelse.
Så jämför du batterier
Nedan har Solcellskollen ställt upp ett exempel på hur man kan jämföra batterier baserat på kapacitet, garantivillkor och pris. Vill man vara extra noggrann kan man jämföra priset per antal kWh som batteriet kan lagra under sin garanterade livslängd. Det kan framförallt vara lämpligt om det är olika batterikemier och garantivillkoren skiljer sig avsevärt.
Nominell kapacitet
13 kWh
10 kWh
Tillgänglig kapacitet (efter DoD)
12,4 kWh
10 kWh
Garantitid
60% efter 10 år
80% efter 10 år
Pris före installation och grönt avdrag
70 000 kr
50 000 kr
Antal lagringscykler1
3 650
3 650
Antal lagrade kWh under garantitiden2
36 208
32 850
Pris per tillgänglig kWh
5 645 kr
5 000 kr
Pris per lagrad kWh under garantitiden3
1,9 kr
1,5 kr
1Vi har antagit att batteriet cyklas en gång per dag. I Sverige kommer batterierna cyklas mindre än så men lär å andra sidan hålla längre. 2För att räkna ut antal garanterade kWh har vi antagit att batteriet degraderas linjärt, dvs om den tillgängliga kapaciteten dag ett är 10 kWh och efter 10 år är den 60%, dvs 6 kWh så har vi antagit att kapaciteten i snitt är 8 kWh under garantitiden. 3Priset per lagrad kWh under garantitiden räknas ut genom att anta att batteriet slutar fungera efter den garanterade livslängden, i detta fall efter 3 650 lagringscykler. I praktiken kan dock många batterier hålla längre än så.
1 april 1942 sjönk fartyget Skytteren vid Måseskär, bara en mil från kusten. Efter nästan 80 år tas nu oljan upp.
Det är nu så nedbrutet att vraket klassas som Sveriges miljöfarligaste. Undersökningar visar att det kan innehålla uppemot 400 kubikmeter olja, som finns på minst sex platser i vraket.
I september påbörjas arbetet med att ta upp oljan. Det danska företaget JD Contractor kommer gå ner med dykare och undervattensrobot. Väl nere vid vraket borrar man sig in till de utrymmen där oljan finns för att sedan pumpa ut den till arbetsfartyget på ytan. Oljan förvaras i tankar på arbetsfartyget innan den efter genomfört uppdrag lämnas till ett godkänt företag för miljöriktig destruktion.
– Vi räknar med att kunna befria havet från kanske 400 000 liter olja, kommenterar Fredrik Lindgren.
Deras första flygplan är ES-19, = 19 passagerare, räckvidd på 400 km.
Heart ES-19 är ett helektriskt flygplan, målet är kommersiell drift 2026. Hearts huvudkontor och hangaranläggning ligger på Säve flygplats i Göteborg Enligt länk till RobbReport och bilder från Heart Aerospace nedan.
Via OmEv – En omvärldsanalys pulicerad via Swedish Electromobility Center och Energimyndigheten: Som alla vet kom också den mycket betydelsefulla IPCC-rapporten (Sammanfattning, Wikipedia) alldeles i dagarna. Dess ringar kommer att nå kommande COP26 i Glasgov som vi förstås ser fram emot.
Politik och styrmedel
Den 14 juli släppte EU-kommissionen det mest omfattande klimatpaketet någonsin, Fit for 55. Klimatpaketet är en samling av sammanhängande styrmedel och lagförslag. Flera har med transporter att göra.
De föreslår bl a införandet av ett separat utsläppshandelssystem för transporter och uppvärmning av byggnader i EU.
Ett annat förslag är att ändra förordningen för hur mycket koldioxid en ny bil ska få släppa ut efter 2030. Förslaget är att skärpa kraven till 2030, men också att CO2-utsläppen från avgasrören av nya bilar i EU ska vara noll 2035. Förslaget är släppt med en ordentlig utredning och analys. Ni kan läsa den rapporten här (pdf).
De har också släppt hur de vill ändra direktivet för utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen. Ett stor ändring är att förslaget ska var en förordning och inte ett direktiv. Om det är en förordning så ska medlemsländer införa lagförslaget direkt. Förändringarna är också bl a tydligare kvantitativa krav på medlemsländerna på antal laddpunkter. Det finns också krav för laddpunkter för tunga fordon. EU-kommissionen har också i förslaget krav på att det ska vara enklare att betala med t ex kort vid laddpunkterna. De har också inkluderat minimikrav på antal vätgasstationer i EU. Ni kan läsa utvärderingen av förslaget här (330 sidor, pdf). Den innehåller bl a analyser hur många laddpunkter som krävs i olika länder, hur mycket det offentliga måste gå in med fram till 2030 och vad det kostar att införa möjligheten att betala med kort vid publika laddpunkter. Samt också om hur många fler laddbara personbilar och lastbilar det blir om förordningen införs.
De olika förslagen ska förhandlas med medlemsländerna och EU-parlamentet, så vi får se vad som händer till slut. Tankesmedjan Bruegel har gjort en analys av hela paketet och vad de tror kommer hända. Ni kan läsa den här. Bruegel uppfattning är att det är troligt att 2035 kommer EU ha krav att inga nya personbilar kommer ha utsläpp av CO2 från avgasrören.
I Sverige har regeringen remitterat promemorian om förordningen om stöd till regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter. Remissvaren ska ha kommit in senast den 15 oktober 2021. Ni kan läsa promemorian här.
Stellantis har släppt sin strategi för bl a elektrifiering. Ni ladda hem deras presentation här (extra spännande är deras KPI:er för vilka prestandakrav deras elbilar ska ha på sikt. Det är bild 16 av 56). En intressant detalj är att de behöver 260 GWh batteri 2030 samt att de satsar på två batterikemier. De är en utan nickel/kobolt och en kemi med hög energidensitet. Ni kan läsa deras pressrelease här.
Volkswagen har lanserat sin strategi till 2030 som de kallar New Auto. Ni kan lyssna på deras presentationer. Två som är värda att lyssna på är den om batterier (6 min) och den om laddning (6 min).
Recently, the H2Accelerate Collaboration, formed by Daimler Truck AG, IVECO, OMV, Shell, TotalEnergies and Volvo Group published the first in a series of whitepapers in support of the use of #hydrogen in long haul trucking. The whitepaper on the ‘Need for hydrogen trucking’ sets out the underlying arguments in favour of the use of hydrogen to decarbonise long-haul trucks. You can download the whitepaper here or via: http://www.h2accelerate.eu/
De flesta är kanske inte mottagliga då vi möter så mycket negativa rubriker, i medias rapportering och sociala media.
Men vi kan faktiskt tillsammans, förändra livsstil utan att för den skull må sämre, och ändå bidra till allt mindre fossil förbränning genom dina egna steg.
– Lägg inte fokus på små detaljer och enskilda individers utsläpp.
Säger psykologen Kata Nylén, Klimatpsykologerna
Rekordvärme, översvämningar och skogsbränder. Extremväder och nya larmrapporter bäddar för klimatångest. I bästa fall leder det till ökat engagemang – i värsta fall till hopplöshet.
– Inget är riktigt fel, bara man gör det tillsammans. Det är det som är väldigt viktigt. Och gärna där man känner att man kommer att kunna se en förändring relativt snabbt. För det mår man väldigt bra av och får energi av.
Under försommaren publicerade Energimyndigheten Energiläget 2021 – en översikt.
Det är alltså data över 2019 men ger ändå en ganska klar bild över vilka energislag som vi faktiskt använder i Sverige. Den ger också på några få lättlästa sidor en samlad och lättillgänglig bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige.
I detta diagram ser man att alternativ energi ännu har en bra bit kvar men att Råolja och petroliumprodukter minskat.
Via energinyheter.se och Porsche Newsroom – ⚡️ BASF and Porsche ska i samarbete utveckla litiumjonbatterier. Som en del av samarbetet kommer BASF att tillhandahålla högenergiska HEDTM NCM-katodaktiva material för att bidra till högpresterande battericeller för snabb laddning och hög energitäthet. Cellforce Group, baserat i Tübingen, Tyskland, kommer att producera det högpresterande batteriet. Dess batteriproduktionsanläggning förväntas starta sin verksamhet 2024 med en initial kapacitet på minst 100 MWh per år. BASF:s produktionsanläggning i Harjavalta, Finland, och anläggningen i Schwarzheide, Tyskland, kommer båda att delta i det nya partnerskapet.
Här är en intressant lista på några av de större tillverkarna på batterier för elfordon –
Som leverantör av högpresterande katodaktiva material med ett starkt FoU-nätverk är BASF idealiskt positionerat för att arbeta med partners för att bidra till en cirkulär ekonomi. Med sina produktionsanläggningar för föregångskatodaktiva material i Harjavalta, Finland, och för katodaktiva material i Schwarzheide, Tyskland, kommer BASF att kunna ge batterimaterial en enastående hållbarhetsrekord för både ansvarsfull och tillförlitlig inköp av råvaror som syftar till det lägsta koldioxidavtryck längs försörjningskedjan 2022.
– Vi ser fram emot att samarbeta med Porsche och Cellforce Group för att utveckla framtida högpresterande batterier för elfordon och arbeta tillsammans mot vårt gemensamma mål om hållbar mobilitet”, säger Markus Kamieth, styrelseledamot i BASF SE. ”BASFs katodaktiva material kommer att skräddarsys efter Porsches specifika behov som utnyttjar våra starka FoU-möjligheter. Dessutom kommer de att ha en branschledande låg CO₂-påverkan tack vare vår effektiva tillverkningsprocess, den höga andelen förnybar energi, integrationen uppströms i de viktigaste råvarorna samt den korta transportvägen längs värdekedjan. Med batteriåtervinning kan vi säkerställa att värdefulla material hålls i produktionsslingan och ytterligare minska CO2-avtrycket för våra katodmaterial med en förväntad total upp till 60 procent. ”
Det går framåt för elflyg minsann. Bara för något år sedan sade vissa att det är en omöjlighet.
Region Goland och flygbolaget BRA samarbetar nu för att sträckan till Gotland ska bli först i Sverige med kommersiellt elflyg. Om tekniken tillåter kan den första elflygslinjen vara etablerad redan inom fem år.
– Gotland är en perfekt första destination för elflyg. Vi behöver ett hållbart sätt att flyga till och från ön. Från regionens sida kommer vi att lägga i alla växlar för att gotlänningar och besökare ska kunna resa snabbt, säkert och hållbart med elflyg till och från ön så snart tekniken finns framme, kommenterar Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.
Redan idag finns elflygplansmodeller som kan ta ett mindre antal passagerare och flera utvecklingsprojekt pågår runt om i världen mot större elflygplan. Flygplanen som kan bli aktuella från 2026 har 19 säten med en räckvidd om ca 40 mil. Driftskostnaden uppskattas bli jämbördig med dagens flygplan.
Regionen och flygbolaget kommer arbeta inom sina respektive ansvarsområden och befogenheter för att uppnå det gemensamma målet. Flygbolaget har tagit fram ett första utkast på hur ett sådant linjenät skulle kunna se ut, med förslag om två elflygplan med bas på Gotland. Om planerna blir verklighet skulle tillgängligheten till och från ön öka kraftigt.
– BRAs planer är precis i linje med vad vi behöver på Gotland. I övriga landet satsar staten miljarder på järnväg men här finns inte de möjligheterna till hållbart resande. Att en operatör nu går ut tidigt och säger att man vill satsa på Gotland är oerhört positivt, kommenterar Peter Lindvall, regiondirektör.
– Gotland är en av våra viktigaste marknader där flyget utgör en betydande del för tillgängligheten. Vi har under lång tid erbjudit gotlänningar och fastlänningar ett flexibelt, smidigt och prisvärt resande och har många nöjda kunder. Med elflygets möjligheter kommer vi kunna öka tillgängligheten inte bara till Stockholm, utan till flera orter på fastlandet som inte har några effektiva förbindelser idag, kommenterar Ulrika Matsgård, vd för BRA.
För att planerna ska kunna bli verklighet till 2026 måste mycket annat hända. Det gäller säkrad elförsörjning och laddeffekt på flygplatserna samt statliga incitament för att understödja utvecklingen. Region Gotland inleder ett arbete med att identifiera vilka åtgärder som kan genomföras på regional nivå.
Något som inte är till nytta för utvecklingen av förbränningsfria transporter är den förvirring kring laddning elbilssugna möter. Och snabbladdning 2021 fungerar INTE smärtfritt fullt ut. En solcellsanläggning är därför nästan att se som en skänk från ovan.
Då det visar sig att de flesta laddar sin laddbara bil hemma- och då det förstås drar mer energi för en villaägare är det en ekonomisk fördel. Inte bara för totalekonomin – utan även för det framtida klimatet.
Därför är en komplett solcellsanläggning mycket intressant – både till fastigheten och elbilen. Solcellernas effektivitet har dessutom ökat kraftigt de tre senaste åren. För villor med nästan upp till 20%. En normalvilla kan lätt få in upp till 24 paneler. Med tex 455W paneler kan det ge upp till 10.9 kWh/år. Och väljer man ett fullt integrerat tak, så höjer du livslängden även på taket och slipper alltså söka offert för ett takbyte du faktiskt sparar in. Dyrt? Byt till Grönt bolån från 1,09% hemma.se, flera solcellsleverantörer är redan anslutna. – Och missa inte bidragen du kan få!
CHECKLISTA
FÖRUTSÄTTNINGAR
Fastighetens läge
Gärna öst, väst eller syd-läge. Tänk på att skuggor kan dra ned effektivitet och att mycket vinklar på taket gör installationen svår och dyr
Följande delar bör ingå
Paneler, växelriktare, ev batterilagring – Att kapa förbrukningstopparna med batterilagring ger förbättrad ekonomi, du kan få bidrag för det
Energi-räkningarna med elbil
En elbil kan ha ett behov som ligger upp till 3200 kWh/år. Har du poolanläggning eller någon form av verksamhet i fastigheten? Slå ihop allt.
Övrig förbrukning
Passa på reducera större förbrukare med att byta till snålare duschar, vitvaror som frys och kyl etc.
Finansiering
Byt bolån till Grönt bolån från 1,09% hemma.se, flera solcellsleverantörer är anslutna
Samfällighet – Borättsförening
Räkna med längre besluts-processer, men att påverka dagens medvetna BRF skall inte vara några större bekymmer då det höjer både värde på bostaden och ger i många fall kraftigt förbättrad totalekonomi för hela BRFen
Sälj din överskottsel
Så mycket kan du få för att sälja din överskottsel — och så kan priserna utvecklas framöver
Integrerat tak
Utanpåliggande tak är som TJOCK-TV. Integrerat ersätter helt det gamla så länge takstolarna är i bra skick.En intressant innovativ lösning levereras av Gruppsol AB alternativt andra som Vattenfall. Ytterligare en bra källa är lokala energikontor via Energimyndigheten.Se även oberoende www.vuef.semed flera stödföretag.
Jag har varit lite dålig på att uppdatera vad jag gjort sedan sist i min verksamhet. Grafisk form är att visualisera budskap och göra det effektivt. Några exempel.
Konsekvens kan också göra budskap än tydligare, något så enkelt som färger ger igenkänning att kommunikationen är från en viss källa.
Grafisk visuell effektivitet har alltid varit min ledstjärna. Och det är fortfarande ett oslagbart verktyg, om den görs på rätt sätt och med konsekvens. Många enmansföretag sitter på kammaren och försöker lösa stora företags kommunikationsbehov så billigt som möjligt men det gäller att ändå förstå hur stora värden det besitter.
”Det är som att köpa en billig gummihandske inför målning av hemmet, den dyrare håller helt enkelt flera år just för att den har tjockare material och faller inte sönder redan efter ett par veckors användning”.
Man ser ofta kommunikation som inte ens klarar baskraven, den blir för komplicerad och texterna innehåller alltför mycket branschinriktad text som egentligen vänder sig till en produktionstekniker eller liknande. Alla skall kunna förstå utan att mötas av kommunikation man måste ta till wikipedia eller sociala medier för att begripa sig på.
Ett annat trevligt projekt var att ordna en grafisk visuell profil och guide åt Gruppsol AB. Det råkade även sammanfalla med två stora mässor där GruppSol deltog på e-Car Expo, både i Stockholm och Göteborg.
Brf Galgberget i Halmstad är nominerat till solenergipriset 2021 inom kategorin årets anläggning som ges ut av branschorganisationen Svensk Solenergi.
Brf Galgberget i Halmstad valde SMART SOLAR ROOF® från GruppSol när det var dags för takbyte på tre tak. Totalt installerades 52 kWp integrerat solcellstak. Som växelriktare valde kunden Ferroamp Energyhub med fasbalansering, berättar Mattias Hansson, CTO på GruppSol AB, som levererat anläggningen och fortsätter:
– Med GruppSols helsvarta SMART SOLAR ROOF® ger vi marknadens bästa garantier med 30 år både för produkt och effekt och taket är dimensionerat för att kunna gå på med bibehållna garantier. För våra solcellspaneler har vi prioriterat bästa design, många watt/m2, hög hållfasthet, marknadsledande garantier och låg klimatpåverkan. Dessutom uppfyller de ramfria dubbelglaspanelerna brandklass A fortsätter Mattias Hansson.
Nu börjar vi få fler elbilar att välja på i Sverige – här är bland andra Elbilen MG ZS EV
Via mestmotor.se – Recharge: Elbilen MG ZS EV har fått svenska prislappar. Säljstart lördag 24 april, och modellerna kommer att finnas tillgängliga för provkörning vid 16 Hedin-handlare runt om i landet.
VIA TESLA CLUB SWEDEN: Enligt svar från Elon Musk är nästa version V9.0 av självkörande mjukvaran nästan färdig. Den kommer bli mycket bättre än den redan imponerande V8.3 som drygt 2000 betatestare hittills hade fått till sina bilar.
Elons svar är väldigt intressant av två anledningar. Dels hade han tidigare sagt att de kommer göra fullständig självkörningsförmåga allmänt tillgänglig när version 9.0 släpps. Kunder som köpt funktionen ska få en nedladdningsknapp i sina bilars menusystem som de ska kunna ladda ner mjukvaran med. Funktionen kommer inte längre begränsas till en liten grupp testare utan ska bli allmänt tillgänglig. Fortfarande benämnd beta dock och med krav att föraren måste hålla i ratten och övervaka körningen. Och “naturligtvis” kommer den enbart släppas i USA Vi i Europa är fortfarande dömda att ligga långt efter den tekniska utvecklingen tack vare våra bestämmelser. (Vårt hopp står till Tyskland.)
Men minst lika intressant med Elon Musks tweet är att han betonar att V9.0 av självkörnings mjukvaran kommer förlita sig på enbart bilens kameror. Radarn kommer inte användas. Vilket har fått många att höja på ögonbrynen.
Medan andra biltillverkare monterar dyra LIDAR sensorer på sina bilar hade Tesla redan från början valt en annan approach med billiga mobilkameror och radar. Med hjälp av större processorkraft kan de få ut samma informationsmängd från billigare sensorer.
Tesla verkar nu ta ett steg till och överge till och med radarn. På direkta frågan “innebär detta att ni kan ta bort radarn från tillverkningen [av framtida bilar] eller kommer den fortfarande finnas med för säkerhets skull?” svarade Elon Musk “ta bort”.
I några uppföljningstweet förklarade han beslutet så här: “När radar och kamera inte är överens vilken ska du tro på? Vision har mycket mer precision, därför är det bättre att lita på synen än att försöka kombinera datan från båda.” “Sensorer är en bitström och kameror har flera storleksordningar fler bitar/sek än radar (eller lidar). Radar måste meningsfullt öka signal/brus från bitströmmen för att vara värt att integrera den. När synbearbetning blir bättre lämnar den radar långt efter sig.”
Problemet har alltid varit radarns dåliga upplösning. Några tusen pixlar jämfört med miljoner för kamerorna. Dessutom berättade Elon Musk redan för flera år sedan vilka problem de hade med att tolka radarns signaler. Det radarn ser är inte likt det våra ögon ser. Människor, trä, plast är i stort sett genomskinliga medan metall är som speglar. Böjda metallytor som tex en ölburk kan ge upphov till “optiska synvillor” för radarn som tror de är mycket större än vad de egentligen är.
Tesla har kommit fram till att de kan lita mer på kamerorna när de ska känna igen vilka hinder bilen har framför sig än på radarn. Även när du själv är ute och kör bil är det ju dina “kameror”, dina ögon du använder. Du har ingen radar i pannan.
Fast Teslas radar har haft ett trumfkort: den kunde studsa sina signaler under bilen framför och på ett övermänskligt sätt uppfatta osynliga faror som lurade framför bilen framför dig. Kanske bästa exemplet visas i följande klipp. Lyssna efter när bilen piper och varnar för fara:
När Elon Musk frågades om detta, “Om jag är den tredje bilen i rad och den första stannar kan min modell 3 upptäcka det genom att studsa radarvågorna under bilen framför. Kommer detta fortfarande att fungera med ren vision?” svarade han “Det handlar om sannolikheter. Det finns 5 framåtvända kameror. Det är mycket troligt att minst en av dem kommer att se flera bilar framåt.”
Ja, radarn kan onekligen hjälpa i vissa situationer. Men varför? Hinner man inte stanna för ett hinder i tid – har man inte då kört för nära bilen framför? Det är framför allt människor som brukar stressa och köra så nära. Teslas autopilot håller betydligt längre avstånd. De självkörande bilarna kan göras säkrare genom en mer sansad körstil som kan kompensera för udda situationer.
Radarn i Tesla bilars nos kan alltså vara på väg bort. Den introducerades år 2014 i början som en helt traditionell adaptiv farthållare. År 2016 började bilen titta på rådatat från radarsensorn. Men samma år utrustades bilarna även med åtta kamerorsom tittade runt om. Nu fem år senare har bilen blivit så duktig på att känna igen omgivningen via sina kameror så radarn har spelat ut sin roll. Adaptiva fartkontrollen kommer använda kameran till att se hur snabbt bilen framför dig kör. Likaså autobromsen. Plockar man bort radarn kan bilarna bli billigare att tillverkas.
Läs nu om texten i tweeten i denna artikel igen: “Aktiverade självkörning på en parkeringsplats och den körde hela vägen till destinationen utan att behöva röra vid något. Inga hastighetsjusteringar. Ingen fot på gaspedalen. Ingenting. Den galnaste delen? Det var helt normalt. Du kommer att älska att prova det på din egen bil.”
Antagligen bör de produceras av Porsche själva, enligt vad företagets forsknings och utvecklingschef Michael Steiner sagt till Automotive News.
Och enligt tidigare nu i början av året fick vi veta att Northvolt kommer att producera VW-koncernens hela batteribehov.
Batteritillverkarnas högsta prioritet är att snabbt skala upp då de vill möta den enorma efterfrågan närmaste åren. När det gäller högpresterande battericeller, är det ännu så länge oklart hur nischtillverkare som tex Porsche kan klara erbjuda högprestanda-batterier för avancerad motorsport. Enligt InsideEvs källa har redan Porsche en möjlig partner i Cellforce Group som ingår i ett av EU initierat projekt för snabb batteriutveckling.
Porsche är förstås intresserade av partnerskap för forskning, utveckling och produktion av små serier av högpresterande battericeller. Porsche har ju väldigt länge tillhört bland de främsta i fordonsracing. På detta sätt kan det vara värt söka allianser eller med en partner. Intressant i sammanhanget är att Rimac planerar en forskningsanläggning i England. Porsche har ju redan tidigare haft kontakter med den Kroatiska elbilstillverkaren.
Tesla Bjørn besöker Møller bil i Oslo där Harald Edvardssen visar undersidan av en ID.4 med den så kallade MEB plattformen.
Bland annat pratar de om bakbromsarna som faktiskt är trumbromsar, leveras av Spanska TMD Friction vilka även sitter på ID.3. Även om skivbromsar anses standard runt om, innebär eldriven drivlina med regenerativ bromsning nya fördelar. Med lättare effektivare material erbjuder VW också service endast vartannat år oavsett körsträcka för dessa bromsar.
De visar hur batteripacket är monterat och diskuterar skillnader mellan Tesla och VWs MEB plattform. Harald Edvardssen beskriver också hur pass mycket mer utrymme som sparas igenom att sätta fram och bakvagn så optimalt som möjligt.
Bjørn Nyland går även ut och visar tre olika modeller som finns att välja på i olika utföranden, se även nedan Banana Box Test och tabell för Svenska priser och varianter. Se VWs hemsida.
Vi står inför globala utmaningar. Enda sättet att lösa dem är genom globalt samarbete, grundat i lokalt engagemang.
Tänkte tipsa om detta kommande evenemang via Formas:
”FORSKNINGSRÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING”. Det är i högsta grad kopplat till mitt eget engagemang i Västmanland Upplands Energiförening där vi har just lokala mål i till exempel kommande projekt #fossilfrittmälaren. Jag har ju har ju tidigare varit inblandad i projekt och dokumentation för Länsstyrelsen Västmanland ”Vindkraft Västmanland” och VUEF.se driver även projektet Hemakvaponi Bland VUEFs stödjande företag finns många som är kunniga och har erfarenhet av olika slag av förnybar energi. Såväl småskalig vattenkraft, vindkraft, solcellsanläggningar, elbåtar, off-grid-lösningar mm.
Klockan 9–10.30 varje morgon den 17, 18 och 19 maj arrangeras årets digitala Agenda 2030-konferens. Skriv in det i kalendern redan nu!
Välkommen att lyssna till inspirerande talare från olika delar av samhället. Följ och delta i diskussioner om nuläget för agendan i spåren av pandemin, vilken typ av satsningar och samarbeten som behövs för att uppnå målen och hur vi kan få fler aktörer att engagera sig i arbetet.
#2030konferensen Information om program och möjlighet till anmälan inom kort.
Mer InformationDatum: 17 maj 2021 – 19 maj 2021Tid: 09:00 – 10:30Plats: Följ sändningen på youtube.com/formasfilmer Arrangör:Formas
Volkswagen-gruppen kom med fler nyheter på måndagens Power Day . Porsches VD Oliver Blumes tillkännagivande av ett nytt lyxigt laddningsnät hamnade lite i skymundan av VW-koncernens Battery Day.
Trots att Porsche är del i IONITY-nätverket kommer premiumtillverkaren att sätta upp sitt eget laddningsnätverk längs motorvägar i EU. Dessa kommer endast att vara öppna för Porsches elbilar. Avsikten är att erbjuda en unik laddnings-upplevelse värdig Porsche-entusiaster, enligt Oliver Blume. Laddningsstationerna ska erbjuda mellan sex och tolv laddpunkter på minst 350 kW. Som känt möjliggör Porsches 800-voltsarkitektur väldigt goda laddningshastigheter. Porsche har inte sagt när stationerna är igång, exakt var de kommer att anläggas eller hur många det blir.
Porsches separata ladd-system
Tesla är den naturliga jämförelsen när det gäller egna, slutna laddningsnätverk. Den amerikanska elbilstillverkaren verkar ha mycket högre ambitioner för sitt redan välutvecklade nätverk av snabbladdare. Det finns också rapporter om att Tesla planerar att delvis öppna sitt nätverk .
EURO NCAP har till sist testat Polestar 2. Men klarar inte alla grenar.
Nu har man även utökat testerna sedan 2020 med förarstödsystem som ju är intressant även för de fordon som har autopilot. Lägst poäng fick Polestar för oskyddade trafikanter – gående fotgängare som korsade vägbanan nattetid blev påkörd. Se bild nedan.
Det gick inte BRA!
För fotgängarskydd uppnår Polestar, med en väl utformad front, en imponerande poäng på 80 procent, men i adaptiv inbromsning nattetid går det inte lika bra. Fotgängaren blir nära överkörd, men antagligen med lindriga skador då fronten träffar med vänster front mot baksidan av låret. Som det ser ut i klippet. På den punkten får utvecklarna kanske jobba lite till?
Det kinesisk-svenska märket Polestar, är producerad i fabriken hos Volvo Car-ägaren Geely i Luqiao, Kina.
Ja vad säger ni – här är mina kommentarer efter att ha sett ett par klipp med VW ID-seriens version av AP.
Tesla är ju några av de starkaste utvecklarna just nu men då VW faktiskt erbjuder liknande (körasstistans) i form av sin senaste uppdatering av mjukvara för ID-serien så kan det vara intressant jämföra. För det första är faktiskt skillnaden enorm, trots senaste mjukvara i VW ID.3 så klarar sig Tesla Model 3 FSD mycket bättre i verklig körning.
Vad säger en analys?
I VW är bilden i stort sett statisk och man måste tyvärr läsa informationsrutor som dyker upp titt som tätt. Tex: (Du har en 80-sträcka framför dig) osv.
Dagtid syns inte information på vindrutan genom head-up-display. Förhandsvisningen av vägsituationen är närapå statisk.
Man ser också att gränssnittet i VW har mycket att önska. Framförallt är visningen av färdväg och händelser inte särskilt bra visualiserade i realtid mot Teslas gränssnitt – man ser i Tesla oavsett situation åtminstone en grafisk representation av vägen och dessutom fordon i närheten. I VW är bilden i stort sett statisk och man måste tyvärr läsa informationsrutor som dyker upp titt som tätt. Tex: (Du har en 80-sträcka framför dig) osv. Som förare skulle jag tappa fokus personligen.
Skärmen framför föraren är också alldeles för liten då den är mycket tydligare på Tesla Model 3. En bra detalj är dock att den har tydlig spegling (nattetid) av viktig info även via (head-up-dispaly). Navigationsskärmen är för långt bort, i mitt tycke.
En annan stor nackdel är att i ID.3 får man verkligen inte slappna av – bilen tappar snabbt kursen i kurvor och vinglar både hit och dit. På större vägar fungerar det bättre. Men systemet klarar inte korsningar och stoppsignaler – föraren måste ingripa manuellt.
I klippen nedan kan du jämföra själv.
Via den Tyska kanalen ”Schräg”. Det första är ett klipp med en Tesla-förare i en Tesla Model 3 som kör samma sträcka som i klipp två nedan med en VW ID,3 som de skämtsamt kallat TODESSTRECKE = DÖDSSTRÄCKAN. För den som inte klarar tyska så går det att ställa in översättning i panelen nedtill i spelaren på Youtube.Testkörningen gjordes i ett populärt område ”Ochsenwang” som även Daimler använder som teststräcka. En av deras testbilar dyker faktiskt upp i en korsning. Mer om VWs sytem finner man här:
Intressanta lösningar men, vad händer när man släpper ratten?
Sverigepremiär – Ford Mustang Mach-E Electric Tour – På över 40 orter!
Ford Mustang Mach-E – snart i en stad nära dig! Nu har du chansen att få en förhandstitt på nya, helt elektriska Mustang Mach-E när bilen åker på Sverigeturné för att visas upp hos olika återförsäljare runt om i landet. Se ALLA datum nedan.
Mina tankar på elbil låg redan djupt grundad i 1980-talet och ett stort intresse för miljöfrågor med förhoppningen att vi till sist skulle kunna ersätta förbrännings-baserad energi med gratis helt ren solel, vind och vattenenergi.
Ett bra exempel
En stor del av vår tid slösar vi bort enorma mängder energi både värme och bränsleenergi i våra närmast stillastående storstäder runt om i världen. Att bli stående i en bilkö är inte alls ovanligt och det kan vara mellan 20 minuter till ett par timmar i värsta fall. En väldigt stor del av trafiken är också nyttotransporter som skall trängas i stadskärnorna, dess ringleder och ytterområden.
Fossilbil till elbil gör skillnad
Att en fossilbil gör av med ca 07/lit bränsle per timme dvs närapå 10 kw/tim. Ovanpå det skall den göra sig av med värmeförlusterna genom diverse avgasrör och katalystorer. Därför upplever man en het sommardag på en stillastående kö som ett helvete och det gör bilen med – för den försöker närapå förgäves kompensera med AC-anläggningen vilket ökar förbrukningen ännu mer. Elbilar har inte dessa nackdelar. Inga bekymmer alls! För motorn är inte igång vid rödljusen eller i i bilkön. Energi för instrument och belysning och AC, klimatanläggning klarar den utan förbränning och kan till och med hålla värmen på färjeturen i skärgårdarna. Har elbilen dessutom värmepump installerad (som blir allt vanligare) blir det nästan inga förluster. Eller åtminstone klart ringa. Många har sett hybridfordon som ett alternativ till elfordon men det visar sig i en nyligen publicerad rapport att dessa släpper ut mer skadliga växthusgaser än man tidigare trott.
Bättre hälsoeffekter
Just i år 2021 kom en studie fram till att fossilbränslen dödar hela 8,7 miljoner. Tittar man på Coronavirusets verkningar är det hittills (från januari 2020 till februari 2021 ca 2.5 miljoner döda).
Och det blir faktiskt bättre trafikslag – Världen över satsar många kollektivbussbolag på 100% eldrivna bussar. En annan framgångsrik lösning som nu kommer starkt med viss påverkan av (pandemin) är att mindre distributionsfordon får allt mer uppmärksamhet. LEFV – light electric freight vehicles. (Lättare eldrivna distributionsfordon). Den typen av fordon lämpar sig för många leveranser med korta tidskritiska avstånd inom stadskärnor och är alltså inte beroende av trafiklederna.
Samhället satsar nu också väldigt mycket på hållbara energislag, men det innebär även att du också själv kan bidra till att vi minskar vårt totala klimatavtryck om du skaffar elbil. Har du villa eller en energikrävande verksamhet kan du faktiskt sänka energikostnaden till nära noll då du kan sälja din överskottsel från solcellerna ut till elnätet samt kapa förbrukningstopparna med ett batterilager. Konsumentorganisationen Elbil Sverige samarbetar med www.solelbilen.se där du kan räkna ut hur många paneler du kan behöva för att ladda din elbil.
Elbilen som sådan har redan idag i vårt land och internationellt haft sitt verkligt stora genombrott 2020. De första nackdelarna har försvunnit. Många var otroligt skeptiska till elfordon, de kan ju självantända, explodera, förstöra elnätet, – det satt inne länge.
Då jag började jämföra kostnader trodde jag hela tiden jag räknat fel!? Kalkylen ger på papperet stora skillnader.
Man måste nypa sig i armen.
Jämförelsen verkade i förstone inte riktigt hänga ihop då prisbilden svart på vitt såg så avskräckande stor ut jämfört med en traditionell bil med förbränningsmotor. Då jag började jämföra totala driftskostnader trodde jag hela tiden jag räknat fel!?
Säkra summor
I princip har en elbil högst en eller två elmotorer beroende på konfiguration, till det en helt annan drivlina. Bak, fram eller fyrhjulsdrivet spelar inte så stor roll då elmotorerna oftast har en direkt drivning och därmed inga komplicerade kardanknutar eller långa drivaxlar. Övriga delar är i stort sett slitage på hjul och däck, vindrutetorkare och spolarvätska. Inga oljebyten. Inga tändstift och komplicerad avgasrening.
Men för att göra en generell jämförelse rättvis och enkel kan du räkna på att en elbils energiförbrukning är ca 1,6-2 kilowattimmar mil/Jämfört med förbränningsmotorer som generellt drar ca 0,58 till 1 l/mil och har idag en bränslekostnad kring 14:40/liter (stigande just nu februari 2021) Elbilens bränslekostnad blir ca 2,26 kr milen = 22,60 kr för 10 mil. Jämför det med fossilbilens som blir 8,30/mil = 83 kr för 10 mil.
Bränslekostnad/mil elbil bensinbil
Med lite marginal blir alltså drivmedelskostnaden för en elbil idag generellt alltså 3 kronor per mil. Bränslekostnad för fossilbil 9 kr/mil. (Då priserna verkar stiga allmänt, med viss reservation). https://www.elbilsverige.se
– Där slutar jag.
Det är så mycket annat i en traditionell bil att man tröttnar på att räkna upp dem! Till deras nackdel är alltså högre servicekostnader. Bilindustrin har försökt undvika att döda fossilmotorerna genom att erbjuda en billigare genväg för kunderna i form av hybridmodeller, men där kvarstår ju servicekostnaderna som i vissa fall dessutom kan bli ännu högre om man har oturen. Och när man ser en bild av hur många mer komponenter en traditionell fossildriven bil har mot en elbil är det inte ens svårt gissa.
Så servicekostnaderna är helt annorlunda för elfordon. Generellt ca till en tredjedel av de totala kostnaderna. Det finns flera bra kalkyler som kan hjälpa dig, Bland andra https://www.bilsvar.se – Där hittar du alla modeller på marknaden. Se även en bra räknesnurra via Högskolan i Gävle. Här kan man själv lägga in uppgifter om bilens förbrukning, hur mycket man kör, hur länge man tänkt äga bilen och hur den finansieras. Och så får du de totala ägandekosnaderna. Miljofordon.se har bra data på alla miljöfordon inklusive transportfordon. Och jämför gärna alla bilar med olika former av av avtal i Teslakalkylen.com
Trådlösa uppdateringar
Fler aktörer på elfordons-marknaden tar efter Tesla och deras idé att erbjuda trådlösa mjukvaruppdateringar, som inte heller kräver verkstadsbesök, vilket sparar mycket tid och pengar även för återförsäljarledet. Kortare köer = snabbare service. Glöm förstås inte att en elbil dessutom kan vara ett bra val för villaägaren, det sänker bränslekostnaden ytterligare då du själv får solel via taket. Snålast elbil 2020 blev återigen Tesla Model 3 Short Range plus i Elbil Sveriges samarbete med GruppSol AB. https://solelbilen.se
Det nya reklamkonceptet är framtaget tillsammans med reklambyrån 13, som man började arbeta med i somras. Den har producerats av Esteban.
– Det känns fantastisk kul att ha fått förtroende att ta fram ett helt nytt reklamfilmskoncept för Sveriges största drivmedelskedja. Målsättningen är att filmkonceptet framöver kommer konkurrera med ICA-såpan om positionen som Sveriges mest omtyckta, säger Nima Stillerud, creative director på 13.
Den första filmen har premiär på TV4 den 8 februari, men en trailer har redan släppts.
I första hand låter det hel-knäppt för lekmannen men det forskas intensivt på nya tekniker för att göra solceller mer effektiva. Nu har man utnyttjat kvantbrunnsteknik, (Quantum Wells) som vanligen använts för laser och tex LED-ljus. Kvantbrunnar kan utnyttjas i solceller genom att ta tillvara ännu mer av solens strålning och att genom att placera dessa kvantbrunnar i flera varierande ultratunna lager får man mycket högre effektuttag som resultat. Via artikel från National Renewable Energy Laboratory (NREL) USA.
Kvantbrunnar är alltså en lösning i den meningen att de absorberar mer av solinstrålningens spektrum, resultatet ger mycket effektiva solpaneler som alltså är en av de bästa metoderna tillvarata solenergi och slippa använda oss av förbränningsbaserad fossil energi.
Det som återstår är att finslipa produktionstekniker och nå ut med färdig produkt till möjliga användare. För att veta mer så finns även länk till Wikipedia där tekniken beskrivs än djupare i detalj. https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_well
Ytterligare ett färskt klipp med Tesla Model 3 82 kW 2021 och utan värme! – Tillagt 21-01-08.
Inte helt ”OUTSTANDING” då Nyland finner att ett så nedkylt batteri (+6 grader) blir nästintill omöjligt att snabbladda!! Så du bör planera att ha en reserv att kunna åka vidare efter övernattning i sådan kyla och inte låta batteriet ligga under 10%. Han gör även ett misstag i ett försök värma upp Ionitys laddhandske i ett försök få upp laddhastigheten.
Laddhandsken frös fast efter att Nyland försökt öka laddhastigheten.
Detta klipp är rätt intressant då han undersöker temperaturen på flera ställen i kupén samt även utrymmet bakom baklucka och yttre platser som sensorer och kameror.
Tesla Model 3 Performance 2021
Galet acc-test! Här med odubbat och i vinterväglag!!
Vissa Model 3 råkar ut för detta. Här är några knep fixa det.
0:00 Intro – Poor swan! 0:22 The problem 0:45 Why does it happen? 1:09 Construction of a LED lamp unit 1:40 Removing a Model 3 taillight 3:17 What isn’t causing fogging 3:35 Part number revisions 4:06 The Gore automotive vent patch 4:50 B-pillar cameras also suffer from condensation 5:30 How the taillight is sealed 6:22 Let’s try the ’water test’! 6:49 Bubbles! 7:45 Drying the light unit out completely 9:05 Sealing the light unit properly 10:34 Reinstalling the taillight 12:00 Why should I fix my own foggy lights? 12:20 Outro A couple of sealants suggested for this job: Plastidip Liquid Electrical Tape: https://www.plastidip.co.uk/ Captain Tolley’s Sealant: http://www.captaintolley.com/
Ur klippet – här vad som kan ske om kamerorna immar igen.
(Exempelvis en solcellsinstallation på 150 000 kr ger ett avdrag på som mest 22 500 kr. Och batterilager får på 80 000 kr ett avdrag på max 40 000 kr.)
Liksom rot eller rut görs avdraget direkt på fakturan. Pengarna kommer heller inte kunna ta slut såsom varit fallet med investeringsstödet. I övrigt gäller följande enligt Skatteverket:
Det gröna skatteavdraget är på max 50 000 kr per person och år. Är man två personer som gemensamt äger en eller flera fastigheter kan man alltså göra ett skatteavdrag på 100 000 kr per år.
Det gröna avdraget gäller för privatpersoner. Företag och bostadsrättsföreningar kan inte göra avdraget.
Det gröna avdraget och rut- och rotavdraget är två olika skatteavdrag där utrymmet för vad man kan ta ut ej påverkar varandra.
Det gröna avdraget gäller — till skillnad från rotavdrag — även för hus som byggts de senaste fem åren.
Det gröna avdraget gäller bara för fastigheter (och därmed solcellsanläggningar) som är anslutna till elnätet.
Exempel på GruppSol ABs markanläggning för större anläggning
Många har väntat på Volvos SUV XC40 Recharge. 615 bilar har levererats till Norge enligt TU. En intressant detalj är att man får direkt info via ”Google assistence” och ”Google Maps” om räckvidden till laddplatser och mål inklusive förbruknings-siffror via display i infotainment-systemet.
En aning klinisk, vem som helst gillar Porsche och skall man visa framtid så är det nog inte bara androgyna miljöer som gäller, bortom idag?
Vi behövde en regissör med sitt eget öga för det visuella, samtidigt som vi ville berätta en historia. Det var något med kombinationen av den ambitiösa produktionsnivån och tanken som slog både känslor och symbolik som fick oss att välja Joon Brandt som regissör den här gången.
Steffen Westbye , marknadschef på Porsche.
Ja det är här du skall klicka
– Representerar Porsches framtid Enligt Porsche har de valt namnet ”Taycan” på grund av ordets innebörd och hänvisningen till hästar. Namnet kommer av ursprung i Turkiets stolta hästtradition. – Det kan vara frustrerande att arbeta med djur, som i praktiken gör precis vad de vill – men det fanns några majestätiska scener till slut, säger Brandt. Westbye säger att det grymtades rejält hos de vanliga förbränningsmotor-ägarna när Porsche började planera sin första helelektriska sportbil – kallad ”Porsche Mission E” men att nu en del av dem även kan tänka sig en Taycan. – Taycan representerar på många sätt Porsches framtid, och här upplever vi att reklamen berättar en fängslande historia om generationsväxling, förutom en intressant visuell framställning av var bilens namn kommer ifrån, säger han.
Det finns skillnader, stoleken är dock densamma.
Har haft lite norskt reklaminnehåll Westbye säger att historiskt har inte mycket reklaminnehåll producerats för Porsche i Norge. – Det är inte ofta man ser helnorska bilannonser som båda är visuellt gripande men också berättar en bra historia, säger han. Enligt Westbye spelades filmen in i det bästa Norge har att erbjuda av vägar genom fjällmasiv och modern arkitektur i Oslo. Utmaningen var att visa både bil och omgivning från sin bästa sida. – Det viktigaste för mig har varit att ta hand om Porsches kärnvärden och sedan berätta en historia om vägen framåt, säger Brandt.
Produktionen gjordes av High and Low, medan Kristoffer Grindheim och Motion Air stod för bilden. Redigeringen gjordes av Uhørt, medan Goldbox / Imagine a Theory stod för animeringar. Ljudarbetet utförs av Sølve Amundsen, och filmens stora stjärna är (hästen) Champagne.
Allt om elbil har skrivit en utmärkt artikel om vad som hänt de senaste åren. Och det lär INTE sluta här 2020.
”Under 2021 kommer det fler nya modeller än vad vi någonsin fått uppleva hittills. Vi kommer kunna lägga vantarna på nya modeller från bland annat BMW, Byton, Dacia, MG, Mercedes, Opel, Renault, Skoda, Seat, Tesla, Volkswagen, Volvo och många andra”.
Via Sveriges Radio: Tesla och kinesiska uppstickare rusar på börsen, men vilka vinner kampen om bilkundernas och investerarnas pengar i det långa loppet? Sverige bommade chansen att bli världsledande för 120 år sen – missar vi även denna?
Medverkande i programmet: Jens Hagman, doktor i maskinkonstruktion Victor Jensen, reporter Ekot Marie Baumgarts, hållbarhetschef SEB Thomas Östros, vice ordf EIB, europeiska investeringsbanken Christian Danielsson, chef svenska EU-representationen Mattias Bergman, vd Bil Sweden Anders Houltz, forskningschef Centrum för näringslivshistoria Marko Borg Peltonen, IF Metall-klubben Volvo Cars fabrik i Skövde Johan Prane, programledare Ekonomiekot
Sydkoreanska Hyundai kommer att lansera VIVe, en 100% elektrisk bildelningstjänst på landsbygden i Spanien, efter ett framgångsrikt pilotprogram i landets norra del.
Den framgångsrika piloten för tjänsten med delning av elbilar genomfördes i Campisábalos, i provinsen Guadalajara, och den första expansionen kommer att ansluta tio nya städer innan den utvidgas till att omfatta andra städer i Andalusien, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Extremadura , Balearerna och Madrid.
Hyundai förväntar sig att utvidga programmet till att omfatta över 40 städer i slutet av året och ytterligare 40 i slutet av 2021.
”Medvetna om svårigheterna och begränsningarna i vissa landsbygdsområden i Spanien lanserade vi för ett år sedan den första landsbygds- och elbilsdelningen i Campisábalos, Guadalajara”, säger Leopoldo Satrústegui, GM för Hyundai Motor Spain . Se även klipp nedan.
”Den här Hyundai-tjänsten visar att teknik och innovation är kompatibel med landsbygd och erbjuder en ny möjlighet för dessa områden.”
Och formgivningen har Hyundai filat på både exteriört och interiört.
Den nya versionen har till exempel fått en alldeles slät nos. Bilen har blivit ynka 2,5 centimeter längre. Om ändringarna påverkar luftmotstånd och vidare förbrukning är ännu oklart.
Hyundai Kona Electric får förbättrad säkerhet. Huyndais system kallas SmartSense och är alltså ett förarassistanssystem. En är till exempel att bilen kan varna och även nödbromsa om någon närmar sig från sidan när man är på väg att backa (kanske ut från en parkeringsplats). Även en uppdaterad döda vinkeln- varnare utlovas.
Säkerhetspaketet har också reviderats med Hyundai SmartSense-systemet som nu har en uppgraderad version av bakre trafikvarning och övervakning av döda vinklar, inte bara varnar föraren utan också kommer att ingripa genom att bromsa om du inte reagerar i tid.
Statistiken visar dock tydligt att det är en mycket liten del av flygresenärerna som bidrar stort till den globala uppvärmningen. De mest frekventa flygpassagerarna utgör inte mer än en procent av världens befolkning. Tillsammans står den lilla skaran för mer än hälften av de totala utsläppen av koldioxid från passagerarflyg.
Föga förvånade är de största syndabockarna de enskilda användarna av privata flygplan. De står för utsläpp på upp till 7 500 ton koldioxid per år. Motsvarande siffra för en vanlig genomsnittsresenär är 130 kilo koldioxid per år.
Påverkar större hjul räckvidden? Hur mycket mer räckvidd får tex, en Tesla Model 3 att få med 18 ”hjul, jämfört med 20”?
Speciellt för oss i Sverige, med långa körsträckor, är det viktigt att veta hur din hjulstorlek kan påverka elbilens räckvidd. Och faktiskt även en laddhybrid eller en fossilbil? När det gäller utsläpp från fossilfordon är det givet.
Ett tidigare test som gjordes av Bjørn Nyland 2019.
Stora hjul ser tufft ut. Absolut. När jag efter många – många ”qvant-beräkningar” bestämde mig för en Tesla så valde jag Performance -modellen med 20″ fälg och däck. Efter att sett många jämförelser, bla TeslaBjørn och hans live-tester och sammanställningar av data insåg jag hur stor betydelse det har med hjulens storlek. Original-hjulen är väldigt tunga cirka 23-24 kg beroende på däckval, och mindre vikt gör sitt till. Så när vintern kom förra året valde jag 19″ fälg och vinterdäck. – Skillnad märktes bokstavligen direkt. Ngt lättare styrning, absolut mindre energiförlust 4-5% året runt. Sålde original-uppsättningen och fick trots allt bra betalt för dem. Snart dags lägga på vintergummit igen. De nya fälgarna NITRO 19″ är diskret mörkgrå mot den gula folieringen och får nog göra nytta många mil till.
Artificiell intellgens är nästan omöjligt för väldigt många av oss att förstå. Och då kan man ju tänka sig att det är ännu svårare för en dator förstå att formen av en katt verkligen är just en katt – eller åtminstone skall vara en katt.
I ett artificiellt system som Teslas inkluderas ett enormt intag av bild och vägdata, kanter, pixlar och färger och så vidare, allt detta associeras med till exempel en etikett som kallas ”katt.” Och så skall därmed systemet agera efter denna ”etikett”.
Clean Technica har skrivit en väldigt intressant artikel som Elon Musk delade via Twitter.
Enligt Asia Nikkei News som publicerade en rapport beställd av Nikkei Business Publications http://www.nikkeibp.com/about/ Enligt Asia Nikkei News kommenterade en ingenjör anställd av en stor japansk biltillverkare rapporten med… ”Vi kan inte göra så!”
Vad den japanska ingenjören sa var att – INTE idag, kan de göra något liknande som Tesla HW3-datorn. Detta skulle skapa massiva störningar inte bara internt, hela leverantörskedjan riskerar att rasa ihop med konsekvenserna att ett stort antal företag ställs av med kompetens som inte längre behövs. De har och är beroende av traditionell bilindustri’s kopplingar i flera led..
Många bilföretag använder flera elektroniska styrenheter – vissa har 20 eller fler. Tesla använder EN
Biltillverkare oroar sig för att Tesla kommer att göra försörjningskedjorna som de har odlat under årtionden föråldrade. Tesla är inte lika beroende på externa leverantörer och det är därför fritt för dem att driva på den bästa tillgängliga teknologi. Sagt på ett annat sätt, försörjningskedjorna som har hjälpt dagens biljättar växa börjar nu hämma deras förmåga att förnya sig, säger Asia Nikkei .
Många trodde också att Teslas krav på komponenter var konstiga. Företaget ville inte använda teknik från lagerhyllorna. De vill ha komponenter konstruerade enligt deras specifikationer. Leverantörer oroade sig för att om de investerade den tid och pengar som behövdes för att uppfylla Teslas förväntningar, skulle det inte finnas tillräckligt med volym för att göra det lönsamt. Det tvingade i sin tur Tesla att göra många komponenter själva. Nu kan beslutet att inte samarbeta eller möta Teslas krav sedan ett helt decennium sedan leda till att många av dessa leverantörer försvinner på kartan.
Väldigt påfallande är att många långsamt försöker övergå till elfordonsproduktion. Tesla har inte det problemet alls då de byggt enbart för eldrift.
Tesla har vänt upp-och-ned på all strategi för konkurrenterna
Vem kommer att betala alla de anställda som blir uppsagda som ett resultat? Vad blir det av de leverantörer som är beroende av bilföretag för deras försörjning? För varje bilarbetare vid produktionslinorna finns upp till 6 fler vars jobb är beroende av att stödja just produktionsprocessen. Tesla har verkligen vänt upp och ned på inte bara traditionell bilindustri, deras inflytande påverkar nu inte bara produktionsprocesserna – konsekvenserna får av allt att döma hela fordonskedjor att tänka om sina strategier för årtionden framöver.
Den mycket kraftfulla HW 3-datorn består av två 260 mm CPU utvecklade av Tesla – en för autonoma körfunktioner och den andra för att styra Teslas avancerade infotainment-system som hanterar praktiskt taget alla bilens funktioner från uppvärmning och kylning till vindrutetorkar-hastighet till att göra skojiga pruttljud. :^) En vätskekyld kylfläns är även installerad mellan de två processorerna. Programvaran för att styra båda chipsen utvecklades också helt internt av Tesla och skrevs om helt nyligen.
De andra tillverkarna – får hänga på så gott det går
I teorin borde det inte finnas något som hindrar Toyota eller Volkswagen från att skapa liknande AI-datorsystem tidigare än 2025 med tanke på deras enorma ekonomiska resurser, förutom frågan om att konfigurera om deras långvariga arbetsrelation med deras leverantörsnätverk.
Tesla kommer inte att stå stilla under tiden. Dess affärsplan från dag ett har varit att störa bilindustrin för att driva elbils-revolutionen framåt med maximal hastighet. – De andra får väl hänga på. – Så gott det går.
Det görs många Youtube-klipp där vi får ta del av Teslas beta-version av Full Autopilot. Men tyvärr är det samma att vänta som tidigare. Systemet ÄR begränsat i funktionalitet på grund av UNECE-reglerna.
I den här videon vill Steven Peeters i Belgien diskutera vad vi kan vänta oss i Europa. Vissa vägavsnitt som rondeller och korsningar med signaler har ofta flera trafiksystem som kan vara ganska olika beroende på var man befinner sig i EU. För att kunna följa utvecklingen har jag också tagit med fler klipp från nätet som ni ser nedan.
Värt att påtala detta för våra myndigheter också, som faktiskt själva sagt att AP har en väldigt stor betydelse inte bara för kommande kollektivtrafik-satsningar utan även bör införas så snart det går just med tanke på trafiksäkerheten och inte minst Noll-visionen. I ett av de klipp jag sett senaste veckan framhölls också att Tesla har en rent otroligt låg olycksfrekvens med sitt system.
Tesla FSD beta and UNECE: What can we expect in Europe?
Tesla Full Self Driving BETA 2020.40.11 vs Roundabouts (All the BEST Clips) | Tesla Autopilot Full Self Drive HW3 Model 3 Performance version
För att ytterligare diskutera ämnet FSD har nyligen Consumer Reports satt Tesla på en medioker list-plats som i själva verket (ändå) visar sig ge Tesla extrapoäng i pålitlighet och prestanda? Det här klippet tycker jag förklarar alldeles utmärkt varför de framhöll vissa saker som viktigare framför andra. Cadillac lägger de som vinnare, men under vissa förutsättningar som förklaras av klippet här:
Det har spekulerats mycket om programvaruproblem med VW ID.3. Ägar-rapporter om buggar och fel har staplats på hög. I den här videon av NextMove visas alla programvarufel de första dagarna med VW ID.3.
Hållpunkter: 00:00 Intro 00:55 Bakgrund 06:06 First Mover Club 08:20 Fel i bilen 20:27 Röster från First Mover Club 25:45 Buggar i appen 33:20 Byggkvalitet 35:02 Slutsats & enkät
I slutet av september höll UNECE ytterligare en workshop kring fordonsautomation. Den här gången fanns det några förslag som verkligen skulle lyfta frågor kring, autonom körning.
Syftet var få klarhet om de första fullständiga nivå 3-reglerna kring tex. (hands-off-ramp till off-ramp). Tyvärr diskuterades förslagen inte i detalj, enligt Steven Peeters utmärkta video-kanal.
Det går inte framåt med förordningarna, men MED denna fördröjning, gör att Tesla AutoPilot i Europa, med flera andra tillverkare, dras med potentiellt (farliga) ej färdigställda system. Vi får hoppas att alla involverade parter gör sina läxor och att saker äntligen kan gå igenom till nästa möte, troligtvis i början av 2021.
Tesla avslöjade själva att man gjort en mycket omfattande om-programmering (rewrite) av mjukvaran vilket man kan läsa om i artikeln nedan från Electrek.
Amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports har kikat närmre på service- och reparationskostnaderna för elbilar och jämfört de med traditionella bilar med förbränningsmotor. Slutsatsen är att det finns stora besparingar att göra i servicekostnader genom att välja en elbil, speciellt långsiktigt.
Den genomsnittliga elbilisten halverar sina kostnader för service och reprationer under hela bilens livslängd, jämfört med en bil med förbränningsmotor. En av de största orsakerna är färre rörliga delar.
Mot bakgrund av Tesla’s Battery Day-presentation förutsäger FORBES att detta kan vara den sista spiken i kistan för den traditionella bilindustrin.
Vissa har visserligen börjat så smått med elbilsproduktion, men det fungerar ju inte i längden hårdnackat, försöka balansera mellan så fundamentalt olika tekniker.
Det vi ser är hur Tesla inte bara förbättrar sina tillverkningsprocesser, – över hela produktionslinan, med stora inbesparningar i både teknik och materiel. Dessutom leder det till en minskning av batterikostnaderna med 56%. Men sedan förklarade Elon Musk att detta skulle möjliggöra en 25 000 $ Tesla “med helt autonom kapacitet”. Alltså en modell till ett helt annat pris än vi sett hittills. Med nuvarande bonus-malus är det inte svårt se vad det skulle ge för prisbild i vårt land.
Även helt ny gjutteknik, med egna material,som här egen aluminiumlegering gjuten direkt för både fram och bakvagn! Imponerande!
Nyfiken på Tesla Model Y – här är den ultimata dissektionen av den numera rätt välkände – i Teslakretsar, (Doktor) Sandy Munro.
I ett omfattande arbete går hans konsult-företag Munro & Associates Inc. igenom alla detaljer ända ned till minsta kabelhållare, för att ge oss mer information än vad den egentlige ägaren någonsin bryr sig om. Men tack vare det får vi Tesla-entusiaster något att dregla över ändå!
Tesla överraskar på nytt med ett mycket kompetent paket för både drifting och racing som nog blir en sucess! Vad annars när det gäller Tesla? De vilar verkligen inte på utvecklingen av möjligheterna med Tesla Model 3 Performance! Se nedan länkar till tillförlitliga källor och film-klipp!
Första testrundan inofficiellt med ”Track Mode”! Galet roligt – hur skall detta sluta? Tesla gör ALLT rätt. Helskoj och det kommer nog med fler funktioner. G-mätaren sitter tokigt och varvtiderna syns dåligt. Kört för kort runda för att få upp tempen i bromsar och batteri. Men så vansinnigt roligt! Se bara till att köra på bana hörni. MED HJÄLM!
Tesla påpekar att paketet “endast är till för Model 3 Performance Dual Motor All-Wheel Drive with the Performance Upgrade”. Tesla uppskattar att första leveranser av paketet sker under april månad 2020.
Här är några klipp där man låtit några helt olika typer av tänkta målgrupper fått testa paketet exlusivt.
Bjørn Nyland berättar också inledningsvis om hur en fordonslansering egentligen går till, och produkten kan oftast bli en helt annan när kunden äntligen, får ta del av slutresultatet. Sträckan dit är överraskande INTE spikrak.
Hela nio olika modeller oh drivlinor väntas från Ford – Klokt att utnyttja just detta varumärke som hängt med ända sedan 1964. Nu blir det full galopp kanske? Se nedanstående intressanta länkar också!
HARLEY DAVIDSSON har under en längre tid experimenterat med och egenutvecklat helektriska Harley Davidsson LiveWire™ vilket visat sig bli en framgång 2019. Men de ligger inte på latsidan då de redan har nya modeller på gång enligt Electrek.
Under 2021-22 introduceras en helt ny modell för massorna (saknar modellnamn ännu) men HD kallar den ”mid-power” lättare MC, i bilden nedan. Som man ser här har de angett även ca lanserings-år för deras kommande produktlinje.
Som framgår av bilden är det en mer slimmad modell som ändå visar vissa släktskap med HD’s traditionella formgivning. Det ser ut vara en bra kombination av sportighet och ren vardagshoj? Man vill nå en större målgrupp och helt ny generation av medvetna kunder.
Nästa trevliga modell är en el-scooter som ser ut att säkert bli en framgång även den. HD har arbetat med denna under en tid och nu ser vi hur den kommer att se ut tack vare att HD lagt ut material för registrering och skydd av sina patent – på EUIPO. Denna ser ut att vara en inte toksnabb el-scooter men tillräckligt tålig för den mest slarvige typ av förare. Det ser också ut att vara en helt egenutvecklad el-scooter som ger möjlighet till mycket skoj på ”hoj”. Möjligen frågar man sig varför den saknar någon form av pakethållare men det kanske kommer att finnas tillbehör för den som vill ha det?
Kommer den här produktlinan locka helt nya fans eller skrämma slag på kärntrupperna av gamla ”easy riders” laddade med korsade tändstifts-bälten över bröstet? Vi hoppas Harley Davidsson INTE har haft fel i sin kristallkula?
Specifikationer för HD LiveWire™: 0 till 100 kmh på 3.0 sekunder 60 till 80 kmh inom 1.9 Vridmoment: 116 Nm 249 kg Batteri: 15,5 kW laddningsbart Räckvidd: Hela 235 km – (WMTC)*** Ingen växellåda Bromsgenerering – Precis som på elbilar Färgskärm: 109 mm WQVGA 480 × 272 TFT pekskärm
Men priset kan nog avskräcka de flesta? Hela 348.000 kr är nog inte billigt?
Se även Pressrelease om HD LiveWire™ via länken från Harley Davidsson
***Minimum 158 km. (WMTC enligt EEG 134/2014 bilaga VII tillägg 3.3)
Det intressantaste är de verkliga resultaten och det kikar vi gärna på. Det avslöjar antingen tillverkarens ev differenser mot sanningen, eller överraskar oss?
Elbilarna kördes motorväg. – Efter att man nått 10-15 kilometer kvar i räckvidd höll de sig nära närmsta laddpunkten. Alla kördes till det blev stopp. Härnedan är resultaten som visar Angiven mot verklig räckvidd.
Hört talas om Vehicle To Grid (VTG) – Det är nu snabba steg i utvecklingen av batterilösningar. Utnyttja energin lagrad i elbilens batteri dubbelt upp! Då elfordon oftast står stilla nattetid kan detta ge stabilare elproduktion och totalt väldigt bra ekonomi för din plånbok och hela samhället.
Effekt till elbilen: 7.4 kW Effekt till bostaden eller nätet: 7.4kW
Om du dessutom har solpaneler på ditt tak som genererar mer el än du kan använda förstår du kanske vad det innebär? Se även utmärkt artikel i CleanTechnica.
Brasklappen: För närvarande kan du använda den med bara tre bilar: Nissan Leaf, Nissan e-NV200 och Mitsubishi Outlander. Men Wallbox hoppas att det skall vara en tidsfråga innan man kan erbjuda även till bilar med CCS DC” eller dyl?
Svenska Dagbladet har under temat ”Elbilsracet” lagt ut denna artikel jag tycker är nästan komiskt fri från en djupare analys.
Särskilt dessa stycken roar mig:
828 miljarder kronor landade Teslas rekordvärdering på tidigare i veckan. Men de gamla fordonsjättarna är långt ifrån uträknade i elbilsracet,enligt Martin Sköld, fordonsexpert och docent vid Handelshögskolan i Stockholm.
Men att Tesla är på väg att permanent köra om de klassiska biltillverkarna är inte sannolikt, enligt Sköld. Han poängterar att andra parametrar väger in i värderingen än för de traditionella jättarna. – Tesla värderas snarare som ett teknikbolag som till exempel Apple, där en massa framtida vinster som inte bevisats än har tecknats in, säger han.
– I grund och botten kan det betraktas främst som ett energiföretag som bland annat jobbar med smarta batterier och utvinning av solenergi. Att kursen stigit 100 procent de senaste tre månaderna beror främst på det fjärde kvartalets överraskande goda leveranssiffror. Men Martin Sköld tror att aktien går en tuffare framtid till mötes.
Ytterligare en utmaning att tackla är faktumet att andra bilföretag som inte haft rena elbilar börjar komma ikapp. – Det innebär att de har ett erbjudande marknaden vill ha plus att de rimligen klarar av att bibehålla en effektiv produktion och har en lång tradition av att göra det – vilket jag tycker talar till fördel för övriga bilföretag, säger Martin Sköld.
Det finns även ett tredje orosmoln som tornar upp sig. Riktigt svettigt för Tesla kan det bli i racet om en marknadsledande position för självkörande bilar. Här finns det enligt Martin Sköld andra aktörer som kan ha potential att gå om såväl Tesla som klassiska fordonsjättar.
– Autonoma och självkörande fordon blir det stora slaget framöver. Jag tror att vi kommer kunna se helt andra typer av bolag som löser det och som har ett helhetsgrepp om kunden, säger han.
Här verkar Sköld inte känna till TESLA’s kapacitet och framgångar de två senaste åren inom just självkörande teknik. De flesta med kännedom om hur AI och autonom trafik fungerar i grunden vet redan att TESLA trådlöst samlar in bilddata via alla deras fordon globalt. De flesta av konkurrenterna haltar fortfarande runt med redan föråldrad teknik som manuellt måste kompletteras i efterhand. Om Tesla Autopilot har jag skrivit här och det finns redan nära komplett information om hur deras system fungerar på tex Wikipedia.
Preem är först ut i Göteborgs-Postens ”Reklamgranskaren”.
Nu lyfter även Göteborgs-Posten Preems reklam, som del i en större granskning av reklam som inte håller vad den lovar. Kampanjen som granskas är en del av konceptet ”Det är skillnad”, framtagen av Forsman & Bodenfors. I reklamfilmen går den tidigare längdskidåkaren Gunde Svan runt i skogen och berättar om hur Preems Svanenmärkta diesel tas fram med hjälp av restprodukter från andra industrier.
Göteborgs-Posten uppmärksammar det faktum att 90 procent av Preems försäljning i Sverige utgörs av fossila drivmedel och att reklamfilmen ger intrycket av att den Svanenmärkta dieseln består av gamla grenar. Preems presschef Dani Backteg håller inte med om att det rör sig om ”greenwashing” utan säger att de i reklamen vill lyfta fram en del av verksamheten som de vill investera mer i.
Volkswagen tar farväl av ikoniska bilmodellen – hyllar reklamen
Volkswagens ”Bubblan” stod i centrum av reklamvärldens kreativa revolution. Nu tar Volkswagen farväl av modellen med en hyllningsfilm med en rad anspelningar på klassiska annonser.
Tanken är att filmen ska markera slutet på en era och början på en annan där Volkswagen satsar hårt på sina elbilsmodeller.
TESLA’s Autopilot har verkligen redan nu kanske världens säkraste autopilotsystem. Men TESLa hindras av EU-regler?
Nu när det finns allt fler Teslaägare världen runt, så samlar de automatiskt in miljarder terabyte av bilder och trafikdata genom att varje Tesla skannar av varje vägavsnitt, via 8 kameror, var som helst, dygnet runt on-line. På detta relativt enkla sätt förbättras Teslas säkerhet flera gånger om jämfört med konkurrerande system.
Just i dagarna kommer de första Tesla Model 3 att byggas i Kina Gigafactory 3. Bygget av Gigafactory 4 är redan officiellt igång i Berlin. Det innebär att allt fler av Teslas bilar allt snabbare kommer ut på marknaden, de samlar in ytterligare värdefulldata, som genererar ytterligareneuraldata, genom Teslas hårdvara HW3 och algoritmer blir systemet alltmer *självlärande och undviker därmed ytterligare dödsolyckor.
Men i Europa vingklipps ägarna av EU’s lagkrav och en fordonsindustri som nu alltför sent vaknat till och förstått att TESLA är ett allt mer framgångsrikt företag.
UN/ECE R79 Paragraf 5.6.2.1.3 är det dokument som uppenbarligen hindrar utvecklingen? Redan i början av december 2019 skickade Tesla ut ett meddelande om att Model S- och Model X-ägare skulle drabbas av begränsningar i mjukvaran. Även Model 3-ägarna i Europa fick en mindre avancerad version av autopilot än Nordamerikanska Model 3-ägare, och nu senast före Julafton, kom ytterligare en uppdatering som var en av de största från TESLA på senare tid. 2019.40.50.1
Motstånd visar sig även ligga i vår egen bilindustri?
Att en ”liten” elbilstillverkare som TESLA vänder upp och ned på HELA traditionella bilmarknaden är väldigt signifikant och visar hur kraftull utvecklingen är. Det är pinsamt när VOLVO säger sig inte lita på utvecklingen av autopilot och på så sätt indirekt visar sin inkompetens när det gäller en utveckling som egentligen gagnar säkerheten.
Sedan tidigare uppdateringar ser vi i EU, även fotgängare, cyklister och motorcyklar. Även upphinnande fordon och omkörandefordon visas i skärm samtidigt som din Tesla KAN vidta nödvändiga åtgärder, som inbromsningar eller rent av kurs-avvikelser för att undvika kollision med andra trafikanter eller andra hinder som till exempel storvilt som Älgar.
Så här skriver vår egen Regering faktiskt i frågan:
(Men utredningen verkar ha fastnat då den skulle ha varit klar i Juli 2019)?
7 mars 2018: Utgångspunkten är att Sverige i så stor utsträckning som möjligt ska bejaka en snabb introduktion av fordon med automatiserade funktioner, som en del i ett större sammanhang där hela transportsektorn står inför stora förändringar. För att möta utvecklingen på området med automatiserad, elektrifierad och digitaliserad mobilitet så att denna kan ske på ett säkert och hållbart sätt krävs enligt utredningens bedömning en regelutveckling i flera steg. Utredningens förslag är avsett att påbörja en anpassning av regelverken, så att dessa inte hindrar utvecklingen av nya lösningar för en förbättrad transportpolitisk måluppfyllelse.
Vad kan vi och fordonsorganisationerna göra?
Kenneth Nyström, Tesla Model 3 Sverige föreslog detta: Som jag förstått det så driver Tesla förhandlingar med RDW i Nederländerna (Dutch Vehicle Authority). RDW är Teslas ’ingång’ till Europa. Intressant att notera är att på webben (se länk härintill) så avser Nederländernas regering leda utvecklingen mot autonoma fordonsfunktioner.
Det här gäller ju INTE enbart Tesla, utan alla säkerhetsmedvetna fordonsrelaterade företag, framförallt här i Europa. Det finns redan TVÅ petitioner, samt denna som har fler signeringar? men tyvärr räcker det nog inte.
Ett väl formulerat upprop, med kravställan, mobiliserat mellan olika Tesla forum och även andra intressegrupper, borde rimligen kunna bidra med ganska god påverkan. Målgrupper: Identifiera relevanta mottagare för uppropet (ministrar, media, transport och kommunikationsintressenter)
Se även nedan tidigare artiklar om restriktionerna, länkar till fakta, samt videoklipp och egen tidigare artikel om hur Teslas system inklusive konkerrenternas system (oftast LIDAR) fungerar
Via Tesla Club Sweden: (Tibor Blomhäll) – Paragraf 5.6.2.1.3 begränsar till exempel hur tvära svängar ett automatiskt styrsystem (“autopilot”) får göra. Sidokrafterna får inte överstiga 3 m/s2. Vilket gör då att autopiloten och andra tillverkares liknande styrhjälpmedel följer med i kurvan om vägen svänger lite – men stängs av mitt i kurvan om vägen svänger för tvärt! Mitt i svängen tvingas bilarna stänga av sina automatiska säkerhetssystem och tvinga förarna plötsligt ta över! Om föraren inte hinner reagera i tid hamnar bilen i diket. Det övergår vårt förstånd att försöka fatta hur en bil som inte får svänga lika mycket som vägen gör skulle bli säkrare, men det är kanske därför vi inte är byråkrater. Till saken hör att Tesla, vars autopilot klarade tvära svängar galant, tvingades införa försämringen via en trådlös uppdatering. Bilar som klarat tvära kurvor i åratal började plötsligt plinga mitt i svängen och be förarna ta över. Audis liknande system “räddades” av att bilarnas mjukvara inte gick att fjärruppdatera så de behövde införa det endast på nya bilar. https://teslaclubsweden.se/eu-tvingar-biltillverkare-fordumma-sina-bilar/
Bjørn Nyland/TeslaBjørn gör roliga tester och har i en serie klipp hårdtestat nya MG ZS EV som ju faktiskt är en bra brittisk elbil tillverkad i Kina. MG ZS EV har ett attraktivt pris för många ca: 300.000 kr, och lär sälja rätt bra med det utförande den erbjuds i.
Det är närmast pinsamt att behöva skriva om detta, men Porsche har nog en del att fundera över? Se min tidigare kommentar där jag uppmärksammade att EPA hade uppdaterad info om Porsche Taycan. Det överraskande testresultatet förvånade många.
Sean Mitcell jämför de traditionella bilmärkena till och med som att de har att göra med en Olympisk mästare i elbilsbygge!
Porsches officiella siffror
Bildruta ur Sean Mitchells klipp
Förbruknings-siffrorna visar sig ge bilden av en mer energikrävande drivlina än Porsche själva uppgett.https://blog.ho-form.se/?p=10400
Förbruknings-siffrorna visar sig ge bilden av en mer energikrävande drivlina än Porsche själva uppgett. EPA (United States Environmental Protection Agency) har nu lagt in data från Porsche Taycan i sin databas.
Det man reagerar på är att uppgiften från Porsche själva skiljer sig ordentligt från EPA’s uppgivna siffror. Porsche uppger i sin presentationsbroschyr dessa till hela 450 km. Det motsägs ju av EPA som uppger beräknad räckvidd till 323 km. Se nedan jämförande tabeller:
Förbrukning, WLTP*
Porsche Taycan Turbo S
Porsche Taycan Turbo
Räckvidd
388-412 km
381-450 km
Strömförbrukning
269 kWh/100 km
260 kWh/100 km
Samtliga siffror tagna ur Porsches presentationsbroschyr av Porsche Taycan 2019
Enligt Automobilwoche kommer Porsche Taycan Turbo S klara,- enligt WLTP, 407 km. EPA räknar man med skall ligga strax under? Men med de här siffrorna får man nog räkna med att Automobilwoche lägger till några kilometer??
Uppgifter i presentationsbroschyr av Porsche Taycan 2019
*WLTP:”Wordwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure” En uppskattning av körförhållandena ute på riktiga vägar, vilket ger tydligare och mer realistiska värden. Man har även höghastighetstest på 30 minuter. För att få fram mer precisa CO2-utsläppsnivåer, inkluderar de nya testprocedurerna både standardutrustning och all extra utrustning för fordonet.
*EPA:(United States Environmental Protection Agency) Anses allmänt vara strängare och mer realistiskt testsystem. Två verkliga tester, ett i stad och ett i landsväg. Man testar även högre hastighet, med användning av luftkonditionering, extra utrustning och vid lägre temperaturer.
USA Först! Oliver Blume och Porsche hänvisar till ”lagkrav”: Om en ny elbil registreras i december 2019 kan Porsche inte räkna in dessa registreringar för att sänka sin totala CO2-produktion. Det har att göra med att de nya, strängare europeiska koldioxidgränserna inte kommer att gälla förrän i januari 2020.
With the Cyberquad, it’s exciting that Tesla is launching a vehicle in a brand new product category and it could come out in less than 2 years, but the commentt about electric dirt bike is exciting too.
It’s clear that Elon is reticent in making an electric motorcycle for the road, but an electric dirt bike gets really close to that.
The barrier of entry is much lower due to fewer regulations, but owners could also attempt to make it road legal with aftermarket modifications.
I am not saying that it’s going to happen, but ifTesla is designing an electric ATV, the company is not that far from the possibility.
Jared Blumenfeld sätter sitt hopp till elektriska fordon, både personbilar och ett utbyggt bussnät. Men i öknen i södra Kalifornien är det uppenbart att förändringen kommer att ta tid.
– Det är mer för stadsbor, tror Alison Nikyar som driver en mack tillsammans med sin pappa.
Få av hennes kunder skulle ha råd med elbilar och att leva bilfritt här i öknen är inget alternativ.
TESLA’s fördel – Smartare och effektivare autopilot än alla andra!?
Läs mer om detta i min tidigare artikel om hur TESLA samlar in data och med hjälp av egenutvecklad hårdvara kan processa de enorma mängderna data såmycket snabbare!
Med den enorma effekt sociala media har på oss idag är det oundvikligt att trender får oväntade genomslag!
Tesla Cybertruck är bara en av dem och den betydelse som Delorean´s formgivning för sin skapelse gav på sin tid influenser till filmkomedin Tillbaka till framtiden med just en Delorean DMC 12 utspökad till ett framtida fordon där den spelade en framträdande roll. Formgivare i bilvärlden och bilentusiaster har ständigt återkommit till den. – Nu inspirerade denna bil och Lotus Esprit dessutom till en helt ny karossform som uppenbarligen var otroligt lyckad – den låg så att säga rätt i tiden nu, 2019.
Den förklädda Delorean i filmen Tillbaka till framtiden – 1985. En skalmodell
Under 1980-talets trender fick allt fler möjligheten till avancerade underhållningsenheter som SONY Walkman och dess magnetband – som inte bara kan spela tidigare låtar från rätt tunga LP-skivor, nu kunde även långfilmer som endast kunde ses på biograferna publikt ses via VHS-band i varje hem. Med de första enklare TV-spelen och hemdatorerna (Se kul länk) skapades enorma möjligheter. Många av den tidens unga programmerare leder idag flera världsomspännande spelföretag. Så det är nog där vi hittar ledtrådarna?
Nästa intressanta koppling är att TESLA med formgivaren Franz von Holzhausen och Elon Musk inspirerades av kult-förklarade filmen ”Blade Runner”. En USA/Hongkong-produktion med science fiction-tema som hade biopremiär i USA 1982. Berättelsen utspelas kring en mörk framtid i Los Angeles år 2019. – Notera att det regnar konstant – En förvarning? Manuset är löst baserat på Philip K. Dicks roman Androidens drömmar. Originaltitel: Do Androids Dream of Electric Sheep.
Elon Musk kan redan räkna in över 150 000 beställningar på modellen och det kan faktiskt sägas närapå legat i pick-up-tillverkarnas värsta mardrömmar – att just Tesla Motors och Elon på nytt sätter dem i skamvrån! Så mycket mer behöver inte skrivas här.
En tweet av Elon Musk angående det misslyckade vindrute-testet vid lanseringen.
”Det gemensamma målet är att den nyregistrerade fordonsflottan i Tyskland skall senast 2030 drivas växthusgasneutralt,” står det i ett beslut som fattades nu i Hamburg.
Förutom premier för elbilar och utbyggnad av laddinfrastruktur, måste utveckling av syntetiska bränslen och batteriforskning främjas.
Att Apple arbetar på en Tile-utmanare som vi kan sätta på våra nycklar, i plånboken och mycket mer råder det inga tvivel om, men vad produkten ska heta har fram tills idag varit okänt.
Dessa två bolag kommer inom kort ta fram en test-prototyp! De kallar det på engelska för “Premium urban air mobility,”
Enligt Boeing förbereder man nästa generations mobilitet där ”autonoma och flygande (fordon) kan samsas i luftrummet.”
Intressant text-klipp! Klicka!
Porsche och Boing har redan uppenbarligen ett team för att arbeta med ett helt elektriskt vertikalt start- och landningsfordon som ännu inte har något namn. Kanske ”Tayc-Off” :^)
Via USA Today
2018 slog Porsche, i en studie, fast att marknadstrenden för flygbilar kommer att ”lyfta” år 2025 och erbjuder helt nya flexiblare möjligheter för ”kommunikation, till en (lägre kostnad)? Här bör man ta en funderare på vad då de båda bolagen menar med “Premium urban air mobility market?” För vad det kan betyda är ju just ordet ”Premium”
Audi med flera start-up-företag arbetar också med flygtaxikoncept i olika former. Så idén är verkligen inte ny.
”Boeing, Porsche and Aurora Flight Sciences, a subsidiary of Boeing, are developing a concept for a fully electric vertical takeoff and landing vehicle. Engineers from both companies, as well as Porsche subsidiaries Porsche Engineering Services GmbH and Studio F.A. Porsche, will implement and test a prototype”.
Klicka om du vill veta mer?
Lustigt nog har den likheter med ett världens då mest hemliga projekt i andra världskrigets Nazi-Tyskland. Klipp om Horten 229 publicerat så sent som 19-10-02 Redan då var flygtekniken så pass utvecklad att man kunde bygga aerodynamiskt avancerade och futuristiska konstruktioner för flygplan som skulle klara mycket högre hastigheter med hjälp av de helt nya jet-motorena. https://en.wikipedia.org/wiki/Horten_Ho_229
Ja det går sova över flera dagar i en elbil som Tesla Model 3. Här är några tips jag lagt upp.
Här är TESLA’s mest okända hemlighet. Bagaget KAN göras helt plant! Tänk på att lägga något mjukt under ryggstöden, så att bälteslåsen INTE ger avtryck i ryggarna.
Liggunderlag:
En självuppblåsande madrass duger fint. Ett bra tips är att INTE ha för tjockt liggunderlag/madrass. Detta då du annars får svårt byta byxor/underkläder under hatthyllan.
Max 10 cm, tjock – inte mer.
Max bredd 51 cm om du/ni skall ligga två baktill.
Phoxx uppblåsbart liggunderlag – finns säsongsvis på XXL.se
Hur fäster man vindrutefolien? Sugkoppar och öljetter, säkerhetsnål
När man försiktigt tagit bort sittdynan och lossat de båda anslutningarna ser man battteripaketet. Dynan kan vändas tvärt om så får man huvudstöd.
Det här anslutningskyddet på båda sidor bör helst sitta kvar. Anslutningar till dynan sitter på BÅDA sidor och lossas lätt med nagel eller pennkniv.
Håll värmen upp till 35 timmar!
Man kan själv (sedan uppdatering 2019.40.50.1) ställa in klimatanläggningen. – Det går nämligen ställa in hastigheten manuellt i fläktsystemet. Gå till AC – värme ventilation så ser du (beroende på om du valt svenska eller behållit engelska) Camp mode/AC-alt. Där kan du själv välja vilka riktningar du vill ha värme/AC och dessutom ställa in med luftflöde mot baksätet. Den blåsymbolen med barnstol, betyder alltså att flöde går mot baksätet.
Beroende på yttertemperatur förstås, kan batteriet hålla dig varm upp till 35 timmar. Ofta inte mer förbrukning än ca -3% laddning per timme beroende på, fläkt eller AC och på hur länge du sover. Sommartid testade vi i två veckor och sov enbart nätterna i vår Tesla Model 3 Performance ca 5-6 timmar/natt då vi oftast inte ville missa gryningen. Grymt behagligt!
Vänd sittdynan hur du vill.
Tesla manual ger inte mer än så…
Dynan går faktiskt att lägga framför de fällda ryggstöden vilket ger stöd för huvud och rygg när man vill ligga och läsa till exempel. Nej det står inte hur man gör i TESLA’s handbok. (Ett så kallat fysiskt påskägg)?
Fläktens hastighet går alltså att ställa ned, den kan väsnas rätt ordentligt om du låter den stå på ”Auto” under den tid du vill sova, så ställ ned den på läge ett eller två. Drar ju minst energi också utan AC på. – Tilt/intrusion stängs automatiskt av. – Du kan låsa bilen via din TESLA-app inifrån – men du har även flera alternativ via skärmen – Säkerhet och låsning.
Insynsskydd/kallrasskydd
Insynsskydd Tesla Model 3 – principskiss – Den gula delen är frivillig då det räcker med ett lakan/handduk mellan stolarna. Du kan även täckca främre sidorutorna för insyn/kallrasskydd. Så mycket kan vara induviduellt. Prova och testa.
Enklast billigast
Insynsskydd/kallrasskydd kan man enkelt klippa ihop själv. På Jula/Claes Ohlson kan de finnas (vindruteskydd) för framrutan. Det räcker med sju färdiga delar för alla rutorna. Taket behövs inte då det är tonat så mörkt att det är svårt se in ändå. Sammanlagt blir det upp till sju delar som man enkelt rullar ihop och lägger framtill i frunken tex. Främre sidorutorna kan man täcka på tex vintern, alternativt som extra insynsskydd.
Insynsskydd mellan stolarna
och från sidan
Mycket mer behövs inte – Liggunderlag, ett par hopfällbara stolar, campingkök och badgrejor.
Utnyttja gärna min referralkod om du vill ta chansen att utnyttja erbjudandet från Tesla att vinna något ur deras referens-program: https://ts.la/hkan65717 Mer om programmet och regler står här på Teslas hemsida.
Alla företag måste måna om sitt varumärke. Varumärkets betydelse har växt med åren. Det fungerar inte med bara en snygg logotyp och ett budskap som är på väg ur tiden. Idag krävs en hel del mer, helt enkelt för att kunder är mer medvetna, gör mer kräsna val och tar reda på hur företag sköter sig, ur miljösynpunkt till exempel. I grunden handlar det om att ställa om verksamheten till att använda och leverera hållbara varor och tjänster. Hållbara mål är därför ett måste. Vill du svepas med i stormen eller stå stadigt kvar på marken?
Då måste du kanske ta ett modigt kliv över bron. Vi kan hjälpa till i det där klivet!
Håkan Öqvist form erbjuder att växla upp ditt varumärke i hållbart företagande. Tillsammans med Nestor AB kan företaget ställas om på riktigt och vi hjälper även till att hitta finansiering, t ex genom utlysningar från olika myndigheter.
Vi börjar med två frågor
Hur upplevs ditt varumärke idag? Vad ska ditt varumärke signalera nu och i framtiden?
GAP-analys av Agenda 2030-mål Energi- och klimatutredningar Anbudsunderlag /hållbarhetskrav
”Hållbart företagande” förbättrar företagets ekonomi samtidigt som era produkter och tjänster bidrar till en bättre miljö och ökad hälsa eller välfärd. En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Det handlar om ekonomisk, ekologisk och social hållbar utveckling.